Idealisme is niet gratis

Vanuit idealisme wil je goede dingen doen. En wanneer je dat doet, vanuit het verlengde van wie jij bent, heb je ook plezier in wat je doet. Dan is het bijna gek dat je er voor betaald wordt. En dat is meteen ook een grote valkuil voor idealisten. Werken voor het grotere goed tegen een te laag salaris. ‘Omdat je het zo graag doet’. En ondertussen maak je je zorgen over jouw financiën.

De afgelopen jaren heb ik zelf vaak genoeg geldstress gehad om te weten wat de impact ervan op je leven en op je denken is. Ik heb vaak genoeg niet geweten waar ik de volgende maand mijn geld mee ging verdienen. Daardoor kan ik me nog steeds die stress voor de geest halen. Ik kan nog steeds die stress voelen.

Terwijl ik die geldstress had, deed ik wel hele mooie dingen. Maakte ik de wereld een beetje mooier. Maar het ging wel ten koste van iets, namelijk van mij. Want hoewel ik mijn werk met liefde en plezier deed braken de zorgen me op. Hoewel ik er energie van kreeg, kostte het me ook energie. En ik werd steeds meer beperkt in het doen van andere dingen die belangrijk waren voor mijn gemoedstoestand. Omdat ik er geen geld voor had, of geen tijd en energie. Hierdoor had ik in wat ik deed ook steeds minder plezier.

Ik voelde vooral de oneerlijkheid van hard werken, goede dingen doen en er weinig aan verdienen en overhouden. Ik realiseerde me dat het geen duurzame strategie was. Het was geen aanpak die ik lang kon volhouden.

Overal een balans vinden

Zodra jij iets geeft, mag je daar iets voor terugvragen. Je mag ook dingen gratis doen, ik geef zelf ook veel gratis weg. Maar er moet altijd een balans zijn tussen wat je geeft en wat je ontvangt. Want als die balans weg is, dan ga je steeds meer leeglopen en gaat steeds oneerlijker voelen.

De balans vinden in geven en nemen, geldt voor geld en dat geldt voor tijd en voor energie. Dat geldt voor je werk. En het geldt ook voor je relaties. Daarom is het belangrijk dat je ook goed kijkt naar de mensen om je heen. Want veel idealistische hoogbegaafden trekken mensen aan die hulp nodig hebben. Ze komen hun verhaal bij je doen, ze vragen energie en tijd van je en er is een grens in hoe ver je daarin kunt en moet gaan. Je mag ook nee zeggen tegen mensen. Het is niet jouw taak om de wereld te redden ten koste van jezelf. En je bent aan niemand iets verschuldigd. Houd voor jezelf altijd de balans in de gaten. Neem afscheid van mensen die alleen maar van je nemen of stuur ze na afloop een factuur.

Als idealist is het belangrijk om te weten wat jij in de wereld te doen hebt. Wat jij in de wereld te zetten hebt. Durf jezelf daarin ook belangrijk te maken. Het is niet vanzelfsprekend dat jij er voor iedereen altijd bent. Je mag nee zeggen. Je mag tijd voor jezelf nemen waarin je niet gestoord wordt. En je mag ook heel veel gratis voor een ander doen vanuit jouw idealistisch streven. Zorg er dan alleen wel voor dat jij precies weet wat jij nodig hebt en wanneer er voor jou gezorgd is.

Wat kun je doen?

  • Maak jouw idealistisch streven helder. Bepaal waar jij voldoening uit zou halen, dat waar geld niet het belangrijkste in is.
  • Bepaal daarnaast wat je wilt ontvangen. Wanneer is er ook voor jou gezorgd?

Ik ben benieuwd, hoe kijk jij er tegenaan? Laat je het me weten onder deze blog?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden