We hebben het in de vorige blogs gehad over intentie en doelen en onszelf de vraag gesteld ‘Ben ik te hard of juist te zacht voor mezelf?’. In deze blog richten we ons op dagelijkse acties en de daarbij behorende valkuilen.
Zodra je jouw doelen helder hebt gemaakt, kun je namelijk gaan onderzoeken welke acties daarbij passen en kun je deze gaan inplannen. Als je nog niet weet welke acties er nodig zijn, dan is de actie die je kunt ondernemen: het onderzoeken van wat nodig is om je doelen te realiseren dit jaar.
Waar bestaan je dagelijkse acties uit?
Je dagelijkse acties bestaan in ieder geval uit dingen die nodig zijn voor je werk, je gezin, je gezondheid, je ontwikkeling of voor de realisatie van jouw jaardoelen en intenties. Het zijn de acties die jou het gevoel geven dat je vandaag iets waardevols hebt gedaan.
Sommige van deze acties mogen ook terugkerend zijn. Dat zijn dan acties die je elke dag doet. Ik kies er bijvoorbeeld voor om drie acties te doen die voor vandaag belangrijk zijn en om één dagelijks terugkerende actie te doen die past bij mijn jaardoelen en intenties.
Schrijven is voor mij zo’n terugkerende actie. Ik maak daar elke dag zo’n twee uur tijd voor vrij. Als ik dat heb gedaan, heb ik meteen al een gevoel van voldoening en tevredenheid. Enerzijds omdat ik de activiteit zelf superleuk vind om te doen. En anderzijds omdat het bijdraagt aan mijn jaardoelen.
Daarnaast bepaal ik welke acties ik vandaag minimaal en vooral ook maximaal gedaan wil hebben. Want als ik dat niet doe, word alles ineens belangrijk en ben ik nooit klaar met de dag. Aan het einde van de dag heb ik dan van alles gedaan, maar ook een super onverzadigd gevoel, omdat ik het idee heb dat ik helemaal niet zoveel heb gedaan. Door maximaal drie tot vijf acties voor de dag op te schrijven, houd ik overzicht en inzicht in mijn eigen vooruitgang.
Niet alles hoeft vandaag
Als je aan het begin van de dag bepaalt wat je aan acties gaat doen, wees dan voorbereid op deze valkuilen:
1. Je vindt alsnog dat je niet genoeg hebt gedaan
Als je voor jezelf drie acties hebt opgeschreven en je hebt deze vrij vroeg op de dag gedaan, kan het zijn dat je daardoor denkt dat je niet genoeg hebt gedaan. Je sluit met een stuk onvervuldheid en ontevredenheid je dag af. Vaak gaat dit gepaard met het hebben van een hoge lat; je bent pas tevreden als je elke minuut van de dag goed hebt benut.
Enerzijds is het goed om te onderzoeken wat voor acties je hebt opgeschreven en of je deze acties niet iets kunt vergroten. Stel dat je drie telefoontjes moet plegen vandaag, kun je dat noteren als individuele acties of als een gezamenlijke actie. Dan schrijf je op: actie 1, telefoontjes plegen.
Anderzijds is het goed om te onderzoeken welke laag hier nog onder zit. Welke overtuigingen spelen hier mee? Waarom is het zo belangrijk dat je genoeg doet? Wat zegt dit over jou en de mate waarin jij jezelf goed genoeg vindt? Soms is het namelijk niet een kwestie van meer doen, maar van meer acceptatie dat het ook oké is als je de hele dag maar één ding hebt gedaan.
2. Jeschrijft te veel acties op
Deelnemers van het Insight programma ontvangen ook het Insight Journal. Het Insight Journal helpt je om bewuster te leven met intentie. In het Insight Journal schrijf je onder andere op wat je allerbelangrijkste actie van de dag is welke drie kleinere acties je wilt doen vandaag. Ruimte voor meer acties is er niet. En waarom niet? Omdat je anders nog veel meer acties op gaat schrijven.
We onderschatten vaak aan het begin van de dag hoeveel vrije ruimte we hebben. Je denkt bijvoorbeeld dat je acht uur per dag de tijd hebt voor deze acties. Maar, van die acht uur blijft weinig over als je meerekent dat je af en toe wordt gestoord, pauze houdt of iets tussendoor krijgt wat jouw aandacht nodig heeft. Hier mag je rekening mee houden in je planning. Want als je te veel acties opschrijft, heb je continu het gevoel dat je tekortschiet en er is weinig meer demotiverend dan hard werken en toch voor je gevoel tekortschieten.
3. Je vergeet halverwege de dag wat je plan was.
Misschien herken je in jezelf een kleine chaoot die graag bewust wil leven, maar ook gevoelig is voor het zichzelf ergens in verliezen wat niet de bedoeling was voor vandaag.
Je kunt dan jouw dag fantastisch voorbereiden en plannen en toch aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat je jouw plan helemaal vergeten bent. In dat geval is het slim om voor jezelf gedurende de dag reminders in te bouwen. Zet bijvoorbeeld alarmpjes op je telefoon die een paar keer per dag afgaan en koppel daaraan de actie dat je jouw opgeschreven punten voor vandaag er weer even bij pakt. Op die manier train je jezelf om af en toe jouw dag-lijstje erbij te pakken en met meer intentie je dag te leven. Je gaat merken dat dit je ook veel rust in je hoofd gaat geven.
Net zo belangrijk: oordeel niet over jezelf en roep ook niet te snel: ‘Dit is gewoon niets voor mij’. Als je iets probeert en het lukt de eerste keer niet, wees dan vooral nieuwsgierig en vraag jezelf af: ‘Waarom lukte het vandaag niet? En hoe kan ik het morgen dan beter doen?’
Het hoeft niet, maar het is wel slim
Uiteindelijk hoef je natuurlijk niet je dag in te gaan met intenties en vooropgestelde acties. Je kunt ook gedurende de dag zien waar je zin in hebt of wat je tegenkomt. Misschien ervaar je ook een beetje weerstand bij al dat plannen. Allemaal prima. Tenzij je eigenlijk daarmee jezelf in de weg zit. En dat jezelf in de weg zitten is soms minder opvallend dan je zou verwachten.
Stel dat jij bijvoorbeeld graag een boek wil schrijven en dat ga je doen op de momenten dat het uitkomt. Dan zul je in het beste geval op sommige momenten denken: ‘Hee, ik ga even aan de slag met dat boek’. Maar, in de meeste gevallen zul je het vergeten. Of je vindt het best spannend en daardoor maak je er bewust geen ruimte voor in je dag. Want: ‘druk, druk, druk’. Veel van de dingen die je wilt doen, gebeuren pas als jij je echt voorneemt om het te gaan doen en er vervolgens ruimte voor maakt in je dag.
Wat kun je doen?
Begin morgen al eens met deze opdracht: Schrijf aan het begin van je dag op in je agenda of in een notitieboekje wat jouw belangrijkste actie van de dag is. Bepaal daarna welke drie acties je gaat doen en die jou aan het einde van de dag een gevoel van tevredenheid gaan geven.
Evalueer aan het einde van de dag hoe het is gegaan. En bepaal waar je de volgende dag beter kan. Doe deze opdracht minimaal een week.
Hoe ga jij jouw dagen in? Neem je de tijd om deze vooraf te plannen?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.
We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.