hoe word je een succesvolle hoogbegaafde

Hoe word je een succesvolle hoogbegaafde?

Adrienne van den Bos Hoogbegaafdheid 1 Comment

Veel hoogbegaafden komen erachter dat ze hoogbegaafd zijn omdat ze ergens tegen aanlopen. Ze gaan op zoek om antwoord te vinden op vragen als ‘waarom voel ik mij zo anders, waarom denk ik zo anders?’ ’is er iets mis met mij?’. Of in de zoektocht naar informatie over hoogbegaafdheid voor hun kinderen die vastlopen, komen ze erachter dat ze zichzelf wel heel erg herkennen in de kenmerken.

In de afgelopen jaren heb ik gezien dat mensen vooral dan pas op zoek gaan. Als er iets niet goed gaat. Daarom wordt er rondom het kunnen herkennen van hoogbegaafdheid ook veel gecommuniceerd over de problemen die er mee kunnen samenhangen. 

Hoogbegaafd zijn zonder problemen, kan dat?

Gelukkig kom ik ook vaak genoeg HB’ers tegen die zich herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid en in een grotendeels aansluitende omgeving zijn opgegroeid. Die hun leven zo hebben ingericht dat het goed past. Je kunt ook op jonge leeftijd al de juiste voorwaarden voor jezelf hebben gecreëerd waardoor je enigszins makkelijk door je schoolperiode bent gekomen.

Wanneer je voor jezelf een weg hebt gevonden om goed mee te functioneren in lijn met wie jij bent, zal je weinig problemen ervaren op gebied van studie of werk. Al kun je wel ervaren dat veel dingen in je werk “te makkelijk” zijn. Net als dat je in omgevingen met weinig gelijkgestemden nog steeds zult voelen dat je net iets anders bent. Je vindt het misschien moeilijk om hechte relaties op te bouwen. Je merkt dat je sneller denkt dan de meeste mensen om je heen. Maar dat staat je dan niet in de weg en belemmert jou ook niet in jouw werk/studie.  

Als je in een omgeving met gelijkgestemden bent, zal je ook dit bovenstaande niet of nauwelijks ervaren. Vaak wordt er dan meer herkenning gevonden in het interne proces: een hoofd dat nooit stil staat, de eindeloze ideeënfabriek, de snelheid waarmee je verbanden kunt trekken, het intens voelen, de diepere prikkelverwerking, etc.

Hoogbegaafdheid is in ieder geval dus geen garantie voor vastlopen, maar het is ook geen garantie voor succes.

Hoe word je dan een succesvolle hoogbegaafde?

De definitie voor succes is natuurlijk voor ieder net weer iets anders. Voor mij betekent succes bijvoorbeeld dat je een leven leeft dat past bij jou waarbij je jouw potentie benut, voldoening haalt uit wat je doet en jezelf kan blijven ontwikkelen.

Wanneer ik het heb over succesvolle HB’ers heb ik het dan ook over hoogbegaafden die positief in het leven staan en doen in lijn met wie ze zijn. Om op die manier succes te ervaren, is het nodig om de kwaliteiten en kenmerken van hoogbegaafdheid in te zetten zoals het past voor jou en de weg die je te gaan hebt. Kenmerkend voor succesvolle HB’ers is dan ook:

  • Ze doen iets waar ze in geloven, plezier in hebben, achter staan en waarbij ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen in lijn van hun eigen levensvisie.
  • Ze ervaren veel vrijheid, autonomie, verantwoordelijkheid in hun werk en zijn vooral bezig met creëren, innoveren en/of complexe vraagstukken. Dit is vergelijkbaar met kenmerken van het ondernemerschap
  • Ze hebben een directe omgeving waarin ze begrepen, gesteund en intellectueel uitgedaagd worden en die hen stimuleert hun eigen pad te gaan, ook al is dit anders dan “gemiddeld”
  • Ze zorgen goed voor zichzelf en ze leven bewust en met intentie
  • Ze hebben weinig problemen ervaren op school/opleiding omdat ze dit op hun eigen wijze hebben kunnen doen, of omdat het hun interesse had of het paste bij hun toekomstbeeld

Wat kun je doen?

Het belangrijkste is dat je begrijpt wat jij nodig hebt en dat je de juiste inzichten hebt over jezelf. Dan kun je gaan doen wat past bij jouw levensvisie, missie en waarden en wat jou vooral energie geeft. Daarmee neem je jouw plek in de samenleving in en blijf je dicht bij jezelf.

Als hoogbegaafde ben je anders, je hebt een andere kijk op dingen en een eigen weg te gaan. Dat betekent dat je als succesvolle HB’er goed bent in het trekken van je eigen plan, om ongeacht wat anderen doen te luisteren naar wat jij denkt dat er gedaan moet worden. En dat je daar ook de ruimte voor krijgt en neemt.

Zie hoogbegaafdheid niet als iets wat lasten en problemen meebrengt. Zie het als een onderdeel van wie jij bent en vraag jezelf af ‘hoe kan ik de kwaliteiten die HB meebrengt zo goed mogelijk inzetten?’ Leer jezelf daarin kennen. Weet wat jij nodig hebt.

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat ebook!

Vorige blogVolgende blog

Comments 1

  1. Pagina 43 van jouw ebook sprak me nog het meeste aan: de passage van Steve Jobs….over mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen….ik ben ook zo’n gek…ha ja werkelijk Adrienne !????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *