Muziek is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Van oprechte nummers, van artiesten met mooie stemmen, krijg ik meteen kippenvel. Soms overvalt me dat. Dan sta ik midden in een winkel plotseling stil omdat ik ineens zo’n liedje hoor dat mij raakt, dat binnenkomt. Dan is gelijk mijn hele dag weer goed. 

De andere kant is dat als ik op een feestje ben waar de muziek met doordrammende bas net iets te hard staat, terwijl iedereen om me heen naar elkaar staat te schreeuwen, ik tussendoor wat momentjes nodig heb om uit te stappen. Dan ga ik even naar buiten om frisse lucht te halen. 

Zintuigelijke overprikkelbaarheid 

Wanneer jij je herkent in de kenmerken van deze overprikkelbaarheid, zul je ervaren dat jouw zintuigen (zien, ruiken, voelen, aanraken, horen) intensiever werker. Dit heeft mooie voordelen, je kunt intens plezier beleven aan bijv. muziek, taal, kunst, aanrakingen of eten. Maar dit kan ook vervelend zijn omdat je bijvoorbeeld in een drukke omgevingen overprikkeld raakt. 

Je kunt daarnaast een T-shirt labeltje of bepaalde kledingstoffen intens irritant vinden. Je kunt moeite hebben met de structuur van bepaald voedsel, bepaald licht niet goed tolereren, of in mijn geval, natte sokken, als extreem vervelend ervaren. Je kunt ook snel afgeleid raken door externe prikkels. Aan de andere kant kunnen bepaalde zintuigelijke prikkels juist een verslavend effect oproepen waardoor overmatig gedrag kan ontstaan.  

Je kunt ook overdrijven 

Door deze overprikkelbaarheid kun je dus bepaalde zintuigelijke waarnemingen intens ervaren. Voor een ander is het onmogelijk om te begrijpen hoe dat is en voelt. Daarom kan het best zijn dat iemand weleens tegen je heeft gezegd ‘nou, nou, je kunt ook overdrijven hoor’. Dat geeft je de indruk dat er iets mis is met de manier waarop je dingen ervaart. Maar het is simpelweg onderdeel van jou en bovendien kan deze overprikkeling ook veel moois met zich meebrengen. Het geeft het leven extra kleur, een extra dimensie en zoals met alles, wat hoge pieken kent, kent het af en toe ook dalen. Focus je vooral op de positieve aspecten van jouw bovengemiddelde intense waarneming. 

Weet ook dat je een bepaalde mate van prikkeling nodig hebt. Probeer het dus ook niet uit de weg te gaan, maar zorg dat je er een balans in vindt die voor jou klopt. 

Wat kun je doen? 

Herken bij jezelf omgevingen en situaties waarin je negatief overprikkeld wordt. Bereid je hier of op voor, of probeer ze te voorkomen. Je mag ook best nee zeggen op een uitnodiging als je weet dat het je meer kost dan oplevert. 

Ga op zoek naar strategieën die voor jou werken. Stap bijvoorbeeld op feestjes er af en toe even uit. Knip alle labels uit je shirt. Koop goede schoenen zodat je geen natte sokken krijgt als het regent. Geef het bij anderen aan als je bepaalde dingen niet eet. Neem oordopjes mee naar festivals. etc.  

Zie het vooral als iets moois dat je intenser kunt zien, ruiken, voelen, aanraken en/of horen en neem de tijd om te genieten van het moois dat je in het leven tegenkomt.  

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden