Intens beleven

In 2015 werkte ik keurig in loondienst bij een superleuk bedrijf en mocht ik elke ochtend meerijden naar het werk, wat ik echt een luxe vond. Onderweg bespraken we van alles en als we eenmaal op het werk kwamen hadden we het idee dat we samen al een hele vergadering achter de rug hadden. Ik kijk met veel plezier terug op die tijd.  

Laatst moest ik toevallig weer denken aan één specifiek autoritje. Het was op de dag dat de nieuwe single van Adele gelanceerd werd: ‘Hello’. We hadden zachtjes de radio aan en toen de aankondiging kwam dat ‘Hello’ voor het eerst gedraaid zou worden was ik best benieuwd.  

Het nummer kwam op en wat ik mij van dat moment kan herinneren is dat er volledige stilte was in de auto. Ik voelde dat ik helemaal mee werd genomen in het nummer. Het was alsof ik er ingezogen werd. Bijna alsof ik in een soort trance ging, een andere wereld inging. Het nummer kwam heel intens binnen. En toen het nummer voorbij was, voelde ik mezelf weer terugkeren naar de stoel in de auto en verdween de stilte. We babbelden rustig verder tot we op onze bestemming aankwamen. Maar ik voelde nog steeds de vervoering die ik heel even beleefd had in de auto.  

Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je zelf dingen ook intens kunnen beleven en voelen. Je kunt geraakt worden door de schoonheid van iets en daar helemaal in meegevoerd worden. Je kunt voelen wat er speelt bij de mensen om je heen. Je kunt intens genieten. En je kunt ook intens van slag raken. Je ziet bijvoorbeeld iets op het nieuws waar je intens verdrietig van wordt. Of er gebeurt iets op je werk waardoor je in je rechtvaardigheid getriggerd wordt en daardoor nergens anders je focus meer op kunt houden.  

Ook al kun je als niet-hoogbegaafde/hoogsensitieveling ook verdrietig worden of boos worden als je iets ziet wat je niet fijn vindt en wat niet past bij jouw waarden, het zal niet zo intens zijn als dat je het als hoogbegaafde ervaart. Vaak zie ik dat je als hoogbegaafde ergens echt last van kunt hebben en zelfs dusdanig van slag van kunt zijn dat je niet in staat bent om nog te functioneren zoals je normaal gesproken zou doen.  

Anderen zeggen dan soms dat je je aanstelt, of dat je het jezelf niet zo moet aantrekken. Maar, je voelt wat je voelt en het is niet iets dat je gemakkelijk even aan de kant kunt schuiven. Je kunt het ook niet altijd oplossen, maar het helpt wel als je het kunt delen met anderen. Met mensen die niet vinden dat jij je daar niet zo druk over moet maken, maar die juist helemaal snappen dat jij je er druk over maakt of boos over maakt of er verdrietig van wordt. Binnen de Insight community vind ik het ook heel fijn dat we dit soort dingen met elkaar kunnen delen. Zonder oordeel. Zonder goedbedoelde tips die de essentie van wat je voelt niet helemaal raken. En wel met compassie en met andere mensen die delen hoe zij zelf met deze gevoelens omgaan. 

Jouw sensitiviteit is een prachtige gave. Het kan soms misschien als een last voelen, maar dat is vaak genoeg vooral een kenmerk dat jij je in de verkeerde omgeving begeeft. Een omgeving waarin je vooral geraakt wordt op negatieve wijze in plaats van dat je jouw sensitiviteit kunt benutten om mooie dingen voor elkaar te krijgen.  

Heel eerlijk, dit is ook één van de redenen dat ik zelf zo blij word van het Insight programma. Als je meedoet aan Insight word je namelijk lid van onze fijne community met gelijkgestemden en ga je aan de slag met het ontdekken van jouw blauwdruk. Jouw blauwdruk helpt je om te herkennen welke omgevingen bij jou passen en om het beste van jou naar boven te brengen. Zo kun je jouw gaven ook veel meer als gave gaan zien. Als je meer wilt weten over Insight, kijk dan even hier: Insight programma 

Wil je meer ontdekken over het kenmerk ‘Intens’ en het verschil met hoogsensitiviteit? Meld je dan hier aan voor de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Komende week hebben we er weer een aantal gepland. 

 

 –

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

13 Reacties

 1. Harvey

  Ik heb mijn hele leven al strijd geleverd met depressiviteit, want ik zie gevaar al van mijlenver aankomen wat het leven alleen maar zwaar maakt.
  Had altijd gedacht dat dit een karaktertrek was, maar ben er nu achter gekomen dat mijn depressie misschien een existentiële depressie is.
  En dat deze existentiële depressie door je HB veroorzaakt wordt?
  En dit is eigenlijk de reden waarom ik nu hier ben, ik ben op zoek naar een zinvolle zingeving.

  Antwoord
 2. Demelza | Gifted People

  Thank you Yaritza

  Antwoord
 3. Hild

  Overlaatst heb ik een gat gedicht in mijn cultuur . Eindelijk De Cure gezien live en het einde was zo intens de tranen waren er in overvloed .Er kwam zelfs een mijnheer naar me toe die vroeg of alles ok was en ik kreeg er nog een schouderklopje bovenop. Later besefte ik dat ik niet een maar twee geweldige ervaringen heb gehad. Die mijnheer gaf mij een goed gevoel

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi Hild, dankjewel voor je reactie en het delen van je persoonlijke ervaring.

   Antwoord
 4. André

  Hi allen,

  Ik besef dat niet iedereen dit op dezelfde manier ervaart in zijn leven maar zo is het mij vergaan.

  Ik leefde reactief. Blozen, huilen, en alle andere uitingen van emotionele prikkeling vormden een obstakel in mijn dagelijks functioneren.

  Ik heb in mijn verleden de volgende fases kunnen herkennen.

  Intens beleven (last)
  Acceptatie
  Controle
  Vertrouwen
  Overgave
  Intens (be)leven (lust)

  Ik leef nu op voorgevoel, vertrouw op mijn instinct en voel me nooit meer onzeker in situaties.

  Mijn huidige stappen zijn: Hoe leg ik bepaalde keuzes uit aan mijn omgeving. Hoe behoud ik mijn baan en wil ik dat wel? Hoe hou ik contact met de wereld (alles buiten mijn huis) en wil ik dat wel?

  Intens leven is geen keuze maar een droom waar je niet uit wakker wordt. Zodra je het beseft kan je het niet ongedaan maken.

  Groeten, André

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi André, dankjewel voor het delen van je persoonlijke ervaring.

   Antwoord
 5. Sjaak

  Het lijkt me zalig als de verhoudingen omgedraaid zijn. Dat ik opgegroeid zou zijn in een samenleving waar 80% of meer sensitief is en 20% of minder insensitief. Ben benieuwd hoe hard opmerkingen als “je moet je dat niet zo aantrekken” of “stel je niet aan” binnen zouden komen. Eerder andersom, de insensitieveling zou dan telkens “zeg, doe eens lief” of “doe niet zo bot” te horen krijgen.

  Ik voel me als gevoelig persoon omringd door een meerderheid van ongevoeligen meestal de enige niet-roker in het café toen daar nog gerookt mocht worden.

  Antwoord
  • Onno

   Dat is dan weer wat ongevoelig naar rokers toe… ik trek me dat aan.

   Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert Sjaak, dankjewel

   Antwoord
 6. Saskia

  Dat ‘intens beleven’ is toch geen specifiek menmerk van HB zijn?
  Dat geldt toch neg zo goed voor HSP-ers?
  Of zit daar verschil in?

  Nu begreep ik ooit dat 80% van de HB-ers ook HSP is, maar niet iedere HSP-er is per definitie HB.
  Toch?

  Antwoord
 7. Fenne

  Zo waar! En helemaal bij trauma.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Fijn dat je reageert Fenne.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden