Een tijd geleden las ik het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy. Of beter gezegd, ik verslond het. Wat een mooi boek is dit! In het boek staan korte stukjes tekst die raken, vergezeld door bijzondere tekeningen.  

Eén van die stukjes tekst deel ik graag met je: 

‘Er is iets belangrijks dat ik jullie niet heb verteld’ zei het paard. ‘Wat dan?’ zei de jongen. ‘Ik kan vliegen. Maar ik ben ermee gestopt omdat het andere paarden jaloers maakte.’  

Ik ben benieuwd hoe dit stukje tekst voor jou is om te lezen. Wat roept het bij je op? Misschien herken je dat je al heel lang iets van jezelf niet meer laat zien omdat anderen daar iets van vinden, of uit angst voor wat anderen er mogelijk van gaan vinden. 

Als hoogbegaafde is de kans groot dat dit zo is. Je bent namelijk in bepaalde dingen bovengemiddeld goed. In sommige dingen, niet in alle dingen, ben je ook beter dan de mensen om je heen. Als hoogbegaafd kind liep je voor in je ontwikkeling en maakte jij jezelf sneller dingen eigen dan je klasgenoten. Nu op je werk kun je jouw taken uitvoeren in de helft van de tijd die je collega’s nodig hebben. Je ziet vaak als eerste wat er beter, mooier of sneller kan en jij kunt dingen die de mensen om je heen niet kunnen. Dat zijn jouw vliegkunsten. 

Als je kunt vliegen, en de rest niet, is het logisch dat je het moeilijk vindt om dit te laten zien. Dat je kunt vliegen is namelijk ook iets dat jou anders maakt. En als je anders bent, loop je het risico dat je daar door anderen op afgewezen wordt. Omdat anderen het intimiderend vinden of omdat ze jaloers zijn. En die afwijzing is pijnlijk. Zo pijnlijk dat we als mens altijd van alles proberen om het te voorkomen. Daardoor gaan we bijvoorbeeld niet meer vertellen en laten zien dat we kunnen vliegen. We durven niet meer te laten zien waar we beter en sneller in zijn. Zelfs niet als we daarmee juist ook veel moois kunnen toevoegen aan de wereld.  

En dat is zonde, want dan kun je ook nooit gezien, ingezet en gewaardeerd worden voor wat jij supergoed kunt, voor jouw supermooie en unieke gaven. Dan zit je alsmaar op een berg van onbenutte potentie. Ik gun je daarom dat je jouw vliegkunsten durft in te zetten, en er vooral ook supertrots op bent. Ik gun je dat je weer gaat vliegen. 

Wat jou daarbij gaat helpen is om te investeren in een omgeving waarin je mensen treft die, net als jij, ook kunnen vliegen en die jouw vliegkunsten juist aanmoedigen. Mensen die zeggen: ‘Wat gaaf dat jij dat kunt’. Dat maakt het makkelijker om zelf steeds meer te zien en te geloven waar jij allemaal toe in staat bent en om dat ook aan de buitenwereld te laten zien. 

Daarom heb ik aan Insight jaren geleden een online community toegevoegd. Ik geloof in de kracht van gelijkgestemdheid, met elkaar delen en van elkaar leren. En tijdens de live meetups merk ik helemaal hoe waardevol het is om samen te komen. Daarom heb ik besloten om nog een extra meetup te organiseren dit jaar voor Insight deelnemers. Als je daarbij wilt zijn, meld je dan even aan voor Insight. Dat kan nog maar een paar dagen. 

Zie ik je snel?  

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden