Ik wil graag ALLES weten

Ik wil graag ALLES weten

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 50 Comments

Vanwege mijn brede interesse heb ik me altijd graag verdiept in een diverse hoeveelheid aan onderwerpen. Ik wil altijd begrijpen wat de essentie van iets is. Waarom is dit zo? En hoe werkt dit? Hoe verhoudt zich dit tot een ander onderwerp wat ik interessant vind?  

Als gevolg kon ik me ergens volledig, soms bijna obsessief, in verdiepen. Ik kon dagenlang eindeloos geconcentreerd ergens mee bezig zijn. Maar zodra ik dan de antwoorden had die ik zocht, zodra ik begreep hoe het zat, kon ik ook weer volledig de interesse in verliezen om vervolgens in iets compleets anders te duiken.  

Nu heb ik dat nog steeds wel, maar tegenwoordig let ik erop dat het meer in lijn is met wat ik doe en wil. Er is zoveel interessants waar ik me in kan storten, maar niet alles draagt bij aan de weg die ik te gaan heb. Dan is het vooral afleiding. Bovendien heb ik me ook gerealiseerd hoe belangrijk de balans tussen input en output is. 

Intellectuele overprikkelbaarheid 

De laatste overprikkelbaarheid in deze reeks van Dabrowski’s overexcitabilities is de intellectuele overprikkelbaarheid. Kenmerken zijn o.a. nieuwsgierigheid, het stellen van diepgaande vragen, goede concentratie, probleemoplossend en theoretisch denken. Je hebt een ongelofelijk snelle geest die altijd kennis wil vergaren en je bent steeds opzoek naar begrip, waarheid en oplossingen voor problemen. Je verslindt boeken, houdt van mentale uitdagingen en je kunt lang rustig zitten nadenken over jezelf.  

Je bent vaak bezig met morele aangelegenheden en zaken die met eerlijkheid te maken hebben. Je bent een onafhankelijke denker en een scherpe observator die ongeduldig kan worden als anderen jouw opwinding niet delen. 

Een te veel aan input? 

Het is vanuit deze overexcitability verleidelijk om steeds maar nieuwe kennis en inzichten te willen vergaren. Om continue je geest te willen prikkelen. Maar ongebruikte kennis is nutteloze kennis. En hoewel het heerlijk is om nieuwe kennis en inzichten te vergaren, maakt het ook onrustig als je alleen maar input verzamelt en daar vervolgens niets mee doet. Dan heb je een emmer die steeds voller loopt en uiteindelijk overstroomt. Het is belangrijk om voor jezelf de balans te vinden tussen je ergens in verdiepen en het omzetten van wat je weet in een bepaalde output.  

Veel hoogbegaafden vallen daarnaast ook in de valkuil van ‘ik moet hier eerst nog iets meer over weten’. Dan gaat het verlangen naar intellectuele prikkels je in de weg staan van het in beweging komen. Soms is het uiteraard ook een stuk angst. Angst om nog niet genoeg te weten. Maar daarmee zit je vooral jezelf in de weg, want pas in beweging, leer je het meest. 

Wat kun je doen? 

Wanneer jij je ergens in verdiept, vraag jezelf daarna dan af ‘wat ga ik hiermee doen?’, ‘Hoe kan ik dit ergens voor gebruiken?’ Voorkom dat je hoofd volloopt met weetjes en feitjes die je vervolgens niet in iets kwijt kunt.  

Kies bewust voor waar jij je in gaat verdiepen en zorg dat het bijdraagt aan de weg die jij te gaan hebt. Dat het past bij jouw blauwdruk. Natuurlijk is het prima als je af en toe een uitstapje maakt naar iets wat je gewoon interessant en leuk vindt. Maar voorkom dat je je hele leven ongestuurd ergens instort. Dan wordt je leven namelijk één grote afleiding van wat je eigenlijk te doen hebt. 

Breng dingen in de praktijk. Je zult nooit alles weten wat er te weten valt, maar door te doen kom je erachter hoe iets echt werkt. Over fietsen kun je eindeloos lezen, maar pas als je het gaat doen, ga je het leren.  

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 50

 1. Hi Adrienne,

  Ik zit wat oude mail op te ruimen en kwam deze tegen. In tegenstelling tot die over “maskers”, triggert deze blog wel iets bij mij. Het vergaren van kennis over alles en nog wat is heel herkenbaar maar zoals je schrijft, kennis die je niet gebruikt is nutteloos (en verdwijnt ook weer) . Ik ga nog eens kritisch kijken naar de stapel boeken die ik nog heb liggen om te lezen. Er zullen er wel een paar afvallen denk ik.

 2. OMG wat herkenbaar. Ik heb momenteel 13 copies van Firefox met elk meer dan 10 tabbladen open. Een deel daarvan gaat over floating point naar aanleiding van een vraag op 8th-dev.com/forum. Voor mijn dadas : o.a. wetenschap, computers en informatica, yoga en andere vormen van spiritualiteit, ben ik een absolute kennisspons. Helaas zou ik Lucy moeten kunnen worden om in afzienbare tijd verstaanbaar te kunnen doorgeven wat in mijn hoofd steekt, frustrerend. En natuurlijk weet ik dat zwemmen in de infinity (kennis) pool een kost heeft. Voor diegenen die Marc Sleen’s Nero albums kennen : ik voel me een beetje verwant aan Adhemar in zijn bleekblauwe computer. Dank je trouwens voor je blog entry. (en hopelijk bezorg ik niemand hoofdpijn met deze post) 😉

  1. Post
   Author
 3. Een en al herkenning. Het is mij gelukt om een richting te kiezen en volkomen hierop te focussen. Resultaat…diepgaande studie en veel les geven. Grote voldoening hieruit gehaald tot op dee dag van vandaag en nu nog verder “graven”?. Ik adviseer dan ook, volg je passie zo veel mogelijk en laat je niet afleiden, maar focus. Je komt hier heel ver in, dus…gebruik je talent!

  1. Post
   Author
 4. Zo vaak herkenning in de blogs.

  Waarheid is zo moeilijk, omdat de context nooit éénduidig is. Willen weten komt door mijn hongerige geest. Bij elkaar een bijna onmogelijke combinatie. In de praktijk wordt ik nogal eens bevreemdend aangekeken, omdat men mijn “haarkloverij” niet snapt. En ja, het staat mijn productiviteit in de weg. Nu zou ik bijvoorbeeld aan het werk moeten zijn……

  De brede kennis verdwijnt bij mij niet gauw in het vergeethoekje, want het is heel goed in te passen in mijn advieswerk en helpt bij het out-of-the-box denken. Wetenschappelijke tijdschriften zijn een lust, met romans ga ik tot laat in de nacht door. Daarom koop of leen ik van de bieb geen romans meer.

  1. Post
   Author
 5. Adrienne

  Na meerdere conclusies gelezen te hebben op je site kom ik er langzamerhand achter dat ik veel dingen herken.
  Hoewel ik al op leeftijd ben wordt me steeds meer duidelijk en krijg ik een goed beeld van mezelf.
  Jammer dat ik dit niet eerder wist.

  1. Post
   Author
 6. Heel herkenbaar! Dank je wel voor dit blog. Ik was ook van het overal induiken en dan laten liggen. Ik deed er niets mee. Ik ben nu juist alles wat ik heb te ordenen, zodat ik het daarna om kan zetten naar concrete werkmethodes en cursussen. Ergens blijft het verlangen nog een nieuw boek erbij te pakken en meer kennis te verzamelen, maar inderdaad blijf het dan liggen en kan ik er niets mee omdat ik het overzicht mis.

  1. Post
   Author
 7. Deze blog komt voor mij precies op het juiste moment. In de afgelopen weken heb ik mij verdiept in uiteenlopende zaken; economische systemen, de geschiedenis van de mensheid, het gebruik van data, het heelal en nog veel meer onderwerpen. Vlak voordat ik jouw blog las, schreef ik nog in mijn dagboek dat ik het heerlijk vind om te lezen, maar dat er ook een grens is waarin het bevredigend werkt. De punten die jij beschrijft in je blog herken ik. Het staat mij in de weg om de juiste koers te varen in mijn leven, het staat mij in de weg om keuzes te maken, het staat mij soms in de weg om mijzelf met mensen te verbinden en ik kan het als een vlucht gebruiken om de werkelijkheid te ontvluchten. Lezen kan beginnen met een gevoel van verwondering, waarna het kan overgaan in een obsessie en zelfs dwang. Vanwege ziekte heb ik sinds mijn puberteit weinig meer gelezen en nu ik herstellende ben heb ik die passie weer herontdekt. Ondanks dat ik nog steeds niet weet of ik hoogbegaafd ben, heb ik wel enorm veel aan deze blog. Ik ga jouw mailtjes vaker lezen! Heel fijn.

  1. Post
   Author
 8. Voor mij ook zeer herkenbaar. Ik wil alles doorgronden. Weten hoe het zit, begrijpen en als ik het dan weet en begrijp wil ik verder. Nu heb ik ook al veel gelezen of het zijn van multi potentieel (oftewel creatieve generalist) . Veel dingen leuk vinden. Dit laat mij al een tijdje niet los. Hierbij denk ik vooral ook het zijn van hoogbegaafd en perfectionisme. Vooral last van in mijn werk. Als ik weet hoe en wat, komt de vraag en nu weer verder.

  1. Post
   Author
 9. Heel herkenbaar.
  Mijn moeder noemt me altijd de wandelende encyclopedie.
  Medische dingen hebben mijn voorkeur.
  Door veelvuldig gepest worden heb ik geen opleiding tot verpleegkundige oid kunnen afmaken.
  Nu ben ik gastouder en mateloos geïnteresseerd in het brein van mn kindjes….

  1. Post
   Author
 10. Story of my life. Ik worstel hier nog steeds bijna dagelijks mee en het is voor mij iets gevaarlijks omdat ik er klachten van overspannenheid en burn-out van kan krijgen als ik er vergeet de rem op te zetten. Ik wil namelijk zóveel, dat het voor mezelf nauwelijks haalbaar is.
  Tijdens mijn promotietraject ook veel last van gehad. Dit was een voor mij nieuw onderwerp dus in het begin moest ik veel leren. Ik ging allerlei online cursussen volgen, wat in het begin nog heel goed was. Op een gegeven moment sloeg ik echter een beetje door, het is namelijk een erg veelzijdig onderwerp en om van élk aspect een expert te worden zijn waarschijnlijk meerdere levens nodig. Toch wilde ik wel overal zoveel mogelijk van weten (naast mijn ontembare nieuwsgierigheid een soort van perfectionisme en faalangst: hoe kan ik mijn werk ooit goed doen als ik dit en dat niet eens weet?) en verloor daarbij mijn doel uit het oog. Een eye-opener was het jaargesprek met mijn supervisors die te kennen gaven dat ze al tijden geen output van me zagen een geen idee hadden wat ik aan het doen was. Sindsdien heb ik me meer op mijn doel gericht en is het, met wat geworstel (vind gebrek aan nieuwe dingen leren al snel saai namelijk) uiteindelijk goed gekomen.

  Privé ben ik ook erg extreem. Talen zijn mijn grote hobby en voor ik naar een land ga wil ik de taal altijd een beetje kunnen spreken. Verder zijn er een drietal talen die ik momenteel zelfstandig aan het leren ben. Ik sla hier snel in door omdat ik vaak all-in ga. In Duolingo bijvoorbeeld haal ik vaak extreem veel XPs vergeleken met de rest en ik vind het moeilijk hier een rem op te zetten, ook omdat ik het gewoon heel leuk vind. Ook begin ik allerlei cursussen waar ik ontzettend serieus mee aan de slag ga.
  Ik lees ook graag maar vind dat soms moeilijk om voor mijn plezier te houden omdat ik mezelf van alles opleg (“vandaag lees ik 100 bladzijden”, “ik wil uit elk land van Europa 1 boek gelezen hebben”, “ik wil zoveel mogelijk boeken in hun oorspronkelijke taal lezen”).
  En dan heb je nog online cursussen op Coursera etc in alle uiteenlopende onderwerpen, maar daar heb ik de laatste tijd gelukkig de rem op gezet omdat ik meer en meer accepteer dat ik nou eenmaal niet álles kan.

  Het beste advies dat ik gekregen heb is focus. Als je van alles een beetje doet, doe je eigenlijk niets. Kies iets en doe dit dan met overgave. Ik ben hier nog steeds mee bezig en vraag me af of ik dat ooit ga kunnen…Ik meen wel dat dat de weg naar meer rust en geluk is.

  1. Post
   Author
 11. Heel herkenbaar! De discussies tussen mijn vriendin en mij hebben vaak te maken met dingen die ik niet begrijp en daar dan lang over door kan blijven zagen (wat het gesprek er niet beter op maakt). Het niet vragen is geen optie, want het niet begrijpen is dat ook niet…

  1. Post
   Author
 12. Oh zo herkenbaar! Ik ben zelfs jaloers op mensen die in minder dingen geïnteresseerd zijn. Soms wil ik ook liever niet de krant lezen of zo, omdat ik over ALLES wat er in staat meer wil weten…

  1. Post
   Author
 13. Ik zou nog wel meer concrete handvatten krijgen om me niet te laten afleiden. Dit staat me namelijk zogenoemde in de weg..

  1. Post
   Author
 14. Heel herkenbaar. Hoewel ik niet hoogbegaafd ben, herken ik dit wel in mezelf. Ik ben een echte autodidact. Van sommige onderwerpen wil ik echt alles weten en verslind hierin alles wat ik kan vergaren. De valkuil is inderdaad dat je voor jezelf nooit genoeg weet en dus maar door blijft doorgaan om kennis te vergaren.

  1. Post
   Author
 15. Idd herkenbaar! Ik ben wel eens jaloers op vrienden die al hun tijd in 1 hobby kwijt kunnen. Dat kan ik niet.
  Ik vind zoveel dingen leuk. Nu probeer ik niet meer dan 3 hobby ballen tegelijk in de lucht te houden. Bij meer komt er niets meer uit mijn handen omdat ik dan niet kan kiezen waar ik mijn hobby tijd aan besteed.
  Het zijn wel altijd dingen die eindeloos beter kunnen, want als ik iets beheers, ben ik er ook snel weer klaar mee.

  1. Post
   Author
 16. Wauw, dit is mij dus ten voete uit!
  Dagen en nachtenlang kan ik ergens mee bezig zijn omdat ik het naadje van de kous van iets wil weten.
  En van het een, in het ander rollen, verbanden zien en dan enthousiast erover vertellen.
  Inderdaad boeken verslinden, eindeloos scrollen, onderzoeken lezen etc. En zodra ik mijn antwoorden heb (dus niet perse alles van een onderwerp weet), is het direct over.
  Had ik dit maar geweten tijdens mijn studies.. Die om deze reden o.a niet af is gemaakt. Gelukkig weet ik nu dat dit geen “afwijkend gedrag” is, maar een valkuil die ik wat meer kan gaan balanceren. Dank voor het delen!

  1. Post
   Author
 17. Ja dit gaat ook over mij. Ik vind het lastig om te kiezen waar ik wel of niet dieper induik, bang dat ik iets ten onrechte negeer of juist ergens veel te veel tijd in steek.

  1. Post
   Author
 18. Hoi Adrienne,

  Ik herken er veel in!
  Vroeger noemden ze mij al boekenwurm omdat ik van kleins af aan altijd aan het lezen was. In mijn levensloop idd vaak aanvaringen gehad met veel mensen waarvan ik niet kon begrijpen dat zij zolang met zaken bezig waren en dan nog niet begrepen waar ik al direct de vinger op de zere plek duwde.
  Ik ben mezelf ook al dommer gaan voordoen omdat ik gaandeweg begreep dat mensen niet enthousiast worden van iemand die alles veel sneller doorziet dan zij.
  Tegenwoordig kan ik me heerlijk uiten op twitter waarop je dan ziet dat mensen gaan reageren omdat je ze prikkelt met je (vraag)stelling.
  Ik ben me ook bewust dat 19 jaar relatie volhouden met iemand die al tevreden was door het volgen van gtst o.a. is stukgelopen omdat ik niemand had om mee te sparren.
  Iedereen wist me altijd te vertellen dat ik steeds hoger op de trap moest klimmen maar bij elke stap voelde ik mij ongelukkiger. Nu ben ik aan het omscholen tot chauffeur internationaal omdat dat mijn droom was op jonge leeftijd.
  Voor de rest verdiep ik mij alleen nog in zaken die mij prikkelen zoals de huidige politiekkoers en het onrecht wat in europa speelt. Ook volg ik de amerikaanse politiek omdat je daar een grote 2deling hebt. Ik hoop gelukkig te worden als ik mijn hobby tot mijn werk kan maken. Tot nu toe ben ik 50 jaar niet echt happy geweest met mijn leven door altijd maar te jagen naar status en positie! Ik besef dat geld en status totaal niet belangrijk zijn in mijn leven.
  Gelukkig voelen is voor mij het grootste goed! En alleen als mensen het appreciëren ga ik een discussie in.
  Zoniet houd ik mijn wetenschap voor mijzelf.
  Want ik lees me nog steeds over allerhande zaken in, omdat iets mijn aandacht grijpt. Nu geef ik ook alleen mijn mening als er om gevraagd wordt. En krijg dan vaak de opmerking; Hoe kan het toch dat jij overal wat van weet? ‘T enige wat ik dan zeg is “lezen” of opzoeken. ?

  1. Post
   Author
 19. Zeker herkenbaar, als ik iets niet weet, zoek ik het op. Een vriendin noemt mij ook wel Toogle… 🙂
  Heb het minder met boeken verslinden, die lees ik zo nu en dan voor de lol.
  Dat uitzoeken geeft mij juist energie en ik vind het echt leuk.

  1. Thirza, je schrijft “Dat uitzoeken geeft mij juist energie en ik vind het echt leuk.”.
   Herkenbaar! Geldt voor mij zeker ook. Echt leuk, en soms zelfs een gevoel van triomf, ik wist er eerst niks van, en nu weet ik dit. Daarna kan al die kennis weer in de vergetelheid raken, hoewel…. het zit nog wel ergens.

  2. Post
   Author
 20. Ik doe eigenlijk het anders, ik doe me expres “dommer” voor omdat mensen zich dan beter bij mij voelen.
  Heb het ooit wel anders gedaan maar daarmee stootte ik heel veel mensen af.

  Probeer nog steeds een balans te zoeken ..

  1. Post
   Author
  2. Wil je dat soort mensen wel om je heen? Die je niet accepteren zoals je bent. Kost het je niet veel te veel energie om je altijd maar anders voor te doen?
   Mij wel en ik ben er mee gestopt. Kost wat, maar ik verwacht er ook veel voor terug te krijgen. Uiteindelijk. Want ik ben onderweg.

   Over de blog. Ik kreeg ook geregeld te horen ‘Jij weet ook alles.’ op een negatieve manier. Nu ben ik ze meestal voor en zeg gewoon dat ik alles weet.
   ‘Nou ja, bijna alles.’
   En anders zoek ik het op en dat vind ik dan ook weer leuk om te doen. En met het opzoeken op Google stop ik niet bij de eerste wikipedia-pagina, nee, dan wil ik ook weten hoe het precies zit. Gelijk de diepte is.

   En volgens mij kan je nooit genoeg weten en kennis vergaren, maar als het inderdaad echt ter afleiding is of je remt, dan lijkt me dat niet goed.

 21. Ik verslind geen boeken maar lees wel iedere dag. Heb gemerkt dat “kleine porties” veel prettiger blijven hangen.

  Zie het ook niet als een obsessie maar als iets waar ik plezier in heb en waar ik voldoening uit haal.

  Alles wat nutteloos is, laat ik vaak vanzelf vallen. Heb immers boeken zat ?

  Maar merk idd wel op dit moment dat ik uitgeput raak als ik alleen maar kennis vergaar dus ben begonnen met (het metaforisch) fietsen. Voel me ook opgebrand vandaag en gister. Hoop dat het snel bijtrekt en ik me weer beter voel ?

  1. Post
   Author
 22. Ja, ik herken dit volledig bij mijzelf. Ook uit reacties van familie, en vrienden. Collega’s noemen mij zelfs regelmatig een pitbull, als ik mij als MR-lid weer eens ergens in vastgebeten heb, omdat ik wil weten hoe iets in elkaar steekt. Zeker als het om morele kwesties gaat, kan ik dan vasthoudend zijn. Ik raak geïrriteerd als een ander niet ziet, wat ik heb ontdekt.

  1. Zeker herkenbaar. Leuke is op mijn werk dat mijn leidinggevende mijn gedrag waardeert en me inzet op uitzoekklussen binnen ons bedrijf. Daarmee wordt mijn vasthoudendheid en nieuwsgierigheid gevoed maar wel voor iets wat nodig is om te weten.

   Voor Prive moet ik de balans nog wel beter vinden. Maar ook daar spring ik minder snel in allerlei uitdagingen

  2. Post
   Author
 23. Heel herkenbaar. Moeilijk kunnen stoppen met uitzoeken, achteraf jezelf afvragen waarom je zoveel tijd er in hebt gestoken, etc.
  Maar soms ook heel leuk.
  Dus niet goed of fout, maar wel proportionaliteit in de gaten houden. Waarom doe ik dit (zo fanatiek)?

  Niet onbelangrijk hierbij is wel dat ik van mezelf weet dat ‘vol gas’ vaak goede resultaten geeft en ‘in de 2e versnelling’ regelmatig leidt tot half werk.

  1. Post
   Author
  2. Dank voor je reactie Catherine. N voorbeeld!
   Herkenbaar Johannes en Adrienne.
   De neiging hebben maar door te bijven gaan in de opzoek stand, miss als afleiding/angst om op een gegeven moment ook ‘werkelijke actie’ daarop te ondernemen. Door het zoeken lijk je iets te doen, ten dele waar. Maar uiteindelijk zit je dan vooral in je hoofd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *