Hoe ontwikkel je een betere relatie met je manier van denken?

Hoe ontwikkel je een betere relatie met je manier van denken?

Adrienne | Gifted People Onrust 16 Comments

Als je herkenning vindt in het snelle denken en het razendsnel opvolgen van je gedachten en als je daardoor onrust of opgejaagdheid ervaart, kun je gaan geloven dat de hoeveelheid aan gedachten het probleem is. Maar wat veel belangrijk is, is de mate waarin jij de tijd neemt om een betere relatie te ontwikkelen met die bovenkamer van je, zodat deze geen eigen leven gaat leiden. Dit doe je door deze drie activiteiten:

 1. Je investeert in je relatie met jouw manier van denken
 2. Je neemt de tijd voor de wereld om je heen
 3. Je kiest wat je toelaat en tot je neemt

Investeer in de relatie met je manier van denken

In de vorige blog stipte ik de meditatie-techniek al even aan. Meditatie vraagt je om je bewust te zijn van het hier en nu. Je weet vanuit de vorige blog dat onrust en andere vervelende emoties voortkomen uit jouw gedachten over de toekomst of het verleden. Vaak geven we hier onbewust veel aandacht aan en dat beïnvloedt onze gemoedstoestand.

Tijdens meditatie geef je jezelf de tijd om te ervaren wat erin die bovenkamer van je speelt. Niet om het te veranderen op dat moment, maar in eerste instantie alleen om jezelf er bewust van te maken. Daarmee voorkom je dat jouw gedachten met je aan de haal gaan.

Neem de tijd voor de wereld om je heen

Ons brein wil ons vaak laten geloven dat wat erin ons brein gebeurt het allerbelangrijkste is. Daarom is het zo goed om af en toe ook de wereld om je heen te betreden. In de externe wereld ontdek je dan dat je doemscenario’s niet zo realistisch zijn. Dat er tijd genoeg is, dat niet alles vandaag hoeft en dat anderen helemaal niet al die hoge verwachtingen van jou hebben.

Kies voor wat je tot je neemt

Kies daarnaast bewust voor wat je tot je neemt, want hoe meer zooi er naar binnen gaat, des te meer zooi er in jou leeft. Dat betekent soms ook dat je de keuze maakt om bepaalde dingen niet meer te doen. Zoals het nieuws kijken als je daar altijd onrustig van wordt. Zeker als sensitieve hoogbegaafde kan het nieuws namelijk veel bij je losmaken. Je hiervan afsluiten is niet hetzelfde als je kop in het zand steken. Het is vooral bewust kiezen voor de informatie die jou dient en waar jij ook daadwerkelijk iets mee kan.

Hoe weet je wat je het beste kunt doen?

Onderdeel van het Insight programma is het ontdekken van je blauwdruk. Op basis daarvan kun je ook gemakkelijker bepalen wat jij nodig hebt om onrust en opgejaagdheid te voorkomen. Door jezelf beter te leren kennen, ontdek je ook hoe je omgaat met die vele gedachten die zich razendsnel opvolgen. Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Daarin ontdek je namelijk meer over hoogbegaafdheid en ook over het Insight programma. Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Wat ga jij doen om een betere relatie met je manier van denken te ontwikkelen? Laat je het weten onder deze blog?

Vorige blogVolgende blog

Comments 16

 1. Zo ontzettend herkenbaar! Onhandig? Nee joh…… afgelopen weekend tot 2x toe een wijnglas laten vallen bij het leegruimen van een tafel en even later mijn eigen beker koffie om laten vallen (gelukkig dit keer op het aanrecht). Noem mezelf dàn nog ontzettend onhandig maar besef later dat mijn hoofd over aan het stromen was.

  Herkent iemand dit overigens ; sneller en drukker praten op de momenten dat er veel in je hoofd omgaat én er veel prikkels zijn (voelbaar en zichtbaar) om vervolgens moe in te kakken als alles weer iets is gezakt om je heen?
  Moet zelf nog steeds iets vinden waardoor mijn hoofd even níet doorgaat. Normaal werkt voor mij hardlopen, fitness en fietsen maar bij fysieke moeheid of ziekte is dit niet echt een optie. Tips zijn erg welkom….

  1. Heb je wel eens geprobeerd om, je dan te gaan focussen op je ademhaling of misschien te mediteren? De meditatie-techniek is een techniek waar nog veel misvattingen aan gekoppeld zijn en waarbij veel hoogbegaafden al meteen zeggen: ‘Dit gaat niet werken voor mij; ik kan niet even mijn gedachten uitzetten.’ Gelukkig is dat ook niet waar meditatie om draait. Het doel is niet dat je niet meer gaat denken. Het doel is dat je een betere relatie ontwikkelt met je denken. Mediteren is ook iets wat je kunt leren. Als je in je leven nog weinig of niet gemediteerd hebt, kies er dan voor om te starten met een geleide meditatie van 5 minuten. Je kunt kiezen voor een visuele meditatie, een ademhalingsmeditatie of een focusmeditatie waarbij je focust op bijvoorbeeld een lichaamsdeel. Probeer ook wat verschillende meditaties uit om te kijken wat werkt voor jou. En geef jezelf tijd om eraan te wennen. Wat is nu de kracht van meditatie? Meditatie vraagt je om bewust te zijn van het hier en nu. Onrust en andere vervelende emoties komen voort uit jouw gedachten aan en over de toekomst of het verleden. Vaak zijn we hier onbewust veel aandacht aan aan het geven en dat beïnvloedt onze gemoedstoestand.

   Als je focust op je ademhaling ben je altijd in het nu, want de adem die je nu voelt bestaat niet in de toekomst. Je weet inmiddels dat onrust en opgejaagdheid vooral voortkomt uit gedachten over de toekomst. Daarom is een ademhalingsoefening een goede techniek om jezelf weer naar het nu te halen. Daarnaast heeft jouw ademhaling invloed op je stressbeleving. Als je snel ademt geef je jouw brein het signaal dat er iets aan de hand is. Daardoor ga je nog sneller ademen en wordt je brein door je lichaam weer bevestigd dat er iets aan de hand is terwijl je brein maar niet kan ontdekken wat er dan aan de hand is. Wanneer je langzaam en rustig ademhaalt geef je jouw brein het signaal dat alles goed is. Daarmee creëer je automatisch al meer rust in je hoofd. In het dagelijks leven heb je overigens vaak niet door dat je te snel en oppervlakkig ademhaalt, zeker als het druk is. Het loont daarom om elke dag even een moment, of misschien wel twee of drie momenten te nemen waarop je focust op je ademhaling.

 2. Soms als ik fiets, zo’n twee uren lang op mijn racefiets, dan voel ik de mist, de regen en spoelt de wind mijn hoofd leeg.
  Soms verdwijn ik in het landschap om vervolgens verderop te voorschijn te komen.
  Als dan de fiets in het schuurtje staat om uit te rusten, komen er ineens allerlei gedachten en antwoorden op lang geleden gestelde vragen naar boven.
  Fantastisch !

 3. En weer is alles wat je aanstipt microscopisch precies raak, alsof je mijn hoofd kent. Onbewust bekwaam benoem ik het ook naar de mensen om mij heen wanneer ik bijvoorbeeld het nieuws kijk, of op mijn werk bedenk in wat voor zooi ik soms mijzelf heb gemanoeuvreerd.
  Enfin, ik neem je wijsheid weer mee: “Bewust kiezen voor de informatie die mij dient en waar ik ook daadwerkelijk iets mee kan.”

  Dank

 4. Wat ik in elk geval geleerd heb is dat het verstand vaak helemaal niet zo verstandig is. Wanneer je in staat bent te luisteren naar je intuïtie, merk je dat je veel meer weet en kunt dan je verstand je vertelt. Ik heb zeer veel ongewone, spirituele ervaringen gehad, die met het verstand niet te verklaren zijn, maar die me geleerd hebben te vertrouwen op het leven zelf. Het verstand heeft vaak de neiging de dingen veel somberder te zien dan ze uiteindelijk zijn. Als ik me zeker voel en goed in mijn vel zit, sta ik in contact met mijn diepste zelf, en zie ik meer dan mijn verstand bevatten kan. Maar als ik bezorgd ben dan geloof ik er soms niet meer in, slaat de twijfel toe en gaat mijn verstand met alles aan de haal. Angst en zorgen zijn scheppingen van het verstand en zijn nooit realistisch, intuïtie heeft het wel bij het goede eind, maar wat zij doorgeeft wordt niet altijd begrepen. Orakeltaal vertalen vereist diepe zelfkennis. Enfin, malende gedachten en onrust zijn niet altijd te voorkomen, ik accepteer ze nu als behoren bij het leven, leermomenten. Er komt een moment dat je je situatie wel begrijpt. Meditatie kan een goed hulpmiddel zijn, voor anderen wellicht niet. Maar vertrouwen hebben dat alles wat er gebeurt, juist datgene wat we als negatief ervaren, een oorzaak en een doel heeft, is iets wat ook ik nog heel erg moet leren. Maar de wetenschap dat het zo is, helpt me wel mijn gedachten onder controle te houden.
  Ben benieuwd naar andere ervaringen.

  1. Dankjewel Sytze voor je reactie. Heb je wel eens ademhaligs oefeningen geprobeerd? Als je focust op je ademhaling ben je altijd in het nu, want de adem die je nu voelt bestaat niet in de toekomst. Je weet inmiddels dat onrust en opgejaagdheid vooral voortkomt uit gedachten over de toekomst. Daarom is een ademhalingsoefening een goede techniek om jezelf weer naar het nu te halen. Daarnaast heeft jouw ademhaling invloed op je stressbeleving. Als je snel ademt geef je jouw brein het signaal dat er iets aan de hand is. Daardoor ga je nog sneller ademen en wordt je brein door je lichaam weer bevestigd dat er iets aan de hand is terwijl je brein maar niet kan ontdekken wat er dan aan de hand is. Dit kan ook leiden tot een paniekaanval. Dit proces kan ongedaan gemaakt worden door je ademhaling te vertragen. Wanneer je langzaam en rustig ademhaalt geef je jouw brein het signaal dat alles goed is. Daarmee creëer je automatisch al meer rust in je hoofd.

   Een voorbeeld:
   – Je ademt vier seconden langzaam in;
   – Vervolgens houd je jouw adem vier seconden vast;
   – Daarna blaas je jouw adem in vier seconden uit;
   – Je wacht vier seconden voordat je weer opnieuw ademhaalt.
   * Doe deze ademhalingscirkel vier keer achter elkaar.

 5. Door jullie tekst te lezen word ik al rustiger; het voelt als weldadig , alsof ik onder gelijkgestemden ben.
  Ik ben nu 76 jaar en begin pas nu echt toe te geven dat ik op diverse gebieden begaafd ben en dat mijn falen om een zo normaal mogelijk mens te worden hiermee sterk samenhangt.
  Ik heb vaak de neiging om dit aan de hand van diverse anecdotes uit mijn leven duidelijk te maken; wil niet verwaand overkomen!
  Als ik mijn hoofd vastpak en aandacht geef dan voel ik extra de onrust, die erin rondspookt in de vorm van gedachtes, asociaties, zorgen, plannen en ook af en toe een dwanggedachte.
  Die laatsten kan ik wel aardig toespreken, zodat ze wegzakken.
  Ik prijs me gelukkig dat ik als ex-moderne danser en tai-chi docent veel aan beweging, ademhaling en meditatie heb gedaan en nog doe en ook dat ik mijn creativiteit aardig kwijt kan in schilderijen en wandkleden maken.

  1. Annelies, ik lees je reactie en ben nieuwsgierig naar je. Is het mogelijk om te mailen? Ik ben
   niet zo goed in de contact-leg opties met dit programma. Misschien dat Adrienne jou mijn emailadres kan bezorgen, als je interesse hebt. (Adrienne, ik geef bij deze toestemming daarvoor.)
   Groetjes, Marijke

 6. Ik merk dat als ik mijzelf korte deadlines geef om alle acties uit te voeren die uit mijn snelle denken en plannen komen, ik veel uit mijn handen krijg en voldoening voel. Echter mijn lijf en gevoel kan het helemaal niet bij benen waardoor ik in een uitgeputte pieker stand kom.
  Na burn out en bore out nog geen goede modus/ manier in gevonden om toch productief te zijn en gedachten zowel als gevoel te volgen.

  De tips van meditatie en beperkte nieuws blootstelling werkt inderdaad goed. Toch heb ik moeite om te schakelen tussen die aan en uit stand.

  1. Soms is het ook een beetje uitzoeken wat je voor je werkt. Juist bewegen, of je hoofd leeg kunnen maken door te schrijven. Meditatie of juist ademhaling.

   Heb je wel eens geprobeerd om je te concentreren op je ademhaling? Als je focust op je ademhaling ben je altijd in het nu, want de adem die je nu voelt bestaat niet in de toekomst. Je weet inmiddels dat onrust en opgejaagdheid vooral voortkomt uit gedachten over de toekomst. Daarom is een ademhalingsoefening een goede techniek om jezelf weer naar het nu te halen. Daarnaast heeft jouw ademhaling invloed op je stressbeleving. Als je snel ademt geef je jouw brein het signaal dat er iets aan de hand is. Daardoor ga je nog sneller ademen en wordt je brein door je lichaam weer bevestigd dat er iets aan de hand is terwijl je brein maar niet kan ontdekken wat er dan aan de hand is. Dit kan ook leiden tot een paniekaanval. Dit proces kan ongedaan gemaakt worden door je ademhaling te vertragen. Wanneer je langzaam en rustig ademhaalt geef je jouw brein het signaal dat alles goed is. Daarmee creëer je automatisch al meer rust in je hoofd.

   Een voorbeeld:
   – Je ademt vier seconden langzaam in;
   – Vervolgens houd je jouw adem vier seconden vast;
   – Daarna blaas je jouw adem in vier seconden uit;
   – Je wacht vier seconden voordat je weer opnieuw ademhaalt.
   * Doe deze ademhalingscirkel vier keer achter elkaar.

 7. Veel van mijn extreme onhandigheid lijkt het gevolg te zijn van de snelheid van mijn denken…het gaat te snel en zo doe ik alles gauw fout…tot haast onder de bus lopen…

  1. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan dat onhandigheid ook een oorzaak kan zijn van Hoogbegaafdheid en snel denken. Ik heb een heel slechte coördinatie en kan dan ook niet goed samenwerken met mensen wanneer het op handigheid aankomt. Lichamelijk werk doe ik of alleen of ik laat het iemand anders opknappen. Mij wordt wel een luiheid verweten, maar ik voorkom liever conflicten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *