Je vindt niet alles leuk of lang genoeg

Één van de struggles die ik vaak zie bij hoogbegaafden is het ontzettend veel leuk vinden en vervolgens niet kunnen kiezen. Het alles willen doen, maar niet de tijd ervaren om dat te kunnen doen. Dat kan overweldigend zijn en ergens ook teleurstellend. Omdat je gevoelsmatig zeven levens nodig hebt om te kunnen doen wat je wilt doen. Maar tegelijkertijd is het ook zo dat veel van wat je denkt leuk te vinden, helemaal niet bij je past. Dat is alleen maar afleiding van de weg die jij te gaan hebt. 

Het is daarbij goed om je te realiseren dat zelfs als je superveel leuk vindt, er ook genoeg is dat je niet leuk vindt. Dat maakt het allemaal al minder overweldigend. Bovendien hoef je niet alles wat je leuk vindt te doen en na te jagen en het hoeft niet allemaal in jouw werk naar voren te komen. 

De kracht van nee zeggen 

Wanneer je helder hebt wat jouw leefvoorwaarden en werkvoorwaarden zijn, waar we het in de eerdere blogs over hebben gehad, dan kun je gaan bepalen wat je wel en niet gaat doen. Want hoewel er genoeg dingen zijn die wel leuk zijn om te doen, zijn veel van deze dingen niet geschikt voor de langere termijn. Er is een verschil tussen wat nu even leuk is en wat straks ook nog leuk is.  

Je kunt het bijvoorbeeld superleuk vinden om een dag, misschien een paar weken te werken in een koffietentje, maar daarna is de lol er wel vanaf als jij je niet verder kunt ontwikkelen. De kans is groot dat dit niet bijdraagt aan jouw weg, maar eerder een zijstap is die jou van jouw weg afleidt. Tenzij het jouw droom is om jouw eigen koffietent te openen, dan kan het juist een bestemming zijn die bijdraagt aan jouw weg. Dat laat meteen het belang zien van het helder hebben van jouw blauwdruk. Want wanneer je weet wie jij bent, wat je nodig hebt en wilt, kun je namelijk gaan herkennen wat in het verlengde daarvan klopt voor jou. En dus ook waar je nee tegen mag gaan zeggen, ook al is het leuk. 

Je hoeft niet alles te doen wat je leuk vindt 

Een ander belangrijk inzicht wat ik je wil meegeven is dat je niet alles hoeft te doen wat je leuk vindt. Sommige ideeën zijn start ideeën. Daarmee bedoel ik dat ze jou aan het denken zetten en dat er vanuit dat idee nieuwe gedachtes en ideeën ontstaan die jou brengen bij dat wat je eigenlijk te doen hebt. Wanneer je meteen alles gaat najagen wat erin je opkomt, ga je veel onrust creëren in je leven, steeds achter je eigen staart aanrennen en jezelf niet de benodigde tijd geven om te gaan herkennen wat nu eigenlijk de bedoeling is voor jou. 

Soms kun je ook tot de conclusie komen dat je heel graag wilt dat er iets komt, maar dat jij dat niet zelf wilt gaan doen. Dan kun je gaan nadenken wie het voor jou kan doen. Zo neem je de rol aan van visie drager, maar niet die van uitvoerder. Door mensen om je heen te verzamelen die bepaalde ideeën kunnen uitwerken, kun je optimaal gebruik maken van jouw tijd. Dan wordt het ineens wel mogelijk om alle mooie ideeën die je hebt uit te werken binnen het ene leven wat je nu hebt gekregen. 

Wat kun je doen? 

Iedere keer als je een idee hebt of iets leuk vindt om te doen, schrijf dit dan op. Onderzoek eerst of het past bij jouw blauwdruk en zo ja, of jij het zelf wilt gaan doen. Voorkom dat je zonder eerst een pas op de plaats te nemen al meteen in de uitvoering schiet. 

— 

Hoe ga jij om met het veel leuk vinden en veel ideeën hebben? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden