Hoe ontstaat opgejaagdheid?

Hoe ontstaat opgejaagdheid?

Adrienne | Gifted People Onrust 35 Comments

Misschien herken je wel van die dagen dat je superproductief bent en helemaal in flow aan het werken bent. En misschien herken je van die dagen dat je wel van alles aan het doen bent, maar dat je je toch de hele tijd opgejaagd voelt. Alsof je steeds te laat bent voor een belangrijke afspraak.

In de vorige blog hadden we het over onrust. Een opgejaagd gevoel ligt dicht bij onrust, al drijft opgejaagdheid nog iets sterker aan tot actie. Je voelt dat je iets te doen hebt wat je niet aan het doen bent.

Het is alleen niet altijd duidelijk wat je dan moet doen. Opgejaagdheid komt dan voort uit onduidelijkheid over wat je prioriteiten zijn en door een gebrek aan overzicht. Maar, opgejaagdheid kun je ook jezelf aanpraten. Zo kan opgejaagdheid voortkomen uit je eigen overtuiging dat je niet genoeg doet. Je verwacht bijvoorbeeld van jezelf dat je vandaag vijf acties afwerkt en je bent nu pas bij nummer twee, terwijl de dag al bijna om is.

Wanneer is er orde op zaken nodig?

Als je niet duidelijk hebt wat jouw belangrijkste acties zijn voor vandaag en je niet een maximaal aantal punten opschrijft die jouw aandacht mogen ontvangen, raakt jouw aandacht al snel versnipperd. Je gaat met allerlei dingen bezig waarbij je het gevoel hebt dat ze allemaal nu gedaan moeten worden. En snel ook. Dat geeft een opgejaagd gevoel.

Als je niet helder hebt wat jouw belangrijkste acties zijn voor vandaag of wat er dan precies gedaan moet worden, ben je daarnaast ook gevoeliger voor afleiding. En zodra jij je laat afleiden door bijvoorbeeld op je telefoon te kijken, je mail te checken of social media bij te houden, weet je diep van binnen wel dat je niet de juiste dingen aan het doen bent. Je weet wel dat je niet aan het doen bent wat je eigenlijk zou moeten doen. Dit kan, naast een opgejaagd en onrustig gevoel, ook schuldgevoelens met zich meebrengen.

De oplossing voor opgejaagdheid

Net zoals bij onrust is de oplossing voor opgejaagdheid tweeledig. En net zoals geldt voor onrust is het nodig dat je op dagelijkse basis een betere balans vindt tussen wat wij bij Gifted People ‘input, output en no-put’ noemen. Als je uit balans bent en je opgejaagd voelt, neem je te weinig tijd voor output en/of no-put. Als gevolg kom je niet toe aan wat echt belangrijk is, of kun je niet meer goed zien wat echt belangrijk is. Dat geeft het opgejaagde gevoel.

Op de tweede plaats is het nodig dat je heel goed weet waar jouw output en no-put momenten uit bestaan. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat je wel dingen gaat doen, maar niet de juiste dingen. Als je meer wilt weten over input, output en no-put en als je deze balans wilt herstellen, meld je dan aan voor het Gifted People Membership. Daar zetten we binnenkort de module online: ‘De juiste input, output en no-put’. Superwaardevol voor je als je nog regelmatig last hebt van opgejaagdheid, en als je ook meer wilt ontdekken over hoogbegaafdheid natuurlijk.

Ervaar jij weleens opgejaagdheid? Hoe ga je daarmee om? Laat je het weten onder deze blog?

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail. 

Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Vorige blogVolgende blog

Comments 35

    1. Post
      Author
  1. Zo herkenbaar. Heb ik ook last van, springen in conversaties. Mijn verhaal in mijn hoofd gaat sneller dan ik het uitleggen kan. En word dan niet altijd begrepen.
    Waardoor weer nutteloze (kwetsende)discussies ontstaan.

    1. Oh Jackie wat vervelend voor je dat deze discussies dan ontstaan. Ik hoop dat je de komende weken iets hebt aan de blogs.

  2. Hallo ,

    Ik heb de “diagnose” nog niet zo heel lang…Dit geeft mij enerzijds wat meer innerlijke rust doch de onrust blijft wel. Vaak als ik mij duidelijk onbegrepen voel ga ik over de rooie en leidt dit tot eindeloze en vooral uitputtende discussies die nergens op slaan , alsof de wereld een empathiegebrek heeft en mij dus niet kan begrijpen , vooral als ik ” van de hak op de tak spring” ( zo lijkt dat althans voor hen te zijn??)Het voordeel van het te weten dat ik anders zou zijn is dat ik mij er niet teveel vragen meer bij stel en dat ik mij bewuster begin te worden van het “springen” in conversaties , puur omdat ik er vanuit ging dat ze me zouden verstaan . Ik lijk niet te functioneren na zulk gesprek. Maar het blijft onrust veroorzaken. Zijn er misschien speciale hulporganisaties die me zouden verstaan ? ik vrees dat ik hulp nodig heb , het doet mijn zelfvertrouwen geen deugd en ik had dat al niet.
    het multi-tasken leidt eronder…

  3. Heel herkenbaar. In mijn goede dagen ,zo noem ik ze ,kan ik multitasken en de ene taak na de andere afwerken maar honger op T eind van de dag nog naar meer om de opgejaagdheid kwijt te worden.
    Andere dagen sta ik in de ochtend op met een opgejaagd gevoel of mijn dag al tekort wordt voordat hij begint.
    En dan zijn er nog de dagen dat ik compleet passief en uitgeput erbij loop en me daar weer over opjaag want ik MOET toch werken. Zelfs boodschappen doen is bij mij in super sprint.
    Ben sinds een tijdje zonder uurwerk aan het leven en dat geeft wel wat rust moet ik zeggen.

    1. Hi,
      zonder klok is minder ” sociale druk” … Mijn persoonlijk geheimpje enneuh herkenningspuntje onderling ? 😉

    2. Lastig is dat he, als je die opgejaagdheid en onrust blijft ervaren. De komende weken gaan de blogs hier ook nog verder over. Wat fijn dat zonder horloge leven je iets meer rust geeft. Heb je wel eens nagedacht of het laten bezorgen van je boodschappen iets voor je kan zijn?

  4. Het is zo apart!
    Met alles waar ik zelf bezig ben – zoals nu weer – dit onderwerp OPGEJAAGDHEID dat verschijnt of wel op deze blog of lees of hoor ik ergens anders.
    Het is opvallend!!!

    In ieder geval fijn te lezen dat ik niet de enige ben en dat OPGEJAAGDHEID eigenlijk HET SIGN is pas op de plaats te maken.
    Iets anders lekker ontspannends simpels of leuks te gaan doen, iets dat IN HET LICHAAM en UIT HET HOOFD brengt. Punt.

    1. Mooi Iris om te lezen dat de blogs precies op het juiste moment voor je komen. Inderdaad iets ontspannends doen helpt inderdaad, maar sommige voelen zich zelfs daar nog schuldig over. De komende weken gaan we in de blogs hier nog op verder.

  5. Ik heb een lijstje gemaakt van grote en kleine dingen die nog gedaan of geregeld moeten worden en dir vink ik af. Ben al blij als ik 1 vinkje kan zetten per dag want ik bedenk altijd weer een ander leuk klein projectje. Wij leven in Griekenland en zodra we afhankelijk zijn van Griekse hulp of er een projectje tot Project wordt slaat de gejaagdheid toe. Even met 2 voeten op de grond, ademhalen en denken “morgen is er weer een dag en overmorgen is er weer een dag”. En dan even op de lijst kijken naar iets kleins om een vinkje te zetten: 2 schroefjes indraaien, haakje ophangen, deurklink reparen etc.

    1. Super waardevol Niek dat je dit doet! Mooi ook dat je jezelf niet gaat opleggen om het hele lijstje af te werken maar zorgt dat het ook haalbaar voor jezelf is om te doen.

  6. Het is eerder dat je een uitkomst in je hoofd hebt, maar het moet in 5 min. Uitgeschreven of gemaakt zijn. De (noodzakelijke) weg ernaartoe is er teveel aan. En dan geraak je opgejaagd: ik weet het resultaat, waarom moet die tralala errond? Zij het een nota schrijven die probleem en oplossing met elkaar verbindt, of de praktische uitwerking van een oplossing die veel te lang duurt… heel lastig en uitstel is zo makkelijk en aantrekkelijk. Ja dus, heel herkenbaar

  7. Ik word echt gek van het spanningsveld tussen “ik moet doen wat ik niet wil doen” en “ik heb geen tijd/ruimte om te dien wat ik wil doen” en daardoor voel ik me bijzonder opgejaagd en doe ik geen klap meer. Ik lig met heel mijn onrust en heel mijn opgejaagd gevoel op de bank en schakel van instagram naar facebook en weer terug. Elke dag, de hele dag. En het wordt zo erg dat ik zwaar depressieve gevoelens krijg maar ik kan er niet uit.

      1. Ik herken dit zo. Ook bij de reacties.
        Onrust door behoefte naar productief bezig te zijn, kennis op te doen, ontdekken enz.
        En opgejaagd voelen. Dan moet alles snel, vind ik iets veel te langzaam gaan.
        Waarschijnlijk door te veel dingen gedaan te hebben die moeten (van mezelf) en te weinig ontspanning. Daardoor ook regelmatig verstrooid.

    1. Warren Buffet gaf ooit de opdracht aan iemand om een lijst te maken met 25 dingen die hij het liefste wilde doen en bereiken in zijn leven. Vervolgens vroeg hij hem om van die 25 de 5 belangrijkste uit te kiezen.

      Deze 5 belangrijkste kunnen worden gezien als “levensprioriteiten”. Bezig zijn met jouw levensprioriteiten geeft jou de meeste voldoening, het geeft je een gevoel van gedrevenheid, je ervaart het als zinvol, het ligt in het verlengde van jouw drijfveren, jouw levensvisie, jouw missie. Het zijn de zaken waarvoor jij een oplossing hebt, waarvoor jij een oplossing wilt bieden.

      Naast het weten van wat deze prioriteiten zijn, is het echter net zo belangrijk om te weten wat de 20 minder belangrijke zaken zijn. Dit zijn namelijk jouw ‘b-plannen’.

      Stel voor jezelf jouw top 25 op, bepaal de top 5, leg hier vanaf nu jouw focus op en negeer de andere 20. Vraag jezelf ook meerdere keren per dag af of je bezig bent met jouw top 5, of dat je afgeleid bent door iets anders. Onthoud dat waar jij je op focust, je ook naar toe beweegt en waar maakt. Jouw toekomst is een optelling van waar je dagelijks mee bezig bent. Zorg dus dat je weet waar jouw focus ligt.

      De komende weken gaan we nog verder in op het onderwerp onrust, ik hoop dat je daar echt iets aan zult hebben. Heb je al eens een gratis online masterclass gevolgd? https://giftedpeople.eu/gratis-masterclass/

  8. Opgejaagdheid associeer ik met een gebrek aan focus (cognitief) of niet goed lopen van (werk)contacten (sociaal) of, worst case, een combinatie van beide. Ik voel me niet opgejaagd door deadlines (zoals misschien vroeger), omdat ik daar meer orde in schep. Opgejaagdheid kan voor mij soms ook een onbestemd gevoel zijn, maar dan is het misschien een kwestie van stilstaan bij, doordenken, en nadenken hoe ik ergens vat op krijg om te weten wat tussen mij en goed in een werk flow komen in staat.

  9. En opeens valt het kwartje waarom je in je journal 3 to do’s max noteert.. Ik dacht vaak ‘ja maar, ik doe dit nog even snel en dit en oh ja ook nog even dat, want dat is lekker productief’..
    Met als gevolg vaak onrust, opgejaagdheid en/of schuldgevoel als ik ‘niets’ doe..

    Ben benieuwd naar de module!

  10. Opgejaagd voel ik me al heel lang niet meer, dat heb ik mezelf afgeleerd. ‘Morgen is ook weer een dag’ of ‘het werk loopt niet weg’ zijn de twee beste hulpmiddelen voor mij geweest hier tegen. En dat geeft al rust dat ik mezelf niet meer verplicht tot actie.

  11. Ik sta nooit erg vroeg op. Wanneer ik wakker word laat ik alles wat ik moet doen die dag aan me voorbij gaan. Ik bereid me mentaal voor. Dan begin ik rustig aan de dag, zo nodig maak ik een lijstje wat beslist gebeuren moet en wat nog uitgesteld kan worden. Het doorstrepen van het lijstje geeft een bevredigend gevoel.
    Waar ik heel erg opgejaagd van word is wanneer ik afhankelijk ben van anderen, die hun werk niet doen. Ik woon in Frankrijk, in Nederland vinden we vaak dat wij best een beetje meer laisser-faire mentaliteit mogen hebben en nemen een voorbeeld aan de Fransen. Nou, wees maar blij dat wij een daadkrachtiger instelling hebben. Zo vaak schiet iedereen in de stress omdat het plotseling vijf over twaalf is en van alles moet worden geregeld omdat alles te laat is. Veel agressie, schuld afschuiven enz. Frankrijk is veel stressvoller dan Nederland.

  12. Ja regelmatig. En meestal veroorzaak ik het zelf, omdat ik vind dat ik HEEL PRODUCTIEF moet zijn. En dat betekent meestal heel veel doen, maar eigenlijk word ik daar nooit blij van en veel doen staat niet gelijk aan productief zijn. Ik leg mezelf veel te veel druk op en sinds ik me dat heb gerealiseerd, probeer ik aan een of twee dingen te denken die ik die dag echt moet doen. De rest is bijzaak, mag ik doen, maar hoeft niet. Zo hoop ik mezelf aan te leren dat er meer rust in mijn hoofd komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *