Ongeveer 2-3% van de bevolking is hoogbegaafd. Dat brengt mee dat je in jouw school- studietijd en werk voornamelijk mensen treft die niet hoogbegaafd zijn. Dat heeft vanzelfsprekend invloed op hoe jij in het leven staat en hoe jij je ontwikkelt. Want om je als mens te kunnen ontwikkelen, heb je andere mensen nodig die jou op een gelijkwaardig niveau uitdagen. Uitdagen tot groei, prikkelen, challengen. Mensen die jou begrijpen en je het gevoel geven dat je goed bent zoals je bent.

Een creatieve minderheid

Maar als hoogbegaafde voel je je vaak als de kleur rood op een zwart-wit schilderij. Je bent wel onderdeel van het geheel, maar voor je gevoel is het voor iedereen zichtbaar dat je er toch niet helemaal bij hoort. Dat jij het weer “anders” doet, niet zoals de bedoeling was. En dat terwijl je zo je best doet om in te blenden.

Het is een dieper mensenlijk verlangen om ergens bij te horen, om onderdeel te zijn van een groep. Vanuit onze evolutie is dat altijd belangrijk geweest. Als individu is de overlevingskans vele male kleiner dan in een groep. In ons menselijk instinct zit die wetenschap nog heel goed verweven en ons lichaam en geest hebben als belangrijkste taak om ons in leven te houden. Met dat in gedachten is het heel logisch dat jij je als mens altijd in zekere mate conformeert, aanpast, aan een ander en aan de groep. Dan is de kans namelijk het grootste dat je wordt toegelaten en mag blijven. De sociale omgeving heeft daarom ook een grote invloed op de dingen die we doen en hoe we in het leven staan.

Als hoogbegaafde in een omgeving met weinig gelijkgestemden, is het nodig dat jij je meer dan gemiddeld aanpast om de connectie met een ander te maken. Hierdoor onderdruk je een belangrijk deel van jezelf en leer je jezelf aan om steeds een andere rol in te nemen. Als gevolg raak je meer van jezelf en jouw pad verwijderd, wat vermoeidheid meebrengt en ook het gevoel dat jij er niet mag zijn zoals je bent. Je gaat aan jezelf en jouw intuïtie twijfelen en je onderdrukt emoties die je proberen te vertellen dat het niet past.

Dat je in de minderheid bent, betekent niet dat jouw weg niet goed is. Of dat jij je overal en altijd maar moet aanpassen. Je bent onderdeel van een creatieve minderheid die kleur brengt. Jouw kwaliteiten om te kunnen veranderen, vernieuwen en verbeteren heeft de ruimte nodig. De ruimte om te ontwikkelen zodat je het daar kunt inzetten waar het nodig is.

Je bent niet voor niets anders

De omgeving waarin je functioneert beïnvloedt hoe jij in het leven staat en hoe jij je ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat je gelijkgestemden om je heen verzamelt. En dat jij leert begrijpen wie jij bent in de meest pure vorm. Door te begrijpen wie jij bent en door wat jou anders maakt te accepteren, kom je ook op de juiste plekken.

Onthoud dat je niet voor niets anders bent. Juist het zwart, wit én rood samen, maken het schilderij. Het een is niet belangrijker dan het ander. Alle elementen spelen een belangrijke rol. En zo is het ook met jouw rol in deze wereld. Want wanneer jij anders bent, heb je ook wat anders te doen. En daar kom je achter door voor jezelf helder te maken wat jij voor jezelf wenst, door te kiezen voor een omgeving waarin jij je wilt bevinden en door de juiste mensen in je leven toe te laten.

Wat kun je doen?

  • Kijk eens kritisch naar je omgeving. In welke omgevingen pas jij je het meeste aan? Wat zou je kunnen doen om daar meer van jezelf te laten zien? Wat staat je daarbij in de weg en hoe los je dat op?
  • Ga op zoek naar omgevingen waarin je gelijkgestemden treft. Zorg dat je voldoende intellectuele uitdaging vindt en met andere HB’ers jouw anderszijn kunt delen. Ben je al lid van mijn besloten Facebook groep? Dat is al een mooie begin ;). Je vindt de groep hier: Gifted People Groep.

Pas jij je veel aan? Laat je me onder deze blog weten wat je daar nu in gaat veranderen?

Volgende week lees je in deel 2 waarom je anderszijnde hoogbegaafde niet altijd begrepen wordt en wat je daar aan kunt doen. Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden