Regelmatig hoor ik HB’ers vertellen over hun gebrek aan doorzettingsvermogen. In eerste instantie heb ik me daarover verbaasd. Ik ben namelijk zelf een enorme doorzetter. Als ik iets in mijn hoofd haal, dan gaat het ook gebeuren. Ongeacht wat ik ervoor moet doen of laten. Aan de andere kant, kan ik met sommige dingen ook weer snel klaar zijn. Dingen die me te veel energie kosten. Dingen die ik intens saai vind. Dingen waarvan ik gewoon het nut ook niet inzie.  

Al reflecterend op mijn eigen leven realiseerde ik me dat ook ik periodes heb gekend dat ik wel moeite had met doorzetten, zelfs de dingen die heel belangrijk voor me waren. Dat ik mezelf er niet toe aan kon zetten om het door te pakken. Was ik toen ineens geen doorzetter? Kun je daar zomaar ineens in veranderen? Of speelde er iets anders? 

Waar zet je jouw doorzettingsvermogen voor in? 

Kenmerkend bij hoogbegaafden is dat je je ergens intens in kan vastgrijpen, soms zelfs op het obsessieve af. Maar, het moet wel je interesse hebben, of belangrijk genoeg voor je zijn, nut hebben. In dat vastgrijpen, is ook doorzettingsvermogen nodig. En doorzettingsvermogen kun je maar beperkt inzetten. Dat is dan ook de reden dat veel HB’ers onterecht denken dat ze geen doorzettingsvermogen hebben, ze zijn het namelijk verkeerd aan het inzetten. 

Tijdens één van mijn Insight Sessies sprak ik iemand die aangaf al jarenlang elke dag met extreme tegenzin naar het werk te gaan. ‘Ziek word ik ervan, letterlijk. Ik sta elke dag nog net niet over te geven. Ik ga met buikpijn naar mijn werk en ik denk dat ik het niet veel langer kan volhouden.’ Ik vroeg: Hoelang probeer je het al vol te houden? ‘7 jaar’ antwoordde ze. ‘En ondertussen heb ik het gevoel dat ik nergens meer toe kom, nergens meer tijd en energie voor heb, niks meer voor elkaar krijg.’ Ik dacht: nou, aan je doorzettingsvermogen ligt het dus niet. 

Ik hoor regelmatig HB’ers die klagen over een gebrek aan doorzettingsvermogen. En als ik dan doorvraag, blijkt al heel snel dat ze juist uitstekende doorzetters zijn. Ze zijn namelijk al jaren werk of een relatie aan het doorzetten terwijl het meer kost dan oplevert. Logisch dat je dan op andere vlakken geen doorzettingsvermogen meer overhebt.  

Als ik kijk naar mijn eigen momenten van het niet kunnen doorzetten, dan waren de onderliggende oorzaken bijna altijd te wijten aan dat ik van mijn eigen weg was afgedwaald of niet duidelijk had waar ik naar toe op weg wilde zijn. Als gevolg vervalt dan ook de intrinsieke motivatie om te blijven doorzetten. En andere keren was ik gewoon moe. Moe van het steeds maar doorzetten en doorgaan. Ik vergat soms dat ik geen machine ben, maar een mens en dat we als mens niet altijd maar door kunnen gaan, en dat ook zeker niet moeten willen. 

Wat kun je doen? 

In plaats van jezelf bevestigen in de gedachte dat je niet kunt doorzetten, is het goed om eens te kijken naar wat je nu allemaal wel aan het doorzetten bent. Welke dingen dragen bij aan het leven dat jij voor jezelf wenst? Welke dingen moet je eigenlijk juist niet doorzetten? Maak de balans op voor jezelf. Durf het ook aan om dingen los te laten.  

Doorzettingsvermogen is net als een spier, wanneer je het gebruikt, raakt het vermoeid en heb je rust nodig om weer op te laden. Als je al een tijd lang iets aan het doorzetten bent wat eigenlijk niet klopt voor jou, dan is het logisch dat je op andere vlakken meer moeite hebt met doorzetten. Je bent jouw doorzettingsspier namelijk al vol aan het belasten. Zorg daarom dat je naast het opmaken van de balans ook de tijd neemt om weer bij te tanken.  

Ik ben benieuwd, herken je dit bij jezelf? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden