Hoogbegaafdheid en werk; werk dat bij je past

Hoe vind je nieuw werk dat past?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Levensinvulling 23 Comments

Veel van de deelnemers aan mijn coachingstraject Insight dachten voorheen dat werk een soort noodzakelijk kwaad is waar je veel van jezelf moet inleveren. Tijdens veel van de online coachingsessies vertel ik daarom regelmatig tegen de deelnemers hoe belangrijk het is dat jij begint met duidelijk maken wat je precies wilt. Want vanuit daar kun je erover gaan communiceren, het gaan aantrekken, het gaan herkennen. Je gaat bewust en onbewust kansen creëren en aangrijpen.  

Zodra je ervaart dat dit zo werkt, zodra je gaat geloven dat wat jij wilt echt mogelijk is, is het bijna verslavend om hiermee bezig te gaan. Want jouw ideaalbeeld van werk dat past, komt steeds meer binnen handbereik te liggen. Werk dat plezier en voldoening geeft. Werk waarbij je jouw unieke gaven kunt inzetten en daarvoor gezien en gewaardeerd voelt. 

Maar dat gaat niet vanzelf en onderweg kom je obstakels tegen. Je wordt uitgedaagd om vast te houden aan wat je zoekt. Dat is allemaal onderdeel van de reis. Wat daarbij helpt is om aan de slag te gaan met een vooropgezet proces, een bewezen methode waarbij je aan de hand genomen wordt. Zodat je stap voor stap helder kunt gaan maken wat voor jou het ideale werk is. Wat voor jou werk is dat past.

Zet je jouw unieke gaven al in? 

Werk dat past, is in ieder geval werk waar je jouw unieke gaven voor kunt inzetten. Onthoud dat je als hoogbegaafde ook echt unieke gaven hebt aangezien je anders bedraad bent, anders ziet, voelt en denkt.  

Als je van jezelf niet weet wat jouw gaven zijn, ga daar dan eerst mee aan de slag. Schrijf voor jezelf minimaal 10 dingen op waar jij in uitblinkt. Vraag eventueel andere mensen wat zij zien als jouw unieke gaven. Denk na over waar jij steeds voor gevraagd wordt en waarmee jij de tijd kunt verliezen als je er mee bezig gaat. 

Wanneer je opzoek gaat naar nieuw werk, is het belangrijk dat je weet welke waarde jij te bieden hebt. Werk dat past is namelijk een optelsom van: doen wat past bij jouw werkvoorwaarden en unieke gaven zodat jij een unieke waarde kunt leveren voor het bedrijf waar je werkt. Bovendien kun jij jezelf veel beter neerzetten als je kunt overbrengen wat jij komt brengen.  

Het proces van werk vinden dat bij jou past, bestaat dus allereerst uit het creëren van helderheid over wat jij nodig hebt en wenst. Vanuit daar ga je nadenken over de omgevingen die daarbij aansluiten. Vaak doen we dit andersom. We gaan eerst zoeken naar wat er is en daarna kijken waar we ons dan zo gemakkelijk mogelijk in kunnen passen. Maar als hoogbegaafde draag je vaak ook iets nieuws in je. Een nieuw beroep. Een aanpassing op een bestaande functie.  

Wanneer je alleen kijkt naar wat er is, blijf je binnen de gebaande paden terwijl jouw pad wellicht buiten de gebaande paden is. Door te vragen ‘waar pas ik in?’, ga je minder snel vinden wat jij passend kunt maken voor jou. En hoe zonde is het als jij je steeds blijft vormen naar wat er is en daardoor de prachtige eigenschappen en gaven die jij hebt niet kunt inzetten? 

Wat kun je doen? 

Neem voordat je gaat zoeken naar een nieuwe functie eerst de tijd om na te denken over wat jij het liefst zou willen. Wat heb je nodig? Welke gaven heb je waar jij waarde mee kunt en wilt leveren? Uiteindelijk is werk in essentie het leveren van waarde. Hoe beter en hoe meer waarde jij kunt leveren, des te aantrekkelijker je wordt voor een bedrijf.  

Onthoud dat ook al is wat jij zoekt er nog niet, ook al lijkt het onrealistisch of ligt het buiten de gebaande paden, dat jij het in je hebt om het mogelijk te maken voor jezelf. Maar alleen als je bereid bent om er tijd, geld en energie in te stoppen. Als je bereid bent om te volharden en leert te geloven in wat jij voor jezelf wenst. Want als je heel graag superleuk werk wilt, maar je doet niet de dingen die daarvoor nodig zijn, dan blijft het bij wensen en dromen. Terwijl als je elke dag een kleine stap voorwaarts zet, het een kwestie van tijd wordt voordat je werk vindt dat echt helemaal bij jou past. 

— 

Heb jij al werk gevonden dat echt past? En zo niet, geloof je dat je werk kunt vinden dat echt past bij jou? Laat je het weten onder deze blog? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail

Vorige blogVolgende blog

Comments 23

  1. De kern ligt inderdaad bij het helder krijgen wat jouw sterke kanten zijn en wat jij precies nodig hebt. Als je dat weet, kan je dit ook beter verwoorden en kan je op zoek gaan. Wat als je hier echter al op vastloopt? Wat als je alles zodanig doordenkt en overanalyseert dat je geen sterke punten meer kan bedenken? (Omdat je onder meer al zo hard teleurgesteld bent en/of door een bore-out je zelfvertrouwen kwijt bent gespeeld…)

    1. Post
      Author
  2. Ik heb vele jaren in werk gezeten dat knelde, hoewel ik ook veel kansen kreeg om me in allerlei taken te ontwikkelen. Jarenlang kon ik geen kant op, ik solliciteerde soms, maar om echt iets te veranderen zou ik minder moeten gaan werken, en dat was jarenlang financieel niet mogelijk. Als hoog sensitief persoon werkte ik al parttime (heb het ook een poosje fulltime geprobeerd, maar kreeg toen een burn-out). Ik werkte als docent muziek in het VO. Ik mocht ook op beleidsniveau meedenken en ervoer dat ik nog lang niet aan mijn plafond zat. Na vele jaren ben ik me toch gaan orienteren op ander werk. Maar ik realiseerde me dat ik meer scholing nodig had voor mijn droombanen. Ik ging me orienteren op studies. O.a. op de haalbaarheid naast mijn werk. Ik vergeet nooit de dag dat ik de studie Master Kunsteducatie onder mijn neus kreeg. Ik wist meteen dat dat het was. Haalbaar naast mijn werk. Ik kon het met mijn werk regelen dat ik voldoende ruimte kreeg om te studeren en ik kreeg een lerarenbeurs.

    Die studie is echt life changing geweest. Ik was als een spons. Ik genoot en werkte keihard. Want ik wilde er alles uithalen wat er in zat en ik wilde ontdekken waar mijn plafond zat. En zo haalde ik in het eerste jaar voor bijna alle vakken, van alle studenten, de hoogste beoordelingen. Tijdens het afstuderen werd ik ziek. Een lang traject volgde. In de revalidatie kon ik afstuderen. Maar mijn concentratie was sterk verminderd. Omdat ik ook andere restverschijnselen bleef houden, ben ik helemaal afgekeurd voor regulier werk. Maar ik wilde zo graag!!!

    Kort voor ik definitief werd afgekeurd, ben ik mijn eigen bedrijfje begonnen in kunst en kunsteducatie. Dankzij mijn studie voel ik de vrijheid om volkomen aansluitend bij mijn eigen talenten, kwaliteiten en expertise, workshops en projecten te ontwikkelen. Ik mag geen stress en heb veel rust nodig. Dus er zit veel tijd tussen de verschillende workshops, want alle prikkels moeten de ruimte krijgen om gereguleerd te worden. Ik baal nog steeds dat ik niet weer op een Hogeschool kan werken bijv. (wat ik een tijdje naast mijn studie mocht doen). Of in een rijke professionele omgeving werken. Maar ik probeer met mijn chronische beperkingen wel voor mij voedende omstandigheden te creeëren. Zo ga ik naar netwerkdagen van het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst, en draai daar ook mee in een denktank. Ik wil heel graag in ontwikkeling blijven, dat hoort bij mij. En dat kan, ondanks mijn beperkingen.

    1. Post
      Author
  3. Als je nog werkt dan heeft dit inderdaad zin. Maar wat als je niet meer kunt werken? Hoe zet je dan je anderszijn in?

    1. Als we eerlijk zijn komt veel eigenwaarde en waarde van nut uit ons werk. Wat vervelend dat je niet meer kunt werken.

      Naast mijn werk merk ik ook dat ik in vriendschappen iets kan betekenen. Soms krijg ik in de contacten terug van anderen dat ze bij mij een stukje meer zichzelf kunnen zijn en echt de diepte in kunnen gaan waar het bij anderen wat oppervlakkiger blijft. Je hebt soms verschillende soorten vriendschap nodig om je ei helemaal kwijt te kunnen. Misschien is er op dat gebied iets waarin je je plekje kunt vinden en iets unieks van jezelf kunt geven.

  4. Net op het juiste moment dat ik dit lees #synchronicity ❤
    Ik ben mijn parttime job verloren door corona. Ik had ernaast mijn eigen zaak net opgestart en voelde me veilig met die job on the side. Nu kwam ik in de stress terwijl ik eig waarde kan creëren met mijn zelfstandig beroep. Toch voel ik me niet helemaal in mijn element nu waardoor ik ook op dat vlak bevries. Vanuit die angst begon ik online jobs te bekijken. Terwijl ik inderdaad normaal altijd vanuit mezelf vertrek. Duidelijk een angstreactie dus! Bedankt om dit inzicht te faciliteren. Ik neem even de tijd om het ontslag te verwerken en vanuit mijn kracht en waarde te vertrekken voor mijn next step. Wie weet keer ik niet eens terug naar de business en focus ik me volledig op mijn eigen zaak! Maar dan moet ik eerst mijn eigen vuur terug wakker maken… 🙂

    1. Post
      Author

      Het is altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Heel veel succes Margot.

  5. Ik denk dat op de markt van vraag en aanbod, dat bij afwijkende beroepen (kunstberoepen) het vooral draait om netwerken en ook open sollicitaties doen.

    Bovendien mag er ook onafhankelijk gedacht worden: oftewel je creëert zelf n baan als zzper, nadat je de markt afgetast hebt, of je neemt deelbanen.

    Op school wordt ons van alles voorgekauwd, maar de werkrealiteit bestaat uit de juiste persoon op de juiste plek, pas dan komt er echt resultaat, met vallen en opstaan en n drive om heel hard te werken. Google Tony Robbins maar, of Brian Tracey, waarom zijn ze succesvol? Tis n veelvoud aan eigenschappen en vooral de wil tot ontwikkeling en groei…

    HB zal een mooie tool zijn, maar probeer daarmee n middenweg te bewandelen.

    Concreet:

    1. De Markt

    2. Jouw Innerlijke Markt

    3. Concepten die nog uitgewerkt kunnen worden, creatie, dmv vrijdenken, visionair zijn…

    Ik denk dat iedereen meer kan dan ie denkt, en begrenzende gedachten lijken normaal, omdat we vrijdenken associëren vaak met chaos in n maatschappij vol met (schijn-) orde, cq controle.

    Vergeet niet dat attitude, n rol ook soms bij n functie hoort, mss kunnen we ook bewust die rol vertolken dmv acceptatie.

    Ik denk dat de baan die bij je past, afhankelijk is van veel factoren, de vraag is: hoeveel wil je investeren erin?

    No pain no gain…

    En consesies willen doen…

    En vooral de woorden: ja maar…Schrappen uit je woordenboek…

    Elke beperking creëert n nieuwe…Elk probleem creëert n nieuwe…

    Elke vrije gedachte…creëert…n nieuwe…Oplossingsgericht denken ipv problemen…

    HB mag zeker erkent worden in de wereld van niet-HB, waarbij de HB zn verwachtingen naar buiten toe mag bijstellen, omdat ie introspectief kan zijn vaak…

    Ben je HB/slim, laat t voor je werken, nooit tegen jezelf….;)

    Uiteraard lijk ik hier van de hak op de tak te springen, maar dat zou beperkt gedacht zijn, nietwaar? Tis allemaal binnen de context van iets vinden, creëren…

    Mn vader is iemand met iq 158, ik zelf hoef t niet te weten, daar ik elke dag groei als doel heb en ook weet dat echt leren vanuit jezelf komt….

    Ik wens iedereen het allerbeste en een superjob!!

    1. Post
      Author
  6. Ik heb nog geen werk gevonden dat bij mij past.

    Mijn geloof dat ik werk kan vinden dat mij past, als een goed zittend kledingstuk , is op dit moment niet erg sterk. Het is wel de vraag die ik me jaren geleden al vele malen gesteld heb. Helaas heb ik er nog geen passend antwoord op gevonden. Die unieke kwaliteiten die ik als hoogbegaafde (zou) heb(ben) ? Soft skills, hard skills. Fijn bedraad, gevoelig, kleine tentakeltjes die haarfijn aanvoelen wat mensen willen of bedoelen, inleven in anderen. Een psycholoog heeft me eens geadviseerd om bij de televisie te gaan werken , in de tijd dat ik in het eerste jaar van mijn 2e, (technische) studie zat. Dat zou ik leuk vinden, dat zou elke dag dansen worden, want jazzballet vond ik leuk. Op dat moment kon ik daar niks mee, want wat moest ik daar doen? Bovendien zat ik in een ’tentamen -en projectentrein’, waar ik niet zomaar vanaf kon springen of misschien ook niet wilde. Ruimte om nog een keer van studie te veranderen was er niet, dat liet de wet tweefasestructuur ( ingegaan in het studiejaar 1982-1983) niet toe. Dus het was studie afmaken of, ja wat dan? Gaan werken ? Terug naar het ouderlijk huis, nadat ik op kamers was gegaan? En dan? De verpleging in zoals mijn vader wilde?
    Daar durfde en wilde ik niet eens over na denken. Dus doorgaan op dezelfde voet, is wat ik deed. Jazzballet ben ik er toen als hobby bij blijven doen. Ik heb geprobeerd om de studie af te maken ondanks twijfels, past het nu wel of niet bij mij ? Wat , ook helaas, niet gelukt is ( maar wel bijna !). Nu vele jaren later kijk ik soms terug op die periode en wat het betekend heeft voor de rest van mijn leven. Of ik verkeerde keuzes heb gemaakt en zo ja of ik anders had gekund. Heb ik me afgevraagd of mijn vader misschien gelijk had. En hoe mijnleven er dan nu uit had kunnen zien.

    Passend werk ? Of het zou acteren moeten zijn. Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische ( leeftijd, woonsituatie, financiën, privé-omstandigheden) bezwaren.

    1. Post
      Author

      Wanneer je het gevoel hebt dat je vastzit, dan ervaar je ook weinig ruimte en mogelijkheden. Bovendien is het altijd eng als je iets in je leven verandert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten. Dan ga je zien hoe je kunt “ontsnappen”. Niet meteen nu, maar wel wat je nu al kunt doen. Ik hoop dat je blijft zoeken naar wat wel past, want een net-niet-leven is zonde van jou en jouw kwaliteiten. Dit is trouwens ook een belangrijk onderdeel van het Insight traject. Je bent altijd welkom om een gratis online masterclass te volgen. https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

  7. Ik heb alleen aan open sollicitaties gedaan. In mijn motivatiebrief gaf ik aan wat ik ken en kan; waar ik goed in ben en daarnaast wat ik graag zou willen doen bij de betreffende organisatie. Als je aangenomen wordt, start je meteen op een plek die het beste bij je past en de werkgever weet ook meteen wat je te bieden hebt en heeft daar ja tegen gezegd. Die samenwerking geeft me veel energie.

    1. Kan me helemaal vinden in dit verhaal. Ik richt me ook alleen nog maar op open sollicitaties. Waardoor ik mijn toekomstige werkgever zorgvuldig kan uitzoeken. Op basis van reviews, KvK-gegevens en de heersende bedrijfscultuur. Waarbij de voorkeur uitgaat naar het MKB. Heb intussen al te veel slechte ervaringen opgedaan, met (semi) overheid en aanverwante organisaties.

      1. Wat een eyeopener. Maar wat zeggen KvK gegevens? En hoe kom je als buitenstaander achter de heersende bedrijfscultuur?

    2. @ Lies: Hoe lang heb je erover gedaan om op die manier wat te vinden?
      Of kan iemand anders wat zeggen over hoe hun ervaring daarmee is (geweest)?

      1. @A: Goeie vraag. Ik heb drie keer open gesolliciteerd, als in een moment dat ik op zoek ging naar nieuw werk. Ik stel een lijstje op met organisaties waar ik wil werken en kies daaruit een aantal met de grootste voorkeur voor een eerste sollicitatieronde. Gelukkig had ik dan al ‘beet’ en vaak al binnen twee maanden. De meeste tijd gaat hem zitten in de afstemming voordat je een contract ondertekent. Je moet samen met de organisatie je functie namelijk gaan vormgeven of op zoek gaan naar welke bestaande functie en afdeling dan het beste past. Dat betekende in mijn geval dat ik met diverse mensen van verschillende afdelingen in de loop van weken een gesprek had.

        Om open sollicitaties goed te laten werken, is het heel belangrijk om goed zicht te hebben op je sterke en mogelijk unieke kanten. En dit moet je zo goed mogelijk vertalen naar wat het voor een organisatie voor meerwaarde kan zijn. Wat wil je gaan doen voor het bedrijf?

        Dan de keuze in bedrijven. Je kunt letterlijk bij iedereen gaan solliciteren als je een open sollicitatie doet. Geert handelt net als ik: wat voor soort bedrijf past er bij mij? Ik floreer juist het beste binnen stichtingen of verenigingen en juist niet in de commerciële sector (klein en groot) en ook niet binnen de overheid. In welke sector wil ik werken? Sommige functies zijn algemeen, zoals administratieve functies en ict, maar dan kan de bouw of zorg, onderwijs, detailhandel etc. je soms beter liggen.

    3. Post
      Author
  8. Ik geloof zeker dat er werk is dat bij me past. Het enige is dat ik in de stress schiet bij de zoektocht naar welk werk dat dan is en waar ik het ga vinden.. Ben een paar weken geleden afgestudeerd, en verwacht van mezelf dat ik direct ergens aan de slag kan.

    1. Post
      Author

      Fijn dat je reageert. Hoogbegaafd of niet, als mens zoek je een bepaalde mate van zekerheid. Maar wanneer je helder maakt hoe jij jouw leven wilt leven, wie je wilt zijn/bent en wat je wilt bereiken, ga je ook zien welke kleine stappen je in de juiste richting kunt gaan zetten.

      1. Dag Johan,

        Ik heb de master Encyclopedie en filosofie van het recht gedaan aan de Universiteit Leiden. Ik was na m’n bachelor Rechten in Utrecht op zoek naar meer diepgang, en die heb ik zeker gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *