In het interview met Thijs Lindhout (het interview kun je hier bekijken) vertelde ik dat je jouw omgeving als het ware moet opvoeden om met jou om te gaan en dat je jouw omgeving moet aanpassen aan wie jij bent.  

Vaak doen we dit andersom: we passen ons aan en vormen ons naar de omgeving. Maar daardoor leveren we altijd een stukje van onszelf in en doen we compromissen die we niet graag maken omdat ze op de lange termijn leiden tot meer gevoelens van eenzaamheid, ongeluk en vermoeidheid.  

Terwijl als we onze omgeving aanpassen aan wie wij zijn, kunnen we daar ons anders-zijn en onze unieke gaven veel meer in kwijt. We kunnen meer van onszelf inzetten voor ons eigen plezier en een mooie bijdrage leveren aan de wereld om ons heen terwijl we de echte connectie ervaren met anderen. 

Hoe doe je dat, je omgeving aanpassen aan jou? 

Nu klinkt het aanpassen van jouw omgeving aan jou misschien gelijk heel groot, maar dat hoeft het niet te zijn. Het begint ermee dat jij begrijpt wat jouw blauwdruk is: dat je weet wie jij in de kern bent, wat jij nodig hebt en wat jij voor jezelf wenst. Want op basis daarvan kun je aan de wereld om je heen communiceren hoe jij wilt dat de wereld met jou omgaat.  

Het betekent daarnaast dat je kritisch bent op de omgevingen waarin jij beweegt. Een omgeving die niet aansluit op wie jij bent en die niet aangepast kan worden op wat jij nodig hebt, is een omgeving die jou altijd meer energie kost dan oplevert. 

Om een simpel voorbeeld te geven. Stel dat jij het belangrijk vindt om genoeg tijd alleen te hebben. Dan zul je jouw omgevingen op basis daarvan moeten vormgeven. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij relaties met mensen opbouwt zonder de verwachting dat jij elke zaterdag met ze op pad gaat. Met mensen die er OK mee zijn dat je misschien toch afzegt omdat je liever alleen bent. 

Denk ook aan je werkomgeving. Misschien raak jij snel overprikkeld als er veel geroezemoes om je heen plaatsvindt of als er veel geluiden zijn, zoals een printer of een koffiezetapparaat wat regelmatig gebruikt wordt, of heb je last van het in- en uitlopen van collega’s in de ruimte waar je zit. Ook dan is het belangrijk dat je deze omgeving aanpast. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je werkgever. Want het is voor niemand handig als je uiteindelijk overprikkeld thuis komt te zitten.  

Communiceer over je wensen 

De meest succesvolle methode om je omgeving aan te passen aan wie jij bent en wat je nodig hebt, is het hierover communiceren met de ander. De mensen om je heen zijn niet helderziend. Wat jij voelt en denkt is voor hen soms niet zichtbaar en zij kunnen ook hele andere dingen denken en voelen.  

Pas als jij iets op tafel durft te leggen, kan er beweging ontstaan. Je komt er dan ook vaak achter dat er best wel veel mogelijk is. Zo kun je afspraken maken met dierbaren dat wanneer je ergens mee naartoe gaat, het OK is als je eerder naar huis gaat. Je kunt afspraken maken met je leidinggevende over de plek waar je wilt werken en de indeling van je werkplek. En je kunt afspraken maken met je partner over de alleen-tijd die je wenst.  

Durf jouw wensen daarom op tafel te leggen en durf erop te vertrouwen dat mensen bereid zijn om met je mee te denken en mee te kijken. 

Wat kun je doen? 

Zorg dat je heel goed weet wie je bent en wat je nodig hebt om tot je recht te komen. Wat maakt jou anders? En benut jouw anders-zijn door je omgeving erop in te richten dat dit aangemoedigd en gefaciliteerd wordt.  

Neem daarnaast eigenaarschap over wat jij nodig hebt. Communiceer erover. Laat mensen weten hoe je ergens tegen aankijkt en wat jouw wensen zijn. Alleen dan kan er beweging ontstaan. Je komt er bovendien achter dat er enkele dingen niet mogelijk zijn, maar heel veel dingen ook wel.  

— 

Wat zou jij in je omgeving willen aanpassen? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden