Leef je wel op jouw voorwaarden?

Één van de deelnemers aan Insight vroeg ooit met twijfel in haar stem ‘Ik zou het allerliefste de hele dag schrijven, maar kan dat wel?’ ‘Ja’ zei ik. ‘Sterker nog, daar ben ik het voorbeeld van.’ 

Dit soort vragen krijg ik vaker. Samen met het ongeloof dat het echt kan. Dat je echt kunt leven op jouw eigen voorwaarden. Op jouw manier. Zonde eigenlijk dat we dat niet genoeg leren op school. Daardoor raken mensen van hun eigen weg. Doen we niet de dingen die passen bij onze leef-voorwaarden. Omdat we niet geloven dat het kan. Of dat het mag. 

Dat zie ik vooral bij hoogbegaafden gebeuren. Logisch eigenlijk ook, want als jij herkenning vindt in hoogbegaafdheid, dan heb je een andere weg te belopen en andere voorwaarden als het gaat om hoe je jouw leven passend inricht.  

Hoe heb je andere leef-voorwaarden? 

Omdat je als hoogbegaafde fundamenteel anders in elkaar zit en dus ook anders denkt, ziet, voelt, heb je andere voorwaarden als het gaat om het invullen van een goed leven voor jezelf. Daar is de samenleving niet altijd op ingericht. Hoogbegaafden zijn namelijk de voorlopers. Ze lopen als eerste vast in systemen en hebben als eerste behoefte aan nieuwe systemen en oplossingen. Dat brengt een mooie en ook uitdagende rol mee voor jou. Namelijk de rol om te gaan maken wat jij nodig hebt. Om wat jij wenst voor jezelf mogelijk te maken. Daarvoor is het op de eerste plaats belangrijk dat je weet wat je nodig hebt en wat wel en niet voor je werkt. 

Als je herkenning vindt in het hoofdkenmerk ‘intens’, dan werkt het bijvoorbeeld niet voor je als jij veel in prikkelrijke omgevingen moet zijn. De kans dat je overprikkeld raakt is dan namelijk te groot. Je bent eerder gebaat bij een leven waarin je voldoende tijd hebt om uit te stappen en op te laden. Een leven wat je kunt inrichten op basis van jouw natuurlijke energiecurve. Een 9 tot 5 baan waar je veel in contact bent met anderen, kan dan ook een uitdaging zijn. En als jij je vaak anders voelt, is het belangrijk dat je gelijkgestemden om je heen hebt, zodat je in het sociale ook voorzien wordt in wat je nodig hebt. 

Als je sneller denkt dan de meeste mensen, dan is het nodig dat je die gave kunt inzetten in de omgevingen waarin je functioneert. Dat voorkomt dat je de hele tijd aan het ‘wachten’ bent op anderen terwijl je zelf op de rem staat. Ook op deze manier kan de voorlopers-rol tot uiting komen bij jou.  

Hoe kun je leven op jouw voorwaarden? 

Jouw levensvoorwaarden hebben betrekking op hoe jij wilt leven. Daarvoor is het nodig dat jij weet wat jouw levensvisie is. Dat is het overkoepelende plaatje van hoe jij wilt dat jouw leven eruitziet op al jouw levensgebieden. Vanuit daar kun je gaan onderzoeken wat er nodig is om daarnaar te gaan leven. Het begint wel met het aannemen van een open houding. Een houding vanuit nieuwsgierigheid en vertrouwen. Want als je nu al niet gelooft dat het kan, dat je jouw leven kunt inrichten zoals het voor jou past, is de kans groot dat je daarin gelijk krijgt. 

Zelf weet ik overigens als geen ander hoe het voelt als het beeld dat je hebt over je ideale leven onrealistisch is. Maar onrealistisch is niet onmogelijk. Het heeft alleen tijd nodig om het te realiseren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn dagen, mijn manier van leven, dan is dat helemaal zoals dat klopt voor mij en heel anders dan vrijwel iedereen in mijn omgeving. Ik doe de dingen die mij energie en voldoening geven en besteed mijn tijd aan dat waar ik de unieke gaven voor heb.  

Dat is niet van de ene op de andere dag zo gegaan. Ik heb daar echt bepaalde keuzes in moeten maken. Soms moeilijke keuzes, soms makkelijke keuzes. Maar het begon met het heel helder maken van wie ik ben, wat ik nodig heb en wat ik wil; wat mijn blauwdruk is, waar de levensvisie een onderdeel van is. Vanuit daar ben ik elke dag mezelf gaan afvragen: ‘Wat kan ik doen om vandaag iets meer te gaan leven naar mijn blauwdruk?’ 

Inzicht zonder actie is frustratie 

Weten wat jouw blauwdruk is, is in alle opzichten de basis. Maar ook pas het begin. Want weten en niet handelen, zorgt vooral voor frustratie. In de komende blogs gaan we daarom verder in op hoe de kenmerken ‘anders’, ‘intens’ en ‘snel’ jouw leef-voorwaarden beïnvloeden en hoe je dat beter in jouw leven kunt integreren. 

Wat kun je doen? 

Zelfs als je nog twijfelt over hoogbegaafdheid, is het heel belangrijk dat je gaat onderzoeken wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Dan kun je namelijk gaan ontdekken wat wel en niet klopt, hoe jij jouw leven zou willen leven en hoe dat aansluit op wie jij bent.  

Maak daarnaast helder wat jouw levensvisie is (onderdeel van jouw blauwdruk). Hoe ziet het leven eruit als het helemaal past bij jou? En wat kun je nu al doen om daar dichterbij te komen? Weet dat zodra je op weg gaat, je vooral gaat ontdekken dat er echt heel veel meer mogelijk is dan je nu wellicht denkt. 

— 

Leef jij al op jouw voorwaarden? Laat je het mij weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

17 Reacties

 1. Ivonne

  Ik ben, natuurlijk, ook nog steeds op zoek naar mijn bestemming. Wat wil ik worden als ik groot ben? Ik ben allang groot, maar er blijft altijd dat gevoel van ‘het kan vast nog beter, mooier, leuker’.
  Ik ben er in elk geval achter dat ik iets terug wil geven aan de maatschappij en dat het ‘iets’ ligt bij ARBO, veiligheid en gezondheid. Ik ben net begonnen aan een opleiding ‘Arbo-adviseur’. Want een adviesrol is mij op het lijf geschreven. Ik heb altijd goede ideeën, oplossingen, een scherpe blik voor wat niet in de haak is en zeker geen angst om een afwijkende mening te hebben.
  Ik zou de rol nu al heel goed kunnen invullen, ik heb voldoende kennis, zonder specifieke opleiding is het alleen niet zo gemakkelijk om anderen daarvan te overtuigen. Ik ben óf te bescheiden, óf ik kom wat arrogant over. Vandaar de opleiding, dat is voor anderen duidelijker. Ik geef zelf niet om papiertjes, ook niet bij anderen, je moet gewoon goed kijken om te zien waar iemand talent voor heeft.
  Dus, op weg om weer een slag te maken.

  Antwoord
 2. rob meyer

  Mijn hele lange leven stond in feite onophoudelijk in het teken van onbegrip vanuit mijn omgeving, tegengas krijgen, horen dat ik het niet goed zag, etc. Maar uiteindelijk kwam alles wat ik ooit op welk terrein dan ook voorzag en met mijn omgeving deelde, helemaal uit, en zonder daar een kwaliteitsonderscheiding voor te vragen, laat staan krijgen, bleef ik en blijf ik nog steeds ventileren wat ik zie aankomen, waar de hazen lopen, welke systemen op ons worden losgelaten die we niet moeten willen, op welke wijze wij worden bestuurd naar een doel dat we niet moeten willen. Kortom, gepokt en gemazeld als ik inmiddels ben, kan het me niets schelen wat anderen vinden van mijn inzichten en ik volg mijn eigen(wijze) pad, zonder me nog te laten afleiden door druk vanuit mijn omgeving. Dan ontdek ik dat ik een authentiek persoon ben met net iets meer zicht op dat wat zich afspeelt in de wereld. Een zware weg, maar alleszins de moeite waard.

  Antwoord
  • Natasch

   Ja lastig hoor alles zien maar niet geloofd of gehoord worden. Ik adem heel wat frustratie en onmacht weg….probeer te doen wat ik kan en het positieve groter te maken . Mooi paasweekend allen!

   Antwoord
 3. Grady

  Leven op je eigen voorwaarden, naar je eigen blauwdruk. Er zijn meer factoren dan je begaafdheid en je omgeving die daar invloed op hebben. In mijn geval mijn gezondheid. Ik ben na ziekte helemaal afgekeurd. Toch herken ik me in Adrienne. Ook ik ben gaan bedenken wat ik nu echt wil, binnen mijn beperkingen, maar vooral met mijn mogelijkheden. Is het realistisch om een eigen bedrijf te starten vlak voor je definitief bent afgekeurd? Ik heb steeds stap voor stap gekeken wat ik wilde, op welke manier dat haalbaar is en hoe dat er uit zou kunnen komen te zien.

  Het resultaat is dat ik in ruim 3 jaar 21 kunstworkshops heb gegeven. De meeste zelf aangeboden op o.a. social media, en ook verschillende keren op uitnodiging, waarbij ik een workshop op maat ontwierp. Is dit mijn blauwdruk? Mezelf de ruimte geven om na te denken over wat ik verder nog wil, en dan kijken naar de mogelijkheden, dat is wel mijn blauwdruk. En dan weer nieuwe workshops e.d. ontwerpen. Met veel rust en geen stress. In dit werk heb ik veel plezier van de studie die ik op latere leeftijd heb gedaan, de master Kunsteducatie. Zo kan ik me onderscheiden met workshops die bij mij horen en mijn bedrijf een eigen gezicht geven. Daarbij groei ervaren en in mogelijkheden denken hoort bij mijn blauwdruk.

  Antwoord
 4. Jeroen Simons

  Ik denk dat iedereen een autonoom stukje heeft en een verbinded stukje… Yin Yang.

  Ten eerste is jezelf kennen en erkennen erg belangrijk en je eigen leven bewust te leven.

  Ten tweede is n stuk zelfliefde ook erg belangrijk.

  Ik geloof persoonlijk erin dat je iemand aantrekt die op dat moment jou dingen leert, dus als je enige oordeel of verwachtingspatroon eraf haalt zeg je eigenlijk: welkom medereiziger, onze trein is duidelijk, ons eindstation niet…Laten we t beste ervan maken.

  Ik denk ook dat vrouwen zich meer bewust zijn van t verbinden en ze ook door hun onbewuste/bewuste kinderwens soms het lastig hebben, tel daar HB bij op en dan wordt t nog lastiger…

  Uiteindelijk kunnen we allemaal kiezen voor groei en hard werken aan onszelf, niks mis mee…

  Succes voor the ladies hier en ook voor the men!! 🙂

  Antwoord
 5. D. Andreas

  Het actief zoeken naar een partner die dezelfde blauwdruk heeft als jij is onbegonnen werk! Ik heb mijzelf voorgenomen dat: “als er iemand voor mij bestemd is ik die vanzelf wel tegen het lijf loop!”. Ik ken genoeg mensen ook HB ‘ers, die zo actief bezig zijn met het zoeken dat zij zichzelf hierin verliezen.

  Antwoord
 6. Katja Hendrikx

  Het leven naar je blauwdruk . Dat lukt me steeds beter. Wat ik moeilijker vind is een partner vinden die past bij deze blauwdruk. Elke keer lijkt het alsof de partner hier totaal niet in mee kan gaan en ik daardoor iets mis. Bestaat er zoiets als enigszins gelijksoortige blauwdrukken? Het voelt eenzaam anders te voelen en leven. Herkent iemand dit?

  Antwoord
  • Victoria

   Eenzaamheid is denk ik een goed woord.. het is moeilijk iemand te vinden die in dezelfde ‘sfeer’ , gedachtengang en gemoedstoestand leeft als jezelf..
   Zomaar ‘even’ iemand vinden bijv via datingssites zoals je anderen bijvoorbeeld wel ziet doen is er echt niet bij hoor.. Een echte soulmate vinden is voor HB’er volgensmij best lastig 🙁 En dan ligt een ander soort van eenzaamheid idd op de loer.

   Antwoord
  • Jetske Ypma

   Ik denk dat als je meer naar je eigen blauwdruk leeft, je dan ook minder behoefte hebt aan een partner. Dan kun je meer vanuit een heel gevoel om je heen kijken. Ik denk dat je niet perse op je partner hoeft te lijken. Als je focust op waar jij superblij van wordt dan past daar vanzelf iemand bij in je plaatje. 🙂

   Antwoord
  • Nathalie

   Het leven naar mijn blauwdruk ben ik aan het herontdekken… Daarbij heb ik zelf mijn baan opgezegd en heb mezelf nu de tijd gegund te bezinnen…
   Heerlijk is het een partner te hebben die dit geheel ondersteunt. Na jaren heb ik een partner ontmoet met een open mind, ruimdenkend, liefhebbend, inlevend, denkend in mogelijkheden…. Hij was eigenlijk al jaren in mijn omgeving. Dus blijf open staan voor een nieuwe partner… leef je blauwdruk en de rest komt dan vanzelf…

   Antwoord
  • Grady

   Heel herkenbaar. Ik voelde me nooit echt gezien en gekend. Totdat ik weer ging studeren en tijdens die studie tijdelijk aan een hogeschool mocht lesgeven. Ik voelde me door de studieleider wel helemaal gezien en gekend en werd dan ook verliefd. Het was wederzijds, maar hij was getrouwd, dus het kon niks worden. Het heeft lang geduurd voor ik hem los kon laten. Uiteindelijk ben ik gaan internet daten. Op dit moment is er een pril contact met iemand die echt belangstelling heeft voor wat belangrijk voor me is en me kan volgen. Dat is fijn. Of het echt wat gaat worden zal de tijd leren. Ik heb overigens in mijn profiel ook staan dat ik op zoek ben naar een intelligente man (naast lief en fantasierijk).

   Antwoord
  • Adrienne van den Bos

   Wat fijn om te lezen Katja dat je steeds meer jouw blauwdruk ontdekt. Dat kan inderdaad heel erg lastig zijn, de komende maanden wordt hier meer aandacht aan besteed. Wanneer je voelt dat je klaar bent voor een liefdevolle relatie omdat je weet wat jouw blauwdruk is (wie je bent, wat je wilt en nodig hebt) en blij bent met wie je bent, dan kun je stappen gaan zetten om iemand te vinden die daarop aansluit. Als jij weet wat je wilt, wie je bent en wat je nodig hebt, kun je gerichter kijken wat de mensen om jou heen, ook in de liefde jou kunnen bieden zoals dat ook bij jou past.

   Antwoord
  • Michèle Velghe

   Goede morgen Katja, misschien is het ook niet nodig om een gelijksoortige blauwdruk te zoeken ? Zelf ben ik op een gegeven moment totaal onbevangen en niet afgaand op ontwikkeling of afkomst bij een gast gevallen waar ik eerder nooit zou naar uitgekeken hebben. Je weet wel druk van thuis uit naar gelijkgestemden afkomst / opleidingsniveau naar een rijk ontwikkeld leven toe en een als mogelijke vader van toekomstige kids …
   Wel ik had dat allemaal al uitgeprobeerd bij mijn 2 vorige echtgenoten. Dus zonder enige druk of verlangen naar een nieuwe levenspartner ontdekte ik plots een zeldzame witte raaf die heel zorgzaam was naar mij toe en naar mijn jongste zoon! Toen ik diende te vluchten met mijn zoontje van 9 van de gewelddadige man die maar niet kon aanvaarden dat zijn”bezit” rebelleerde heeft hij ons met de 2 katten en 2 konijnen binnen gepakt in een miniflat.
   Ik heb heel zijn gekende wereld op zijn kop gezet- hij die al meer dan 7 jaar helemaal alleen woonde en bewust nooit zelf aan kinderen begonnen was, kreeg er naast een 9 jarige ook nog eens 2 volwassen zoons met hun madam bij om vader voor te spelen …
   Neen we zijn absoluut niet aan elkaar gewaagd kwa opleidingsniveau of “afkomst” doch dat maakt niet uit ik mag mezelf zijn en doen waar ik zin in heb; hij legt me nooit een strobreed in de weg. Voor de rest heb ik voldoende vriendinnen waar ik andere gesprekken kan mee hebben zo ben je wel anders maar zeker niet eenzaam => je moet er echter wel voor openstaan als zo iemand je pad kruist 😉 grt Michèle

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden