Ik voel wat jij voelt, en nog een beetje meer

Ik voel wat jij voelt, en nog een beetje meer

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Intens zijn 21 Comments

Zodra ik ergens binnenkom, voel ik meteen de sfeer aan. Daardoor kan ik in sommige omgevingen binnen vijf minuten al denken ‘hoe kom ik hier zo snel mogelijk weer weg?’. Samenhangend kan ik ook goed aanvoelen wat er bij een ander speelt. Hoe iemand in z’n vel zit, of het goed gaat of juist niet. Hierdoor kon het vroeger zomaar gebeuren dat ik vrolijk binnenkwam en na een afspraak ergens nog net niet depressief weer naar buiten liep. Een onderscheid maken tussen wat van mij was en wat van die ander, en mezelf kunnen afsluiten van wat die ander voelt, lukte toen ook nog niet.  

Als een soort overlevingsmechanisme ben ik op een bepaald moment meer op de ratio gaan zitten. Mijn intellectuele kant begon de boventoon te voeren waardoor mijn beslissingen vooral genomen moesten worden op basis van rationele feiten. Ik beëindigde vriendschappen omdat  ze feitelijk niet voldeden aan mijn verwachtingen en ik sloot mezelf af van de gevoelens die daarbij kwamen kijken. Ik  voelde  me verbonden  aan niets  en niemand en ik was daar trots op. Het leek een goede oplossing, maar ik vergat iets heel belangrijks; de gevoelsconnectie met mezelf, de ander en met de wereld.  

De balans tussen ratio en voelen 

Vanuit Gifted People zien we bij hoogbegaafden vaak dat de ratio sterk ontwikkeld en aanwezig is. Als hoogbegaafde kun je goed en diep nadenken over dingen. Dingen in je hoofd uitdenken en op basis daarvan zo veel mogelijk logische en rationele beslissingen nemen. Daardoor krijgt ons brein soms het idee dat het de baas is en dat daar de juiste antwoorden vandaan komen. Als bijkomend gevolg wordt het gevoel naar de tweede plaats geschoven.  

Tegelijkertijd is het hebben van een bovengemiddelde prikkelgevoeligheid onderdeel van hoogbegaafdheid. Je kunt sferen en emoties overnemen van anderen en van de plekken waarin jij je begeeft. Daardoor kun je ergens vol energie en enthousiasme binnenlopen en volledig leeg naar buiten stappen. Wanneer er een disbalans is in de omgevingen waarin je functioneert, ga je, om jezelf te beschermen in omgevingen die veel van je vragen en die niet bij je passen, jezelf op een bepaald moment afsluiten. Alsof je ergens een knopje hebt dat kan worden omgezet, kun je met een bepaalde hardheid de wereld tegemoet gaan treden. Daardoor bescherm je jezelf voor de vervelende dingen, maar sta je jezelf ook in de weg van het kunnen ervaren van de mooie dingen.  

Het gemis van de connectie 

Wanneer je herkenning vindt in de ratio en het aan de kant schuiven van het gevoel, ontneem je jezelf een aantal belangrijke dingen. Op de eerste plaats kun je de gave van het aanvoelen niet meer inzetten en daarmee de connectie met jezelf moeilijker maken. In plaats van te vertrouwen op jouw interne sturingssysteem, waaronder jouw intuïtie en emoties vallen, maak je beslissingen die voornamelijk gebaseerd zijn op ratio. Terwijl het juist jouw interne sturingssysteem is dat jou de weg kan wijzen en jou kan helpen om jouw plek en weg in deze wereld te vinden. Jouw lichaam en geest weten al eerder wat klopt voor jou dan dat jouw brein dat kan herkennen. 

Op de tweede plaats kun je minder goed de connectie met anderen maken. Omdat jij een disconnectie hebt met jezelf en de wereld, kun je niet goed tot een ander komen. Als mens zijn we sociale wezens en contact met anderen is belangrijk voor ons geluksgevoel en ons gevoel van geborgenheid. Wanneer je te veel in de ratio zit, kun je je heel eenzaam gaan voelen.  

Door open te staan voor anderen, ontkom je er niet aan dat je af en toe de negatieve kanten ervaart. Je wordt soms gekwetst of teleurgesteld. Maar je kunt aan de andere kant ook de mooie dingen gaan ervaren. Je verbonden gaan voelen met de wereld om je heen. Door steeds bewuster te gaan kiezen voor de mensen en omgevingen waar jij je in begeeft, zul je daarbij minder de negatieve kanten gaan ervaren en meer de positieve kanten gaan beleven. Je zult ook dan pas echt kunnen genieten van de mooie en bijzondere dingen die om je heen gebeuren.  

Wat kun je doen? 

Onderzoek bij jezelf hoe jij nu in het leven staat. Hoe voel je de connectie met jezelf en met anderen? Heb je het gevoel dat je een voor jou passende balans hebt tussen voelen en denken? En zo niet, wat kun je daarin gaan veranderen? Denk na over wat en wie jou daarbij kan helpen. Dit is namelijk vaak lastig om in je eentje op te lossen en het heeft ook echt tijd nodig om de transitie te kunnen maken. 

Onthoud daarnaast dat de omgeving waarin jij je bevindt, grote invloed  heeft op jouw gemoedstoestand. Je wordt waar je bent. Daarom is het nodig  dat je keuzes maakt in het verlengde van wie jij bent en wat je nodig hebt (jouw blauwdruk) als het gaat om waar je wel en niet naar toe gaat, en welke mensen je wel en niet in je leven toelaat. Vermijd  bepaalde  omgevingen. Zeg nee tegen een uitnodiging voor een  feestje of  activiteit  waarvan je weet dat het je meer kost dan oplevert. Kies bewust voor  bepaalde omgevingen en mensen.  Waar en van wie krijg je juist energie? Zoek deze plekken en  mensen dan juist vaker op. Als je bepaalde  verplichtingen hebt, dan kun  je daar natuurlijk soms even niets aan  veranderen, maar wat je wel  kunt doen is je voorbereiden.  Zorg bijvoorbeeld voor voldoende rust en alleen-tijd zowel  vooraf als  achteraf.  

Daarnaast is het nodig dat je de juiste balans voor jou gaat vinden in het nemen van alleen-tijd en sociale tijd. Alleen-tijd heb je nodig om op te laden en om bij jezelf na te gaan welke gevoelens, emoties en gedachtes van jou zijn en welke niet. Sociale tijd heb je nodig om de verbinding te voelen met de wereld om je heen. Kies er daarbij voor om omgevingen op te zoeken waar je mensen treft die jou energie geven. Ga op zoek naar gelijkgestemden waar je ook echt die diepere connectie mee kunt maken.   

— 

In de komende blogs zullen we het kenmerk van intens-zijn verder uitlichten. Voor nu een vraag aan jou, heb je het gevoel dat jij anderen goed kunt aanvoelen? En zo ja, zie je dat als gave of valkuil? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 21

 1. Je omschrijft precies mijn proces. Ik heb gelukkig een coach gevonden die vaak zegt, je gaat weer in je hoofd (bij m’n gevoel vandaan gaan is een tweede natuur geworden) ik nam bewust afstand van mezelf en de ander en heb die neiging nog steeds maar ik kan iedereen aanraden weer open te gaan staan voor alles om je heen, de mens en natuur, voor kunst en muziek.. want het is heel eenzaam als je je voor alles afsluit! Nu m’n hart weer langzaam open gaat, geniet ik intens van het positieve en mooie om me heen en als ik de negatieve gevoelens ervaar mag dat er ook zijn!stop met vechten:) En vooral de verbinding met mezelf en de ander ga in steeds meer ervaren en waarderen, het vertrouwen moet nog wel groeien maar ik ben op de goede weg! Het enige wat ik wel nog lastig vind is dat ik mezelf zo aanpas dat ik gedrag kopieer van de ander..maar ben me daar meer bewust van en de zoektocht naar mezelf gaat door! Bedankt voor je woorden en je advies, zo herkenbaar wat je schrijft!

  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
  1. Post
   Author
 2. Dag Adrienne,

  Ik herken sterk wat je beschrijft. Ik voel heel sterk emoties en atmosferen, het heeft grote invloed op me. Doordat het in mijn jeugd vaak een explosieve situatie was thuis en mijn moeder anders deed, dan ze zei, heb ik me als tegenreactie in mezelf teruggetrokken. Mijn primaire reactie op het voelen van anderen was dan ook angst, en dat is lang zo gebleven. Later liet ik ook de stemming van anderen domineren boven de mijne. Ik paste me aan en durfde me niet te uiten. Gelukkig had ik wel vriendschappen. Uiteindelijk kreeg ik een burn-out, zoals ik al eerder schreef, en leerde ik door begeleiding mezelf weer te voelen en ernaar te handelen. Door mijn voormalig werk als docent moest ik zowel mijn ratio als mijn gevoelsantenne gebruiken en ontwikkelen in het werken met leerlingen: wat hadden ze van me nodig en hoe kon ik er zo goed mogelijk voor hen zijn. Niet alleen qua gevoel, maar zeker ook qua vakkennis, inzichten en ervaring. Dat gold eigenlijk ook voor het werken met collega’s, maar daar werkte ik vooral vanuit de ratio: alles zo goed mogelijk willen doen en liefst beter dan de anderen. Ik durfde niet te vragen naar hun gevoel, terwijl ik wel van alles ervoer. Later leerde ik daar op professioneel level mee om te gaan, toen ik docentenbegeleider werd. Maar het professionele kader van de begeleiding gaf me een gevoel van veiligheid en buffer naar mijn eigen gevoel, echt gevoel bleef buiten schot. Maar ondertussen werd mijn antenne wel verder ontwikkeld.

  Inmiddels ben ik o.a. kunsteducator en zijn de twee grootheden “gevoel en ratio” goed in balans. Ik heb ook geleerd te vragen naar iemands gevoel als ik een vermoeden heb. Zo werk ik nu met mijn workshopdeelnemers. Ik ontwerp puur vanuit de ratio mijn workshops en begeleid vanuit kennis en ervaring. Maar ik houd ook sterk de vinger aan de pols wat betreft het gevoel van mijn workshopdeelnemers. Hoe staan ze erin? Waar kan ik ze mee helpen? Hebben ze het naar hun zin? Ik zet daar bewust op in. Doordat ik ratio en gevoel nu in balans heb, stroomt bij mij ook de energie. En ben ik authentiek, dat merken mijn deelnemers. Mijn tip is dan ook: vraag hoe iemand zich voelt, of wat iemand nodig heeft. Dan weet je zeker waar je aan toe bent. De ander voelt zich dan ook erkent, jij wordt bevestigd en er kan open communicatie zijn. Daarbij kun je beide groeien.

  Een hele andere ervaring: door omstandigheden kom ik veel in het inloophuis bij mij om de hoek. Daar kom ik allerlei mensen tegen, van zwakbegaafd tot hoogbegaafd. Van hen heb ik geleerd dat niet mijn selectiecriterium meer te laten zijn voor het maken van echt contact. Zo ben ik nu in staat, zonder mezelf uit te schakelen, met bijv. die buurvrouw, die zichzelf beperkt begaafd noemt, fijne en waardevolle gesprekken te hebben. Ik ervaar dat als rijkdom.

  1. Post
   Author

   Fijn dat je reageert . Wat naar om te lezen dat je dit op jonge leeftijd hebt moeten meegemaakt.. Wat fijn om te lezen dat jij jezelf zo waardevol kunt maken en voelen in het inloophuis waar mensen van alle niveau’s samenkomen. Het is ook heel lastig, juist als je op een jonge leeftijd nare dingen hebt meegemaakt. Het is een proces van naar op jezelf op zoek gaan. Dat is ook een belangrijk onderdeel van de Insight die ik aanbied, de persoon die je bent en wilt zijn vormgeven. Is dat waar je nu het meeste naar op zoek bent? Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen.
   Hieronder zijn de datums beschikbaar. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/ Waar ik je ook graag op wil wijzen is onze Facebook-groep, Gifted People. 2x per dag komt hier een korte inspirerende qoute te staan, waar je als je dat wilt op kunt reageren.

   1. Dank je wel, Adrienne.

    Het heeft lang geduurd voor ik een eigen identiteit ontwikkelde. Wat hier het meeste aan heeft bijgedragen is toen ik op 43-jarige leeftijd weer ging studeren, de master Kunsteducatie. Ik was als een spons en haalde er alles uit wat erin zat. In het eerste jaar haalde ik voor bijna alle vakken, van alle studenten, de hoogste beoordelingen. Dat geeft iets aan van mijn gretigheid. Ik wilde o.a. weten waar mijn plafond zat, maar die had ik toen ook nog niet bereikt. Geeft niks. Ik viel eindelijk samen met mezelf en heb sindsdien nooit meer pittige depressies gehad. Daarvoor had ik daar 20 jaar last van. Ik ga zeker eens je facebookpagina bekijken!

 3. Hoi Adriënne,
  Ik herken mij restloos in jouw beschrijving, hoor! En het heeft me goed gedaan! Wat heb je het prachtig helder, evenwichtig en fijngevoelig verwoord! Chapeau!
  Hoogbegaafdheid, HSP en INFP – ik wist al wel even dat ik ermee behept [beter gezegd: gezegend] ben, maar in de maalstroom van het leven is dat bewustzijn zomaar weer weggezakt en verdrongen door dat oude en nog altijd te vertrouwde rotgevoel van ‘er niet tussen passen’, van het op een fundamenteel sociaal-relationeel niveau tekortschieten en meer van dat soort ‘misfit’-misvattingen. En voor je het weet staat de zelfverwerping weer in de deuropening… Maar gelukkig was je er net op tijd bij, Adriënne – haha!
  Ik was er nog niet aan toegekomen om jouw eerdere artikelen te lezen, maar dat ga ik zeker nog doen !
  Voor nu dankjewel!
  Wees zo bemoedigd en gezegend in je mooie werk!

  1. Post
   Author

   Dankjewel voor je reactie. Fijn om te lezen dat het blog je goed heeft gedaan. Ik hoop van harte dat je met plezier ook de andere blogs leest :). Waar ik je ook graag op wil wijzen is onze Facebook-groep, Gifted People, 2x per dag komt hier een korte inspirerende qoute te staan, waar je als je dat wilt op kunt reageren. Je bent ook altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. Hieronder zijn de datums beschikbaar. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

 4. Hai Adrienne,

  Heel herkenbaar, veel op ratio gewerkt om zo niet telkens in een huilbui terecht te komen…

  Maar niemand was het met me eens tijdens mijn hardheid.

  Toen besloot ik om mezelf aan te passen, dat was vreselijk. Maar wist dat het later belangrijk zou zijn.

  Nu na bijna 20 jaar, luisteren mensen naar me en kan ik, welliswaar wat verpakt, mijn boodschap doorgeven.

  Ik zit nu met mijn ouders weer op een lijn en krijg zelfs energie van ze.

  Het kostte me wat depressies maar nu luisterd mijn socialecleven naar mij.

  Maar de kunst van mijn visie /boodschap inpakken heb ik moeten leren maar levert me veel energie op. Is ook een leuke uitdaging!

  Met ratio alleen zou ik de hele dag vandaag in de klins liggen en fanatiek blijven, dat werkt altijd averechts, bij mij dan.

  Super Blog, thanks lady!!

  JoX

  1. Post
   Author
 5. Dat heb je weer prachtig en herkenbaar verwoord. Dit is een van de redenen dat ik veel meer ben gaan nadenken over waar ik nou blij van word en energie van krijg… ik ga nu creatieve workshops geven aan ondernemende vrouwen en denk dat ik daar veel energie van zal krijgen❤️

  1. Post
   Author
 6. Hoi Adrienne, goed geschreven joh!!

  Een mooie tool voor dichtbij jezelf te blijven is ook: meditatie!!

  Dat intense voelen en denken ken ik beiden als man, waarbij creatief zijn voor mij n noodzakelijke must is, daar ik enerzijds verveeld raak van dezelfde patronen, maar ik hanteer wel structuur en discipline in andere dagelijkse dingen zoals vroeg opstaan, sport,etc.. Jezelf toestaan om lui te zijn is ook handig soms om tot jezelf te komen na veel lange dagen.

  Ik wens iedereen hier veel succes in zijn/haar leven toe!! Mn wijze oma zei vroeger: een mens is tot veel in staat met goede wil en kennis…;)

  Groeten, Jeroen.

  1. Post
   Author
 7. Ik ben echt fan van je blogs. Ze zeggen wat ik voel en denk. Dat de ratio het overneemt van het gevoel, heb ik ook meegemaakt. Nu ik terug meer op mijn gevoel afga, ervaar ik meer innerlijke rust. Soms moet ik daarvoor boze blikken trotseren en kan mijn mening, zelfs in verbindende modus, confronterend zijn voor anderen. Maar ik ben dan wel authentiek en eerlijk voor mezelf en de wereld rondom mij.

  1. Post
   Author
 8. Hoi Adrienne, wat mooi geschreven deze blog, bedankt! Jouw valkuilen programma heeft me een tijdje geleden aangezet tot het zoeken naar wie ik ben en wat ik belangrijk vindt. En vooral wat me daarin nog tegen houdt. Verbinding was een belangrijke waarde die ik achteraf toen nog niet kon naleven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik yoga heb ontdenkt waardoor ik de connectie met mijn lichaam terug kreeg. Daarnaast werk ik nu met een coach aan mijn zelfliefde en de connectie op dat niveau. Balans emotie en denken herstellen, en emoties van mijzelf herkennen in plaats van anderen. Ik zie de omgang met mijn sociale contacten langzaam verbeteren en op een meer natuurlijke manier verlopen. Intensief op sommige momenten maar een mooi en rijk proces!

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *