Ik doe het weer verkeerd

Toen Harm en ik voor het eerst samen op vakantie gingen waren we nog in de aftastende fase, want deze vakantie was een soort van onze eerste date (in deze podcast aflevering vertel ik daar meer over). Tijdens die vakantie gingen we een avond samen poolen. Ik zat er best wel lekker in en hoewel ik geen ster ben in poolen, was ik ook niet keihard aan het verliezen.  

Bij een van de rondes hing ik de driehoek terug aan de tafel en stond ik vervolgens helemaal klaar om dit potje te gaan beginnen. Tot Harm ineens heel hard begon te lachen. Mijn eerste instinct was dat ik iets raars of doms had gedaan. En terwijl ik probeerde te ontcijferen wat ik dan precies had gedaan, wees Harm naar de driehoek die ik keurig had opgehangen, maar dan verkeerd om. Blijkbaar is er een goede en een verkeerde manier om de driehoek op te hangen.  

Tot op de dag van vandaag kan Harm hier nog steeds om lachen en zodra ik ook maar iets doe wat net niet helemaal de bedoeling is, haalt hij dit voorbeeld weer even naar boven. Ik vind trouwens dat die driehoek ook prima andersom opgehangen kan worden.  

Hoe dan ook, voor mij is het soms nog wel een trigger om te voelen dat ik iets verkeerd doe. In mijn leven heb ik wel vaker iets gedaan dat niet de bedoeling was en wat door anderen werd gezien als raar of onjuist. Ik heb mij wel vaker gevoeld als iemand die onhandige dingen doet terwijl ik op dat moment daar geen erg in had of juist het idee had dat ik precies deed wat de bedoeling was of wat het meest handig was.  

Als hoogbegaafde zul je, omdat je anders bedraad bent, af en toe in dit soort situaties terecht komen. En het is verleidelijk om te denken: ‘Oh ik doe het niet goed’ en om jezelf vervolgens op de kop te geven, aan jezelf te gaan twijfelen of jezelf dom te gaan vinden. Maar daarmee maak je jezelf steeds kleiner. Daarom is het waardevol om deze mindset aan te nemen: anders is niet per definitie fout, het is de enige manier om alternatieve mogelijkheden te vinden.  

Voor mij heeft het beter begrijpen van hoogbegaafdheid ervoor gezorgd dat ik begrijp waarom ik dingen soms anders doe. Daardoor kan ik het beter plaatsen en kan ik er zelf ook meer om lachen. Ik kan er oké mee zijn dat ik soms dingen doe die niet de bedoeling zijn, zonder aan mezelf te gaan twijfelen. En het helpt ook om gelijkgestemden om mij heen te hebben die ook dit soort situaties bij zichzelf herkennen, zodat we er samen om kunnen lachen.   

Wil je meer ontdekken over hoogbegaafdheid en over het ‘anders-zijn’? Doe dan mee aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Je ontdekt in de masterclass wat de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid zijn en welke impact dat heeft op je leven, werk en relaties. Aanmelden voor de gratis Introductie Masterclass kan hier. 

Wat is jouw meest recente ‘You’re doing it wrong’ situatie? Laat het ons weten onder de blog.

 

PS. Heb je de introductie masterclass al gezien? Dan is de masterclass ‘Van last naar gave’ een perfect vervolg. In deze masterclass ontdek je hoe je vooral de voordelen van hoogbegaafdheid kunt benutten in plaats van de lasten te ervaren. Aanmelden voor de gratis masterclass ‘van Last naar Gave kan hier’

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

 1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
 2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
 3. Insight. Het programma voor HB volwassenen
 4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

12 Reacties

 1. Lunday

  Ik was op groepsreis en bedoeling was je picknic zelf te smeren na het ontbijt. Om op tijd klaar te zijn voor het vertrek op wandeling nadien en ik wou nog voldoende tijd om tanden te poetsen en botinnen aan te doen. Dus ik begon direct na ontbijt met smeren van picknick toen plots bleek dat de anderen precies op een signaal zaten te wachten om daarmee te starten. Dus ik zat in mijn eentje te smeren. Ik weet nog steeds niet of dit raar was en hoe het wel moest verlopen. Ik snap ook nog steeds niet waarom de anderen aan het wachten waren.
  En zo kan ik nog wel wat voorbeelden vinden.

  Antwoord
 2. Jan

  Steeds verbaasd Adrienne hoe jij telkens iets dat voor velen herkenbaar blijkt, zo goed kan beschrijven. Het stelt mensen gerust dat het allemaal wel best ok is. Mbt tot deze blog denk ik dat wanneer men op zoek is naar de logica van dingen en men dus net dat stapje verder denkt, dit voor anderen op het eerste zicht waar raar overkomt. Pas later, wanneer men de logica erachter begrijpt, lijkt dit plots niet langer zo raar te zijn.

  Antwoord
 3. Laura

  Ik heb het hier eerlijk gezegd wat moeilijk mee. Mijn familie doet dat ook altijd, als ik iets ‘vreemd’ doe dan lachen ze, terwijl voor mij er niets lachwekkend is. En inderdaad, dan worden die zaken nogal eens opgerakeld nadien. Tijdens het opgroeien was dat vaak pijnlijk, omdat ik niet wist wat ik verkeerd deed. Ik heb dan ook wat afstand genomen en dankzij mijn man en andere gelijkgezinden heb ik mijn waarde ontdekt. En die is heel mooi. Ook door jouw inspanningen, de workshops en blogs weet ik dat ik heel waardevol ben. Dat heeft mij enorm geholpen.

  Nu omarm ik mijn raar-zijn omdat ik meestal al zoveel verder heb gedacht dan wat standaard gangbaar is. En soms kan ik een beetje medelijden hebben met de rest die dit niet kan, en liever lacht of een opmerking maakt. Dankzij mensen zoals mij komen we ook effectief verder in deze wereld.

  Maar ik merk dat lachen met deze gave soms ook helpt om het even in perspectief te zetten. Zo wordt het ook duidelijk dat je anders denkt en dan moet je even gas terug nemen en je denk proces herzien of meer uitleg voorzien hoe je tot dat bent gekomen. Mensen die niet anders bedraad zijn , begrijpen het vaak nog niet, maar mensen die hetzelfde denk proces hebben, haal je er zo uit. 😊

  Boeiend proces.

  Antwoord
 4. Jozien

  – Als klassenouder helpen met de carnavalsversiering ophangen. Ik haalde de serpetines met 2 handen uit elkaar. Dat schijn je te moeten werpen met 1 hand. Waarom dan eerst wel heel recht toe recht aan draden gespannen werden, waar ze overheen moesten, was voor mij wat tegenstrijdig.

  – In een bos kwam een frisbee voor mijn voeten terecht die ik opraapte. Blijkt er een frisbee-spel te bestaan waarbij het niet de bedoeling is dat dat ding van plaats verandert. Dat verklaarde later waarom de gooier niet blij was met dat ik de frisbee aanreikte 😆.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   😀 tja dat moet je inderdaad ook maar net weten 🙂

   Leuk dat je reageert Jozien.

   Antwoord
 5. Kris De Winne

  Ik doe dikwijls zulke dingen “verkeerd” maar dan zeg ik ook altijd: de instructies waren gewoon niet eenduidig en ik zag het anders.

  Het goede is dat ik dat inzicht nu ook professioneel gebruik want ik ben enkele jaren geleden overgeschakeld (als ingenieur) naar IT-analist waarin je net heel specifiek en eenduidig instructies en situaties moet beschrijven én dat je ook moet stilstaan hoe andere mensen bepaalde softwaretools kunnen interpreteren.

  Maw ik heb hier dus een sterkte van gemaakt 😁

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Super dat je dit hebt gedaan 🙂 dankjewel voor je reactie Kris.

   Antwoord
 6. Carla

  Herkenbaar en heb vele “rare” momenten. Ik probeer dagelijks de dingen om mij heen zo te organiseren dat ik het overzicht houd en het netjes blijft. Ik “verplaats” dingen zegt mijn man omdat dat beter staat of mooier is. Of dat patronen of kleuren ontstaan. Anderen “zien” dat vaak niet. Dat is soms frustrerend of ook wel grappig.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Mooi dat je dit inzicht hebt 🙂 dat is een mooie gave. Leuk dat je reageert Carla.

   Antwoord
 7. Ingrid

  Bij ons in de straat laten bomen in de herfst fris gele blaadjes vallen. Ik had voorheen een donkerblauwe auto en die was op een keer bedekt met die blaadjes, in zo’n mooi willekeurig patroon. T was net een kunstwerk💛 Ik liet ze zitten en reed zo met auto rond. T kwam niet in me op dat de blaadjes perse van de auto af moesten. Ze zouden vanzelf een keer eraf regenen of waaien, was mijn idee. Later begreep ik dat dit raar was, dat je zo voor aap rijdt. Ik weet niet of dit “hoogbegaafd raar” is of echt raar. Ik weet niet of echt raar bestaat. Maar nu haal ik de blaadjes voortaan maar weg, best jammer eigenlijk.
  Dankjewel voor je mooie post, ik voel me begrepen Adrienne 🙏🏻

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor je reactie Ingrid. Van uitschieters vinden we nogal wat in onze Nederlandse samenleving. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Juist dat wat jou anders maakt, juist jouw uitschieters (groot of klein) zorgen ervoor dat jij bent wie je bent en jij een unieke rol kunt vervullen en daarmee waarde kunt toevoegen aan de wereld om je heen. Dit hoeft niet per se groots te zijn of op niveau van de wereld redden. Het maakt ook niet uit hoe groot of klein het is wat je doet. En weet dat als jij echt gaat staan voor wie jij bent en wat jij kunt, je uiteindelijk juist de mensen gaat aantrekken die dat in jou waarderen en je steunen in de weg die jij te gaan hebt. Dat betekent natuurlijk niet dat we nooit willen meebewegen of dingen altijd maar naar onze hand willen zetten, maar wel dat wat jou anders maakt, is wie jij bent.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden