Snickers had een tijd lang reclames met als slogan: ‘You’re not you when you’re hungry’. In de reclames lieten ze diva’s en grumpy old men zien, die terug veranderden in lieve jongens en meisjes na het eten van een Snickers.
Ik zal je eerlijk zeggen dat in die reclame voor mij wel een stukje herkenning zat, want, ik ben ook niet bepaald de beste versie van mezelf als ik honger heb. Sterker nog, bij mij gaat er een zandlopertje lopen zodra ik honger begin te krijgen. Langzaamaan gaan we dan richting DEFCON 1.
Als we daar zijn aangekomen, word ik precies de persoon die ik zelf uit de weg zou gaan. Ik word superchagrijnig en ik ga steeds bozer kijken. Ik ga helemaal in frustratie-modus. In mijn beleving is er ineens van alles mis met alles. En het is hier veel te warm. Of het is hier ijskoud. Gelukkig weet ik dit van mezelf. Dat verkleint het aantal momenten dat ik verander in een hongerige diva die iedereen die in de buurt is een klein beetje bang maakt.
Je zult bij jezelf ook ongetwijfeld herkennen dat er momenten zijn dat je de beste versie van jezelf bent en momenten dat je een wat minder goede versie van jezelf bent. Het is interessant om te onderzoeken wat het verschil daartussen is. Het verschil is namelijk wat blijkbaar belangrijk is voor jou om goed te kunnen functioneren.
Je zult ook merken dat de mate waarin je overprikkeld bent daarin meespeelt. Wanneer je overprikkeld bent, voelt alles extra. Alles komt harder binnen, voelt zwaarder en je bent zelf een stuk vermoeider waardoor je minder kunt hebben. Ik heb overigens ook genoeg hoogbegaafden gezien die al jarenlang in een staat van overprikkeling leven. En dat is zonde, aangezien je dan niet de persoon kunt zijn die je in potentie wel bent.
Overprikkeling kan daarbij ook voorkomen in de mentale vorm. Josien is bijvoorbeeld een Insighter die het heel moeilijk vond om om te gaan met enerzijds de enorme behoefte om mentaal geprikkeld te worden en anderzijds de behoefte om weer rust in haar hoofd te hebben. Dat is ook niet gek. Juist als hoogbegaafde heb je een enorme kennishonger. Je houdt ervan om nieuwe dingen te leren en je bent graag op zoek naar kennis, nieuwe inzichten en inspiratie. Je kunt jezelf ergens intens in verliezen als het je interesse heeft en helemaal geïnspireerd raken door iets wat je hebt gelezen. Je hebt ook een brein dat bovengemiddeld graag geprikkeld wil worden.
Het is superfijn om al die mentale prikkels lekker op te gaan zoeken, maar als je merkt dat je hoofd vol zit, is het vooral ook heel goed om even te gaan ontprikkelen. Om alles wat je tot je hebt genomen een plek te kunnen geven.
In het nieuwe Insight in hoogbegaafdheid (onderdeel van Insight) heb ik daarom ook een speciaal onderdeel gewijd aan overprikkeling met daarin drie strategieën die je kunt toepassen om zowel de mentale als de omgevingsgerelateerde overprikkeling te voorkomen en op te lossen zodra het zich voordoet. Je zult namelijk merken dat het sowieso gaat gebeuren dat je overprikkeld raakt. Dat is niet erg, maar om te voorkomen dat dit omslaat naar langdurige overprikkeling, vaak gevolgd door een burn-out, is het wel cruciaal dat je weet hoe je daarop moet handelen. Dat voorkomt dat je, net als ik, verandert in iemand die niet heel inspirerend is en helpt je een betere balans tussen onderprikkeling en overprikkeling te vinden.
We zijn net weer met een superleuke nieuwe groep Insighters gestart en zitten daarom voor deze maand vol. Als je mee wilt doen met Insight, is het slim om je aan te melden voor de Insight Wachtlijst. Je hoort dan als eerste wanneer de nieuwe ronde start. Aanmelden voor de wachtlijst kan hier: Insight Wachtlijst.
—
Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.