Één van de deelnemers aan Insight vroeg ooit met twijfel in haar stem ‘Ik zou het allerliefste de hele dag schrijven, maar kan dat wel?’ ‘Ja’ zei ik. ‘Sterker nog, daar ben ik het voorbeeld van.’
Dit soort vragen krijg ik vaker. Samen met het ongeloof dat het echt kan. Dat je echt kunt leven op jouw eigen voorwaarden. Op jouw manier. Zonde eigenlijk dat we dat niet genoeg leren op school. Daardoor raken mensen van hun eigen weg. Doen we niet de dingen die passen bij onze leef-voorwaarden. Omdat we niet geloven dat het kan. Of dat het mag.
Dat zie ik vooral bij hoogbegaafden gebeuren. Logisch eigenlijk ook, want als jij herkenning vindt in hoogbegaafdheid, dan heb je een andere weg te belopen en andere voorwaarden als het gaat om hoe je jouw leven passend inricht.
Hoe heb je andere leef-voorwaarden?
Omdat je als hoogbegaafde fundamenteel anders in elkaar zit en dus ook anders denkt, ziet, voelt, heb je andere voorwaarden als het gaat om het invullen van een goed leven voor jezelf. Daar is de samenleving niet altijd op ingericht. Hoogbegaafden zijn namelijk de voorlopers. Ze lopen als eerste vast in systemen en hebben als eerste behoefte aan nieuwe systemen en oplossingen. Dat brengt een mooie en ook uitdagende rol mee voor jou. Namelijk de rol om te gaan maken wat jij nodig hebt. Om wat jij wenst voor jezelf mogelijk te maken. Daarvoor is het op de eerste plaats belangrijk dat je weet wat je nodig hebt en wat wel en niet voor je werkt.
Als je herkenning vindt in het hoofdkenmerk ‘intens’, dan werkt het bijvoorbeeld niet voor je als jij veel in prikkelrijke omgevingen moet zijn. De kans dat je overprikkeld raakt is dan namelijk te groot. Je bent eerder gebaat bij een leven waarin je voldoende tijd hebt om uit te stappen en op te laden. Een leven wat je kunt inrichten op basis van jouw natuurlijke energiecurve. Een 9 tot 5 baan waar je veel in contact bent met anderen, kan dan ook een uitdaging zijn. En als jij je vaak anders voelt, is het belangrijk dat je gelijkgestemden om je heen hebt, zodat je in het sociale ook voorzien wordt in wat je nodig hebt.
Als je sneller denkt dan de meeste mensen, dan is het nodig dat je die gave kunt inzetten in de omgevingen waarin je functioneert. Dat voorkomt dat je de hele tijd aan het ‘wachten’ bent op anderen terwijl je zelf op de rem staat. Ook op deze manier kan de voorlopers-rol tot uiting komen bij jou.
Hoe kun je leven op jouw voorwaarden?
Jouw levensvoorwaarden hebben betrekking op hoe jij wilt leven. Daarvoor is het nodig dat jij weet wat jouw levensvisie is. Dat is het overkoepelende plaatje van hoe jij wilt dat jouw leven eruitziet op al jouw levensgebieden. Vanuit daar kun je gaan onderzoeken wat er nodig is om daarnaar te gaan leven. Het begint wel met het aannemen van een open houding. Een houding vanuit nieuwsgierigheid en vertrouwen. Want als je nu al niet gelooft dat het kan, dat je jouw leven kunt inrichten zoals het voor jou past, is de kans groot dat je daarin gelijk krijgt.
Zelf weet ik overigens als geen ander hoe het voelt als het beeld dat je hebt over je ideale leven onrealistisch is. Maar onrealistisch is niet onmogelijk. Het heeft alleen tijd nodig om het te realiseren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn dagen, mijn manier van leven, dan is dat helemaal zoals dat klopt voor mij en heel anders dan vrijwel iedereen in mijn omgeving. Ik doe de dingen die mij energie en voldoening geven en besteed mijn tijd aan dat waar ik de unieke gaven voor heb.
Dat is niet van de ene op de andere dag zo gegaan. Ik heb daar echt bepaalde keuzes in moeten maken. Soms moeilijke keuzes, soms makkelijke keuzes. Maar het begon met het heel helder maken van wie ik ben, wat ik nodig heb en wat ik wil; wat mijn blauwdruk is, waar de levensvisie een onderdeel van is. Vanuit daar ben ik elke dag mezelf gaan afvragen: ‘Wat kan ik doen om vandaag iets meer te gaan leven naar mijn blauwdruk?’
Inzicht zonder actie is frustratie
Weten wat jouw blauwdruk is, is in alle opzichten de basis. Maar ook pas het begin. Want weten en niet handelen, zorgt vooral voor frustratie. In de komende blogs gaan we daarom verder in op hoe de kenmerken ‘anders’, ‘intens’ en ‘snel’ jouw leef-voorwaarden beïnvloeden en hoe je dat beter in jouw leven kunt integreren.
Wat kun je doen?
Zelfs als je nog twijfelt over hoogbegaafdheid, is het heel belangrijk dat je gaat onderzoeken wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Dan kun je namelijk gaan ontdekken wat wel en niet klopt, hoe jij jouw leven zou willen leven en hoe dat aansluit op wie jij bent.
Maak daarnaast helder wat jouw levensvisie is (onderdeel van jouw blauwdruk). Hoe ziet het leven eruit als het helemaal past bij jou? En wat kun je nu al doen om daar dichterbij te komen? Weet dat zodra je op weg gaat, je vooral gaat ontdekken dat er echt heel veel meer mogelijk is dan je nu wellicht denkt.
—
Leef jij al op jouw voorwaarden? Laat je het mij weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail