Ik vind ontzettend veel dingen leuk en interessant. Vanuit enthousiasme kan ik ook ergens helemaal induiken. Aan de ene kant is het superfijn en waardevol om vanuit die gedrevenheid iets te doen. Enthousiasme geeft extra energie en het geeft je een gerichte focus. Daardoor kun je je ergens in verliezen en de wereld om je heen even vergeten. Dit draagt positief bij aan je productiviteit.
Als je enthousiasme echter inzet voor ideeën en plannen die niet passen bij jouw blauwdruk (wie je bent en wat je wilt) is het vooral een grote afleiding. Dat noem ik afleidend enthousiasme. Dit staat je dan in de weg van het realiseren van wat je echt wilt en nodig hebt.
Afleidend en gericht enthousiasme
Afleidend enthousiasme zorgt ervoor dat je steeds uit het oog verliest wat je nu eigenlijk zou moeten doen. Je laat je leiden door ideeën die opkomen. Je wordt geïnspireerd door iets wat je leest en voor je het weet ben je het internet aan het afstruinen om er meer over te ontdekken. Dat je daardoor niet toekomt aan het afschrijven van je projectvoorstel is dan maar even zo. Of je bedenkt dat je ineens superveel zin hebt om je hele kast op te ruimen en je staat de rest van de middag tussen de kledingstukken terwijl je eigenlijk een sollicitatiebrief zou moeten schrijven.
Enthousiasme is een krachtige startmotor, maar je moet wel weten waar je je enthousiasme op richt. Dat is meteen ook het verschil tussen afleidend enthousiasme en gericht enthousiasme.
Afleidend enthousiasme heeft daarbij extra macht als je iets aan het doen bent wat je eigenlijk niet zo leuk vindt. Dan wordt enthousiasme een excuus om je te laten afleiden.
Hoe zet je gericht enthousiasme in?
Gericht enthousiasme kan alleen ontstaan als je helder hebt wat jouw blauwdruk is. Het is nodig dat je weet wat belangrijk is voor jou en waar je blij van wordt. Hoe meer positieve emoties je ervaart rondom je blauwdruk, des te makkelijker het wordt om je enthousiasme te gaan voelen.
Enthousiasme komt overigens niet altijd voort uit de activiteit zelf. Soms komt het voort uit de gedachte aan hoe het is als jouw wensen realiteit zijn geworden. Dan is het nodig dat je elke dag even de tijd neemt om te visualiseren hoe het eruitziet als wat jij wilt er is. Daarmee blijf je jouw enthousiasme voeden.
Wat kun je doen?
Zorg dat je duidelijk hebt wat jouw focus en aandacht nodig heeft. Bescherm jezelf voor je eigen enthousiasme door bijvoorbeeld het internet uit te zetten als je aan het werk bent op de computer. Of sluit jezelf af in een kamer waar je weinig triggers hebt die jou kunnen enthousiasmeren voor een andere activiteit.
Voorkom dat je meteen handelt op de ideeën die je hebt. Geef jezelf een kleine pauze tussen bedenken en handelen. Gebruik een klein notitieboekje of de notities app op je telefoon om de ideeën of acties die je bedenkt op te schrijven. Op een later moment bepaal je dan of je deze nog wilt doen en zo ja wanneer dan precies.
Zet je enthousiasme in om de dingen te doen die je graag gerealiseerd wilt hebben. Als je bijvoorbeeld je kledingkast wilt opruimen maar je hebt er geen zin in, zul je sneller enthousiast worden van iets anders. Neem dan voordat je met je kast begint de tijd om na te denken over wat je wel leuk vindt of onder welke omstandigheden je het leuk kunt gaan vinden. Denk aan bepaalde muziek luisteren of de uitkomst dat je straks een superstrakke en geordende kledingkast hebt. Committeer jezelf er vervolgens aan om een bepaalde periode aan de slag te gaan. Of laat het doen door iemand die er wel enthousiast van wordt ;).
—
Laat jij je vaak afleiden door je eigen enthousiasme? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Dit!! Ik heb altijd zo een problemen met mijn enthousiasme onder controle te houden… Vaak wil ik iets weten, zoek ik het internet af en voor ik het weet staan er 5 verschillende wikipedia artikels open over totaal verschillende onderwerpen. Dan interesseert alles me, heb ik over alle verschillende dingetjes een beetje gelezen en al mijn energie opgebruikt voor ik het antwoord op mijn oorspronkelijke vraag heb gekregen.
Ik dacht dat ik hier alleen in was en wist niet hoe ik er mee zou kunnen omgaan, maar dit blog heeft me geholpen. Ontzettend bedankt voor al uw interessante inzichten over de verschillende aspecten van hoogbegaafd zijn. Het helpt.
Ik heb deze blog gelezen in ‘afleidend enthousiasme’ en ben toch blij dat ik het heb gedaan 😉
Zo,
nu met gericht enthousiasme aan de slag met wat ik echt wilde doen en waar ik ook blij van word.
Als ik het af heb, dat dan weer wel (ik stel het niet voor niets uit) …
🙂
Jarenlang liet ik me graag afleiden van mijn primaire onderwijstaak, omdat ik eigenlijk liever iets anders deed dan binnen de schoolmuren werkzaam zijn. De activiteiten, zoals deelnemen in de onderwijscommissie voor innovatie, waren oke voor me, maar de context was verkeerd. Het duurde jaren voor ik een beetje wist wat ik nou eigenlijk echt wilde en ik de financiele ruimte kreeg om weer te gaan studeren.
Tegenwoordig (als kunstenaar en kunsteducator met een onderneming) laat ik me graag afleiden, maar nu binnen de juiste context. “Klooitijd” is nodig in een creatief proces. En niet alleen als kunstenaar, maar ook als ondernemer is dat creatieve proces essentieel. Zo was ik laatst aan het spelen met een foto die ik van mezelf maakte, zomaar. Ik dacht, daar kan ik misschien wel wat mee op Instagram. Ik dacht na over hoe ik die zou kunnen inzetten voor de zichtbaarheid van mijn bedrijf. Tegelijk was ik bezig met wat reflecteren over kunst. Ik bracht de foto en de reflecties bij elkaar en nu is er een vaste rubriek ontstaan, waarin ik onderwerpen rondom kunst behandel. Het past helemaal binnen het opbouwen van mijn “personal brand”, het profiel van mijn bedrijf. En deze “klooitijd” past bij mijn blauwdruk. Zo zet ik stappen. Naast ook meer systematische overdenkingen.
Super dat je deze stap hebt durven nemen.
Je blauwdruk is lastig: wie ben ik?, waar heb ik plezier in? Waar ben ik goed in? Wat geeft mij energie? Wat kost mij energie? Waar ben ik op mijn plek? Waar wil ik heen? Er wordt training ingegeven, doe je niet in een dagje
Na 25 jaar werkzaam geweest te zijn viel bij mij het kwartje: waarom loop ik steeds tegen mijzelf aan? Dus begonnen met het onderzoek op bovenstaande vragen. Mijn blauwdruk: ik ben een denker, kan ideeen genereren maar niet uitvoeren, alleen uitzoeken hoe het moet. Aan uitvoeren beleef ik geen plezier. Ik ben snel afgeleid en vooral verveeld. Vergaderen is niets voor mij- plannen van anderen doorzie ik ook snel. Bij een baas werken vind ik echt te saai. Ik heb er twee en doe af en toe een klusje erbij. Voordeel: elke week maak ik twee keer mijn werk af – ik kan niet lang uitstellen en door het schakelen minder afgeleid.
Als ik rust nam noemde ik dat vervelen. Tegenwoordig noem ik het opladen. Neem ik actief rust mbv mindfulness , mediteren. Ik woon alleen dat maakt het makkelijker: ik kan drie keer over de was struikelen of gelijk opruimen, zo denk ik bij elk H H klusje
Waar ik heen wil? Mijn carrière schiet al op- ik wil mij meer toeleggen op mijn hobbies – daar moet ik nog een keuze in maken? auwww
Jammer dat ik dit 25 jaar geleden niet wist – had mij depressieve periodes bespaard gebleven,
Dankjewel voor het delen en fijn dat je jouw blauwdruk toch duidelijk hebt kunnen maken. Ik hoop ook met de blogs en de qoutes op FB mensen te stimuleren om hier eerder achter te komen.
OMG! Touché!
🙂
Hi all,
Haha ik lig dubbel. Ik ging altijd koken en bakken vanaf het moment dat ik huiswerk moest gaan maken als kind. Heeeel enthousiast mijn tijd anders inzetten, voor dat waar ik wèl enthousiast van werd.
En nog steeds… (want ik schrijf dit terwijl ik de was moet ophangen.. 😉 mijn hoofd loopt over van ideeën en ik kan me zo eenvoudig laten verleiden om in al die dingen te duiken terwijl het huis gestofzuigd moet worden of noem maar op…
Daarnaast haak ik ook snel weer af. Als er een lijst met taken ontstaat om iets ook daadwerkelijk af te krijgen, dan ben ik er al snel klaar mee.
Dus ik ben achter het volgende gekomen:
– Ik ben een ideeën generator en een regisseur, de uitvoer laat ik, als het even kan, aan anderen over.
– Als ik weet voor mezelf wat het complete proces, dat ik wel echt zelf moet doorlopen, me oplevert, dan kan ik mezelf wel bij de les houden.
– als ik oplossingen zie, ideeën heb, vraag ik mezelf af: brengt dit mij vreugde? Is dit aan mij? Past dit mij nu? Dan heb ik direct mijn antwoord.
Groetjes!!!
Heel herkenbaar ?
Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring Santje.
Mogelijk zit de balans ertussenin. Soms ben ik hele mooie dingen tegengekomen door mijn enthousiasme te volgen, op nieuwe en onverwachte mogelijkheden te stuiten.
Dat heeft best veel opgeleverd.
Maar ik zie ook de nadelen van de afleiding.
Dankjewel Kees. En daarom is het zo belangrijk dat je zorgt dat je duidelijk hebt wat jouw focus en aandacht nodig heeft.
Misschien kan Adrienne nog eens uitleggen hoe je precies achter je blauwdruk komt, aangezien uit de antwoorden blijkt dat het niet voor iedereen duidelijk is, ook voor mij niet.
Bedankt voor je vraag Magda. Hier is een link naar het deel op de site over je blauwdruk ontdekken. http://giftedpeople.eu/wat-is-de-blauwdruk/
Dit klopt helemaal. Je blauwdruk zoeken vraagt wel wat inspanning en energie. Maar als je die hebt dan geeft het veel energie en maak je eenvoudiger keuzes, weet je waar je ja, nee of misschien op antwoordt.
Dat belet niet dat je af en toe niet mag afwijken van je blauwdruk maar ook dat wordt dan een bewuste keuze.
Helemaal mee eens dus.
En als je je blauwdruk nog niet hebt, geen nood die komt wel als je er af en toe tijd voor maakt.
Wat wordt toch bedoeld met blauwdruk ? Je zou inspanning moeten leveren om die te vinden ??? Hoezo ? Kan iemand daar eens een heel concreet voorbeeld van geven hoe hij of zij door I N S P A N N I N G zijn of haar blauwdruk g e v o n d e n heeft ?
Hier is een link naar het deel op de site over je blauwdruk ontdekken. http://giftedpeople.eu/wat-is-de-blauwdruk/ Misschien helpt dit je. Je bent trouwens ook altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Want het vormen van je blauwdruk dat is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Ja die eigen blauwdruk bepalen, wat is dat rete moeilijk. Is daar een blauwdruk voor?
Voor jou Roelof het zelfde antwoord als voor Stefaan. Hier is een link naar het deel op de site over je blauwdruk ontdekken. http://giftedpeople.eu/wat-is-de-blauwdruk/ Misschien helpt dit je. Je bent trouwens ook altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Want het vormen van je blauwdruk dat is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Ik vind juist dat in onze maatschappij teveel nadruk wordt gelegd op productiviteit en je “verantwoordelijk” gedragen, terwijl ik zoveel meer energie heb en meer te bieden heb als ik mijn enthousiasme volg. Ik kreeg dan ook een beetje een benauwd gevoel toen ik deze blog las, het voelt onderdrukkend, “gedraag je”. Tuurlijk is het goed om dingen af te maken, zeker als je ze graag wil. Maar waarom zou je niet gewoon vertrouwen op jezelf? Misschien komt het vandaag niet af, maar morgen wel. Of misschien moet je vaak ervaren dat je kansen misloopt als je dingen “te laat” (whatever that means) inlevert. Daar word je alleen maar wijzer van; op je bek gaan en het volgende keer beter doen. Want zo leer je misschien enthousiast te worden van deadlines, samenwerking, etc.
Hey Emma,
Ik ben het helemaal met je eens dat mooie dingen vaak ontstaan door niet te focussen, maar door te laten gebeuren…
Deze blog voelt voor mij ook benauwend, ik ben juist goed in nieuwe dingen ontdekken… en het voelt slecht om dat direct te gaan kaderen..
Misschien is dat dan mijn ‘blauwdruk’ , want ik bereik ook wel degelijk wat ik zou willen..
Ik herken het niet zozeer in het kleine (dat je iets moet doen en je dan door iets anders wordt afgeleid) maar wel in het grote (carrièrekeuzes, wanneer het een geen voldoening geeft op zoek gaan naar iets anders en dan snel enthousiast worden, maar uiteindelijk toch weer afhaken). Ik vind het erg lastig te bepalen wat mijn blauwdruk dan is en op basis daarvan keuzes maken.
Dankjewel voor je reactie. Misschien vind je het leuk om meer te lezen over het ontdekken van jouw blauwdruk. Dat kan via deze link: http://giftedpeople.eu/wat-is-de-blauwdruk/ Misschien helpt dit je. Je bent trouwens ook altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Want het vormen van je blauwdruk dat is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is een belangrijk onderdeel van de Insight, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Via deze link kun je jezelf aanmelden op een moment wat voor jou uitkomt. http://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/