Hoe vind je nieuw werk dat past?

Veel van de deelnemers aan mijn coachingstraject Insight dachten voorheen dat werk een soort noodzakelijk kwaad is waar je veel van jezelf moet inleveren. Tijdens veel van de online coachingsessies vertel ik daarom regelmatig tegen de deelnemers hoe belangrijk het is dat jij begint met duidelijk maken wat je precies wilt. Want vanuit daar kun je erover gaan communiceren, het gaan aantrekken, het gaan herkennen. Je gaat bewust en onbewust kansen creëren en aangrijpen.  

Zodra je ervaart dat dit zo werkt, zodra je gaat geloven dat wat jij wilt echt mogelijk is, is het bijna verslavend om hiermee bezig te gaan. Want jouw ideaalbeeld van werk dat past, komt steeds meer binnen handbereik te liggen. Werk dat plezier en voldoening geeft. Werk waarbij je jouw unieke gaven kunt inzetten en daarvoor gezien en gewaardeerd voelt. 

Maar dat gaat niet vanzelf en onderweg kom je obstakels tegen. Je wordt uitgedaagd om vast te houden aan wat je zoekt. Dat is allemaal onderdeel van de reis. Wat daarbij helpt is om aan de slag te gaan met een vooropgezet proces, een bewezen methode waarbij je aan de hand genomen wordt. Zodat je stap voor stap helder kunt gaan maken wat voor jou het ideale werk is. Wat voor jou werk is dat past.

Zet je jouw unieke gaven al in? 

Werk dat past, is in ieder geval werk waar je jouw unieke gaven voor kunt inzetten. Onthoud dat je als hoogbegaafde ook echt unieke gaven hebt aangezien je anders bedraad bent, anders ziet, voelt en denkt.  

Als je van jezelf niet weet wat jouw gaven zijn, ga daar dan eerst mee aan de slag. Schrijf voor jezelf minimaal 10 dingen op waar jij in uitblinkt. Vraag eventueel andere mensen wat zij zien als jouw unieke gaven. Denk na over waar jij steeds voor gevraagd wordt en waarmee jij de tijd kunt verliezen als je er mee bezig gaat. 

Wanneer je opzoek gaat naar nieuw werk, is het belangrijk dat je weet welke waarde jij te bieden hebt. Werk dat past is namelijk een optelsom van: doen wat past bij jouw werkvoorwaarden en unieke gaven zodat jij een unieke waarde kunt leveren voor het bedrijf waar je werkt. Bovendien kun jij jezelf veel beter neerzetten als je kunt overbrengen wat jij komt brengen.  

Het proces van werk vinden dat bij jou past, bestaat dus allereerst uit het creëren van helderheid over wat jij nodig hebt en wenst. Vanuit daar ga je nadenken over de omgevingen die daarbij aansluiten. Vaak doen we dit andersom. We gaan eerst zoeken naar wat er is en daarna kijken waar we ons dan zo gemakkelijk mogelijk in kunnen passen. Maar als hoogbegaafde draag je vaak ook iets nieuws in je. Een nieuw beroep. Een aanpassing op een bestaande functie.  

Wanneer je alleen kijkt naar wat er is, blijf je binnen de gebaande paden terwijl jouw pad wellicht buiten de gebaande paden is. Door te vragen ‘waar pas ik in?’, ga je minder snel vinden wat jij passend kunt maken voor jou. En hoe zonde is het als jij je steeds blijft vormen naar wat er is en daardoor de prachtige eigenschappen en gaven die jij hebt niet kunt inzetten? 

Wat kun je doen? 

Neem voordat je gaat zoeken naar een nieuwe functie eerst de tijd om na te denken over wat jij het liefst zou willen. Wat heb je nodig? Welke gaven heb je waar jij waarde mee kunt en wilt leveren? Uiteindelijk is werk in essentie het leveren van waarde. Hoe beter en hoe meer waarde jij kunt leveren, des te aantrekkelijker je wordt voor een bedrijf.  

Onthoud dat ook al is wat jij zoekt er nog niet, ook al lijkt het onrealistisch of ligt het buiten de gebaande paden, dat jij het in je hebt om het mogelijk te maken voor jezelf. Maar alleen als je bereid bent om er tijd, geld en energie in te stoppen. Als je bereid bent om te volharden en leert te geloven in wat jij voor jezelf wenst. Want als je heel graag superleuk werk wilt, maar je doet niet de dingen die daarvoor nodig zijn, dan blijft het bij wensen en dromen. Terwijl als je elke dag een kleine stap voorwaarts zet, het een kwestie van tijd wordt voordat je werk vindt dat echt helemaal bij jou past. 

— 

Heb jij al werk gevonden dat echt past? En zo niet, geloof je dat je werk kunt vinden dat echt past bij jou? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden