Ik heb helaas geen grote uitvindingen op mijn naam staan. Ik heb niet zoiets spectaculairs bedacht als de paperclip of het internet. Ik vind mezelf ook niet per se het type dat dit soort dingen bedenkt. Ik zie mezelf wat dat betreft ook zeker niet als een uitvinder in de traditionele vorm.  

Wel voel ik me al zo lang als ik mij kan herinneren aangetrokken tot dat wat op het grensvlak ligt tussen het oude en het nieuwe. Ik bedenk vrij gemakkelijk oplossingen en nieuwe ideeën. Dus ook al zie ik mezelf niet als een uitvinder, ik doe wel regelmatig mini-uitvindingen. 

Je hebt de kwaliteiten om iets uit te vinden 

Als hoogbegaafde ben je over het algemeen goed in vernieuwen, ontwikkelen en verbeteren. Dat maakt dat je als hoogbegaafde een goede uitvinder kan zijn. Als uitvinder los je namelijk bestaande problemen op door iets nieuws te bedenken. Maar dat hoeven geen wereldse problemen te zijn. Je bent niet pas een uitvinder als je iets nieuws bedenkt om het Corona virus de das om te doen.  

Je kunt ook iets bedenken binnen een bedrijf waardoor de omzetcijfers verhoogd worden of de kosten verlaagd. Je kunt iets bedenken waardoor je werk net iets makkelijker gedaan kan worden. Je kunt iets bedenken waardoor je dochter niet meer elke dag thuiskomt met haar lunch, omdat ze die steeds vergeet op te eten. Je kunt iets bedenken waardoor je gezinsplanning beter verloopt. 

Zo zijn er continu kleine uitvindingen die je nu al doet. Zo klein dat jij misschien niet eens doorhebt dat ze best wel briljant zijn. En mogelijk zijn het zelfs uitvindingen waar je ook anderen mee kan helpen. Hoe leuk zou dat zijn? 

Je hoeft geen uitvindingen te doen 

Misschien denk je nu bij jezelf dat je helemaal geen uitvindingen doet. En als je net pas komt kijken bij hoogbegaafdheid, kan dit je ook weer aan het twijfelen brengen. Wees gerust. Als hoogbegaafde hoef je niet per se iets uit te vinden. Andere factoren spelen daar ook in mee. Als jij bijvoorbeeld niet de (denk)ruimte krijgt die je nodig hebt, zul je niet zo snel iets nieuws bedenken of uitvinden. Als je druk bezig bent met volhouden wat niet bij je past, zul je niet de creatieve ruimte hebben om iets te bedenken en te creëren. 

De kernboodschap van deze blog is: je hebt als hoogbegaafde de kwaliteiten om uitvindingen te doen. En dat hoeven geen grote uitvindingen te zijn. Soms zijn het juist de alledaagse uitvindingen die jouw leven of het leven van de mensen om je heen vergemakkelijken. 

Wat kun je doen?  

Neem eens de tijd om te onderzoeken welke dingen je hebt bedacht die iets hebben opgelost in jouw leven. Wat heb je toegevoegd of weggehaald zodat jouw leven, of het leven van de mensen om je heen, lichter voelt? Welke dingen heb je bedacht in de bedrijven waar je werkt die iets hebben opgelost of waarde hebben toegevoegd? 

Denk daarbij niet dat het een uitvinding op wereldniveau moet zijn. Kijk juist naar de alledaagse uitvindingen. En vraag jezelf af: ‘Zou ik hier ook anderen mee kunnen/willen helpen?’  

 

Wat heb jij al uitgevonden? Laat je het weten onder deze blog? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden