Inclusief belemmerende overtuigingen

Geef jezelf genoeg tijd, en je gaat alles waar je aan denkt, groter en onmogelijker maken tot je het hebt “dood-gedacht”. Als snel denkende HB’er ben je daar zelfs nog beter in dan de gemiddelde mens.

Dat geldt ook als het gaat om wat jij voor jezelf wenst en waarom dat wel of niet mogelijk is. Jouw belemmerende gedachtes en overtuigingen zijn dat.

Zelf kan ik echt een prachtig en heel uitgebreid lijstje maken met mijn eigen belemmerende overtuigingen. Overtuigingen over waarom ik niet zou mogen of kunnen doen wat ik het liefste doe. Waarom het niet gaat lukken. Waarom ik het niet zou verdienen als het wel lukt. Of dat mensen mij niet meer leuk vinden als het lukt. Ik kan ook van alles benoemen als het gaat om waarom nu niet het juiste moment is of waarom ik er nog niet klaar voor ben.

Joh, sterker nog, ik kan er een boek over schrijven. Het ‘doemboek’ zou ik het dan noemen. Ik denk dat het fantastisch goed gekocht zou worden omdat iedereen zich erin herkent. Want ja, die belemmerende overtuigingen en de angst dat het mislukt, hebben we echt allemaal. Uiteraard hebben we niet allemaal precies dezelfde overtuigingen en angsten. We hebben onze eigen thema’s. Maar dat stemmetje in je hoofd dat moord, brand en paniek schreeuwt als jij ook maar een beetje buiten je comfortzone wilt bewegen, die heb ik ook. Luid en duidelijk.

Je kunt gelukkig wel leren kiezen waar je aandacht aan geeft: aan jouw belemmerende overtuigingen, of aan dat wat jij voor jezelf wenst. En dat is een belangrijke keuze. Want je kunt veel tijd en geld investeren in het oplossen van jouw belemmerende overtuigingen. Je kunt ook gaan wachten tot ze weg zijn. Maar je kunt in plaats daarvan ook jouw tijd en geld investeren in dat wat jou verder brengt in het leven. Dat wat jou plezier en voldoening geeft. Dan ga je namelijk merken dat die belemmerende overtuigingen en dat stemmetje in je hoofd een paar volumestanden omlaag gaan.

Inclusief belemmerende overtuigingen

Één van mijn persoonlijke helden stelde in een video de vraag ‘hoe kun je, inclusief jouw belemmerende overtuigingen, dat toch gaan doen?’ Prachtige vraag vond ik dat.

Gelijk opgeschreven. Bovendien mezelf gerealiseerd dat ik zelf de komende tien jaar kan vullen met het werken aan mijn belemmerende overtuigingen. Misschien dat ik ze helemaal uit weg kan ruimen, maar waarschijnlijk krijg ik er gewoon weer nieuwe bij. Kan ik dan wel weer mooi tien jaar mee vooruit.

Liever ga ik de komende tien jaar werken aan wat ik voor mezelf wil bereiken. Liever doe ik waar ik het meeste plezier in heb. Dat vind ik persoonlijk een veel beter vooruitzicht. En daarom accepteer ik dat die belemmerende overtuigingen er zijn. Ook al zijn ze strontvervelend en kost het me vaak genoeg best wat moeite om, ondanks en inclusief mijn belemmerende overtuigingen, toch die volgende stap te zetten. Het heeft mij tot op de dag van vandaag meer opgeleverd om door te pakken dan om aandacht te geven aan die overtuigingen.

Praktische belemmeringen

Ben je eigenlijk voorbij die belemmerende overtuigingen over jezelf en wat jij wel of niet kan, bent of verdient, komen die rottige praktische belemmeringen zich ineens melden. Want, er is geen tijd, geen geld, je hebt niet de juiste mensen, de juiste kennis, de juiste talenten en je hebt wel een hypotheek en kinderen. Kortom, je wilt écht wel hoor. Het kan alleen écht niet hoor.

Maar, is dat zo? Of is het eigenlijk gewoon veiliger om je achter deze praktische obstakels te verschuilen? Want dan ligt het in ieder geval niet aan jou. Jij wilt wel. Toch?

Zelf heb ik een tijd geleden bijna een hele belangrijke investering in mezelf niet gedaan omdat ik dacht ‘het is veel geld’ en ‘ik kan er ook zelf achter komen’. Het was en is allebei waar. Maar ik realiseerde mij ook dat het mij nog veel meer tijd en geld zou kosten als ik het niet deed. Tijd die ik kwijt ben aan opnieuw het wiel uitvinden en geld dat ik besteed aan de verkeerde dingen omdat ik niet weet wat de juiste dingen zijn. Ondanks de praktische belemmeringen en mijn eigen belemmeringen heb ik het toch gedaan. En eigenlijk, ben ik daar ontzettend trots op want het heeft me zo ontzettend veel gebracht. Dat geld heb ik overigens gewoon weer terugverdiend. Maar de tijd die het mij heeft bespaard, die is eigenlijk nog veel kostbaarder.

Toch doen

Stel jezelf de vraag ‘wat ben je nu niet aan het doen wat je eigenlijk wel zou moeten doen, en hoe kun je dat, inclusief belemmerende overtuigingen gaan doen?’ Maak een leuk lijstje voor jezelf. En ga het dan doen. Ondanks of inclusief jouw belemmerende overtuigingen.

Want het kost je de meeste tijd en energie om bezig te zijn met jouw belemmerende overtuigingen. Stop met tijd en geld verspillen aan je belemmerende overtuigingen en start met investeren in de wegen die leiden naar wat jij voor jezelf wenst. Ga het doen. Zet die eerste stap. Want echt waar, er is zoveel meer mogelijk. Bovendien ben jij echt wel slim en creatief genoeg om de beren die je onderweg tegenkomt op een ander pad te sturen.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden