Één van de struggles die ik vaak zie bij hoogbegaafden is het ontzettend veel leuk vinden en vervolgens niet kunnen kiezen. Het alles willen doen, maar niet de tijd ervaren om dat te kunnen doen. Dat kan overweldigend zijn en ergens ook teleurstellend. Omdat je gevoelsmatig zeven levens nodig hebt om te kunnen doen wat je wilt doen. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat veel van wat je denkt leuk te vinden, helemaal niet bij je past. Dat is alleen maar afleiding van de weg die jij te gaan hebt.
Het is daarbij goed om je te realiseren dat zelfs als je superveel leuk vindt, er ook genoeg is dat je niet leuk vindt. Dat maakt het allemaal al minder overweldigend. Bovendien hoef je niet alles wat je leuk vindt te doen en na te jagen en het hoeft niet allemaal in jouw werk naar voren te komen.
De kracht van nee zeggen
Wanneer je helder hebt wat jouw leefvoorwaarden en werkvoorwaarden zijn, waar we het in de eerdere blogs over hebben gehad, dan kun je gaan bepalen wat je wel en niet gaat doen. Want hoewel er genoeg dingen zijn die wel leuk zijn om te doen, zijn veel van deze dingen niet geschikt voor de langere termijn. Er is een verschil tussen wat nu even leuk is en wat straks ook nog leuk is.
Je kunt het bijvoorbeeld superleuk vinden om een dag, misschien een paar weken te werken in een koffietentje, maar daarna is de lol er wel vanaf als jij je niet verder kunt ontwikkelen. De kans is groot dat dit niet bijdraagt aan jouw weg, maar eerder een zijstap is die jou van jouw weg afleidt. Tenzij het jouw droom is om jouw eigen koffietent te openen, dan kan het juist een bestemming zijn die bijdraagt aan jouw weg. Dat laat meteen het belang zien van het helder hebben van jouw blauwdruk. Want wanneer je weet wie jij bent, wat je nodig hebt en wilt, kun je namelijk gaan herkennen wat in het verlengde daarvan klopt voor jou. En dus ook waar je nee tegen mag gaan zeggen, ook al is het leuk.
Je hoeft niet alles te doen wat je leuk vindt
Een ander belangrijk inzicht wat ik je wil meegeven is dat je niet alles hoeft te doen wat je leuk vindt. Sommige ideeën zijn start ideeën. Daarmee bedoel ik dat ze jou aan het denken zetten en dat er vanuit dat idee nieuwe gedachtes en ideeën ontstaan die jou brengen bij dat wat je eigenlijk te doen hebt. Wanneer je meteen alles gaat najagen wat erin je opkomt, ga je veel onrust creëren in je leven, steeds achter je eigen staart aanrennen en jezelf niet de benodigde tijd geven om te gaan herkennen wat nu eigenlijk de bedoeling is voor jou.
Soms kun je ook tot de conclusie komen dat je heel graag wilt dat er iets komt, maar dat jij dat niet zelf wilt gaan doen. Dan kun je gaan nadenken wie het voor jou kan doen. Zo neem je de rol aan van visie drager, maar niet die van uitvoerder. Door mensen om je heen te verzamelen die bepaalde ideeën kunnen uitwerken, kun je optimaal gebruik maken van jouw tijd. Dan wordt het ineens wel mogelijk om alle mooie ideeën die je hebt uit te werken binnen het ene leven wat je nu hebt gekregen.
Wat kun je doen?
Iedere keer als je een idee hebt of iets leuk vindt om te doen, schrijf dit dan op. Onderzoek eerst of het past bij jouw blauwdruk en zo ja, of jij het zelf wilt gaan doen. Voorkom dat je zonder eerst een pas op de plaats te nemen al meteen in de uitvoering schiet.
—
Hoe ga jij om met het veel leuk vinden en veel ideeën hebben? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Comments 59
Je ken ook dromen hebben dream big
Maar als je alles stapje voor stapje doet kom je er ook maar het probleem er niet aan toekomen of het niet doen zijn de teleurstellen die je telkens krijgt en dan hebk hier over 10duizenden euro die zijn weggehackt en zelf je laatste 1000 euro dat dat nog van je word afgepakt om er een ander blij mee te maken ik hou van anderen mensen blij maken maar wil me niet in de schulden werken en dat is wel het geval omdat anderen misbruik van een goed mens maken en die altijd maar ook altijd eerlijk is ook al ist in me nadeel het is gewoon dieptriest dat zo iets gebeurt ik heb nog geen stuiver terug gezien ik ga vanaf nu heel veel mensen van hogere hand erbij betrekken kheb er blijvend letsel aan overgehouden en ze houden maar niet op dankzij hun zit in vrederust en maar lachen en hacken stel 9 jaar lang weet je dat er meegeluisterd word je weet dat ze je kunnen zien met alles wat je doet je krijgt nooit de goede zoek resultaten bouw hoe wil je dan iets voor jezelf beginnen kheb vaak aan zelfmoord gedacht en er een einde aan willen maken een vent huilt toch niet dat zijn luegenaars die dat zeggen dat die nooit aan huilen ieder mens heeft een gevoel bij sommige ver te zoeken maar geld maakt mensen gek daarvan drAaien ze door
Lees vooral ‘Refuse to choose!’ van Barbara Sher. Het helpt (mij) fantastisch om alle ideeën en zaken die in mij opkomen en misschien afleiden, op te schrijven. Zodat ik ze niet vergeet, maar wel, voor een bepaalde tijd, uit mijn hoofd heb. Ik heb de Engelse versie, maar een vertaling is vast ook te krijgen. Als korte referentie op de cover: “Designed to help you enjoy your many interests without feeling overwhelmed and unfocused.”
Author
Dankjewel voor de tip.
In het Engels heet dat zo mooi: “Jack O’ All Trades, Master O’ None”. Alles leuk vinden, overal tegelijk aan willen beginnen, maar tegelijk ook te perfectionistisch zijn, de lat hoog leggen voor mezelf en ook voor anderen die me zouden kunnnen helpen om iets gedaan te kunnen krijgen, en het daardoor helemaal alleen te moeten doen, zodat de verveling nóg sneller toeslaat. Op voorhand al kunnen voorspellen dat het zo zal uitdraaien, er op voorhand al de brui aan geven doordat ik het nut ervan niet inzie, voortdurend de dingen uitstellen om er vervolgens niet aan te beginnen, dit op alle fronten doen, en uiteindelijk kom ik nergens. Dit staat precies zo uitgelegd in de ietwat oudere blogs die hier te vinden zijn, zodra je deze bogs haarfijn naast mekaar legt en daartussen de logische verbanden zoekt, zo heb ik het begrepen.
Erkenning kunnen krijgen is nochtans wel belangrijk, vooral als je net zoals ik ook bepaalde kenmerken van hoogsensitiviteit daaraan gekoppled hebt, want ook dat maakt per slot van rekening hoe ik dan precies “anders bedraad” ben. Mezelf steeds aanpassen aan anderen om toch maar die erkenning alsnóg te proberen te bemachtigen, dat lijkt me veelvuldig vrijwel onoverkomelijk, juist doordat de voortdurende dreiging de omgeving, ofwel het contact daarmee, snel te zullen verliezen, quasi overal zo sterk aanwezig is. Nee zeggen is een kwestie van de juiste balans vanuit het juiste perspectief. Immers, het kan toch ook zo zijn dat de opoffering, die hoort bij het “nee zeggen”, aanvoelt alsof ik mijn eigen ziel onverdoofd op de operatietafel moet gooien, niet altijd terecht of soms toch wel, of misschien deels terecht en deels ook niet. Alwéér twijfelen, ja hoor. In hoeverre mogen twijfelpersonen gewoon zichzelf zijn? Of telt dit niet? 😉 Eén ding weet ik wel heel zeker. Die Pieter uit dat reklame-filmpje van Duyvis pindakaas, die heeft totaal gelijk. Want voetbal, dat is toch zo nutteloos. Zitten ze de hele tijd achter zo’n bal aan te rennen, en als ze hem dan eenmaal hebben, schoppen ze ‘m meteen weer weg.
Dat is: Calvé pindakaas, niet Duyvis.
Author
🙂 Dankjewel Yves voor je reactie ook voor je verwijzing naar eerdere blogs 🙂
Super confronterend dit. Ook precies in welke fase ik nu zit, leren kiezen uit alles wat me leuk lijkt 🙂
Author
Dankjewel Suzan voor je reactie. Ik hoop dan ook dat je iets aan het blog hebt.
Ik ben zo blij met jullie verhalen. Allerlei dingen leuk vinden ,veel geld eraan uitgeven en dan is het het toch weer niet.
Rusteloos ..dank voor jullie verhalen. Het is fijn en stelt gerust dat er meer mensen de zelfde ervaring hebben. Ik hoor toch ergens bij .
Author
Fijn dat je reageert Nynke.
Idd fijn te weten dat er nog mensen zijn die alles willen, overal iets leuks in zien en uiteindelijk niets doen omdat ze niet weten wat nu het meest leuk zou zijn. Het is te zeggen, ik zal voor mezelf spreken ?
Ik ben zo blij met jullie verhalen. Allerlei dingen leuk vinden ,veel geld eraan uitgeven en dan is het het toch weer niet.
Rusteloos ..dank voor jullie verhalen. Het is fijn en stelt gerust dat er meer mensen de zelfde ervaring hebben. Ik hoor toch ergens bij .
Echt heel tof om te lezen dat er veel meer mensen zijn met een 1001 talenten én ideeën. Ik heb ook weinig mensen om mij heen die dit hebben.
Ik kan een heleboel een beetje en ik kan erg veel gemakkelijk aanleren. van onderzoek doen tot auto repareren. Ondertussen ben ik 40 en zie ik eindelijk een rode draad in alles wat ik wil of doe: creatief / kunstzinnig / expressief bezig zijn, mij verdiepen in een onderwerp wat te maken heeft met psychologie/biologie/filosofie/sociologie en dat net zo lang tot me nemen totdat ik verbanden kan leggen met de kennis die ik al heb en als derde anderen inspireren of coachen. Ik ben getalenteerd in het verwoorden van wat ik persoonlijk heb doorgeploeterd. Ik word blij als ik bij anderen kwartjes zie vallen. Ik heb wel eens gedacht om een bedrijfje op te richten wat heet: U vraagt, wij draaien. Mensen kunnen dan met ieder probleem bij me komen en ik zorg dat er een oplossing of antwoord komt. Je schrijft in je blog: mensen om je heen verzamelen die je ideeën uitwerken. Dat is me tot op heden nog niet gelukt. Ik zoek inderdaad al 3 jaar een co – creator / duo – partner om mee samen te werken. Hoe verzamel je die mensen om je heen? Wil je daar eens een blog aan weiden?
Deze reactie op de blog is een goede manier waarschijnlijk. Je klinkt alsof we erg op elkaar lijken
Helemaal herkenbaar van Brummelen. 1001 ideeën , en niet verder komen. Shake hands.
Ja, herkenbaar. Ik ben steeds specifieker geworden om zelfstandig projecten op te zetten (ok, wel altijd meerdere projecten… ;)) waar ik zoveel mogelijk interessegebieden toch tegelijk in één project kan stoppen. Bijvoorbeeld een VO schoolproject dat heel sociaal/maatschappelijk/filosofisch/levenskunstig ingestoken is, met een tweeledig cultureel component (multidisciplinaire theatervoorstelling én een culturele projectdag, gekoppeld aan zelfreflectie) en zowel educatie voor leerling als docent betreft en ouders erbij betrekt… Het was alleen niet gemakkelijk in een hokje te vatten (voor ontwikkelsubsidie, inpassing in schoolbeleid, etc.)… maar de aanhouder (tijdelijke opgever + opnieuw oppakker) wint, er zijn wat tekenen dat het tij begint te keren in deze tijd, ook al is theater nu natuurlijk niet meer zo evident. Zoek soms ook wel vergelijkbare zielen. (Maar soms ook juist niet, gewoon mensen die graag degelijk en saai wat dingen uit zouden willen voeren… alleen moet iets dan toch wel gaan ‘lopen’.) Ach ja, en ik heb ook van die overal heenschietende gedachten waardoor er van dit soort posts ontstaan met dingen tussen haakjes. En ik ga het lekker niet aanpassen, want jullie volgen me vast hier :p
Author
Leuk dat je deze tip geeft, dankjewel. De maand juni staat in het thema van HB en relaties. Maar ik zal het meenemen. Ben je ook bekend met onze FB pagina? Hier kun je namelijk ook vragen insturen die per video kunnen worden uitgekozen en behandeld.
Zo zeg wat herken ik me in het verhaal van CJ van Brummelen. Ik zou hetzelfde geschreven kunnen hebben. Zelfde interesses, zelfde ervaring en nu op een zoektocht of ik daadwerkelijk de stap naar coaching moet maken omdat ik vaak mensen inspireer en help met mijn gedachtengang. Blij als ik dan zie dat anderen daar interdaad mee geholpen zijn. Is dat dan mijn roeping?
Ach, wat moet ik met mezelf? Het ik denken domineert de reacties. Begrijpelijk uiteraard, niemand kan wij denken maar toch kleine nuance. Als we allemaal slechts redeneren vanuit eigen cosmos blijft er geen hoogbegaafdheid over. Er is geen referentie meer. Laat mij laagbegaafd zijn met hoge aspiraties. Ik snap er niets meer van. Waar blijft mijn ik, of mijn wij, of doe ? nu ook mee?
Het klopt van dat ik-denken maar volgens mij is het nodig om jezelf te ontdekken, te aanvaarden en onvoorwaardelijk lief te hebben, eer je met wij denken kan beginnen. De tijd nemen om je eigen beste vriend te zijn zonder je te laten beïnvloeden door wat anderen van je denken, werkt helend. Ik denk dat hoogbegaafden te veel op anderen rekenen voor erkenning maar doordat ze net anders zijn, is die erkenning moeilijk te bereiken al passen ze zich nog zo hard aan. Jezelf aanvaarden met alle talenten, sterktes en zwakheden, angsten en je hoogbegaafdheid is de basis om dan naar een wij-denken over te gaan. Anders kan je zodanig in de war geraken van alle meningen en standpunten dat je van jezelf vervreemdt.
Author
Wanneer je echter het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/
Ook voor mij zó herkenbaar! Ik begin steeds opnieuw aan een nieuw project, maar ik ben nog maar net begonnen of ik zie alweer een ander interessant project (je). Gevolg is dat mijn huis vol ligt met werk-in-uitvoering-projecten…..af en toe pak ik weer een oud project op maar het kan me nooit lang boeien. Ik ken verder niemand die dit ook heeft dus vind ik het erg fijn om hier te lezen dat er meer mensen zijn zoals ik 🙂 🙂
Ik heb mezelf enigszins aangeleerd dat er niet meer dan 3 zaken tegelijk mogen lopen. Eerst iets afmaken alvorens het volgende te beginnen. Dit praktiseer ik zowel in werk als in privé.
Voorbeeld: ik lees max 3 boeken tegelijk. (1 inhoudelijk, 1 wat meer verhalend, en 1 die ook effe nu moet want dat past bij datgene waar ik nu ook even meer over wil weten). Verder heb ik een boeken verlanglijst bij 2 onlinespelers. De stapel nog te lezen in huis mag niet groter zijn dan 10 boeken, eigenlijk max 3 boeken maar dat red ik al een jaar niet constateer ik nu.
Met dit principe voorkom ik de teleurstelling van niet afgemaakt.
Niet van o dit ligt er nog en dat en die > en eigenlijk vind ik wel dat ze af moeten ( streng, (te streng?) voor jezelf hiermee) En durf op te ruimen, als je weet dat je het niet meer gaat afmaken dan opruimen uit het zicht en zelfs opruimen de afvalbak in!
Afmaken geeft hiermee een voldaan gevoel: 1) het is af 2) ik mag ook weer iets nieuws beginnen.
Last but nog least: Ik begin nergens meer impulsief aan. Als het een 3de keer terug komt in mijn hoofd wordt het tijd om het is goed te gaan uitzoeken of ik daar iets mee ga doen. Ps: het mogen uitzoeken (dat gaat vaak diep en breed 😉 valt al onder het principe van max 3 dingen tegelijk aan het doen zijn ;-). Door juist ook kleine(re) actie punten hierin te betrekken behoud ik wel een continue voortgang.
Author
Fijn dat je reageert, dankjewel voor het delen.
Zo herkenbaar , van viool spelen , tot wetenschappelijke boeken lezen , achter de naaimachine en breien , koken en ga maar door . Tot massage aan toe . Wat past bij mij ? Ik weet het soms echt niet meer , zoveel interesse !!
Author
Bedankt voor je reactie. Iedere keer als je een idee hebt of iets leuk vindt om te doen, schrijf dit dan op. Onderzoek eerst of het past bij jouw blauwdruk en zo ja, of jij het zelf wilt gaan doen. Voorkom dat je zonder eerst een pas op de plaats te nemen al meteen in de uitvoering schiet.
Zooo herkenbaar! Op de middelbare school wist ik absoluut niet wat ik wilde worden, behalve de Kleinkunstacademie doen. Maar daar vond ik mezelf veel te verlegen voor. Iets met muziek en iets met onderwijs misschien. En dat werd het. Opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium. Al tijdens de opleiding wist ik dat dit eigenlijk niet het eindstation was, ik wilde kunstgeschiedenis gaan studeren, want beeldende kunst had ook mijn grote belangstelling. Ik tekende als kind altijd al en sinds de lessen cultuurgeschiedenis had ik een grote liefde ontwikkeld voor alle kunsten. Ik ging toch in het muziekonderwijs werken, met het idee dat ik na een paar jaar weer verder zou gaan kijken. Ik solliciteerde ook al gauw weer, o.a. bij de omroep. Maar uiteindelijk bleef ik 25 jaar hangen. Ondertussen ging ik me ook als beeldend kunstenaar ontwikkelen. Ik had het geluk een interdisciplinaire kunststudie tegen te komen, die ik kon combineren met mijn werk, de master Kunsteducatie. Ik kwam thuis…
Nu ben ik kunsteducator en kunstenaar met een eigen bedrijfje. Ik bied zowel projecten aan op het gebied van beeldende kunst, kunstbeschouwing als muziek. Ook ben ik actief in verschillende werkgroepen op het gebied van kunst en kerk, want de relatie kunst en geloof/kerk is ook een passie van me. Ik maak vaak religieus werk. En een van mijn workshops heeft ook een religieuze component. Ik heb dus 3 passies gecombineerd: muziek, beeldende kunst en geloof. En ik hou van de natuur. Dus ga ik er soms op uit met een schetsblok om in het parkje bij mijn flat te tekenen. Of elders.
Ik ben geen diëtist geworden, natuurbeheerder, psycholoog, docent geschiedenis, onderwijzeres, dominee of cabaretier (allemaal overwogen). Maar misschien pak ik nog eens een cursus coaching op, omdat daar ook een liefde en aanleg ligt. En ik kan het in mijn workshops gebruiken. Wat mij betreft ben je nooit uitgeleerd en kun je je passie(s) steeds verfijnen.
Author
Dankjewel voor het delen van jouw persoonlijke ervaring.
Ik werk eindelijk ergens waar ik lol heb van de 1001 ideeen in mijn hoofd, omdat ik nu de rol heb van ideeengenerator. Verder zeker herkenbaar, al blijf ik dingen die ik echt tof vind wel jarenlang doen.
Author
Fijn om te lezen Lucienne.
Ik heb zoveel drive altijd op meerdere vlakken dat mijn leven asynchroon loopt op wat van mij verwacht wordt binnen onze 1 kader maatschappij…
Het kost meer tijd, ok, 70 uur per week is normaal, maar dan praat ik niet over 70 uur verdiensten, maar vooral veel investeren en bestuderen, de lat hoger elke dag.
Veel mensen begrijpen dat niet, terwijl ik een visie nastreef en weet dat ik t red.
Ik wens iedereen alle kracht en balans!!
Author
Dankjewel voor je reactie Jeroen.
Van jongsaf aan heb ik heel veel interesses. Ik heb ook zoiets van dat kan ik ook of dat kan ik zelf. Ik heb vaak lumineuze ideeën en dat geeft zo ‘n kick. Ik ga er prat op dat ik alles kan oplossen, grote en kleine problemen maar als het er teveel worden raak ik uitgeput. Mijn cv is zo divers dat iedereen er van schrikt maar ik zoek nog altijd waar ik echt de beste in ben. Wat ik heel graag doe is bijleren, opzoeken, syntheses maken, diepgaand onderzoek, uitdagingen.
Author
Dankjewel voor je reactie.
Haha, toevallig twee weken geleden een naaimachine gekocht, kei veel stofjes erbij, mondkapjes gemaakt en zelfs een jurk voor mijn moeder! Nu vind ik het al niet meer leuk. Daarvoor was ik begonnen met een cursus Javascript, ging er zo in op dat ik zelfs een simpel spelletje heb gemaakt, maar ook daar heb ik nu de kracht niet meer voor. Zo zijn er nog meer zaken, zoals bakken, hardlopen, breien, muziek maken. En hoe meer dat er worden, hoe slechter ik me voel. Ik heb er al tijd en vaak ook geld ingestoken, maak het dan ook af! Maar die druk van mezelf maakt dat ik het ook weer minder leuk vind.
Mensen in mijn omgeving zeggen altijd “jij kan alles”. Dat klopt wel, maar ik kan alles maar een klein beetje. Als het te moeilijk wordt of juist niet uitdagend genoeg, dan haak ik weer af. En zo kan ik alles, maar eigenlijk ook weer helemaal niets…
Ik herken dit volledig. Maar sinds enkele maanden heb mezelf als doel gesteld niets nieuws te beginnen zonder dat ik de ‘Adam Savage standaard’ haal. Adam Savage is een van de twee boegbeelden van het programma Mythbusters en een van de leidende figuren uit de maker culture. Hij is absoluut een creatieve duizendpoot. Hij noemt zichzelf de ‘patron saint of mediocrity + 1’. Bij elke nieuwe skill die hij verwerft pusht hij zich om net iets beter te worden dan de middelmaat. De laatste loodjes zijn vaak de zwaarste, maar zo blijf je jezelf uitdagen en krijg je toch een hoop skills die ook echt iets waard zijn.
Dat dus! Mensen zeggen zo makkelijk: Jij kunt zoveel! Maar inderdaad, van veel dingen een beetje. Omdat je je erin hebt moeten verdiepen, omdat het gedaan moest worden, omdat een ander het niet deed. Niet omdat ik het leuk vond. Ik kan misschien wel veel, maar vind die dingen niet per sé allemaal leuk! Sterker nog, ik kan niets bedenken wat ik leuk vind én ook nog eens goed genoeg kan om er geld mee te verdienen.
Precies dit heb ik ook! Ook een studie gedaan omdat ik er goed in was en er veel werk in was, maar kom er nu achter dat ik dat werk helemaal niet leuk vind (studie ook al niet zo, maar toen had ik nog genoeg tijd om lekker veel dingen ernaast te doen)
Daar komt ook nog bij dat uit allerlei persoonlijkheidstesten blijkt dat ik nul ondernemersdrang heb (wat ik zelf natuurlijk ook al lang wist), dus wat veel anderen doen (eigen bedrijf beginnen) past ook totaal niet bij me…
Ik ben in ieder geval nog flink zoekende naar mijn ‘blauwdruk’
Author
Fijn dat je reageert Nick.
ik heb genoeg ideeen die ik eerst allemaal op papier uitwerk en dan info ga verzamelen over alle ins en outs, een boodschappenlijst, prijsje erop en dan kijken of het haalbaar is.
Soms komt het voorbij in een zoektocht, waarvan het ineens binnen het budget valt en dan gaan we ervoor.
Nadeel is voor mij dat ik allemaal projecten heb lopen waar er nog niet 1 van af is, door zgn omstandigheden toentertijd.
Een lade maken onder een keukenblad, een douchewand afmaken, mijn tuin afmaken, mijn zonwering afmaken, een slaapkamer afmaken een slaapkamer beginnen, plinten plaatsen, nieuw voetbalteam, nieuw werk, aankomende cursussen.
Alle spullen zijn aangekocht, nu nog afmaken.
Maar als ik op 1 van de projecten ga beginnen zou het allemaal binnen een maand klaar kunnen zijn.
Lekker druk, maar moet rust creëren door dingen af te maken. Focus..
Author
Fijn dat je reageert dankjewel Pierre.
Zo waar, je wordt ergens heel enthousiast van, koopt alles wat dar bij hoort en twee maanden verder is er weer iets anders. Dat geeft niet alleen veel spullen maar ook de stress van “o je’ dat moeten we ook nog weer eens doen”. Het resultaat is dat er veel kapitaal ligt, en uiteindelijk eigenlijk niets gebeurt. Op het moment dat je het geen toch weer wilt gaan doen, zijn dingen vaak, vergaan verouderd o. i. d. zo vervelend. Ikhad dat o. a. met duiken, bergklimmen, vliegeren etc.
Author
Lastig is het, mensen zeggen dan vaak; jij maakt ook nooit iets af…
Dit is zo herkenbaar. Ik ben zo’n rusteloos wezen dat niet weet wat het nou eigenlijk echt leuk vindt en wat het wil. Er komt iets in me op en ik heb direct de neiging om erin te duiken. Wanneer ik er dan een kluit geld aan uit heb gegeven en er wat van geproefd heb, denk ik meestal: nou, laat maar, dit is niks voor mij. Ergens vol aan beginnen en binnen niet al te lange tijd teleurgesteld afhaken, omdat het toch tegenvalt of vooral, omdat ik diepgewortelde motivatie heb verward met tijdelijk, oppervlakkig enthousiasme en het idee: dit gaat mij gelukkig maken…
Ik vind het bijna beangstigend hoe de nagel op de kop wordt geslagen. En ook confronterend hoe moeilijk de weg naar de eigen blauwdruk is. Zelf herken ik het idee van visiedrager zeer goed, maar tot nu toe vond ik dit heel zwak van mezelf omdat ik er weinig in slaag om veel ideeën dan ook daadwerkelijk uit te voeren. Nu ik dit ook eens vanuit een andere hoek belicht zie, kan ik er beter vrede mee nemen. Het voelen wegstromen van energie en interesse zijn verklaarbaar en zijn niet per definitie gelinkt aan zwakte.
Ik merk dat ik ook heel vaak op zoek ben naar een zielsverwant als co-creator. Maar telkens opnieuw besef ik dat zonder kennis van mijn eigen blauwdruk dit niet goed komt. Nog een hele weg af te leggen …
Author
Lastig is het.. Vooral omdat het voortkomt uit enthousiasme. Probeer eens om iedere keer als je een idee hebt of iets leuk vindt om te doen, op te schrijven. Onderzoek eerst of het past bij jouw blauwdruk en zo ja, of jij het zelf wilt gaan doen. Voorkom dat je zonder eerst een pas op de plaats te nemen al meteen in de uitvoering schiet.
Heel herkenbaar inderdaad. Ik doe nog vaak wel vanalles, maar ben dan na een paar keer er wel weer klaar mee. Mijn blauwdruk moet ik echt nog meer vinden, maar door al die dingen wel te doen, krijg ik ook steeds een positieve impuls.
Ik ben er nog niet, maar erg fijn dat ik deze blogs ben tegengekomen. Er wordt veel duidelijk.
Author
Dankjewel, fijn dat je iets aan de blogs hebt.
Zo herkenbaar dat ‘steeds achter je eigen staart aanrennen’…
Author
Fijn dat je reageert.
Dank je wel voor deze blog. Heb hier veel aan. Vooral het opschrijven van dingen die ik leuk vind en er over nadenken. Voorheen ging alles impulsief. Dankzij deze tip nu eerst rustig nadenken of het bij me past.
Author
Fijn om te lezen, dankjewel voor je reactie.
De opdrachtgever van mijn afstudeeropdracht waarschuwde mij ooit: “Pas op dat je niet ten onder gaat aan je veelheid van talenten.” Dat heeft geholpen. Een beetje.
Author
Bedankt voor het delen.
Dat vind ik een hele goeie, Rick!
In deze fase zit ik echt precies! Wat past er nou echt bij mij? Waar word ik gelukkig van? En inderdaad… Ook hier zijn er zoveel dingen die ‘leuk’ zijn… Maar zijn die ook echt leuk genoeg om een ‘verbintenis’ mee aan te gaan?
Een interessante, bijzondere en soms ook best spannende zoektocht!
Mooi gezegd. Want daar gaat het om: waar wil je je aan verbinden.
En het antwoord op die vraag zit ‘m in je innerlijke drijfveren. Welke dingen komen steeds terug? Welke elementen zitten in bijna alle dingen die je “leuk” vindt? Wat doe je min of meer vanzelfsprekend en merk je zelf misschien nauwelijks op?
in deze reactie kan ik mij helemaal herkennen. Verbinding is mijn codewoord. Ik ben de lijm tussen de mensen. Ik breng bestaande gegevens op een vaak ongewone manier samen waardoor het totaal nieuw is, breien noem ik dat. Ik heb echt wel een goeie mix kunnen vinden en dan ga ik doorbijten en diepgraven
Author
Dankjewel voor je reactie. Ik hoop dat de blogs je een beetje op weg helpen.