Een tijd geleden had ik een telefonische afspraak en belde ik zoals gewoonlijk stipt op tijd. Bij mij is 14.00 uur namelijk precies 14.00 uur. Niet 13.59 uur. Niet 14.01 uur. Nee, 14.00 uur is 14.00 uur.
Ik kreeg toen de reactie: ‘Jeetje, jij belt echt op de minuut, wat bijzonder.’
Voor mij kwam die opmerking heel onverwacht. Ik vind het namelijk logisch dat wanneer wij iets afspreken, ik op tijd ben. Voor mij staat dat gelijk aan respect hebben voor elkaars tijd. Dat betekent overigens niet dat ik nooit ergens te laat ben gekomen. Maar, als ik te laat kom, heb ik wel altijd een goede reden.
Omdat ik zoveel waarde hecht aan op tijd komen, heb ik het jarenlang heel moeilijk gevonden als iemand te laat kwam. In mijn hoofd betekende dat namelijk dat hij of zij mij blijkbaar niet belangrijk genoeg vond. Ik ging helemaal niet uit van een eventuele goede reden. Ik ging er ook niet vanuit dat de ander misschien iets minder waarde hecht aan tijd of simpelweg niet bedraad is om op tijd te komen. En dat dat dus niets zegt over respect of over hoe belangrijk deze persoon mij vindt.
Voor mij kwam vriendschap toen overigens ook nog met een heleboel andere voorwaarden. En als aan die voorwaarden niet werd voldaan, dan maar geen vriendschap. Ik leerde daardoor op de harde manier dat dit een garantie is voor een heel eenzaam bestaan.
Een garantie voor teleurstelling
Aangezien je als hoogbegaafde zelfkritisch bent, een hoge lat voor jezelf legt, je heel bewust bent van jouw acties en je ook bepaalde unieke eigenschappen en kwaliteiten hebt die anderen niet hebben, is het heel verleidelijk om dat door te trekken naar anderen. Om hetzelfde te verwachten van de mensen om je heen. Je kunt daardoor intens teleurgesteld raken als iemand niet doet wat jij heel logisch, belangrijk en vanzelfsprekend vindt.
Jij hebt bijvoorbeeld een goed geheugen en je hecht veel waarde aan afspraken, waardoor je nog heel goed weet dat iemand vier weken geleden iets in het voorbij gaan aan je had beloofd. De ander kan dit echter gewoon vergeten zijn.
Wanneer je niet buiten je eigen kader van mogelijkheden kunt kijken, kun je onterecht gaan denken dat mensen iets expres doen. Dat ze iets wel kunnen of nog echt wel weten, maar doen alsof dat niet zo is. In jouw wereld kan het namelijk bijna niet dat iemand iets niet ziet, doet of niet meer weet.
Geen onwil maar onmacht
Een belangrijke factor in het kunnen aangaan van relaties met anderen, is daarom zelfkennis. Door te weten wie jij bent en hoe jij anders bent, kun je ook zien wat reële verwachtingen zijn. En waar er sprake is van onmacht en geen onwil. Weten dat jij meer ziet dan de mensen om je heen neemt de verwachting weg dat zij alles zien wat jij ziet. Weten dat jij je bewuster bent van dingen, neemt de verwachting weg dat anderen zich ook overal bewust van zijn.
Aangezien hoogbegaafdheid hier een rol in speelt, is het belangrijk dat je steeds blijft onderzoeken wat hoogbegaafdheid is en wat het voor jou betekent. In de gratis introductie masterclass over hoogbegaafdheid ontdek je in ieder geval meer over hoogbegaafdheid, hoe je het herkent en wat het met zich meebrengt. Je kunt je hier aanmelden voor de masterclass van volgende week: Gratis Introductie masterclass over Hoogbegaafdheid. Leuk als je erbij bent!
—