Zodra ik ergens binnenkom, voel ik meteen de sfeer aan. Daardoor kan ik in sommige omgevingen binnen vijf minuten al denken ‘hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer weg?’. Samenhangend kan ik ook goed aanvoelen wat er bij een ander speelt. Hoe iemand in z’n vel zit, of het goed gaat of juist niet. Hierdoor kon het vroeger zomaar gebeuren dat ik vrolijk binnenkwam en na een afspraak ergens nog net niet depressief weer naar buiten liep. Een onderscheid maken tussen wat van mij was en wat van die ander, en mezelf kunnen afsluiten van wat die ander voelt, lukte toen ook nog niet.  

Als een soort overlevingsmechanisme ben ik op een bepaald moment meer op de ratio gaan zitten. Mijn intellectuele kant begon de boventoon te voeren waardoor mijn beslissingen vooral genomen moesten worden op basis van rationele feiten. Ik beëindigde vriendschappen omdat  ze feitelijk niet voldeden aan mijn verwachtingen en ik sloot mezelf af van de gevoelens die daarbij kwamen kijken. Ik  voelde  me verbonden  aan niets  en niemand en ik was daar trots op. Het leek een goede oplossing, maar ik vergat iets heel belangrijks; de gevoelsconnectie met mezelf, de ander en met de wereld.  

De balans tussen ratio en voelen 

Vanuit Gifted People zien we bij hoogbegaafden vaak dat de ratio sterk ontwikkeld en aanwezig is. Als hoogbegaafde kun je goed en diep nadenken over dingen. Dingen in je hoofd uitdenken en op basis daarvan zo veel mogelijk logische en rationele beslissingen nemen. Daardoor krijgt ons brein soms het idee dat het de baas is en dat daar de juiste antwoorden vandaan komen. Als bijkomend gevolg wordt het gevoel naar de tweede plaats geschoven.  

Tegelijkertijd is het hebben van een bovengemiddelde prikkelgevoeligheid onderdeel van hoogbegaafdheid. Je kunt sferen en emoties overnemen van anderen en van de plekken waarin jij je begeeft. Daardoor kun je ergens vol energie en enthousiasme binnenlopen en volledig leeg naar buiten stappen. Wanneer er een disbalans is in de omgevingen waarin je functioneert, ga je, om jezelf te beschermen in omgevingen die veel van je vragen en die niet bij je passen, jezelf op een bepaald moment afsluiten. Alsof je ergens een knopje hebt dat kan worden omgezet, kun je met een bepaalde hardheid de wereld tegemoet gaan treden. Daardoor bescherm je jezelf voor de vervelende dingen, maar sta je jezelf ook in de weg van het kunnen ervaren van de mooie dingen.  

Het gemis van de connectie 

Wanneer je herkenning vindt in de ratio en het aan de kant schuiven van het gevoel, ontneem je jezelf een aantal belangrijke dingen. Op de eerste plaats kun je de gave van het aanvoelen niet meer inzetten en daarmee de connectie met jezelf moeilijker maken. In plaats van te vertrouwen op jouw interne sturingssysteem, waaronder jouw intuïtie en emoties vallen, maak je beslissingen die voornamelijk gebaseerd zijn op ratio. Terwijl het juist jouw interne sturingssysteem is dat jou de weg kan wijzen en jou kan helpen om jouw plek en weg in deze wereld te vinden. Jouw lichaam en geest weten al eerder wat klopt voor jou dan dat jouw brein dat kan herkennen. 

Op de tweede plaats kun je minder goed de connectie met anderen maken. Omdat jij een disconnectie hebt met jezelf en de wereld, kun je niet goed tot een ander komen. Als mens zijn we sociale wezens en contact met anderen is belangrijk voor ons geluksgevoel en ons gevoel van geborgenheid. Wanneer je te veel in de ratio zit, kun je je heel eenzaam gaan voelen.  

Door open te staan voor anderen, ontkom je er niet aan dat je af en toe de negatieve kanten ervaart. Je wordt soms gekwetst of teleurgesteld. Maar je kunt aan de andere kant ook de mooie dingen gaan ervaren. Je verbonden gaan voelen met de wereld om je heen. Door steeds bewuster te gaan kiezen voor de mensen en omgevingen waar jij je in begeeft, zul je daarbij minder de negatieve kanten gaan ervaren en meer de positieve kanten gaan beleven. Je zult ook dan pas echt kunnen genieten van de mooie en bijzondere dingen die om je heen gebeuren.  

Wat kun je doen? 

Onderzoek bij jezelf hoe jij nu in het leven staat. Hoe voel je de connectie met jezelf en met anderen? Heb je het gevoel dat je een voor jou passende balans hebt tussen voelen en denken? En zo niet, wat kun je daarin gaan veranderen? Denk na over wat en wie jou daarbij kan helpen. Dit is namelijk vaak lastig om in je eentje op te lossen en het heeft ook echt tijd nodig om de transitie te kunnen maken. 

Onthoud daarnaast dat de omgeving waarin jij je bevindt, grote invloed  heeft op jouw gemoedstoestand. Je wordt waar je bent. Daarom is het nodig  dat je keuzes maakt in het verlengde van wie jij bent en wat je nodig hebt (jouw blauwdruk) als het gaat om waar je wel en niet naar toe gaat, en welke mensen je wel en niet in je leven toelaat. Vermijd  bepaalde  omgevingen. Zeg nee tegen een uitnodiging voor een  feestje of  activiteit  waarvan je weet dat het je meer kost dan oplevert. Kies bewust voor  bepaalde omgevingen en mensen.  Waar en van wie krijg je juist energie? Zoek deze plekken en  mensen dan juist vaker op. Als je bepaalde  verplichtingen hebt, dan kun  je daar natuurlijk soms even niets aan  veranderen, maar wat je wel  kunt doen is je voorbereiden.  Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rust en alleen-tijd zowel  vooraf als  achteraf.  

Daarnaast is het nodig dat je de juiste balans voor jou gaat vinden in het nemen van alleen-tijd en sociale tijd. Alleen-tijd heb je nodig om op te laden en om bij jezelf na te gaan welke gevoelens, emoties en gedachtes van jou zijn en welke niet. Sociale tijd heb je nodig om de verbinding te voelen met de wereld om je heen. Kies er daarbij voor om omgevingen op te zoeken waar je mensen treft die jou energie geven. Ga op zoek naar gelijkgestemden waar je ook echt die diepere connectie mee kunt maken.   

— 

In de komende blogs zullen we het kenmerk van intens-zijn verder uitlichten. Voor nu een vraag aan jou, heb je het gevoel dat jij anderen goed kunt aanvoelen? En zo ja, zie je dat als gave of valkuil? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden