Ik ben het inmiddels wel gewend dat mijn bovenkamer vrijwel altijd op volle toeren draait. Vroeger ben ik weleens jaloers geweest op mensen die dat schijnbaar veel minder hadden. Mensen die niet een eindeloze stroom aan snelle gedachten leken te hebben. Mensen die niet overal alles zagen en continu nadachten over waar het beter, sneller of mooier kon. Ik werd ook regelmatig overvallen door de hoeveelheid aan dingen die ik wilde doen of dacht te moeten doen. Of ik dacht te veel na over wat er mogelijk mis kon gaan. Met veel slapeloze nachten als gevolg. Gek werd ik soms van die bovenkamer.

Inmiddels heb ik gelukkig veel minder last van die onrust. Enerzijds omdat ik beter begrijp wat onrust veroorzaakt, zodat ik het vaak al kan voorkomen. Anderzijds omdat ik de tools heb gevonden om de onrust op te lossen op het moment dat ik deze nog wel ervaar.

Hoe ontstaat onrust? 

Onrust in je hoofd kan worden veroorzaakt door verschillende factoren en jouw eigen bedrading speelt daarin mee. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld sneller onrust dan anderen. Als je herkenning vindt in hoogbegaafdheid, zul je herkennen dat jouw gedachten elkaar razendsnel opvolgen. Dit helpt je om snel te kunnen schakelen en verbanden te zien. Maar, het kan net zo goed voor onrust zorgen als je gedachten ook te snel voor jou gaan. Daarom is het voor jou als snelle denker extra belangrijk om jezelf regelmatig bewust te maken van je denken en je gedachten.

Als hoogbegaafde kun je ook sneller stress en onrust ervaren vanwege de hoge eisen die je aan jezelf stelt en omdat je al snel ziet wat er gedaan moet worden of wat er mis kan gaan. Hierdoor ben je geneigd om jezelf meer werk op de hals te halen en zul je sneller het gevoel hebben dat je tijd tekortkomt.

Grappig genoeg kun je ook gevoelens van onrust ervaren als je juist te weinig te doen hebt. Dit komt dan voort uit het gevoel dat je meer zou moeten doen dan dat je nu aan het doen bent. Vaak gecombineerd met het gevoel dat je jouw tijd aan het verspillen bent.

De oplossing voor onrust

De oplossing voor onrust is tweeledig. Allereerst is het nodig dat je op dagelijkse basis een betere balans vindt tussen wat wij bij Gifted People ‘input, output en no-put’ noemen. Als je uit balans bent, dan neem je bijvoorbeeld te veel input tot je. Dat zorgt dan voor onrust omdat jouw kennis- en informatie-emmertje overloopt. Als je een te veel aan output levert, zul je merken dat je ongeïnspireerd en vermoeid raakt, dat maakt het dan moeilijker om in beweging te komen wat weer zorgt voor opgejaagdheid. En als je een tekort aan no-put hebt, zul je onrust en opgejaagdheid ervaren omdat jouw gedachten met jou aan de haal gaan.

Op de tweede plaats is het nodig dat je heel goed weet waar jouw input, output en no-put momenten uit bestaan. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat je de verkeerde dingen tot je neemt of je tijd verspilt aan de verkeerde acties. Als je meer wilt weten over input, output en no-put en als je deze balans wilt herstellen, meld je dan aan voor het Gifted People Membership. Daar zetten we binnenkort de module online: ‘De juiste input, output en no-put’. Superwaardevol voor je als je nog regelmatig last hebt van onrust, en als je ook meer wilt ontdekken over hoogbegaafdheid natuurlijk.

Hoe vaak heb jij last van onrust? Hoe ga je daarmee om? Laat je het weten onder deze blog?

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil  het e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden