Lang geleden hoorde ik het verhaal van iemand die heel graag een boek wilde schrijven, maar het niet voor elkaar kreeg om een boek af te ronden. Als gevolg had ze allerlei onafgemaakte boeken op de plank liggen. Redelijk gefrustreerd als ze was – ik zou daar zelf ook gefrustreerd van worden – sprak ze dit uit naar iemand die vervolgens het advies gaf: ‘Waarom geef je ze niet onaf uit?’. 

 Wat bleek? Mensen vonden dat juist heel erg interessant. Het was anders en uniek en dat sprak de mensen die een niet-afgemaakt boek kochten enorm aan. 

In ons hoofd bedenken we vaak dat iets pas goed en gelukt is als we het hebben afgemaakt. Alleen, daarmee komt ook een enorme druk op onze schouders: ‘Als ik ergens aan begin, dan moet ik het ook afmaken.’ En dat is voor jou als hoogbegaafde niet altijd de bedoeling. 

Als hoogbegaafde heb je relatief snel dingen in de vingers, ben je nieuwsgierig en wil je graag dingen ontdekken. Zodra je iets weet en kunt, is er vaak weinig reden om er mee door te gaan. Dan is het eigenlijk heel logisch dat je stopt. Want, ergens mee doorgaan alleen om het doorgaan is ook een beetje onnodig, vind je niet? 

Toch is dat wel vaak wat we doen. We starten ergens mee en voelen dan dat we het ook moeten afmaken. We zijn gaan geloven dat onaf niet de bedoeling is. Maar, soms is het juist wel de bedoeling. Soms kun je maar beter ergens mee stoppen en het onaf laten als je merkt dat het je niet meer verder brengt. Het gaat er niet altijd om dat je iets afmaakt. Het gaat erom dat je eruit haalt wat je nodig hebt. 

Helemaal in deze trend las ik toevallig laatst een email van jaren geleden waarin iemand aangaf te twijfelen om mee te doen met Insight omdat ze bang was dat ze het niet ging afmaken. Ze maakte ook nog een opsomming van andere dingen in haar leven die ze niet had afgemaakt. Als je in die mindset zit, zijn er twee dingen die gaan meespelen.  

De eerste is de selffulfilling prophecy. Als jij namelijk al start met de overtuiging dat je iets niet gaat afmaken, is de kans groot dat precies dat gebeurt. Je denkt de hele tijd dat je ermee bezig bent: ‘Oh jee, straks stop ik er weer mee’. Die emotie wordt steeds zwaarder en op een bepaald moment ga je die emotie liever uit de weg. En hoe doe je dat? Door ermee te stoppen.   

De tweede is dat je niet meer kunt zien wat het je heeft opgeleverd. Natuurlijk snap ik dat als je ergens mee gaat starten je het ook graag afmaakt. Maar, iets afmaken is een slecht doel om te hebben als het ten koste gaat van je pad volgen en doen wat je nodig hebt. Tegen deelnemers van Insight zal ik nooit zeggen dat ze koste wat het kost alle modules moeten volgen en alles uit Insight moet halen. Ik zeg veel liever: ‘Pak eruit wat je nu nodig hebt en kijk af en toe terug om te zien hoe ver je al gekomen bent’. Het gaat er niet om dat je iets afmaakt, het gaat erom dat je in beweging blijft. Dat je gebruikt wat je krijgt aangereikt en dat je er oké mee bent om iets onafgemaakt achter te laten omdat je al de inzichten hebt opgedaan die je nodig hebt voor de volgende stap.  

Als je trouwens mee wilt doen aan Insight, weet dan dat je eind oktober voor het laatst kunt instappen met lifetime toegang tot de modules. Stap je vanaf november in, dan ontvang je een jaar toegang tot de modules. Meer weten over Insight? Kijk dan even hier: Insight 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden