Tijdens de Insight Sessies die ik voer met de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn coaching, heb ik het vaak over werk in combinatie met hoogbegaafdheid. Ik hoor de verhalen van HB’ers over hoe ze complexe projecten in het bedrijf tot een succesvolle afronding hebben gebracht. Hoe ze transformaties in organisaties tot stand hebben gebracht. Hoe ze nieuwe systemen hebben ontwikkeld om processen efficiënter te laten verlopen en de omzet hebben doen verdubbelen. En dan vervolgens afsluiten met: ‘maar dat zou iedereen toch wel kunnen?’

Zelf heb ik ook lang gedacht dat de dingen die ik deed vanzelfsprekend waren. Dat anderen dat ook konden, maar gewoon niet deden. Vond ik dan weer super frustrerend en teleurstellend. Inmiddels weet ik dat niet iedereen ziet en kan wat ik wel zie en kan en dat er dus geen sprake is van onwil bij de ander (meestal dan ;). En ik weet nu dat wat ik zie en kan niet vanzelfsprekend is en dat ik best trots mag zijn op wat ik doe en complimenten in ontvangst mag nemen. Dat ik wat meer mijn eigen waarde mag zien en erkennen.

Niet wegwuiven

Als hoogbegaafde heb je bepaalde vaardigheden waarmee je bovengemiddelde resultaten kunt behalen. De kanttekening hierbij is wel dat potentieel geen garantie is. Het potentieel dat je hebt komt niet automatisch tot uiting.

Doordat je een hogere mate van complexiteit aankunt, jezelf relatief gemakkelijk dingen eigen maakt en sneller werkt dan de meeste mensen om je heen, zul je in een organisatie die talent erkent en stimuleert daarmee opvallen. Je ontvangt complimentjes van bijvoorbeeld je leidinggevende. En dan is het heel belangrijk dat je die niet alleen ontvangt, maar ook dat je die ontvangt zonder te reageren met iets in de trant van:

‘Zo bijzonder was het niet hoor, ik deed gewoon wat er gedaan moest worden’
‘Ieder ander had in mijn situatie hetzelfde gedaan’
‘Ik had ook wel een goed team hoor, zonder hen had ik dit niet kunnen doen’

Natuurlijk spelen anderen een rol en is het belangrijk om ze daarvoor te erkennen, maar durf ook jezelf te erkennen. Durf ook jouw eigen waarde te zien en te laten zien. Durf te zeggen ‘ja, dank je wel, ik ben zelf ook erg tevreden’. Wuif het niet aan de kant als vanzelfsprekend.

Zorg daarnaast dat je naast de externe complimenten en bevestiging vooral de interne erkenning en bevestiging vindt. Als je in een bedrijf werkt waar talent niet goed wordt erkend of gestimuleerd, zul je minder complimenten ontvangen. Maar dat betekent niet dat je geen goed werk levert. Train jezelf daarom in het trots kunnen zijn op wat je doet, ongeacht wat anderen er wel of niet over zeggen.

Wat kun je doen?

Zie de waarde die je toevoegt aan de wereld, het bedrijf waar je werkt, de mensen om je heen. Zie je eigen successen als een succes. Realiseer je dat wat jij kunt echt niet vanzelfsprekend is en wees ook trots op wat je doet en kunt. Het is belangrijk om niet je eigenwaarde te koppelen aan jouw resultaten, maar wees niet blind voor je eigen resultaten. En als je dan een compliment krijgt, durf dan ook te geloven dat het compliment oprecht en helemaal terecht is.

Ik ben benieuwd, herken je dit? Wat was recentelijk een “succes moment” voor jou? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden