Ik durf best te stellen dat ik aardig wat geprobeerd heb in mijn leven. En ik durf ook te zeggen dat een aanzienlijk deel ervan één grote mislukking was. Nu zie ik duidelijk hoeveel ik hiervan heb geleerd. Maar toen, toen voelde dat heel anders. Toen kon ik alleen maar zien wat er niet lukte. Om mij heen gingen mensen de carrièreladder omhoog, en ik bleef een beetje dwalen en rondhangen. Ik deed wat projectjes hier en wat projectjes daar, maar echt mijn plek vinden vond ik lastig. 

Ik ambieerde ook niet wat die andere mensen deden. Maar tegelijkertijd dacht ik dat dit wel zou moeten. Ik dacht dat ik niet aan de maatstaven voldeed. En ik kon maar niet ontdekken wat dat verschil veroorzaakte. Toen iemand bij mij de HB-bom dropte, was mijn eerste reactie: ‘Ik dacht het niet’. In mijn ogen waren hoogbegaafden die superslimme succesvolle mensen die alles wat ze aanraken in goud laten veranderen. En dat was bij mij zeker niet het geval. Ik voelde me niet bepaald succesvol. Ik voelde me eerder een beetje verloren. 

Inmiddels weet ik als geen ander dat hoogbegaafdheid niet gelijkstaat aan succesvol. Maar helaas zijn er nog steeds veel mensen die dat wel geloven. 

Het gaat niet om het label 

Rondom hoogbegaafdheid hangen ook nog steeds allerlei misvattingen. Dat is vervelend als je weet dat je hoogbegaafd bent en anderen mensen denken daar van alles van. Net zo vervelend, misschien nog wel vervelender is het als het je in de weg staat van je eigen HB-ontdekking.  

Want uiteindelijk gaat het niet zozeer om het label natuurlijk. Maar het maakt wel uit dat je begrijpt hoe je zelf bedraad bent. En hoogbegaafdheid speelt daar een rol in. Als je herkenning vindt in de kenmerken, dan sta je net iets anders in de wereld. Je ervaart intenser. Je denkt sneller, complexer en breder. En als je dat niet weet van jezelf, dan heb je continu het gevoel dat er iets aan jou niet matcht met de wereld om je heen. Het staat je in de weg van het kunnen belopen van jouw pad. 

Geen garantie voor succes 

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn zeker hoogbegaafden die hoge prestaties leveren, succesvol zijn en geroemd worden om hun snelle denken en creatieve oplossingen. 

Als hoogbegaafde heb je een bovengemiddelde potentie en als je de juiste dingen doet, kun je hier bovengemiddeld succesvol in worden. Een belangrijk verschil is dat hoogbegaafdheid er geen garantie voor is. Omdat hoogbegaafdheid zich kan uiten in verschillende vormen, is dat namelijk ook afhankelijk van de omgeving waar je in functioneert en de mate waarin deze aansluit. Daarom is het ook zo waardevol om jezelf vanuit verschillende perspectieven te leren kennen.  

Gebruik hoogbegaafdheid om te begrijpen hoe jij in elkaar zit en wat jij nodig hebt. Dan kun je op jouw manier succesvol worden. Dat hoeft dus niet in de zin van carrière maken te zijn. Het kan net zo goed zijn dat jouw manier van succesvol zijn is dat je lekker de hele dag kan schrijven. Of dat je met mensen samenwerkt die gedreven zijn. Of dat je met plezier opstaat.  

Wat kun je doen?  

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, laat dan los aan de gedachte dat je overal goed in moet zijn en dat alles meteen gaat lukken. Als hoogbegaafde heb je het net zo goed nodig om te oefenen. Op de eerste plaats ben je ook gewoon mens. Dat betekent dat je fouten maakt en gaat maken. Dat zegt niks over het wel of niet HB zijn. Leg jezelf dus niet langs de maatstaf van een Einstein. Niet alles wat je aanraakt verandert in goud en je hoeft geen wereld veranderende ideeën te hebben om hoogbegaafd te kunnen zijn. Leer begrijpen wat het voor jou betekent en hoe het tot uiting komt in jouw leven.  

Onderzoek daarnaast waar jij bovengemiddeld in bent. Wat kun je heel goed en doe je graag? Vraag ook eens aan anderen wat zij waarderen aan jou, waar zij vinden dat je goed in bent. Soms zijn dat dingen waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had, omdat het voor jou gewoon logisch is. 

— 

Heeft deze misvatting jou in de weg gestaan van je eigen HB-zijn of ontdekking? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden