Je omgeving aanpassen aan jou

Je omgeving aanpassen aan jou

Adrienne | Gifted People Anders zijn, Hoogbegaafdheid 24 Comments

In het interview met Thijs Lindhout (het interview kun je hier bekijken) vertelde ik dat je jouw omgeving als het ware moet opvoeden om met jou om te gaan en dat je jouw omgeving moet aanpassen aan wie jij bent.  

Vaak doen we dit andersom: we passen ons aan en vormen ons naar de omgeving. Maar daardoor leveren we altijd een stukje van onszelf in en doen we compromissen die we niet graag maken omdat ze op de lange termijn leiden tot meer gevoelens van eenzaamheid, ongeluk en vermoeidheid.  

Terwijl als we onze omgeving aanpassen aan wie wij zijn, kunnen we daar ons anders-zijn en onze unieke gaven veel meer in kwijt. We kunnen meer van onszelf inzetten voor ons eigen plezier en een mooie bijdrage leveren aan de wereld om ons heen terwijl we de echte connectie ervaren met anderen. 

Hoe doe je dat, je omgeving aanpassen aan jou? 

Nu klinkt het aanpassen van jouw omgeving aan jou misschien gelijk heel groot, maar dat hoeft het niet te zijn. Het begint ermee dat jij begrijpt wat jouw blauwdruk is: dat je weet wie jij in de kern bent, wat jij nodig hebt en wat jij voor jezelf wenst. Want op basis daarvan kun je aan de wereld om je heen communiceren hoe jij wilt dat de wereld met jou omgaat.  

Het betekent daarnaast dat je kritisch bent op de omgevingen waarin jij beweegt. Een omgeving die niet aansluit op wie jij bent en die niet aangepast kan worden op wat jij nodig hebt, is een omgeving die jou altijd meer energie kost dan oplevert. 

Om een simpel voorbeeld te geven. Stel dat jij het belangrijk vindt om genoeg tijd alleen te hebben. Dan zul je jouw omgevingen op basis daarvan moeten vormgeven. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij relaties met mensen opbouwt zonder de verwachting dat jij elke zaterdag met ze op pad gaat. Met mensen die er OK mee zijn dat je misschien toch afzegt omdat je liever alleen bent. 

Denk ook aan je werkomgeving. Misschien raak jij snel overprikkeld als er veel geroezemoes om je heen plaatsvindt of als er veel geluiden zijn, zoals een printer of een koffiezetapparaat wat regelmatig gebruikt wordt, of heb je last van het in- en uitlopen van collega’s in de ruimte waar je zit. Ook dan is het belangrijk dat je deze omgeving aanpast. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je werkgever. Want het is voor niemand handig als je uiteindelijk overprikkeld thuis komt te zitten.  

Communiceer over je wensen 

De meest succesvolle methode om je omgeving aan te passen aan wie jij bent en wat je nodig hebt, is het hierover communiceren met de ander. De mensen om je heen zijn niet helderziend. Wat jij voelt en denkt is voor hen soms niet zichtbaar en zij kunnen ook hele andere dingen denken en voelen.  

Pas als jij iets op tafel durft te leggen, kan er beweging ontstaan. Je komt er dan ook vaak achter dat er best wel veel mogelijk is. Zo kun je afspraken maken met dierbaren dat wanneer je ergens mee naartoe gaat, het OK is als je eerder naar huis gaat. Je kunt afspraken maken met je leidinggevende over de plek waar je wilt werken en de indeling van je werkplek. En je kunt afspraken maken met je partner over de alleen-tijd die je wenst.  

Durf jouw wensen daarom op tafel te leggen en durf erop te vertrouwen dat mensen bereid zijn om met je mee te denken en mee te kijken. 

Wat kun je doen? 

Zorg dat je heel goed weet wie je bent en wat je nodig hebt om tot je recht te komen. Wat maakt jou anders? En benut jouw anders-zijn door je omgeving erop in te richten dat dit aangemoedigd en gefaciliteerd wordt.  

Neem daarnaast eigenaarschap over wat jij nodig hebt. Communiceer erover. Laat mensen weten hoe je ergens tegen aankijkt en wat jouw wensen zijn. Alleen dan kan er beweging ontstaan. Je komt er bovendien achter dat er enkele dingen niet mogelijk zijn, maar heel veel dingen ook wel.  

— 

Wat zou jij in je omgeving willen aanpassen? Laat je het weten onder deze blog? 

— 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 24

  1. Post
    Author
  2. Ik heb lange tijd altijd willen voldoen aan de eisen die er aan mij werden gesteld en misschien nog wel meer aan de eisen die ik aan mezelf stelde. Ik ontdekte gaandeweg dat ik een hsp-er ben en begon mezelf beter te begrijpen. Mijn werk vergde veel van me, terwijl ik mezelf uitschakelde. Dat leidde 20 jaar geleden tot een burn-out. In de begeleiding heb ik geleerd niet alleen de ander als uitgangspunt te nemen, maar eerst mezelf. En dat leidde weer tot grote veranderingen in mijn leven, over jaren heen verspreid, want het is een soort sneeuwbaleffect. Eerst ga je voelen, dan volgt een bewustzijn, een analyse en dan het handelen. Een heel belangrijk gegeven was dat ik in de winter nog minder energie heb, terwijl ik dan juist in mijn werk verschillende projecten leidde. Mijn begeleidster wees me erop. Uiteindelijk ben ik eea gaan afstoten, zodat ook het jaarritme beter bij me ging passen. Later ben ik verschillende banen die ik had gaan opzeggen. Er kwam ruimte om te gaan studeren en nu is mijn leven totaal anders. Ik heb naast hsp ook chronische beperkingen, waardoor ik nog prikkelgevoeliger ben. Omdat ik nu eigen baas ben, met een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan ik mijn werk op mijn eigen tijd en op mijn eigen manier inrichten.

    Verjaardagen e.d. zijn een grote uitdaging. Ik heb een grote familie en ik heb een tijd geleden besloten dat ik niet meer naar de verjaardagen hoef van al mijn neefjes en nichtjes. In principe ga ik naar de verjaardagen van mijn ouders, broers en zusje. Dat vraagt al een heleboel van me. Bij grotere familiefeestjes, trek ik me altijd na een paar uur terug. Dan ben ik helemaal overprikkeld. Mensen weten dat van me en het wordt geaccepteerd en begrepen.

    Iets anders. Ik hou helemaal niet van een radio aan in de bus of auto. Alleen misschien zachte, klassiek muziek, maar geen radio 3 of zo. Ik wordt er stapeldol van. Dus daar moet ik dan wel wat van zeggen, maar mensen vinden het echt moeilijk om te begrijpen, want het is toch gezellig? Neeeee het is niet gezellig, het is terreur! Ik wil zelf bepalen of het stil is of dat ik rustige muziek hoor en het niet opgedrongen krijgen. Gelukkig is die situatie dan wel tijdelijk en gaat het weer over. Is dit herkenbaar voor iemand?

    1. Post
      Author

      Dankjewel Grady voor je persoonlijke ervaring. Wat jij schrijft is iets wat zeker bij meer hoogbegaafden voorkomt. Soms zijn het kleine dingen, alleen voor jou voelt het niet klein of een beetje vervelend. Het voelt intens irritant. En je begrijpt ook niet waarom. Inmiddels begrijp ik het zelf wel. Dat maakt het al een stuk makkelijker. Op de eerste plaats al omdat ik accepteer dat het zo is. Op de tweede plaats omdat ik nu weet hoe ik er mee om kan gaan. Oh ja, en omdat ik vooral zelf om mijn eigenaardigheden kan lachen. Misschien heb je iets aan dit blog. https://giftedpeople.eu/is-het-overdrijven-of-is-het-een-overexcitability/

    1. Post
      Author
  3. Erg herkenbaar wat je schrijft en voorstelt. Ik heb inmiddels wel geleerd mijn grenzen goed aan te geven, niet letterlijk, maar door te doen zoals ik het wil.
    Soms botst het wel, maar dan besef ik dat ik er beter uitkom!
    Dank voor je verhelderende blog.

    1. Post
      Author
  4. Herkenbaar zeg. Ik ben nu 50. Heb beter geleerd te doen en vragen wat goed voor mij is. Toch loop ik regelmatig tegen onbegrip en vervelende reacties aan. Zoals op mijn werk. Ben tot de conclusie gekomen dat dit (weer) niet de plak voor mij is. Op zoek naar iets anders maar daar baal ik van want brengt onzekerheid met zich mee en daarmee (financiële) stress. En kost energie om weer te leren en aan te passen. Wordt er soms moe van.

    1. Zijn de reacties te vaak vervelend en met onbegrip? Is het jouw gevoeligheid ook? Ik merk zelf dat de combi van gevoeligheid en eisen die ik zelf stel in de vorm van vanzelfsprekendheden, niet bevorderlijk werken voor je zelfvertrouwen. Soms ben ik te gevoelig en voel ik me onveilig, en blijkt voor de ander iets helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn, en jij dus eerder “meer voldoet” dan jij zelf denkt. Herken jij daar ook iets van?

    2. Post
      Author
  5. Wel rottig dat je dan van je omgeving moet gaan vragen om zich aan jou aan te passen….ik zoek liever de middenweg van geven en nemen, of nog liever gooi ik het over een geheel andere boeg, waardoor er voor iedereen voordelen aan zitten….

    1. Post
      Author

      De bedoeling is dat je een omgeving krijgt waarin je als hoogbegaafde goed funtioneert. Maar ik kan me voorstellen dat het anders overkomt als je zo midden in blogs valt 🙂 het thema komt verschillende keren terug over het hele jaar, voor een beter plaatje 🙂

  6. Ja het raakt mij weer diep!
    Het lijkt normaal te zijn als minderheid je aan tepassen maar er onder gebukt gaan wat ik nog vaak doe is zo als je schrijft niet de weg .
    Fijn dat je dit zo helder verwoord.
    Toch maak ik wel progressie gelukkig .
    En leuke foto met jou op de voorgrond met brandweerbus en als je even vergroot ziet dat het een bbq bus is geworden met zelfs aan gepast logo top!

    1. Post
      Author
  7. Oh wat fijn dit blog. Dit speelt voor mij nu ook in mijn leven. Ik heb zoveel energie gestoken in anderen en hun behoeftes en merk dat ik bekaaid vanaf kom. En wat doet dat inzicht pijn en voel ik intens verdriet.
    Ik neem afstand en ga voelen wat mijn behoefte is, behoeftes zijn en dan kijken hoe ik daar mee uit voeten ga. Bij wie voel ik mij gezien en gehoord en bij wie niet of nauwelijks en zijn er mogelijkheden. Een uitdaging. Fijn te weten dat ik ermee kan.

    1. Post
      Author
  8. Het is bijna eng hoe vaak jouw bericht naadloos aansluit op precies dat waar ik op dat moment mee worstel… Bijzonder! En buiten eng ook fijn, omdat ik er kracht uit haal om beter voor mezelf op te komen en beter mijn grenzen en wensen aan te geven. Bedankt!

    1. Post
      Author
  9. Dit is precies wat ik nodig heb. Helaas wil ik anderen nog teveel pleasen en ga ik soms weer over mijn grenzen heen.

    1. Post
      Author
    2. Dat is niet erg Jacqueline.
      Zolang je jezelf bewust bent van je eigen handelen heb je al een hele grote stap gemaakt en ben je op de goede weg.
      Je leert met vallen, weer opstaan en opnieuw proberen.

  10. Mooi artikel sluit goed aan en kan ik wat mee. Ik zou graag willen dat mijn dierbare en vrienden weten dat ik wellicht anders ben en mij daarin erkennnen zonder te moeten dat ik hoogsensitief en hoogbegaafd ben , zonder arrogant over te komen en niet gelabeld willen worden als betweter of ADHD er..

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *