Hoe kunnen we helpen?
Vermeld je hoogbegaafdheid op je werk?
In je werk speelt hoogbegaafdheid een grote rol. Bepaalde eigenschappen die je hebt als hoogbegaafde hebben invloed op wat jij nodig hebt, en op de omgang met anderen. Wie jij bent beïnvloedt de relatie met de ander.
We krijgen bij Gifted People daarom ook vaak de vraag of het slim is om hoogbegaafdheid te vermelden op jouw werk. Het antwoord daarop hangt af van een aantal factoren. Bekijk ook deze video.
WAAROM IS HET SLIM OM HOOGBEGAAFDHEID TE VERMELDEN OP JE WERK?
Aangezien hoogbegaafdheid meebrengt dat je in bepaalde opzichten anders bedraad bent, kunnen erop de werkvloer conflicten en miscommunicatie ontstaan als er geen onderling begrip is. Tegelijkertijd kunnen anderen zich bedreigd voelen door jou omdat je kritisch bent, of het werk sneller doet dan collega’s, waardoor je een afstand creëert. Zoals jij voelt dat je anders bent, zo voelen anderen dat ook. Dat kan anderen een onveilig gevoel geven. Omdat ze jou niet kunnen peilen. Omdat ze niet weten wat ze van jou kunnen verwachten. Het is dus slim om hoogbegaafdheid op werk te melden.
Soms kun je door wat je doet of zegt ook jouw baas of collega’s onbedoeld voor het hoofd stoten. Soms probeer jij iets duidelijk te maken, maar krijg je vooral onbegrip terug wat aan jou kant dan weer leidt tot frustratie.
Omdat te voorkomen, kan het helpen om te vermelden dat jij je herkent in kenmerken van hoogbegaafdheid. Daarmee kun je bespreekbaar maken wat jullie anders maakt en samenwerken aan een beter begrip van elkaar. Maar, weet dat het benoemen van hoogbegaafdheid jullie in dat opzicht dichter tot elkaar kan brengen, maar dat het soms ook juist weer leidt tot een afstand. Soms is het namelijk niet zo slim om hoogbegaafdheid te vermelden.
WAAROM IS HET NIET SLIM OM HOOGBEGAAFDHEID TE VERMELDEN OP JOUW WERK?
In sommige gevallen is het minder handig om hoogbegaafdheid te laten vallen. Rondom hoogbegaafdheid hangen namelijk nog best wat misvattingen en stereotypen. Daardoor kan het zijn dat de mensen aan wie jij het vertelt een heel verkeerd beeld hebben over hoogbegaafdheid. Sommige mensen denken bijvoorbeeld nog steeds dat jij jezelf als hoogbegaafde ook meteen beter voelt. Als dat zo is, kan het eerder de connectie met elkaar in de weg staan en de samenwerking negatief beïnvloeden.
Bovendien kan het bepaalde onrealistische verwachtingen op jou leggen omdat mensen hoogbegaafdheid nog weleens koppelen aan het superslim zijn, altijd succesvol zijn en nooit fouten maken. Ook al is dat helemaal niet waar hoogbegaafdheid omdraait, dat brengt voor jou dan wel weer extra druk mee omdat je het gevoel hebt aan die verwachtingen te moeten voldoen.
WAT KUN JE DOEN?
Bepaal eerst wat voor jou een gewenste situatie is. Hoe wil je met jouw baas en collega’s omgaan? Wat staat dat in de weg? Wanneer je merkt dat jij in veel opzichten anders bent, denkt en voelt, denk dan na over hoe je dat bespreekbaar kunt maken. Dat kun je doen door aan te geven dat jij je herkent in hoogbegaafdheid, maar uiteindelijk is het woord hoogbegaafdheid niet relevant. Het gaat om de eigenschappen die het meebrengt.
Daarom is het belangrijk dat je vooral helder hebt wat hoogbegaafdheid voor jou betekent. Hoe uit het zich in jouw leven en werk? Hoe beïnvloedt het de samenwerking? En hoe kun je dat bespreekbaar maken?
Overigens is hoogbegaafdheid zeker niet iets om je voor te schamen. Als jij er open over wilt zijn, doe dat dan ook zeker. Juist omdat er nog vaak een taboe omheen hangt, is het belangrijk dat wij als hoogbegaafden meer naar voren stappen. En dat we vooral ook uitleggen wat hoogbegaafdheid dan betekent en meebrengt. Op deze manier werken we er samen aan dat we in deze samenleving erkennen dat we allemaal onze eigen begaafdheden hebben en dat we daar juist ons voordeel mee kunnen doen. Dat het niet gaat om wie beter, meer of anders is, maar om de vraag hoe we elkaar kunnen verstevigen in onze begaafdheden. Hoe we onze begaafdheden in elkaars verlengde kunnen inzetten.