“I have looked in the mirror every morning and asked myself: “If today were the last day of my life, would I want to do what I am about to do today?” And whenever the answer has been “No” for too many days in a row, I know I need to change something.” – Steve Jobs 

Als je de afgelopen weken, maanden, jaren steeds het gevoel hebt gehad dat je niet aan het doen bent wat je het liefste zou doen. Of als je weinig plezier ervaart in het leven, je veel zorgen maakt, vaak last hebt van emoties als boosheid, machteloosheid en je onbegrepen voelt, dan zul je zelf wel kunnen benoemen dat dit een ongewenste situatie is. Maar wat dan? Hoe verander je deze ongewenste situatie voor jezelf?

Eerst inzicht krijgen in het ontstaan

Om jouw situatie te kunnen veranderen is het belangrijk om eerst inzichtelijk te krijgen hoe deze eruit ziet en hoe deze situatie is ontstaan. Om je hierbij te helpen kun je de volgende stappen volgen:

  • Beschrijf jouw huidige (ongewenste) situatie in detail. Wat maakt het ongewenst en op welke gebieden is het ongewenst? Is het bijvoorbeeld in de werksfeer, op sociaal gebied, in de thuissituatie, of een combinatie hiervan? Als het op meerdere gebieden is, beschrijf jouw huidige situatie dan binnen al deze gebieden en de eventuele overlap met elkaar. Neem hier rustig de tijd voor en zet het ook echt op papier, of in een digitaal bestandje. Door het beschrijven maak jij jezelf bewust van wat er in jouw hoofd omgaat en kun je je beter focussen op wat er bij jou speelt. Als je helder hebt hoe jouw situatie is ontstaan, kun je aan de slag met de volgende vraag:
  • Hoe is de situatie ontstaan? Wat heeft er toe geleid dat jij je in deze situatie bevindt? Welke factoren hebben hiertoe geleid, welke dagelijkse activiteiten, welke terugkerende overtuigingen en gedachten liggen hier aan ten onder? En wat is de invloed van jouw omgeving op jouw situatie?

Wees eerlijk naar jezelf

Belangrijk bij het beschrijven is dat je echt heel eerlijk bent in wat je beschrijft, je hoeft je nergens voor te schamen en je hoeft het niemand te laten lezen als je dat niet wilt. Dit is voor jou, om jezelf te voorzien van inzichten, om met alles wat je hebt opgedaan aan ervaringen weer verder te kunnen. En omdat jij ook maar gewoon mens bent, ben je per definitie niet perfect. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er in jouw huidige situatie, en onderliggend hieraan, dingen zijn waar je niet trots op bent of waar je achteraf anders mee om had willen gaan. Onthoud dat je vooral leert van wat er misging en dat het streven naar perfectie hetzelfde is als het streven naar falen.

Wat het ook is, als jij je bewust maakt van wat je onwenselijk vindt en je gaat zien wat er toe heeft geleid, dan kun je het ook weer veranderen. Zoals je in het nu bent gekomen, kun je ook weer een nieuwe toekomst tegemoet gaan; een gewenste situatie voor jezelf creëren.

En vergeet niet, in de legendarische woorden van de man himself: “If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle. As with all matters of the heart, you’ll know when you find it.” – Steve Jobs 

Geef niet op tot je in jouw ultieme gewenste situatie zit. Al het andere is niet alleen zonde van jouw tijd en energie, maar doet jou ook vooral tekort. Je verdient het om een mooi, passend en gelukkig leven te leiden. Neem geen genoegen met minder. Nooit niet.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden