Kun je niet doorzetten?

Kun je niet doorzetten?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 25 Comments

Regelmatig hoor ik HB’ers vertellen over hun gebrek aan doorzettingsvermogen. In eerste instantie heb ik me daarover verbaasd. Ik ben namelijk zelf een enorme doorzetter. Als ik iets in mijn hoofd haal, dan gaat het ook gebeuren. Ongeacht wat ik ervoor moet doen of laten. Aan de andere kant, kan ik met sommige dingen ook weer snel klaar zijn. Dingen die me te veel energie kosten. Dingen die ik intens saai vind. Dingen waarvan ik gewoon het nut ook niet inzie.  

Al reflecterend op mijn eigen leven realiseerde ik me dat ook ik periodes heb gekend dat ik wel moeite had met doorzetten, zelfs de dingen die heel belangrijk voor me waren. Dat ik mezelf er niet toe aan kon zetten om het door te pakken. Was ik toen ineens geen doorzetter? Kun je daar zomaar ineens in veranderen? Of speelde er iets anders? 

Waar zet je jouw doorzettingsvermogen voor in? 

Kenmerkend bij hoogbegaafden is dat je je ergens intens in kan vastgrijpen, soms zelfs op het obsessieve af. Maar, het moet wel je interesse hebben, of belangrijk genoeg voor je zijn, nut hebben. In dat vastgrijpen, is ook doorzettingsvermogen nodig. En doorzettingsvermogen kun je maar beperkt inzetten. Dat is dan ook de reden dat veel HB’ers onterecht denken dat ze geen doorzettingsvermogen hebben, ze zijn het namelijk verkeerd aan het inzetten. 

Tijdens één van mijn Insight Sessies sprak ik iemand die aangaf al jarenlang elke dag met extreme tegenzin naar het werk te gaan. ‘Ziek word ik ervan, letterlijk. Ik sta elke dag nog net niet over te geven. Ik ga met buikpijn naar mijn werk en ik denk dat ik het niet veel langer kan volhouden.’ Ik vroeg: Hoelang probeer je het al vol te houden? ‘7 jaar’ antwoordde ze. ‘En ondertussen heb ik het gevoel dat ik nergens meer toe kom, nergens meer tijd en energie voor heb, niks meer voor elkaar krijg.’ Ik dacht: nou, aan je doorzettingsvermogen ligt het dus niet. 

Ik hoor regelmatig HB’ers die klagen over een gebrek aan doorzettingsvermogen. En als ik dan doorvraag, blijkt al heel snel dat ze juist uitstekende doorzetters zijn. Ze zijn namelijk al jaren werk of een relatie aan het doorzetten terwijl het meer kost dan oplevert. Logisch dat je dan op andere vlakken geen doorzettingsvermogen meer overhebt.  

Als ik kijk naar mijn eigen momenten van het niet kunnen doorzetten, dan waren de onderliggende oorzaken bijna altijd te wijten aan dat ik van mijn eigen weg was afgedwaald of niet duidelijk had waar ik naar toe op weg wilde zijn. Als gevolg vervalt dan ook de intrinsieke motivatie om te blijven doorzetten. En andere keren was ik gewoon moe. Moe van het steeds maar doorzetten en doorgaan. Ik vergat soms dat ik geen machine ben, maar een mens en dat we als mens niet altijd maar door kunnen gaan, en dat ook zeker niet moeten willen. 

Wat kun je doen? 

In plaats van jezelf bevestigen in de gedachte dat je niet kunt doorzetten, is het goed om eens te kijken naar wat je nu allemaal wel aan het doorzetten bent. Welke dingen dragen bij aan het leven dat jij voor jezelf wenst? Welke dingen moet je eigenlijk juist niet doorzetten? Maak de balans op voor jezelf. Durf het ook aan om dingen los te laten.  

Doorzettingsvermogen is net als een spier, wanneer je het gebruikt, raakt het vermoeid en heb je rust nodig om weer op te laden. Als je al een tijd lang iets aan het doorzetten bent wat eigenlijk niet klopt voor jou, dan is het logisch dat je op andere vlakken meer moeite hebt met doorzetten. Je bent jouw doorzettingsspier namelijk al vol aan het belasten. Zorg daarom dat je naast het opmaken van de balans ook de tijd neemt om weer bij te tanken.  

Ik ben benieuwd, herken je dit bij jezelf? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 25

 1. Iedereen heeft maar een bepaalde hoeveelheid doorzettingsvermogen. Het is aan jou waar je dat voor inzet. Op een goed moment leer je om de ‘foute’ dingen te lozen: de zaken die alleen maar energie kosten dus. Dat kan je baan, je partner, je huis, een vriend/vriendin of wat dan ook zijn. Ik heb na jaren tobben eindelijk mijn laatste vaste baan opgezegd en ben voor mezelf begonnen. Ik denk zelf dat dit voor veel HB mensen een reële optie is. De zogenaamde zekerheid van een vaste betrekking weegt niet op tegen de fantastische vrijheid van een eigen zaak. Als je voor jezelf werkt besef je pas hoeveel shit je al die tijd hebt geaccepteerd als radertje in een bedrijf. De maatschappelijke druk maakt voor jezelf beginnen niet altijd makkelijk: een vaste baan lijkt wel de heilige graal. Als je ergens vast wordt aangenomen is je bestaan schijnbaar in één keer gegarandeerd. Als je dit in de steek laat ontmoet je veel ongeloof en stiekeme bewondering. Veel mensen willen wel, maar durven niet.

  1. Hier kan ik me echt volledig in vinden. Ik heb namelijk een passie waar ik mezelf volledig in kwijt kan, maar die heeft als groot nadeel dat het financieel moeilijk om van mijn hobby mijn beroep te maken. Mijn hart ligt bij het ontwerpen, bouwen, restaureren en herstellen van gitaren. Momenteel werk ik – vaak met behoorlijke tegenzin – als industrieel elektricien. Het plan is om – zodra de verbouwingswerken aan mijn nieuwe woning achter de rug zijn – mijn uit de hand gelopen hobby in bijberoep te starten. Dat lijkt me het beste van twee werelden: een relatief weinig uitdagende job die me wel financiële zekerheid biedt en een bijberoep waarmee ik mijn batterijen weer kan opladen. We zullen wel zien wat de toekomst brengt. Onder gitaarbouwers zeggen we wel eens: “Hoe noemt men een gitaarbouwer zonder vrouw?” “Dakloos!” of “Hoe wordt je miljonair als gitaarbouwer?” “Begin gitaren bouwen als miljardair.”

  2. Post
   Author
  3. Super mooi Bert.
   Ennuh, je krijgt er vanzelf nieuwe “uitdagingen ” voor terug als ondernemer. Want elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat merk je vanzelf en dan ga je ook daar weer nee om;). Veel succes en gefeliciteerd.

   1. Super mooi Bert.
    Ennuh, je krijgt er vanzelf nieuwe “uitdagingen ” voor terug als ondernemer. Want elk voordeel heeft zijn nadeel. Dat merk je vanzelf en dan ga je ook daar weer mee om;). Veel succes en gefeliciteerd.

 2. Mooi beschreven Adrienne, wat een ontdekkingsreis heb je al gemaakt… en dank voor het “organiseren van deze losse eindjes…en allemaal ….

  achteraf gezien klopt dit voor veel situaties, bv. een project, per ongeluk even invallen, doen waar je na bijna een jaar denkt “dit lost niks op voor mij kost wel veel energie zo”, waarna er twee anderen het achter elkaar overnemen en mee verder gaan en elk na 2 maanden overspannen raakt….. en ik maar denken wat een aanstellers…. dat zit dus iets anders begrijp ik nu ….

  ik wil er nu nog vooraf bewuster aan gaan sturen en doseren door het beter te herkennen wat past….. en soms toch weer kort bewust gedoseerd doorbijten om iets af te ronden 🙂

  @ Erwin ik herken jouw ervaring met de onmacht/woede waarom “men” je idee maar niet begrijpt….. de gedachten volgen waar je langsgaat naar je oplossing …. ik kan het nu, na de gedane modules, plaatsen ….

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 3. Je berichten van de afgelopen weken over doorzettingsvermogen en de juiste keuzes voor jezelf nemen zijn op het moment zeer relevant voor mij, en komen dus erg gelegen. Het is fijn om er inzichten uit te kunnen putten.

  1. Via je berichten herken ik veel van mezelf . Weet nu dat ik een aantal zaken anders zal gaan aanpakken , meer zelf met mijn eigen rekening en houden en sommige dingen kunnen loslaten. Bedankt voor deze inzichten

  2. Post
   Author
 4. Oef, wat herkenbaar. Ik wist niet dat dit doorzetten ook bij HB hoort. Ik heb zowel in mijn werk als in relatie met mijn vriend steeds maar doorgezet en van alles geprobeerd. En ik lette daarbij niet op mijn lichamelijke reacties, terwijl ik steeds zieker werd en geen energie meer had. Zit nu bijna 1 jaar thuis met burn- en bore-out. Gelukkig gaat het een stuk beter nu en heb van de situaties geleerd. Voor mij was het eigenlijk een uitdaging om situaties die lastig starten flink aan te pakken. Nu ga ik alleen maar voor de makkelijke weg, omdat die moeilijke een signaal is dat het niet mijn weg is.
  Bedankt Adrienne voor je mooi weerspiegelingen!!

  1. Post
   Author
 5. Gaat wel. Zeg ik automatisch als eerste positieve affirmatie die ik heb meegekregen. Alleen de persoon (mijn opa) die hem aan mij meegaf bedoelde dat negatief om zijn zwijgzaamheid te maskeren. Aan de andere kant kon hij goed onterecht bulderen. Voorlopig tot zover. Jaap Dam.

  1. Post
   Author
 6. Dank voor een super herkenbaar stuk. Ook dat geen energie hebben voor alles…
  Recentelijk heb ik na jaren knokken met een team dat mij niet begreep rn zich niet gewaardeerd voelde en vice versa de stekker eruit getrokken. Niet omdat ik opgeef, maar omdat het gewoon niet paste. I was a square peg in a round hole. En na pogingen met bemiddeling en coaching bleef het mis gaan en bleef mijn batterij sneller leeglopen dan ik kon opladen. Op het uiterste randje van net niet burnout heb ik voor mijzelf gekozen. Met pijn in mijn hart, want de loyale perfectionist in mij had/heeft moeite met loslaten.
  Een kleine 2 weken later, waarbij ik de eerste week vooral heel veel geslapen heb, ben ik alweer voor 50% aan het reintrgreren. Op een andere plek, met andere mensen en veel nieuwe dingen. En ineens kom ik moe maar voldaan thuis in plaats van moe en uitgeblust. Dit bevestigd voor mij wel de juistheid van deze beslissing. Natuurlijk had ik nog maanden kunnen doorzetten om te proberen een cultuur of mijzelf te veranderen. Maar die veranderingen waren ten koste van mijzelf gegaan. Uiteindelijk was ik dan langdurig volledig burnout geraakt. Net op tijd, of eigenlijk toch net te laat, aan de bel trekken en op zoek gaan naar een plek waarbij de batterij niet meer harder leegloopt dan ik hem op kan laden.

  1. Post
   Author
 7. Beste adrienne,

  Ik zie via jouw blogs eindelijk wat er bij mij altijd aan scheelde. Maar hoe ga ik er tegenover andere mensen mee om? Ik liet het meestal lopen om mijn mening te geven omdat anderen dan boos worden en daar heb ik nooit geen zin in gehad kon daar niet tegen. Maar ja dan loop ik tegen mezelf op en dan kan er ineens een flinke uitbarsting komen. Niet dat ik dan iemand iets aandoe maar vooral iets kapot wil slaan of gooien..
  maar het hebben vd drang om te bewijzen is soms zo groot dat ik links om rechtsom toch doordruk.

  1. Post
   Author
 8. goedemiddag Adrienne

  Leuk om je mailtjes te lezen en daardoor naar mijzelf te kijken ,hoe ik er zelf mee omga.
  Leerzaam en herkenbaar.

  met vriendelijke groet
  Betty

  1. Hoi Adrienne!

   Bedankt voor deze blog!

   Ik denk dat veel Hbers te plichtgetrouw zijn ook richting maatschappelijke verantwoordelijkheden en ook oorzaak en gevolg doorzien als men opeens switched van baan of een gezin,partner niet willen teleurstellen, bang om als faler gezien te worden. Vergeet de sociale en maatschappelijke druk niet. We leven echt in n hokjessysteem waar geld domineert… Maar…Als de Hber de stap toch neemt waar echt z,n hart ligt, moet ie wel de faalangst en drempel overwinnen en daar kan n extern zetje helpen, hetgeen jij o.a. doet!! Succes iedereen hierzo!!!! Wees trouw aan jezelf en daarmee trek je situaties aan en mensen die trouw zijn aan jou, daar alles n weerspiegeling is!!

   1. Post
    Author
  2. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *