Als je anders in de wereld staat, heb je een andere weg te belopen. Die weg is niet altijd te bevatten of te begrijpen voor de mensen om je heen. Het kan leiden tot onbegrip en plaatsvervangende angst waarbij dierbaren je continu op het hart drukken om te gaan voor die “baanzekerheid” of het behouden van die “luxe” positie die je nu hebt. Die voor jou vooral voelt als een gevangenis.

Om jouw weg te kunnen belopen, moet je soms ook nee zeggen tegen de mensen waar je om geeft. Nee omdat jij je ergens anders op moet richten. Nee omdat je ergens mee bezig bent wat bijdraagt aan jouw leven en wat jij wilt bereiken voor jezelf.

Is dat egoïstisch?

Ja, dat is egoïstisch. Maar egoïsme is niet per se slecht. Egoïsme brengt de kwaliteit mee van het voor jezelf kiezen en gaan staan. En door jezelf op nummer 1 te zetten, kun je het meeste betekenen voor de wereld om je heen. Juist door jouw pad te gaan belopen en nee te zeggen tegen wat jou daar van afleidt, ga je jouw plek in de wereld vinden en innemen. Door te doen wat voor jou als andersdenkende hoogbegaafde goed is en op jouw voorwaarden, kun je daarmee juist goed zorgen voor de mensen om je heen.

Wanneer je altijd maar de ander op 1 zet. Wanneer je altijd maar ja zegt tegen alles en iedereen en wanneer jij je continu laat afleiden van jouw pad, ga je vooral een onvervuld leven tegemoet. Een leven waarin je weinig hebt gedaan wat voor jou belangrijk is. Bovendien kost dat enorm veel energie waardoor je op termijn oververmoeid en op raakt. Vraag jezelf eens af wie je daarmee een plezier doet en wie je dan nog kunt helpen.

Ja tegen jezelf, is ja tegen de ander

Egoïsme heeft nog steeds een negatieve klank. Maar zelf zie ik het altijd zo dat als ik ja zeg tegen mezelf, dat ik ook ja zeg tegen de ander. Ook als ik dus nee zeg. Soms moeten mensen ook zelf iets oplossen, een andere weg zoeken. En door bij jezelf te blijven, geef je hen de ruimte om hun eigen weg te vinden.

Uiteraard is er niets mis met het iets voor een ander doen. Sterker nog het is super leuk en super belangrijk om regelmatig iets voor een ander te doen. Zolang je maar niet jezelf daarbij voorbij gaat. Zolang je maar niet continu moet compenseren op wat voor jou belangrijk is.

Wat kun je doen?

  • Onthoud dat iedere keer als jij ja zegt tegen jezelf, je ook ja zegt tegen de ander. Door zelf te kiezen voor jouw weg en je daar niet van te laten afleiden, ben je het mooiste rolmodel voor je omgeving en zit jij zo goed in je vel, dat je andere mensen aansteekt met jouw positivisme.
  • Durf egoïstisch te zijn. Zie het niet als iets negatiefs, maar als iets wat jou in staat stelt om jouw plek in deze wereld te vinden en in te nemen.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Ik help dagelijks mooie mensen zoals jij met het vinden en belopen van hun eigen weg. Ik geloof dat jij iets kunt wat niemand kan en dat jij met jouw anderszijn iets toe te voegen hebt aan de wereld. Als je voelt dat er meer in je zit, dan hoop ik dat je daarnaar gaat handelen. Ik help je daar graag mee. In mijn gratis online masterclass vertel ik je daar meer over. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden