Ik hou wel van een uitdaging. Iets oplossen wat niet werkt. Iets uitzoeken wat ik nog niet begrijp. Veel dingen krijg ik gelukkig relatief makkelijk onder de knie. Maar er zijn ook dingen die ik niet zo gemakkelijk in de vingers krijg. Omdat ik het niet leuk vind. Of omdat het te complex is voor iemand die weinig verstand heeft van de materie. 

Ik heb me daar vroeger vaak op verkeken. Dan dacht ik: ‘Ja, zo moeilijk is het volgens mij niet’ en ‘Dit moet ik toch ook gewoon zelf kunnen?’ En ja, ik kreeg het uiteindelijk meestal wel voor elkaar, maar het was vaak ook frustrerend. Het ging tergend langzaam. Of het kwam er totaal niet uit zoals ik had gehoopt. Ik realiseerde me dan achteraf steeds hoeveel tijd ik had verspild met het zelf doen. Inmiddels doe ik dat al lang niet meer zo.  

‘Veelkunners’ en goed genoeg zijn 

Als hoogbegaafde ben je een ‘veelkunner’. Je hebt een brede interesse en nieuwsgierigheid. Je wordt vaak geprikkeld door complexe vraagstukken en problemen. En als je vaak genoeg degene bent die het wel oplost voor anderen, ga je vanzelf geloven dat het altijd aan jou is.  

Misschien ervaar je ook bepaalde oordelen of overtuigingen die dit in standhouden. Denk aan: ‘Ik ben alleen goed genoeg als ik er voor anderen kan zijn’, ‘Ik ben alleen slim genoeg als ik het zelf uitzoek’, of ‘Ik wil anderen niet tot last zijn, daarom zoek ik het zelf wel uit’.  

We zien bij Gifted People dan ook veel hoogbegaafden die het moeilijk vinden om anderen om hulp te vragen. En dat wordt alleen maar sterker als je al wat keren teleurgesteld bent geweest in de hulp die je kreeg. 

Kies voor wat past bij je blauwdruk  

Toch zijn er genoeg mensen die jou wel verder kunnen helpen. Soms moet je daarvoor alleen iets verder kijken en iets specifieker zijn over de soort hulp die je wenst. Soms moet je jouw verwachtingen een klein beetje bijstellen, zodat je ziet dat wat anderen doen ook goed genoeg is. En zodat jij niet jouw kostbare tijd verspilt aan dingen die jij niet per se zelf hoeft te doen. 

Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn bedrijf, zou ik het echt niet meer in mijn hoofd halen om alles zelf te doen. Dat houd ik nog geen week vol. Enerzijds omdat het veel te veel is. Anderzijds omdat er genoeg activiteiten zijn waar ik niet per se goed in ben. Als gevolg zou dat mij veel tijd en energie kosten en heel weinig opleveren. Daarom stel ik mezelf altijd deze vragen voordat ik iets ga doen: 

  • Past dit bij mij en mijn blauwdruk?  
  • Vind ik dit leuk om te doen of zou ik dit willen kunnen? 
  • Wat kost het me als ik dit zelf doe en wat levert het op? 

Pas daarna besluit ik om het uit handen te geven of zelf te doen. En natuurlijk heb ik er in de jaren ook voor gezorgd dat ik de juiste mensen om mij heen heb die, net als ik, een mooie kwaliteit van werk ambiëren. Daardoor doe ik wat ik het liefste doe en het beste kan, en de andere mensen uit Team Gifted People net zo goed, maar dan vanuit hun eigen expertise.  

Wat kun je doen?  

Als je bij jezelf merkt dat je voor je gevoel alles zelf moet doen en uitzoeken, onderzoek dan wat daar onder ligt. Waarom vind je dat? Waarom denk je dat? 

Ga oefenen met het anderen om hulp vragen. Anderen doen het misschien niet altijd zoals jij het zou doen, maar dat is niet erg. Je kunt altijd een beetje bijsturen. Je kunt altijd op basis daarvan bespreken hoe het de volgende keer beter kan. 

Om hulp vragen brengt nog een extra voordeel mee. Het maakt de band die je hebt met de ander sterker. We helpen als mens graag andere mensen. Geef de mensen om je heen de kans om dat te doen voor je. Je zult merken dat je daardoor nog sterkere relaties krijgt. 

 

Probeer jij steeds alles te kunnen en doen? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden