Ik doe het weer verkeerd

Toen Harm en ik voor het eerst samen op vakantie gingen waren we nog in de aftastende fase, want deze vakantie was een soort van onze eerste date (in deze podcast aflevering vertel ik daar meer over). Tijdens die vakantie gingen we een avond samen poolen. Ik zat er best wel lekker in en hoewel ik geen ster ben in poolen, was ik ook niet keihard aan het verliezen.  

Bij een van de rondes hing ik de driehoek terug aan de tafel en stond ik vervolgens helemaal klaar om dit potje te gaan beginnen. Tot Harm ineens heel hard begon te lachen. Mijn eerste instinct was dat ik iets raars of doms had gedaan. En terwijl ik probeerde te ontcijferen wat ik dan precies had gedaan, wees Harm naar de driehoek die ik keurig had opgehangen, maar dan verkeerd om. Blijkbaar is er een goede en een verkeerde manier om de driehoek op te hangen.  

Tot op de dag van vandaag kan Harm hier nog steeds om lachen en zodra ik ook maar iets doe wat net niet helemaal de bedoeling is, haalt hij dit voorbeeld weer even naar boven. Ik vind trouwens dat die driehoek ook prima andersom opgehangen kan worden.  

Hoe dan ook, voor mij is het soms nog wel een trigger om te voelen dat ik iets verkeerd doe. In mijn leven heb ik wel vaker iets gedaan dat niet de bedoeling was en wat door anderen werd gezien als raar of onjuist. Ik heb mij wel vaker gevoeld als iemand die onhandige dingen doet terwijl ik op dat moment daar geen erg in had of juist het idee had dat ik precies deed wat de bedoeling was of wat het meest handig was.  

Als hoogbegaafde zul je, omdat je anders bedraad bent, af en toe in dit soort situaties terecht komen. En het is verleidelijk om te denken: ‘Oh ik doe het niet goed’ en om jezelf vervolgens op de kop te geven, aan jezelf te gaan twijfelen of jezelf dom te gaan vinden. Maar daarmee maak je jezelf steeds kleiner. Daarom is het waardevol om deze mindset aan te nemen: anders is niet per definitie fout, het is de enige manier om alternatieve mogelijkheden te vinden.  

Voor mij heeft het beter begrijpen van hoogbegaafdheid ervoor gezorgd dat ik begrijp waarom ik dingen soms anders doe. Daardoor kan ik het beter plaatsen en kan ik er zelf ook meer om lachen. Ik kan er oké mee zijn dat ik soms dingen doe die niet de bedoeling zijn, zonder aan mezelf te gaan twijfelen. En het helpt ook om gelijkgestemden om mij heen te hebben die ook dit soort situaties bij zichzelf herkennen, zodat we er samen om kunnen lachen.   

Wil je meer ontdekken over hoogbegaafdheid en over het ‘anders-zijn’? Doe dan mee aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid. Je ontdekt in de masterclass wat de drie hoofdkenmerken van hoogbegaafdheid zijn en welke impact dat heeft op je leven, werk en relaties. Aanmelden voor de gratis Introductie Masterclass kan hier. 

Wat is jouw meest recente ‘You’re doing it wrong’ situatie? Laat het ons weten onder de blog.

 

PS. Heb je de introductie masterclass al gezien? Dan is de masterclass ‘Van last naar gave’ een perfect vervolg. In deze masterclass ontdek je hoe je vooral de voordelen van hoogbegaafdheid kunt benutten in plaats van de lasten te ervaren. Aanmelden voor de gratis masterclass ‘van Last naar Gave kan hier’

Meer ontdekken over jezelf en hoogbegaafdheid? Dan hebben we deze mooie opties voor je:

  1. Gratis Introductie Masterclass over hoogbegaafdheid
  2. Gratis Masterclass ‘Van Last naar Gave’
  3. Insight. Het programma voor HB volwassenen
  4. Boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden