Het opzetten van maskers voelt best wel veilig. Want met een masker op kan niemand je echt raken. Alles wat ze vinden, vinden ze van dat masker. Maar de keerzijde is dat je relaties ook als basis dat masker hebben. Alles ontstaat op basis van de rol die je speelt. En dat voedt ook de angst: ‘wat als mensen dat door hebben?’ 

Als ik terugkijk naar mijn leven voor mijn HB-ontdekking, kan ik wel concluderen dat veel was ingericht op basis van hoe ik dacht dat ik moest zijn. Niet op basis van de persoon die ik in de kern was en wilde zijn. Mijn focus lag op carrière maken, terwijl ik er eigenlijk niet aan moest denken om 40 uur te werken in een kantoorpand met TL-verlichting. Ik sprak af met vrienden omdat dat zo hoorde, terwijl ik soms liever gewoon thuisbleef. 

Ergens voelde ik wel: dit is niet mijn weg. Maar ik zag ook geen alternatieven. 

Het begrijpen van hoogbegaafdheid, en het mezelf daarin herkennen, heeft mij geholpen te begrijpen waarom ik dacht maskers nodig te hebben. Waarom ik deed wat ik eigenlijk niet wilde om te kunnen bereiken wat ik niet ambieerde. Het ging me er niet zozeer om dat het ‘hoogbegaafdheid’ was of dat ik mezelf dan hoogbegaafd mocht noemen. Het ging erom dat het blijkbaar iets was wat een naam had. Het was bijna alsof ik daardoor toestemming had om anders te zijn. Dat ik me daar niet meer voor hoefde te verbergen. Dat ik eindelijk mezelf mocht gaan zijn. 

Van aha-moment naar andere keuzes 

Bij veel hoogbegaafden is het ook dat aha-moment dat het leven en alle onderdelen daarvan in een ander daglicht zet. Soms komt eerst nog een rouwproces omdat er dingen zijn gebeurd en geweest die anders hadden kunnen lopen als je eerder had geweten over hoogbegaafdheid. En hoewel dat heel begrijpelijk is, is het belangrijk om dat proces even de ruimte te geven die nodig is, maar om vooral te gaan kijken naar waar je vanaf dit punt naartoe wilt. Je bent waar je nu bent, en vanuit hier kun je weer verder.  

Een belangrijke volgende stap is namelijk dat je de tijd neemt om te onderzoeken wie jij in de kern bent, zodat je bewust gaat kiezen voor de persoon die je wilt zijn. Dat je accepteert dat jij bent wie je bent en eigenaarschap neemt over de invulling van je eigen leven. Dat betekent dat je weer teruggaat naar je eigen essentie. Dat betekent de tijd nemen om gedurende je dag even uit contact te gaan met de wereld om je heen, zodat je in contact kunt komen met jezelf. 

Weet, zoals ik wel vaker schrijf en zeg, dat er niemand is zoals jij. Er is niemand die kan wat jij kunt, omdat niemand anders dezelfde combinatie van kwaliteiten, eigenschappen en ervaringen heeft. Door jezelf te durven zijn en te accepteren wie je bent, geef je het mooiste cadeau aan jezelf en de wereld om je heen: de mogelijkheid om jouw unieke gaven in te kunnen zetten op een manier die past bij jou. 

Wat kun je doen? 

Investeer in jouw zelfonderzoek. Neem de tijd om uit contact te gaan met de wereld om je heen en om in contact te komen met jezelf. Weet dat er weinig zo belangrijk is als de connectie met jezelf en je zelfkennis. Alle antwoorden over wat klopt bij jou en wat je nodig hebt, volgen daaruit.  

De HB-realisatie was voor mij een doorslaggevende factor. Maar bepaalde dingen wist ik echt al lang van mezelf. Ik handelde er alleen niet naar, omdat ik dacht dat dat niet kon. Mijn HB-ontdekking veranderde dus niets aan wat ik al wist, dacht en voelde. Het gaf meer een soort van verklaring, een ander filter om door te kijken.  

De andere kant daarvan is dat ik veel HB’ers vervolgens eindeloos zie zoeken naar het antwoord op de vraag: ‘Ben ik wel of niet hoogbegaafd?’ Er zijn namelijk altijd wel argumenten voor en tegen te vinden. Stel jezelf in plaats van de vraag ‘Ben ik hoogbegaafd?’ de vraag ‘Wat betekenen de HB-kenmerken waarin ik mij herken voor mij en voor wat ik nodig heb in mijn leven?’ De antwoorden daarop zijn namelijk veel belangrijker. 

Herken je dit? Waar zou jij andere keuzes in willen maken? Laat je het onder de blog weten? 

  

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden