Hoe je van onrealistische plannen en ideeën naar realiteit gaat

Omdat je als hoogbegaafde meer dan gemiddeld kunt overzien, kun je ook al oplossingen zien die voor de meeste mensen niet zichtbaar zijn. Oplossingen in bedrijven, maar ook op grotere schaal. Je begrijpt vaak ook niet waarom mensen bepaalde dingen doen ‘waarom zien zij nou niet dat…’. Het kan jou extreem boos maken als mensen ondoordachte dingen doen die invloed hebben op bijvoorbeeld het milieu, dierenwelzijn of sociale gevolgen hebben. En het geeft je een gevoel van machteloosheid, want je weet dat de oplossing groter is dan jij in je eentje kunt bewerkstelligen. De kans is groot dat jij je er dan maar bij neer gaat leggen. “Want wat kan ik er aan doen?”

Een idealistische wereld

Vanuit het idealisme kun jij een andere wereld zien. Een wereld waarin mensen beter met elkaar om gaan en vanuit gelijkwaardigheid. Verspilling en vervuiling behoren tot het verleden. Een wereld zonder leed. En bepaalde thema’s raken jou meer dan andere. Dat merk je zelf ook wel. Zodra iemand er over begint, voel jij de emotie loskomen in je lichaam. Over sommige thema’s word jij extreem boos. Bijvoorbeeld over de manier waarop er met ouderen of dieren wordt omgegaan. En hoe bozer jij ergens over wordt, des te meer het iets zegt over wat jij te doen hebt.

Het is belangrijk dat je gaat herkennen welke thema’s voor jou belangrijk zijn. Welke thema’s jou raken, dan kun je ook herkennen waar jij een rol in zou kunnen en willen spelen. En wanneer je dat gaat doen, ga je zien dat je die boosheid en gevoelens van machteloosheid kunt omzetten naar beweging en energie. Dat jij, wanneer je ergens voor gaat staan, al heel veel kunt bewerkstelligen.

Het begint bij jou

Als hoogbegaafde kun je groot denken in de oplossingen die nodig zijn. En veel van die oplossingen zijn voor de meeste mensen om je heen niet te bevatten. Dat kan jou aan het twijfelen brengen terwijl jij je aan de andere kant juist geroepen voelt om er iets mee te doen.

Maar de enige manier om van jouw idealistische plannen en wensen naar realiteit te komen, is als jij iets in beweging gaat zetten. In de video die ik in de vorige blog met je deelde wordt een mooi voorbeeld getoond van een man die op een berg behoorlijk vreemd staat te dansen. Als enige. Hij wordt door mensen nagekeken en er wordt om hem gelachen. Maar dan ineens komt er een tweede man bij. En zodra er een tweede man bij komt, is het ineens veel minder raar. Er komt een derde man bij. Een vierde. Er gaan steeds meer mensen mee dansen. Die eerste man is niet meer raar of vreemd. Hij is een starter geweest van een nieuwe beweging die andere mensen in bewegingen heeft gebracht. Hij moest het alleen laten zien en blijven doen tot die tweede man opstond.

Zo werkt het ook in de praktijk. Door ergens voor te gaan staan en door te blijven geloven in de impact die jij kunt maken, kun je ook daadwerkelijk iets gaan veranderen voor de wereld. Ook al begin je alleen, dat betekent niet dat je er altijd alleen voor zult staan.

Neem jouw idealistische plannen daarom heel serieus. Ga op zoek naar wat jouw thema’s zijn en kijk wat jij er aan kunt doen. Denk niet “wie ben ik om” of “ik ben maar 1 persoon”. Alles begint met die ene persoon die opstaat. Maak van jouw idealisme een nieuwe realiteit.

Wat kun je doen?

 • Denk eens na over wat jou het meeste aan het hart gaat. Waar maak jij je altijd boos over als jij er aan denkt? En wat zou je daaraan willen doen? Wat kun je nu al doen?

En wat gaat jou het meeste aan het hart?


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

3 Reacties

 1. Frouktje Dorland

  Mijn ideaal is om elk kind te laten zijn wie hij al is. Dat de trauma’s uit het verleden een plek kunnen krijgen waardoor ze geen blokkade vormen voor zijn toekomst. Ik wil dit bereiken door therapie op maat van het kind te geven, door spel binnen en buiten, creatieve vormen mogelijk muziek en dans. Ik wil de ouders en leerkrachten helpen om naar hun kind te kijken op een manier dat ze de positieve dingen zien en dat helpen vergroten en het tempo van het kind te volgen. Geld mag hierin geen belemmering vormen, dit wil ik voor vluchtelingenkinderen zonder status tot aan de ‘rijke-lui’ kinderen.

  Antwoord
  • Rosa

   Ja, Froukje! Ik deel jouw ideaal helemaal. Dat wil ik ook. Ik wil bovendien het schoolsysteem helpen kantelen van controledrang en dwang naar vertrouwen. We kunnen samen de toekomst ontwerpen. Samen met de kinderen, in gelijkwaardigheid.

   Antwoord
  • Marieke

   Wauw..wat mooi gezegd. En ook helemaal precies mijn droom en beginnende realiteit met mijn eigen praktijk Lief & leefkracht, kindertherapie& coaching. Veel plezier en het gaat je zeker lukken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden