‘Speelt niet goed met anderen’ 

Ik was geen sociaal kind. Als er ooit ‘speelt niet goed met anderen’ achter mijn naam heeft gestaan, zou dat me niet verbazen. Af en toe waren er wel meisjes uit de buurt die mij kwamen ophalen om dingen te ondernemen. Hadden ze dat niet gedaan, dan had ik waarschijnlijk mijn hele basisschooltijd alleen op mijn kamer gezeten. Gezien mijn fantasierijke brein, had ik dat misschien nog niet eens heel erg gevonden. Sterker nog, er waren regelmatig dagen dat er vriendinnetjes voor de deur stonden en ik naar mijn moeder riep: ‘Zeg maar dat ik bezig ben’. Dat ze mij naar verloop van tijd nog steeds kwamen halen is dan ook bijna een wonder. 

Was ik dan geen leuk persoon? 

Dat ‘speelt niet goed met anderen’ ging overigens niet echt weg, maar ik werd me er wel bewuster van. Ik vond relaties en andere mensen bovendien vooral verwarrend. Ik heb vaak gevoeld dat ik op mijn hoede moest zijn. Dat ik mezelf niet helemaal kon openstellen of laten zien. Dat alles wat ik zei of deed tegen me gebruikt zou kunnen worden. 

Terugkijkend was er tijdens mijn gehele schoolcarrière ook maar een enkeling waarmee ik op een bepaalde manier verbonden was. Ik was vooral iemand zonder vrienden. Iemand die geen studievriendinnen had om samen mee te studeren of vrienden om te bellen als ik het even moeilijk had. Iemand die niet met vriendinnen een weekend gezellig op pad ging. Ik was vooral iemand die thuis alleen aan het studeren was. Want dat kon ik, en boeken waren in ieder geval niet verwarrend of onvoorspelbaar.  

Nu durf ik wel toe te geven dat ik geen vrienden had, maar ik heb mezelf daar toen best voor geschaamd. Iemand zei in die tijd tegen mij: ‘Iedereen is in de kern een leuk persoon, want iedereen heeft vrienden; mensen die hem of haar leuk vinden’. Dat maakte me verdrietig: ‘Was ik dan geen leuk persoon?’  

Gelukkig hoef ik mezelf dat nu niet meer af te vragen. Enerzijds omdat ik van mezelf weet dat ik zeker wel een leuk persoon ben. Anderzijds omdat ik ook genoeg andere leuke mensen om mij heen heb die dat ook vinden. Ik ben inmiddels al een hele tijd niet meer iemand zonder vrienden. 

Hoogbegaafd zijn betekent gelukkig niet dat je gedoemd bent om geen vrienden te hebben. Maar het brengt wel sociale uitdagingen met zich mee. Deze maand besteden we daarom aandacht aan het thema vriendschappen en de uitdagingen die daarbij horen. 

Weet in ieder geval dat fijne relaties voortkomen uit een fijne relatie met jezelf. In het onderdeel Insight in relaties van Insight staat daarom het onderdeel ‘Zelfwerk’ centraal. Het zelfwerk gaat onder andere over zelfkennis, zelfliefde, zelfbeeld en zelfvertrouwen. Wanneer daar iets in mist, zul je ook niet de relaties kunnen creëren die je wenst. Dan zul je misschien zelfs onterecht denken, zoals ik toen, dat je niet leuk genoeg bent voor anderen.  

Wil je meer ontdekken over jezelf en relaties en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten? Meld je dan aan voor Insight.

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden