Misschien herken je wel bij jezelf dat iemand ooit (of vaker) tegen je heeft gezegd dat je een beetje normaal moet doen. Dat je niet zo moet overdrijven en je niet zo moet aanstellen. Dat je niet zo moet zeuren of niet zo betweterig of kritisch moet zijn. Of misschien heb je gehoord dat je veel te druk bent, te veel praat en dat jouw enthousiasme (op z’n minst) vermoeiend is.
Wanneer je van anderen steeds dit soort feedback krijgt, is het logisch dat je daarop gaat reageren door een beetje minder van jezelf te laten zien. Je gaat jezelf op de rem zetten en een beetje aanpassen om in de relatie met de ander vaker positieve feedback te kunnen krijgen. Je wordt terughoudend en je ontwikkelt misschien wel de angst om afgewezen te worden.
Als gevolg kost de omgang met anderen meer energie dan het oplevert. Je ervaart geen verbondenheid, maar eenzaamheid in het contact en in de relaties met anderen. Zelfs al heb je veel lieve mensen in je leven. Je voelt namelijk wel dat deze relaties zijn gebouwd op iets wat jij niet bent. Je voelt dat je niet gezien, gewaardeerd en geaccepteerd wordt voor de persoon die jij in de kern bent.
Verbinding vraagt om eigenheid
Het maakt een groot verschil als je van jezelf weet en begrijpt dat je hoogbegaafd bent. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn eigen relaties en vriendschappen, dan zijn er relaties vóór mijn hoogbegaafdheidsontdekking en relaties ná deze ontdekking. En er is een duidelijk verschil in hoe deze relaties eruitzien. Ik zou misschien zelfs wel kunnen stellen dat de relaties voor mijn hoogbegaafdheidsontdekking bijna geen relaties te noemen waren. Niet omdat deze mensen niet gelijkgestemd waren, maar omdat ik niet wist wie ik was. Of misschien beter gezegd: omdat ik mezelf niet durfde te zijn. Omdat ik niet durfde te laten zien wie ik echt was, mezelf niet durfde open te stellen en daarom ook niet vanuit mijn eigenheid kon verbinden.
Pas toen ik in aanraking kwam met hoogbegaafdheid, ontdekte ik dat ik niet de enige was. Dat gaf al een opluchting. Het was bijna alsof ik toestemming kreeg om meer mezelf te zijn en te laten zien. Ten tweede ontdekte ik dat ik, door meer mezelf te zijn, veel meer de mensen ging aantrekken die ook een beetje anders, intens en snel zijn. Daardoor werd het contact met anderen ineens een stuk makkelijker en vooral ook leuker. In plaats van moe thuis te komen, kwam ik vaker energiek thuis.
Weten wie je bent is je blauwdruk kennen
De kern van het verhaal: de meest waardevolle en fijne vriendschappen komen pas tot stand als jij helemaal bent wie je bent en als je jezelf kunt openstellen. Wees daarbij niet op zoek naar perfectie, heb niet te hoge verwachtingen en laat de ander ook zijn zoals hij of zij is. En ja, dat is moeilijk. Zeker als je dat niet gewend bent. Of als je nog niet helemaal gelooft dat anderen jou ook heel erg leuk vinden als je 100% jezelf bent.
Jezelf zijn kan overigens pas als je ook heel goed weet wie je bent. Als je jouw blauwdruk kent. Dan kun je namelijk vanuit jouw eigenheid de echte verbinding met de ander aangaan. Hoogbegaafdheid is onderdeel van wie je bent, ook als je daar nog over twijfelt, maar jezelf wel terugziet in de kenmerken.
Komende week kun je deelnemen aan de gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid. Daarin ontdek je meer over hoogbegaafdheid, hoe je het herkent en wat het met zich meebrengt. Je ontdekt ook meer over ons Insight programma. Onderdeel van Insight is namelijk het helder maken van je blauwdruk. Je kunt je hier aanmelden voor de masterclass: Gratis Introductie masterclass over Hoogbegaafdheid. Je kunt na afloop in de chat ook al je vragen stellen.
—