Is jezelf op nummer 1 zetten egoïstisch?

Is jezelf op nummer 1 zetten egoïstisch?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 4 Comments

Als je anders in de wereld staat, heb je een andere weg te belopen. Die weg is niet altijd te bevatten of te begrijpen voor de mensen om je heen. Het kan leiden tot onbegrip en plaatsvervangende angst waarbij dierbaren je continu op het hart drukken om te gaan voor die “baanzekerheid” of het behouden van die “luxe” positie die je nu hebt. Die voor jou vooral voelt als een gevangenis.

Om jouw weg te kunnen belopen, moet je soms ook nee zeggen tegen de mensen waar je om geeft. Nee omdat jij je ergens anders op moet richten. Nee omdat je ergens mee bezig bent wat bijdraagt aan jouw leven en wat jij wilt bereiken voor jezelf.

Is dat egoïstisch?

Ja, dat is egoïstisch. Maar egoïsme is niet per se slecht. Egoïsme brengt de kwaliteit mee van het voor jezelf kiezen en gaan staan. En door jezelf op nummer 1 te zetten, kun je het meeste betekenen voor de wereld om je heen. Juist door jouw pad te gaan belopen en nee te zeggen tegen wat jou daar van afleidt, ga je jouw plek in de wereld vinden en innemen. Door te doen wat voor jou als andersdenkende hoogbegaafde goed is en op jouw voorwaarden, kun je daarmee juist goed zorgen voor de mensen om je heen.

Wanneer je altijd maar de ander op 1 zet. Wanneer je altijd maar ja zegt tegen alles en iedereen en wanneer jij je continu laat afleiden van jouw pad, ga je vooral een onvervuld leven tegemoet. Een leven waarin je weinig hebt gedaan wat voor jou belangrijk is. Bovendien kost dat enorm veel energie waardoor je op termijn oververmoeid en op raakt. Vraag jezelf eens af wie je daarmee een plezier doet en wie je dan nog kunt helpen.

Ja tegen jezelf, is ja tegen de ander

Egoïsme heeft nog steeds een negatieve klank. Maar zelf zie ik het altijd zo dat als ik ja zeg tegen mezelf, dat ik ook ja zeg tegen de ander. Ook als ik dus nee zeg. Soms moeten mensen ook zelf iets oplossen, een andere weg zoeken. En door bij jezelf te blijven, geef je hen de ruimte om hun eigen weg te vinden.

Uiteraard is er niets mis met het iets voor een ander doen. Sterker nog het is super leuk en super belangrijk om regelmatig iets voor een ander te doen. Zolang je maar niet jezelf daarbij voorbij gaat. Zolang je maar niet continu moet compenseren op wat voor jou belangrijk is.

Wat kun je doen?

 • Onthoud dat iedere keer als jij ja zegt tegen jezelf, je ook ja zegt tegen de ander. Door zelf te kiezen voor jouw weg en je daar niet van te laten afleiden, ben je het mooiste rolmodel voor je omgeving en zit jij zo goed in je vel, dat je andere mensen aansteekt met jouw positivisme.
 • Durf egoïstisch te zijn. Zie het niet als iets negatiefs, maar als iets wat jou in staat stelt om jouw plek in deze wereld te vinden en in te nemen.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Ik help dagelijks mooie mensen zoals jij met het vinden en belopen van hun eigen weg. Ik geloof dat jij iets kunt wat niemand kan en dat jij met jouw anderszijn iets toe te voegen hebt aan de wereld. Als je voelt dat er meer in je zit, dan hoop ik dat je daarnaar gaat handelen. Ik help je daar graag mee. In mijn gratis online masterclass vertel ik je daar meer over. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 4

 1. JA, superherkenbaar. “Nee” zeggen mag niet, voor mezelf kiezen ook niet. Ik ervaar dit ook bij vrouwen om me heen bijvoorbeeld mijn lieve schoonmoeder. Vanuit de beste bedoelingen altijd alleen vragen wat alle anderen willen en daarop proberen te cateren, en helemaal vergeten stil te staan bij wat ze zelf graag wil. Ikzelf doe dit ook, en ben daarom regelmatig mezelf en mijn eigen kluts geheel kwijt geweest. Omdat ik automatisch, en niet bewust, eerst bij anderen ging voelen en cateren voor wat zij nodig hadden. Waarna ik steeds uitgeputter en gefrustreerder raakte zonder te snappen waarom… en heel knorrig… en dat afreageren op die anderen… ja daar heeft niemand wat aan.

  Inmiddels ben ik zover dat ik probeer te beginnen bij wat ik echt het allerliefste wil (dus niet, wat is voor mij ook best of goed genoeg). Het is nog een heel proces met laagjes! Er zijn heel veel “best OK” laagjes die ik tegenkom en ontdek, en dat ik die ook af kan pellen… Trouwens kan het ook om “complexe” behoeftes gaan, niet alleen om iets concreets als dat ik bij de lunch graag drie sneetjes kaasbroodje en een paar wortel en komkommervingers eet, en als ik zin heb nog een koffiebroodje, met verse koffie erbij, of een lekkere wandeling maken of naar yoga. Het kan ook gaan over zoiets als ruimte geven aan verdriet, boosheid, frustratie. Dat ik dat wil en mag benoemen en 90s bij stilstaan, elke emotie is een golf, die ook weer voorbijgolft. Of dat ik daarom geen zin heb in leuke dingen maar liever even de keuken veeg.

  Het geeft veel plezier en vreugde om mezelf het aller- aller-liefste en fijnste, het meest passende, te mogen schenken, ook al lukt het niet altijd. Het feit dat ik dat nu mag, en dat dat voor iedereen het beste is, is een enorm steunende gedachte, en leidt tot veel opluchting en meer voldoening in mijn alledag.

  1. Mooi gezegd, Tess! Zo herkenbaar, al die laagjes als je gaat bedenken wat wil ik nou echt? Het zit soms zo ver weg verpakt in hoe het hoort, hoe het moet, dat je er niet zo 1-2-3 bijkomt. Maar wat een mooie ontdekkingsreis om er toch naar op zoek te gaan en jezelf dat te gunnen. Omdat je zo ook voor anderen meer kunt betekenen, en een voorbeeld kunt zijn. Inspirerend!

 2. Dit is zo bizar… net iets waar mee worstelde en kreeg dit in mijn mail.. ik nam ontslag en kies voor mezelf en vroeg me idd af ben ik nu egoïstisch?
  Aangezien de mensen nogal boos waren toen ik dit deed.
  Mooi om deze zienswijze te lezen

  1. Ik weet dit al jaren, en toch is het goed het weer eens op een ander moment, op een andere manier te lezen. Want ik doe et na al die jaren nog steeds niet. Ja, ik vind mijzelf dat niet waard. Maar ik denk dat het belangrijkste is dat iedereen de beste wil zijn en ik verstandelijk iedereen makkelijk voor ben. Men wordt dan boos als ik succesvol ben en dingen wat anders bekijk. Het is voor mij een enge status. Eenzaam. Maar niet doen wat ik wil is dat ook. Het is meer van: Ik weet wat ik heb, ook al ben ik niet tevreden, maar als ik laat zien wie ik werkelijk ben, wil niemand nog wat met mij te maken hebben. Ik voel me dan rot voor hen. Omdat zij zich minder zullen voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *