Als hoogbegaafde loop je op jonge leeftijd al voor in je ontwikkeling. Dat uit zich bijvoorbeeld in het op jonge leeftijd al kunnen lezen, tellen of praten of het gebruik van volzinnen. Wanneer je begint op school, merk je al snel dat jouw leeftijdsgenoten nog helemaal niet zo ver zijn.
Dat betekent al snel dat je in jouw jonge jaren vooral op de rest zit te wachten. Tegelijkertijd start je als leergierige en nieuwsgierige hoogbegaafde vol enthousiasme in de hoop om meer te kunnen leren. Maar daar word je dus al snel in teleurgesteld. Met verbazing kijk je toe hoe de rest van je klasgenoten nog moeten leren wat jij al lang kunt. Een passende omschrijving die een tijd geleden met mij gedeeld werd, was: ‘school voelde voor mij als een film die op halve snelheid werd afgespeeld met heel veel reclame tussenin’.
Daarnaast maak jij jezelf wat je nog niet weet snel eigen, waardoor je het een beetje raar vindt dat de rest daar zo veel herhaling voor nodig heeft. In de klas ben je daarom lekker aan het dagdromen, aan het geinen met andere kinderen of laat je op andere wijze duidelijk merken dat jij je vooral zit te vervelen.
Leren om te kunnen leren
Zo gaan er wat jaartjes voorbij, maar ergens in jouw schoolcarrière verandert er iets. Plotseling gaan dingen je een stuk minder gemakkelijk af en je moet harder werken om mee te komen. Veel HB’ers hebben zichzelf onbewust “trucjes” aangeleerd wat verbloemt dat ze niet echt hebben leren leren. Op latere leeftijd loop je hier tegenaan wanneer het niveau zwaarder wordt en de hoeveelheid stof die je moet kennen toeneemt.
Het effect is nog groter als je veel moet doen en kennen wat niet jouw interesse heeft. Zeker als je dan ook nog een docent hebt waar je niets mee kunt. Naar school gaan, wordt dan vooral een strijd waarbij je hele dagen stil moet zitten en moet luisteren naar mensen die jou niet inspireren en je iets vertellen wat je totaal niet interessant of nuttig vindt.
Als leergierige hoogbegaafde ga je dan vanzelf denken dat leren niet leuk is. Aan de andere kant is het voor jou als leergierige hoogbegaafde cruciaal om intellectueel gevoed te worden. De realiteit is dat de meeste HB’ers in het schoolsysteem leven in intellectuele armoede. Dat zet zich vaak voort in het werkende leven.
Zelfbeeld en zelfwaarde
Onterecht neem je allerlei overtuigingen over jezelf aan. Wanneer de resultaten minder worden, ga jij jezelf vragen stellen als ‘waarom lukt mij dit niet?’ en denk je ‘waarschijnlijk ben ik dan helemaal niet zo slim’. Zelfs als je door hard werken goede resultaten behaalt, blijf je negatieve gedachtes houden over jezelf en wat jij kunt. Je denkt bijvoorbeeld ‘dat is gewoon mazzel’ en ‘het is een kwestie van tijd voor ik door de mand val, voordat anderen ook zien dat ik helemaal niet zo slim ben’.
Aan de andere kant zijn er genoeg hoogbegaafden die gewoon stoppen met school/studie. Dan vraagt de onderwijsomgeving zoveel van je, of het ligt zover af van wat je interessant vindt en bij je past, dat jij jezelf er letterlijk niet meer toe aan kunt zetten.
Al deze dingen hebben logischerwijs een grote impact op jouw zelfbeeld en zelfwaarde en daarmee blijvend gevolgen voor je leven. Je gaat aan jezelf en jouw capaciteiten twijfelen en je schat jezelf veel te laag in. De baantjes die je aanneemt zijn onder je niveau, waardoor je al snel weer terecht komt in een staat van verveling terwijl je nog steeds bang bent om “door de mand” te vallen.
Je durft niet te vertrouwen op je eigen intuïtie en doet maar vooral wat er van je verwacht wordt. Je past je aan en verliest steeds meer jouw eigenheid. En dat mooie potentieel dat jij hebt, dat is er wel, maar er gebeurt verder niets mee. Dat brengt ook nog eens negatieve emoties mee, zoals somberheid, (faal)angst en (over)vermoeidheid.
Zonde. Want jij kunt veel meer. Ergens weet je dat ook best. Je weet dat je eigenlijk meer zou kunnen, je weet dat je meer zou willen. Je weet dat er meer moet zijn dan dit. En je hebt gelijk.
Durf daarom dingen te proberen die net iets buiten je comfort zone liggen. Zet kleine stapjes en ga vaker de uitdaging aan. Daarmee bouw je weer aan je zelfvertrouwen. Je zult merken dat je tot veel meer in staat bent, en vooral ook, hoe leuk het is weer lekker uitgedaagd te worden. Realiseer je dat als jij in omgevingen hebt gefunctioneerd die niet goed aansloten, dat je daardoor veel gaat twijfelen aan jezelf, maar dat het niets zegt over jouw intelligentie. Als je merkt dat je onder jouw kunnen zit, dan is het tijd om daar iets aan te gaan doen.
Leuk als je me onder deze blog laten weten wat jij nu anders gaat doen.
Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!