intens

Intens voelen, intens leven

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 6 Comments

Kippenvel. Tranen in mijn ogen als ik dat ene mooie nummer hoor. Op het perfecte moment. Of als ik iets heb geschreven dat precies klopt. Waarvan de woorden precies staan zoals ik het in mijn hoofd al had gezien. Ik kan ook intens genieten van iets kleins, wat door anderen niet eens opgemerkt wordt.

Ik kan intens voelen, intense emoties hebben, intens verdriet hebben en intens geluk ervaren. Ik kan intense boosheid voelen als iets oneerlijks gebeurt en intens om iets of iemand geven.

Ik weet uit ervaring hoe het is om intens ongelukkig te zijn, intens ergens last van te hebben en inmiddels weet ik ook hoe ik intens kan genieten van mijn leven. En dat ik daar eigenlijk heel weinig voor nodig heb.

Less is more

Meer werken, meer carrière maken, meer verdienen, nog meer werken. Het jezelf te moeilijk maken, te veel van jezelf verwachten en intens teleurgesteld zijn omdat je met meer doen alleen maar meer ongelukkig wordt.

In een eerdere blog schreef ik al over de altijd 200% geven, het continu willen leven in het hoogseizoen. Maar dat gaat niet bijdragen aan jouw levensgeluk. Het geluk vind je in het minder willen, meer tevreden zijn met wat er is en door te leven in het verlengde van wie je bent. Door intens te gaan genieten van het leven. Alleen hoe doe je dat?

Intens genieten van het leven

Het intens kunnen genieten van het leven is iets dat naar mijn mening te weinig mensen echt kunnen. En dat terwijl er zoveel is om van te genieten. En juist als je intens kunt voelen en ervaren is er niets mooiers dan intens kunnen genieten van het leven.

Voor mij is dat ook een reis geweest. Een reis waarin ik mensen en omgevingen los heb gelaten die niet bijdroegen aan de weg die ik te gaan had. Een reis waarin ik mezelf meer ben gaan afschermen van wat niet past bij mij en door meer te doen van wat wel past bij mij.

Het weten wat past bij mij, vloeide voort uit het weten hoe ik mijn leven wil leven, wat mijn blauwdruk* is voor mijn leven. Sinds ik dat weet, en er naar ben gaan leven, is mijn leven in korte tijd ook totaal veranderd. Het ergens naar op weg kunnen zijn wat voor mij belangrijk is, samen met het dankbaar zijn voor wat er al is, is mijn formule voor het kunnen genieten van mijn leven. En als intense wezen dat ik ben, kan ik daar ook intens van genieten.

Wat kun je doen?

 • Neem de tijd om stil te staan. De tijd om gewoon te zijn, te zien wat er om je heen al is. Om onderweg even te stoppen en te zien wat de natuur voor moois heeft gecreëerd. Om de mooie mensen om je heen echt te zien en te voelen wat hun aanwezigheid met jou doet.
 • Leef in het verlengde van wie jij bent en naar jouw blauwdruk. En als je niet weet wat dat voor jou inhoudt en hoe je daar achterkomt, vraag dan om hulp. Ik help je graag.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

*Jouw blauwdruk is de basis van het leven dat jij voor jezelf wenst. Hoe je wilt leven en hoe je jouw leven wilt invullen op al jouw levensgebieden.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 6

 1. Pingback: Intense gevoelens hoogbegaafde - MusicaEduArta.nl

 2. Begrijp het nu, krojgvat op wie ik ben en wil zijn. Door alles heen op zoek naar wie ben ik en wie is de ander. Weerspiegeling wie ik ben, hoeveelheid van alles, opgaand in natuuur, geestelijk ontstijgen, wonderlijke wereld aanschouwen wat in me is. Lange weg afgelegd om daar te zijn mezelf. Niet meer en niet minder. Kan het nu zien, prachtig om te kunnen zijn, met alles wat is en was en zal zijn.

 3. Ik volg je eigenlijk omdat ik vrijwel 100% zeker ben dat mijn man en zoon hoogbegaafd zijn. Veel dingen herken ik echter ook wel in mijzelf, en dan nu vooral in dit stuk! Vaak vraag ik mij af of ik hier hulp bij wil, maar vaak is hulp dan voor mijn gevoel ‘afvlakken’… Meer balans betekent voor mij niet meer de diepe dalen (intens ongelukkig, boos, verdrietig of gefrustreerd), maar dan ook niet meer de hoge pieken; het gevoel dat je de wereld aankan, de energie die het intense geluksgevoel me kan geven, maar me op een gegeven moment ook tijdelijk uit kan putten…

  Maar intens genieten betekent voor mij vooral dat moment dat over me heen komt en waar ik even stil bij kan staan; een prachtige zonsopkomst als ik naar mijn werk rij, zonnestralen die zich een weg door de bomen breken, een liedje waarvan de woorden mij raken, de blik van mijn kind dat opgaat in iets wat zijn concentratie vereist. Ik ben blij met mijn ik en de momenten dat ik alles zo intens kan beleven!….

  Het intens dingen beleven zie ik vooral ook bij mijn zoon van nu 7. Toen hij 5 was vertelde de kleuterjuf me eens dat hij als enige van de hele klas zo ontzettend opging in de verhalen die zij voor de klas voorlas. Eens moest hij er zelfs van huilen, iets wat ze eigenlijk nooit meemaakt. Zo bijzonder!
  Ondanks dat ik weert dat dit voor hem ook lastig kan zijn, ben ik tegelijkertijd ook trots dat hij dit zo kan en mag voelen!
  Het is een bijzonder kind…

 4. Wat mooi beschreven en omschreven Adrienne. Het zouden mijn eigen woorden kunnen zijn. En aanvullend na intense gevoelens van oneerlijkheid, boosheid, ergens (negatieve gevoelens dus) helemaal uitgeput zijn. Met grote fysieke klachten als gevolg. Het anderen niet uit kunnen liggen hoe en gesprek voelt en wat dat bij je teweeg brengt, iets verstandelijk prima kunnen beredeneren maar het gevoel wat het mrt jou als mens doet, wat er haaks tegenoverstaat. Moeilijk maar ook zo mooi , want hele kleine dingen kunnen ook intense vreugde schenken en het gevoel van allesomvattend gelukkig zijn.
  Dit maakt wel dat je van de ene uiterste emotie in de andere kan vallen, wat ontzettend veel energie kost in het dagelijkse leven waarin je ook moeder, partner, vriendin , werknemer enz. enz. bent.
  Op zoek naar een goed evemwicht is een intense weg te gaan.

  1. Ik hoop dat je jouw mooie weg gaat vinden en belopen en daarin het juiste evenwicht vindt 🙂

 5. Ja absoluut herkenbaar.
  Intens genieten van kleine dingen, grootse gebaren, knuffels, blikken, gevoelens van mij, voor mij, door mij. Bij een ander, van een ander. Práchtig!
  Maar ook absoluut intens in het gevoel van alleen staan in de familie, van afwijzing vanwege anders zijn.
  Ik kan heel rationeel zijn en heb ook rechtvaardig/zakelijk inzicht. Maar ik kies! heel bewust voor mijn warme kant. Ik wil niet zijn zoals onze harde, zakelijke, emotie weggedrukte familie kant. Maar oh sh.. Wat mis ik mijn familie ook.
  Op dit moment even heel intens aanwezig! Totdat ik mijn andere kant gebruik om dóór te gaan. Opstaan, nekvel, en wéér kiezen voor warmte, vergeving en mijn hart open blijven zetten. Proberen om de familie dynamiek te doorbreken en steun en zekerheid door te geven aan mijn grote zoon, Lieve Alexander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *