Ergens in de tijd dat ik nog op de basisschool zat, bleef ik een keer eten bij een vriendinnetje. Haar moeder had iets gekookt wat niet mijn smaak was. Ik weet niet meer precies wat het was, maar ik had echt moeite om het op te eten. Het was droog, zoutloos en het draadjesvlees dat erbij zat was taai. Maar, zo beleefd als ik was en was opgevoed, zei ik natuurlijk dat het erg lekker was toen mij gevraagd werd wat ik ervan vond.  

Misschien heb ik dat iets te enthousiast en met te veel overtuiging gedaan, want die moeder van mijn vriendinnetje maakte daar blijkbaar een mentale notitie van en bedacht: als jij dit zo lekker vindt, ga ik dit vanaf nu steeds maken als je hier blijft eten. Vanaf die avond kreeg ik elke keer als ik kwam eten weer hetzelfde voorgeschoteld. En geloof me, ik heb best wat dingen geprobeerd om het op smaak te brengen, van extra jus vragen tot heel veel zout eroverheen gooien. 

Omdat ik niet wilde toegeven dat ik de eerste keer gelogen had, durfde ik niet alsnog te zeggen dat ik dit gerecht niet lekker vond. Dus deed ik het enige dat ik kon doen als jong meisje op de basisschool; ik ging er niet meer eten. Steeds als mijn vriendinnetje vroeg of ik wilde blijven avondeten, verzon ik een reden om ‘nee’ te zeggen. Je kunt je voorstellen dat er op een bepaald moment wat teleurstelling ontstond bij dat vriendinnetje en twijfel over of ik haar dan nog wel leuk vond en dat was niet heel voordelig voor onze vriendschap. 

Voor mij kwam er een waardevolle les uit deze situatie waar ik sindsdien altijd naar leef, namelijk: je kunt maar beter eerlijk zijn, anders krijg je de rest van je leven van alles ongewenst voorgeschoteld. Ik heb daarna ook nooit meer bij iemand thuis gezegd dat ik iets lekker vond, terwijl ik dat niet vond.  

Als hoogbegaafde, weet ik uit ervaring, is het soms lastig om je ergens over uit te spreken, omdat je de ander goed kunt aanvoelen en dus ook wat de ander wel of niet fijn vindt of zou vinden om van jou te horen. Of je bent het zo gewend om je aan te passen, dat je niet weet of durft te zeggen wat jij echt wilt. Of je weet uit ervaring dat, zodra jij je uitspreekt, je van de ander een vervelende reactie terug krijgt of dat je de ander kwetst. Als gevolg spreek je je dan maar niet maar uit of deel je wat je te zeggen hebt op zo’n manier dat jij een zachte landing mogelijk wilt maken, maar waardoor de ander jouw boodschap helemaal niet begrijpt en meekrijgt.  

In de gratis masterclass van Last naar Gave deel ik over het belang van trouw zijn aan je blauwdruk.

En dat betekent ook dat je jezelf liefdevol uitspreekt als dat nodig is, dat je gaat staan voor wat je nodig hebt en ‘nee’ zegt als je iets niet wilt of als iets niet past bij jouw blauwdruk.  

Wanneer je niet zegt wat je eigenlijk bedoelt of je zegt ‘ja’ terwijl je ‘nee’ wilt, dan is één ding namelijk zeker: het levert altijd gedoe op. Vroeg of laat zul je merken dat bij jou de spanning oploopt, of je raakt verstrikt in allerlei emoties en vervolgens barst de bom. Er gaan dingen stuk in je relatie als je niet duidelijk bent over wat je wilt en nodig hebt. En dat mag en kan altijd op een liefdevolle manier, op een manier die vanuit jezelf is en niet vanuit wat de ander moet of niet moet doen of niet goed doet.  

Je zult merken dat het heel fijn is voor anderen als ze bij jou weten waar ze aan toe zijn. Uiteindelijk doe je er niemand een plezier mee als je steeds ‘ja’ zegt waar je ‘nee’ wilt. Zeker als je sensitieve mensen om je heen hebt, hebben die echt wel door dat wat je zegt niet klopt met wat je echt voelt en wilt.  

Aanstaande dinsdag en zaterdag kun je weer gratis meedoen aan de masterclass ‘Van last naar gave’. Naast hoe je trouw kunt zijn aan je blauwdruk ontdek je ook waarom je als hoogbegaafde de lasten van HB kunt ervaren en wat er nodig is om juist vooral de voordelen van je hoogbegaafdheid te gaan ervaren. Meld je hier meteen even aan 

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
  2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
  3. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  4. RISE. Voor slimme, sensitieve ondernemers
  5. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

 

PS. Het is niet meer mogelijk om te reageren op de blogs op de website. Helaas worden onze blogs overladen met spamberichten waar we jullie mooie berichten steeds tussenuit moeten halen en dat is te tijdrovend geworden. Je kunt natuurlijk nog wel reageren op LinkedIn, Instagram en Facebook.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden