Een tijd lang heb mijn eigen gevoelsleven “uit” gezet. Als een vorm van overlevingsmechanisme. Niet bewust, ik deed het gewoon. Verstand op nul en gaan. Mijn intellectuele kant voerde de boventoon. Ik maakte mijn besluiten op basis van rationele feiten. Ik beëindigde vriendschappen omdat ze feitelijk niet voldeden aan mijn verwachtingen. Ik kon dingen achter me laten en er overheen stappen zonder dat het me iets deed. Ik was gesloten en ik voelde me verbonden aan niets en niemand.

In de afgelopen jaren ben ik door meer mijn eigen weg te gaan, van de harde persoon die ik was, veranderd naar iemand die veel zachter in de wereld staat. Ik ben ook veel meer gaan onderzoeken wat ik nodig heb en gaan letten op de omgevingen waarin ik mij bevind. Ik merkte op dat ik echt last had van drukke plekken. En ik kwam erachter dat door meer open te staan voor de mooie dingen, de negatieve dingen ook meer binnenkwamen. Toen pas begon ik te leren en zien wat hoogsensitief waarnemen op gevoelsniveau met mij deed en hoe ik mezelf daartegen kon beschermen.

Afsluiten of dealen?

Wanneer je een diepere prikkelverwerking hebt, neem je makkelijker sferen en emoties over van anderen en van de plekken waarin jij je begeeft. Daardoor kun je ergens vol energie en enthousiasme binnenlopen en volledig leeg naar buiten stappen.

De omgeving waarin jij je bevindt, heeft grote invloed op jouw gemoedstoestand. Je wordt waar je bent. Daarom is het nodig dat je keuzes maakt als het gaat om waar je wel en niet naar toe gaat en welke mensen je wel en niet toelaat.

Wanneer je intens bent in het waarnemen en overnemen van prikkels, is het nodig dat je genoeg tijd hebt om op te laden, tot jezelf te komen. Dat is geen luxe maar noodzaak. Maak er daarom ook echt tijd voor.

Naast tijd alleen, is het overigens wel belangrijk dat je voldoende sociaal contact hebt. Alleen maar afsluiten is niet de oplossing. Sociaal contact is belangrijk en als mens heb je het gewoon nodig. Zorg er daarom voor dat je een balans gaat vinden in de mate waarin je onder de mensen bent (en welke mensen) en de mate waarin je tijd voor jezelf hebt. En soms heb je natuurlijk bepaalde verplichtingen waar je niet zomaar onderuit komt. Maar daar kun jij je wel op voorbereiden.

Wat kun je doen?

  • Vermijd bepaalde omgevingen. Zeg nee tegen een uitnodiging voor een feestje of activiteit waarvan je weet dat het je meer kost dan oplevert. Maak keuzes over waar je wel en niet jouw energie aan geeft.
  • Kies bewust voor bepaalde omgevingen en mensen. Waar en van wie krijg je juist energie? Zoek deze plekken en mensen juist vaker op.
  • Bereid je voor. Als je bepaalde verplichtingen hebt, dan kun je daar soms even niets aan veranderen. Wat je wel kunt doen is je voorbereiden. Zorg voor voldoende rust en alleen tijd zowel vooraf als achteraf.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden