Zelf had ik lange tijd een specifiek beeld bij hoogbegaafden. Een beetje zo’n stereotype HB’er, de whizz kid. Een uiterst geniale professor. Een wiskundig genie. Met zo’n brilletje en slimme en grootste ideeën. En misschien ook wel met een beetje sterallures. Wist ik veel wat hoogbegaafdheid inhield, ik had me daar nooit in verdiept. Ik wist alleen wat ik weleens in de kranten voorbij zag komen. In dat type HB’er herkende ik mezelf overigens totaal niet.
Pas toen ik mezelf er meer in ging verdiepen, kwam ik erachter dat hoogbegaafdheid nog veel meer is. En dat het vooral ook te maken heeft met een andere manier van doen, denken en ervaren. Toen pas begonnen er bij mij kwartjes te vallen.
Het vastgeroeste stereotype hoogbegaafde
Hoewel ik de afgelopen jaren veel mensen een beter beeld heb kunnen geven over hoogbegaafdheid, merk ik in gesprekken dat het stereotype beeld over de ‘HB’er’ nog steeds een beetje soort van staat vastgeroest op ons netvlies. En ik merk dat zelfs als mensen zichzelf herkennen in een groot aantal kenmerken van hoogbegaafdheid, vaak de zin volgt ‘maar ik ken iemand die hoogbegaafdheid is, en ik ben heel anders dan hem/haar’ of ‘als hij of zij hoogbegaafdheid is, dan ben ik het niet, want die ander is echt wel slimmer dan dat ik ben’. En dat kan, maar dat betekent niet dat je zelf niet hoogbegaafd bent.
Vergis je niet dat binnen de 2.5% van de bevolking die hoogbegaafd is, heel veel verschillende soorten en vormen van hoogbegaafden te vinden zijn. Geen hoogbegaafde is hetzelfde. Je kunt jezelf daarom ook niet aan een andere hoogbegaafde afmeten om te zien of jij wel of niet hoogbegaafd bent.
Omdat hoogbegaafdheid zo veelzijdig is, worden er bovendien veel verschillende kenmerken genoemd die je kunt gebruiken als herkenningspunt. Je hoeft daarbij niet te voldoen aan alle kenmerken. Het is geen checklist waar je 100 punten op moet halen. Sommige kenmerken uiten zich bovendien pas als jij je in de juiste omgeving bevindt. Je kunt een creatief sterk denkvermogen hebben, maar als je in een baan zit waarin daar geen beroep op wordt gedaan, kun jij je zomaar vergissen in dat je het niet hebt.
Zijn er wel gedeelde hoofdkenmerken?
Ja, er zijn wel een aantal kernfactoren die door alle hoogbegaafden worden gedeeld. Deze kernfactoren deel ik op in de eigenschappen anders, intens en snel. In mijn gratis ebook en masterclass ga ik daar uitgebreider op in.
Weet in ieder geval dat je als hoogbegaafde fundamenteel anders bent in de manier waarop je in het leven staat, de wijze van denken, voelen en doen. Je merkt dingen op die anderen niet schijnen te zien en je vraagt jezelf regelmatig af ‘waarom ze dat nou zo hebben gedaan’. Omdat het veel makkelijker, beter of mooier had gekund. Je ervaart en voelt intenser, je hebt een diepere prikkelverwerking en je loopt vaak 10 stappen voor op de meeste mensen om je heen. Maar ook hierbij geldt dat de uiting ervan bij iedere HB’er weer net iets anders kan zijn. En dat niet alles duidelijk tot uiting hoeft te zijn gekomen.
Wat kun je doen?
Onderzoek, lees, ontdek meer over hoogbegaafdheid. Wat betekent het voor jou? Hoe beïnvloedt het jouw leven? Binnen de relatief kleine groep hoogbegaafden is er ontzettend veel diversiteit. Kijk daarom niet naar andere HB’ers, maar naar waar jij je in herkent. Welke kenmerken voor jou kloppen en gebruik dat vooral als een manier om jezelf beter te leren kennen. Uiteindelijk maakt het niet uit of jij jezelf wel of niet hoogbegaafd noemt, als je maar begrijpt wat het voor jou en jouw weg betekent.
Durf hoogbegaafdheid mee te nemen in het vinden van bepaalde oplossingen. Als jij jezelf er in herkent en je bent op zoek naar antwoorden, laat hoogbegaafdheid daar een rol in spelen.
Ik ben benieuwd, herken je dit? Hoe zie jij de stereotype HB’er? Laat je het me onder de blog weten?