Misschien herken je wel van die dagen dat je superproductief bent en helemaal in flow aan het werken bent. En misschien herken je van die dagen dat je wel van alles aan het doen bent, maar dat je je toch de hele tijd opgejaagd voelt. Alsof je steeds te laat bent voor een belangrijke afspraak.
In de vorige blog hadden we het over onrust. Een opgejaagd gevoel ligt dicht bij onrust, al drijft opgejaagdheid nog iets sterker aan tot actie. Je voelt dat je iets te doen hebt wat je niet aan het doen bent.
Het is alleen niet altijd duidelijk wat je dan moet doen. Opgejaagdheid komt dan voort uit onduidelijkheid over wat je prioriteiten zijn en door een gebrek aan overzicht. Maar, opgejaagdheid kun je ook jezelf aanpraten. Zo kan opgejaagdheid voortkomen uit je eigen overtuiging dat je niet genoeg doet. Je verwacht bijvoorbeeld van jezelf dat je vandaag vijf acties afwerkt en je bent nu pas bij nummer twee, terwijl de dag al bijna om is.
Wanneer is er orde op zaken nodig?
Als je niet duidelijk hebt wat jouw belangrijkste acties zijn voor vandaag en je niet een maximaal aantal punten opschrijft die jouw aandacht mogen ontvangen, raakt jouw aandacht al snel versnipperd. Je gaat met allerlei dingen bezig waarbij je het gevoel hebt dat ze allemaal nu gedaan moeten worden. En snel ook. Dat geeft een opgejaagd gevoel.
Als je niet helder hebt wat jouw belangrijkste acties zijn voor vandaag of wat er dan precies gedaan moet worden, ben je daarnaast ook gevoeliger voor afleiding. En zodra jij je laat afleiden door bijvoorbeeld op je telefoon te kijken, je mail te checken of social media bij te houden, weet je diep van binnen wel dat je niet de juiste dingen aan het doen bent. Je weet wel dat je niet aan het doen bent wat je eigenlijk zou moeten doen. Dit kan, naast een opgejaagd en onrustig gevoel, ook schuldgevoelens met zich meebrengen.
De oplossing voor opgejaagdheid
Net zoals bij onrust is de oplossing voor opgejaagdheid tweeledig. En net zoals geldt voor onrust is het nodig dat je op dagelijkse basis een betere balans vindt tussen wat wij bij Gifted People ‘input, output en no-put’ noemen. Als je uit balans bent en je opgejaagd voelt, neem je te weinig tijd voor output en/of no-put. Als gevolg kom je niet toe aan wat echt belangrijk is, of kun je niet meer goed zien wat echt belangrijk is. Dat geeft het opgejaagde gevoel.
Op de tweede plaats is het nodig dat je heel goed weet waar jouw output en no-put momenten uit bestaan. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat je wel dingen gaat doen, maar niet de juiste dingen. Als je meer wilt weten over input, output en no-put en als je deze balans wilt herstellen, meld je dan aan voor het Gifted People Membership. Daar zetten we binnenkort de module online: ‘De juiste input, output en no-put’. Superwaardevol voor je als je nog regelmatig last hebt van opgejaagdheid, en als je ook meer wilt ontdekken over hoogbegaafdheid natuurlijk.
Ervaar jij weleens opgejaagdheid? Hoe ga je daarmee om? Laat je het weten onder deze blog?
–
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.