Je hoeft niet de slimste te zijn

Je hoeft niet de slimste te zijn

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Misdiagnose 35 Comments

Ik hoorde ooit de quote: “If you’re the smartest in the room, you’re in the wrong room”. Daar sta ik helemaal achter. Als ik naar bepaalde events of masterminds ga, probeer ik daarnaar te leven. Ik probeer mensen op te zoeken die verder zijn dan dat ik ben. Ook in het ondernemerschap zoek ik steeds ondernemers die al wat stappen voorlopen. Want dan kun je het meest groeien, leren en ontwikkelen. Dat betekent ook dat ik niet meer altijd de slimste in de kamer ben. In mijn ogen is dat de voedingsbodem voor groei. Maar het is daarvoor wel belangrijk dat ik een bepaalde zekerheid heb over mijn eigen intelligentie.

Aan de andere kant zie ik namelijk regelmatig hoogbegaafden die in hun omgeving mensen hebben die slimmer lijken. Misschien denk je zelf bijvoorbeeld meteen aan een broer of zus die op school hogere resultaten haalde of waarbij alles gemakkelijk leek te gaan. Of misschien heb je vrienden die allemaal superslim of supergetalenteerd zijn. Als dat zo is, is de kans groot dat je gaat twijfelen aan je eigen intelligentie en talenten.

We vergelijken onszelf met onze omgeving

Dat je die vergelijking maakt, is best logisch. We vergelijken onszelf namelijk altijd met de mensen om ons heen. De mensen die het dichtst bij ons staan. Maar aan die mensen kun je niet afmeten wat je intelligentie is en of je wel of niet getalenteerd bent. Je kunt ook niet de conclusie trekken of je wel of niet hoogbegaafd bent.

En dat de mensen om je heen op bepaalde vlakken slimmer of sneller zijn, betekent niet dat ze dat op alle vlakken zijn. Misschien heb jij bijvoorbeeld iemand in je omgeving waarbij het intellect tot uiting komt in de vorm van hoge resultaten, maar ben jij zelf wat meer van het creatieve. Dan zijn deze twee lastig met elkaar te vergelijken. En het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet.

Je hoeft jezelf niet te bewijzen

We hebben allemaal onze eigen gaven. En zelfs al ben je niet de slimste in je omgeving, dan kun je nog steeds bovengemiddeld slim zijn. Ga daarom vooral op zoek naar wat jou uniek maakt. Onderzoek waar jij de potentie hebt om uit te blinken. En kijk niet altijd naar de mensen om je heen voor antwoorden. Zoek de antwoorden in jezelf, in het proces van het ontwikkelen van zelfkennis door zelfonderzoek te doen.

Als je daarnaast al langer weet dat je hoogbegaafd bent, kan er ergens een overtuiging zijn ontstaan dat je als hoogbegaafde steeds aan de wereld moet laten zien dat je slim genoeg bent om hoogbegaafd te zijn. Misschien voelt het voor jou als een titel die afgepakt kan worden. Dat voorkomt dan dat je omgevingen gaat opzoeken die jou kunnen voorzien van de benodigde groei. Omgevingen waarin jij duidelijk niet de slimste bent. En dat is zonde, want daarmee ontneem je jezelf de kans om je op een hoger niveau verder te ontwikkelen.

Wat kun je doen?

Vergelijk jezelf niet alleen met je directe omgeving. Sterker nog. Vergelijken met anderen levert je weinig op. Waar het altijd om gaat, is dat je jezelf steeds beter leert kennen. Los van wat een ander wel of niet is. Je weet van jezelf wel of je een bepaalde mate van intelligentie en bewustzijn hebt. Focus je daarop. En focus je op wat jij nodig hebt om de dingen te kunnen doen die passen bij wie je bent en wat je wilt (je blauwdruk). Dan maakt het namelijk helemaal niet meer uit of jij wel of niet slimmer bent dan een ander.

Als je dit onder de knie hebt, ga dan op zoek naar omgevingen waar je mensen treft die al een aantal stappen verder zijn dan jij. Neem een mindset aan van ‘groeien en leren’, en weet dat je het meeste leert op plekken waar je ego een beetje pijn doet: de plekken waar jij niet de slimste en de snelste bent.

Herken je dit? Hoe ga jij ermee om? Laat je het weten onder deze blog?

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 35

  1. Ik heb zelf zó vaak gehoord ‘je bent zo slim, dat kun je echt wel’ dat ik nu slim eerder zie als een scheldwoord dan als een compliment. Dat ik veel weet en snel kennis oppik wil nog niet zeggen dat ik daar iets mee kan… Helaas gaat men ervan uit dat iemand die kennis van zaken heeft dit direct ook in de praktijk kan brengen en volledig toepassen op de huidige situatie. Ja, ik heb veel kennis, maar besef elke dag meer dat ik eigenlijk nog maar weinig weet en des te minder kan toepassen. Kennis wordt gezien als slimheid én als vaardigheid. Dat vind ik heel erg jammer

  2. Ik vind dat mensen een beetje af moeten van hoe slim gebruikt wordt.
    Ik kan bijv. dat programma “De slimste mens” niet uitstaan juist door de titel :).
    Verder boeien dat soort spelletjes mij helemaal niet maar die titel, grrrr. Irriteert mij mateloos altijd.
    Veel mensen kunnen slim/intelligentie niet onderscheiden van kennis. Ze redeneren vaak dat Iemand die veel kennis heeft ook erg intelligent moet zijn. Dit klopt natuurlijk helemaal niet.

    Ik kan die titel dus niet uitstaan omdat het mensen die al verkeerd denken dan ook nog eens bevestiging geeft dat wat zij denken juist is.
    Het niet kunnen onderscheiden van de twee leidt o.a. al tot onbegrip van hoogbegaafden omdat mensen naar stereotype hoogbegaafden gaan zoeken en als je daar niet aan voldoet jij dus nooit hoogbegaafd kunt zijn. Heel veel hoogbegaafden hebben hierdoor zelf niet door dat ze hoogbegaafd zijn omdat ze zichzelf vergelijken naar de verwachting van anderen en worden ook niet gesignaleerd juist door die vergelijking van kennis.
    Dat dit al gebeurt is o.a. door het feit dat onze samenleving is gebaseerd op prestatie.
    Onwetenden zal het totaal niet boeien als jij zegt hoogbegaafd te zijn maar niets hebt om te laten zien dat je werkelijk gepresteerd hebt in verhouding met wat zij gepresteerd hebben. “Yeah right” denken ze dan.
    Er is bijv. een verschil tussen iets snel kunnen leren en willen leren. Dat je iets snel kunt wil nog niet zeggen dat je het wilt. Je omgeving kijkt echter alleen naar wat je wilt en het resultaat daarvan.

    Kort samengevat. Trek je niets aan van je omgeving of hoe zij intelligentie zien. De meesten weten niet eens wat het precies inhoudt. Zij leven naar wat de samenleving ze heeft geleerd wat intelligent zijn is en vanuit dat zullen zij hun conclusie trekken. Oftewel ze begrijpen er in werkelijkheid weinig van wat al weer genoeg zegt over hun.
    Deels is ook te wijten aan het feit dat mensen zichzelf een positie aanmeten. Iedereen heeft dit in zekere mate nodig. Weten in hoeverre jij geslaagd bent in jouw leven naar hoe jij geslaagd zijn ziet. Dit in een samenleving die vooral naar prestatie kijkt terwijl prestatie in feite alleen maar is het volgen van je bestemming als mens. Ontwikkeling, vooruitgang, overleving, voortbestaan. Mensen die dit niet inzien begrijpen het niet echt :).

    In een kamer vol ”kennis” mensen hoef je helemaal niets te weten over waar iedereen om je heen over brabbelt en toch de slimste zijn simpelweg omdat je om wat voor reden dan ook niet dezelfde interesse deelt of als je dat wel doet je er gewoon niet in verdiept hebt omdat je wel iets beters te doen hebt :).

    1. Beste mr. Walsmit jammer genoeg moet ik u gelijk geven; en met jammer genoeg bedoel ik dat ik in lang vervlogen tijden een opleiding leerkracht basisonderwijs gevolgd heb en ja ook daar was het stereotype de norm van kinderen slim te vinden !
      Gelukkig kon ik na een aantal jaren omswitchen naar niet confessionele zedenleer en daar vond ik maar ook mijn” minder” slimme kinderen beter hun draai in dat soort lessen!

      1. Goed zo Michele,

        Begrijp me trouwens niet verkeerd. Het weten waar anderen fout denken maakt mij juist altijd onzeker omdat ik weet wat te verwachten.
        Jij kunt begrijpen hoe zij denken maar zij begrijpen zichzelf vaak niet en zien dus ook niet de fouten in hoe ze denken. Ze proberen te overtuigen is nutteloos want dan moet je hun wereld op z’n kop gooien en raken ze juist helemaal de weg kwijt :).
        De grotere groep denkt altijd overeenkomstig en dus zullen altijd druk uitoefenen in die zin.

    2. Leuk dat je zo trouw iedere week reageert Reginald :). Precies, vergelijken met anderen levert je weinig op.

      1. Bedankt. Soms heb ik van die buien :). Niet altijd durf ik mijn mening te geven want ik twijfel altijd :).

  3. Jaren geleden gaf ik als docent methodiek-didactiek les bij de Opleiding Docent Muziek aan het Conservatorium. In mijn groep van zij-instromers, die de verkorte opleiding deden, zat een studente die opviel door haar leergierigheid. Zo had ik een aantal pagina’s uit een boek gekopiëerd voor in de reader, om een aspect rondom het vak van docent te behandelen. De volgende les bleek dat ze het boek had gekocht en het hele boek al had doorgenomen. Ze was verder een plezierige student, die ik in de stagebegeleiding en de verdieping van het vak nog wel het eea kon leren.

    Kortgeleden volgde ik een cursus, een training, om mijn kennis op het gebied van kunsteducatie te verdiepen en te verbreden. Het ging om een methode van kunst kijken. Inmiddels had mijn oud-studente zich in deze methode gespecialiseerd en was zij in de cursus mijn docent. Dat vonden we allebei erg leuk. In de 10 jaar die tussen onze tijd aan het conservatorium en haar cursus lagen, hadden we ons allebei in onze eigen richting ontwikkeld.

    Ja, ik leg verbanden en schakel veel, dat deed ik ook in de cursus. Dus voelde ik me soms toch weer haar docent, in de manier waarop ik haar vragen stelde. Maar tegelijk was zij zeer deskundig in wat ze aanbood en de manier waarop en heb ik veel van haar geleerd. De moraal van het verhaal: ik blijf graag leren, zelfs van een oud-student.

    (Trouwens, als voormalig docent leerde ik elke dag van mijn leerlingen en nu als kunsteducator leer ik van al mijn workshopdeelnemers).

  4. Hi Adrienne,

    Vraagje: Zie jij een mogelijkheid om een notificatie te versturen zodra er een reactie is op mijn/een comment?

    Ik ben niet altijd op deze site en soms zie ik in een oudere blog een reactie op een comment van mij van wéken terug. Dat vind ik jammer.

    Fijn weekend,
    Liena
    (Misschien dubbele post, maar ik zag de eerste niet online verschijnen.)

    1. Hallo Liena,
      Als het goed is krijg je hier een notificatie van in je mail. Misschien in de ongewenste postvak zou dat kunnen?

  5. @Sandra, in dat gebied in Duitsland is een grindafgraving. Vlak langs een riviertje. En in DU geven ze veel minder geld uit aan dijken/ruimte vd rivier enz. (Mijn man is geotechnisch ir.). Al die dingen zijn ook kansberekening, hoe vaak schatten ze in dat zoiets kan gebeuren (dit extreme weer) en wat zijn dan de kosten? Helaas moet er vaak eerst iets fout gaan voordat de regering besluit er meer geld in te steken.

  6. Ik herken het wel. Ik heb administratief werk gedaan. Kritische vragen stellen leidde ertoe dat ik op het matje werd geroepen, en de instructie was “doe het nu maar zo want dat doen we altijd”.
    Waar ik nu werk zou ik mijn werk niet goed doen als ik géén kritische vragen zou stellen. Er valt veel te leren, te halen, te delen. En doordat ik vanuit ondersteunendede functies ben doorgegroeid kan ik goed verbinden van strategisch naar operationeel, en gemakkelijk schakelen met experts van andere afdelingen. En dat vind ik erg leuk. Het geeft ruimte te denken dat je niet zelf op al die gebieden deskundig hoeft te zijn. Het opent juist wegen naar verrassende ontmoetingen!

    1. Hoi Jo,
      Ik ben benieuwd wat jij nu doet, want ik herken wat je zegt. Ik heb verschillende secretariële functies gehad en kon daar alleen voldoening uithalen als ik het op mijn manier (autonoom) kon doen. Nu ben ik zoek naar een volgende stap.

      1. Hoi Ingrid, ik ben steeds blijven leren en studeren want met elke nieuwe teamleider bleek het weer moeilijk om ” aan te tonen wat ik kan en doe”, terwijl ik me steeds afvroeg “ben ik nou gek?” En ik wilde wel graag blijven bij deze organisatie. Diploma’s halen, dus, want dan overtuigt het kennelijk wel. En daarmee kon ik intern doorgroeien naar een adviseursfunctie. Ook al deed ik het werk al jaren, nu heb ik kennelijk recht van spreken en dat voelt toch anders.

    2. Ik ben ingenieur, maar ook daar valt het bijzonder tegen hoe kritische vragen stellen alles behalve wordt gewaardeerd.
      Dat vind ik niet alleen zelf vervelend, maar ook voor andere collega’s.
      Daar komt dan ook nog eens bij dat wanneer iemand eens een keertje “niet de slimste is”, je dan echt alles over je heen krijgt.

      Ik begrijp nog steeds niet waarom en waarom mensen zo willen werken, het is extreem toxisch en het lost alles behalve problemen op.
      Sterker nog, zonder in al teveel (politieke) details te gaan, zijn er de afgelopen jaren wel bepaalde situaties geweest die hier simpelweg aan te wijten zijn. Vooral ook op technisch vlak.

      Blijkbaar vinden sommige mensen het nog steeds heel moeilijk om hun ongelijk te durven toe te geven?
      Ik weet het oprecht niet.

    3. Fijn Jo dat je op je werk nu, dan juist wordt gewardeerd om jouw kritische vragen!

  7. Als HBer weet je vaak van heel veel dingen (die jou interesseren of in het verleden geinteresseerd hebben) veel en heb je volgens mij vaak een creatieve geest omdat je goed bent in verbanden leggen. Daardoor kun je vaak ook al goed inleven in materie waarin je je nog niet eerder verdiept hebt maar die plots op je pad komen. Maar op alle vlakken zijn er mensen die natuurlijk meer weten dan jij.. Die mensen zijn natuurlijk op veel onderdelen met betrekking tot dat onderwerp zeker veel deskundiger dan jij. Echter… soms zijn deze mensen hoofdzakelijk deskundig op dat gebied en veel minder in andere onderwerpen. Niet elke geleerde is bovendien hoogbegaafd. Verbanden leggen tussen diverse factoren dat maakt in mijn ogen HB zo waardevol. Even over de actualiteit: ik heb weinig verstand van metereologie, klimaat, enz. Maar ik merk dat mijn brein bezig is verbanden te zoeken naar wat er in Duitsland is gebeurd.. natuurlijk is dat speculeren… in mijn hoofd..
    is het klimaat? Is het alleen klimaat? Is het toeval? Of… zijn er andere factoren die hebben bijgedragen aan die aardverschuiving? Kan fracking de diepere lagen poreus hebben gemaakt waardoor deze de zware aardlagen erboven niet meer kon dragen? Ik heb geen idee, maar ben nieuwschierig. Die nieuwsgierigheid maakt dat ik het inderdaad juist prettig vind om met mensen te praten die veel slimmer zijn dan ik, zodat ik meer kennis opdoe en daardoor nog meer dingen kan gaan proberen te snappen en dat snappen van dingen.. daar krijg ik energie van.. althans.. meestal.
    Helaas zijn er momenteel veel zaken die je alleen maar droeviger gaan stemmen als je verbanden hebt gelegd.

    1. Hi Sandra,

      Ik heb me juist wel verdiept in wat er momenteel in de wereld aan het gebeuren is, want ik wil alles weten en doe mijn research.
      I went down the rabbit hole, met als resultaat dat ik in 1 jaar tijd 3x omhoog moest met mijn anti-depressivum en nu op mijn max zit. Ik kan me niet permiteren om verder af te glijden. Maar het is moeilijk. En er zijn zeker tijden dat ik het niet meer zie zitten …
      Gelukkig heb ik 2 mensen die op mijn level zitten en ‘wakker zijn’. Als ik die niet zou hebben zou ik gierend gek worden. Dus ik ben heel dankbaar dat ik ze in mijn leven heb.

      Maar je hebt gelijk: de bedroefdheid neemt toe. The future is very bleak.

      Het allerbeste,
      Liena

      1. Lieve Liena,

        Heb (denk ik) zelfde instelling als jij. ‘K slik niks/alles voor niet-zoete koek en kom er dan elke keer weer achter dat de ‘waarheid’ zoveel erger/rauwer/harder is dan je voor mogelijk had gehouden en dat terwijl je al zo verschrikkelijk veel had ingecalculeerd….
        Weten/ondervinden dat je niet alleen bent is zonder meer ‘prettig’, weten dat een magnesiumtekort zo gigantisch veel met je doet op alle vlakken, lichamelijk-mentaal-geestelijk is dat (voor mij dan) nog verhelderender.
        Temeer omdat het gros hieronder lijdt vanwege uitgeputte landbouwgrond.
        En omdat je daar zelf actief WEL iets aan kan doen….
        (Niet perse met pillen overigens.
        Lijst met 20 voedingsmiddelen rijk aan magnesium/mangaan)
        Wel zo prettig in deze tijden van over-over-over-over-over-, cq onder-onder-onder-onder-onder- om niet te zeggen geen macht

    2. Nou Sandra…………..je schrijft in grote lijnen wat ik eigenlijk hier ook als reactie had willen neertikken.
      Niet boven deskundig op alle vlakken maar wel een brede interesse in heel veel vlakken en juist van die “specialisten” op één enkel gebied valt dan weer veel te leren en juist die specialisten ontbreekt het dan weer op visie op het bredere perspectief, ook wel vergelijkbaar met “tunnelvisie” wellicht.
      Maar het maakt juist dat bredere perspectief wat je ziet waardoor je veel meer verbanden kunt trekken dan slecht één specialisatie en dat is wellicht het meest herkenbare aan hoogbegaafdheid.
      Leren van specialisaties en het geleerde toepassen in breed perspectief.

      En juist je afvragen waarom zaken gebeuren zoals in Duitsland, dat kenmerkt mij ook en als het boeiend genoeg is zoek ik door tot ik voor mezelf een antwoord heb. Maar zelfs dat antwoord kan ik herzien bij nieuwe ontwikkelingen, visies en / of perspectieven.

      1. Inderdaad Willie, en misschien kenmerkt dat HBers ook? Dat ze bereid zijn hun mening te herzien als er nieuwe feiten bekend zijn.het gaat hen immers meer om het zoeken naar waarheid / rechtvaardigheid dan naar gelijk krijgen.
        Ik heb het gevoel dat er een misplaatst beeld bestaat over HBers : namelijk dat ze altijd gelijk willen hebben .. ik denk dat dit niet klopt.. ik denk dat ze wel vaak gelijk hebben, omdat ze nu eenmaal sterk zijn in het combineren van kennis, jaar ik denk juist dat veel (alle?) HBers juist open staan voor nieuwe inzichten en bereid zijn hun oordeel aan te passen zodra ze inzien dat die achteraf niet klopte. In de politiek en het bedrijfsleven zie je helaas vaak anders.. een narritief en het gevoel dat met gezichtsverlies lijdt als men van mening verandert. Dat maakt de ellende echter vaak alleen naar groter zo niet onbeheersbaar.. of zie ik dat verkeerd?

          1. Oh wat stom… .je hebt helemaal gelijk.. ik zit met een verkeerde betekenis van dat woord in mijn hoofd. Geen idee hoe dat komt. Heb het even opgezocht en het slaat idd nergens op. Ik bedoelde eigenlijk.. tunnelvisie

      2. Inderdaad Willie, en misschien kenmerkt dat HBers ook? Dat ze bereid zijn hun mening te herzien als er nieuwe feiten bekend zijn.het gaat hen immers meer om het zoeken naar waarheid / rechtvaardigheid dan naar gelijk krijgen.
        Ik heb het gevoel dat er een misplaatst beeld bestaat over HBers : namelijk dat ze altijd gelijk willen hebben .. ik denk dat dit niet klopt.. ik denk dat ze wel vaak gelijk hebben, omdat ze nu eenmaal sterk zijn in het combineren van kennis, jaar ik denk juist dat veel (alle?) HB-ers juist open staan voor nieuwe inzichten en bereid zijn hun oordeel aan te passen zodra ze inzien dat die achteraf niet klopte. In de politiek en het bedrijfsleven zie je helaas vaak anders.. een narratief en het gevoel dat met gezichtsverlies lijdt als men van mening verandert. Dat maakt de ellende echter vaak alleen naar groter zo niet onbeheersbaar.. of zie ik dat verkeerd?

        1. Sandra, er zit geen logica in de reply dat maakt het allemaal wat lastig te lezen. Maar ik ben het helemaal met je eens dat je het vaak bij het rechte eind hebt (en wordt uitgemaakt voor betweter) maar bereid bent om je mening bij te stellen bij nieuwe feiten. Behalve betweter ben ik ook nog voor dom uitgemaakt omdat ik niets heb met gevoel voor noord of zuid. Zoals de blog al aangeeft, je hoeft niet alles te kunnen. Maar in het onderwijs is dat stereotype helaas heel diep geworteld. Maar ik vaar op mijn eigen kompas en heb teflon schouders ontwikkeld. Alles glijd er zo vanaf.

  8. Dit is precies waar ik naar op zoek ben; een werkomgeving die inspirerend en uitdagend is. Waar ik kan leren en groeien en me kan blijven ontwikkelen en waar ik me af en toe ook dom kan voelen, heerlijk! ?

    1. De vraag is vooral; waar blijf je inspirerende mensen vinden, op de duur lijkt het alsof je ”het” al bereikt hebt. Er zouden meer ”slimme” events moeten zijn vind ik, waar men elkaar terug weet te inspireren.

    2. Dankjewel voor je reactie Bettina. Neem voordat je gaat zoeken naar een nieuwe functie eerst de tijd om na te denken over wat jij het liefst zou willen. Wat heb je nodig? Welke gaven heb je waar jij waarde mee kunt en wilt leveren? Uiteindelijk is werk in essentie het leveren van waarde. Hoe beter en hoe meer waarde jij kunt leveren, des te aantrekkelijker je wordt voor een bedrijf. Misschien vind je het leuk om dit gratis e-book eens te lezen. https://giftedpeople.eu/gratis-ebook-werk-dat-past/

  9. “Je weet van jezelf wel of je een bepaalde mate van intelligentie en bewustzijn hebt.”
    Klinkt wel heel mooi, maar het blijft nog steeds onzin.

    1. Hey Yves,

      Goed verhaal, niet onderbouwt ?

      Maar ik bem wel benieuwd, wat vind je dan onzin en waarom?

      1. Steve,

        Ter verduidelijking: ik ben er helemaal zeker van dat ik van mezelf niét weet of ik een bepaalde mate van intelligentie en bewustzijn heb. Bovendien krijg ook ik wel vaker het verwijt dat ik altijd gelijk wil hebben, maar de realiteit is anders… ik wou namelijk dat ik hier ongelijk had, hetgeen zou betekenen dat ik wèl van mezelf wist of ik een bepaalde mate van intelligentie en bewustzijn heb. Ik weet het echt niet. Ooit heb ik wel eens gedroomd dat ik het wist, vlak voordat ik wakker werd. In die droom luidde het antwoord: 42. Don’t panic. Always carry a towel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *