Ik hoorde ooit de quote: “If you’re the smartest in the room, you’re in the wrong room”. Daar sta ik helemaal achter. Als ik naar bepaalde events of masterminds ga, probeer ik daarnaar te leven. Ik probeer mensen op te zoeken die verder zijn dan dat ik ben. Ook in het ondernemerschap zoek ik steeds ondernemers die al wat stappen voorlopen. Want dan kun je het meest groeien, leren en ontwikkelen. Dat betekent ook dat ik niet meer altijd de slimste in de kamer ben. In mijn ogen is dat de voedingsbodem voor groei. Maar het is daarvoor wel belangrijk dat ik een bepaalde zekerheid heb over mijn eigen intelligentie.
Aan de andere kant zie ik namelijk regelmatig hoogbegaafden die in hun omgeving mensen hebben die slimmer lijken. Misschien denk je zelf bijvoorbeeld meteen aan een broer of zus die op school hogere resultaten haalde of waarbij alles gemakkelijk leek te gaan. Of misschien heb je vrienden die allemaal superslim of supergetalenteerd zijn. Als dat zo is, is de kans groot dat je gaat twijfelen aan je eigen intelligentie en talenten.
We vergelijken onszelf met onze omgeving
Dat je die vergelijking maakt, is best logisch. We vergelijken onszelf namelijk altijd met de mensen om ons heen. De mensen die het dichtst bij ons staan. Maar aan die mensen kun je niet afmeten wat je intelligentie is en of je wel of niet getalenteerd bent. Je kunt ook niet de conclusie trekken of je wel of niet hoogbegaafd bent.
En dat de mensen om je heen op bepaalde vlakken slimmer of sneller zijn, betekent niet dat ze dat op alle vlakken zijn. Misschien heb jij bijvoorbeeld iemand in je omgeving waarbij het intellect tot uiting komt in de vorm van hoge resultaten, maar ben jij zelf wat meer van het creatieve. Dan zijn deze twee lastig met elkaar te vergelijken. En het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet.
Je hoeft jezelf niet te bewijzen
We hebben allemaal onze eigen gaven. En zelfs al ben je niet de slimste in je omgeving, dan kun je nog steeds bovengemiddeld slim zijn. Ga daarom vooral op zoek naar wat jou uniek maakt. Onderzoek waar jij de potentie hebt om uit te blinken. En kijk niet altijd naar de mensen om je heen voor antwoorden. Zoek de antwoorden in jezelf, in het proces van het ontwikkelen van zelfkennis door zelfonderzoek te doen.
Als je daarnaast al langer weet dat je hoogbegaafd bent, kan er ergens een overtuiging zijn ontstaan dat je als hoogbegaafde steeds aan de wereld moet laten zien dat je slim genoeg bent om hoogbegaafd te zijn. Misschien voelt het voor jou als een titel die afgepakt kan worden. Dat voorkomt dan dat je omgevingen gaat opzoeken die jou kunnen voorzien van de benodigde groei. Omgevingen waarin jij duidelijk niet de slimste bent. En dat is zonde, want daarmee ontneem je jezelf de kans om je op een hoger niveau verder te ontwikkelen.
Wat kun je doen?
Vergelijk jezelf niet alleen met je directe omgeving. Sterker nog. Vergelijken met anderen levert je weinig op. Waar het altijd om gaat, is dat je jezelf steeds beter leert kennen. Los van wat een ander wel of niet is. Je weet van jezelf wel of je een bepaalde mate van intelligentie en bewustzijn hebt. Focus je daarop. En focus je op wat jij nodig hebt om de dingen te kunnen doen die passen bij wie je bent en wat je wilt (je blauwdruk). Dan maakt het namelijk helemaal niet meer uit of jij wel of niet slimmer bent dan een ander.
Als je dit onder de knie hebt, ga dan op zoek naar omgevingen waar je mensen treft die al een aantal stappen verder zijn dan jij. Neem een mindset aan van ‘groeien en leren’, en weet dat je het meeste leert op plekken waar je ego een beetje pijn doet: de plekken waar jij niet de slimste en de snelste bent.
—
Herken je dit? Hoe ga jij ermee om? Laat je het weten onder deze blog?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.