Hoe haal je meer uit je dag?

We hebben het in de vorige blogs gehad over intentie en doelen en onszelf de vraag gesteld ‘Ben ik te hard of juist te zacht voor mezelf?’. In deze blog richten we ons op dagelijkse acties en de daarbij behorende valkuilen. 

Zodra je jouw doelen helder hebt gemaakt, kun je namelijk gaan onderzoeken welke acties daarbij passen en kun je deze gaan inplannen. Als je nog niet weet welke acties er nodig zijn, dan is de actie die je kunt ondernemen: het onderzoeken van wat nodig is om je doelen te realiseren dit jaar. 

Waar bestaan je dagelijkse acties uit? 

Je dagelijkse acties bestaan in ieder geval uit dingen die nodig zijn voor je werk, je gezin, je gezondheid, je ontwikkeling of voor de realisatie van jouw jaardoelen en intenties. Het zijn de acties die jou het gevoel geven dat je vandaag iets waardevols hebt gedaan.  

Sommige van deze acties mogen ook terugkerend zijn. Dat zijn dan acties die je elke dag doet. Ik kies er bijvoorbeeld voor om drie acties te doen die voor vandaag belangrijk zijn en om één dagelijks terugkerende actie te doen die past bij mijn jaardoelen en intenties. 

Schrijven is voor mij zo’n terugkerende actie. Ik maak daar elke dag zo’n twee uur tijd voor vrij. Als ik dat heb gedaan, heb ik meteen al een gevoel van voldoening en tevredenheid. Enerzijds omdat ik de activiteit zelf superleuk vind om te doen. En anderzijds omdat het bijdraagt aan mijn jaardoelen.  

Daarnaast bepaal ik welke acties ik vandaag minimaal en vooral ook maximaal gedaan wil hebben. Want als ik dat niet doe, word alles ineens belangrijk en ben ik nooit klaar met de dag. Aan het einde van de dag heb ik dan van alles gedaan, maar ook een super onverzadigd gevoel, omdat ik het idee heb dat ik helemaal niet zoveel heb gedaan. Door maximaal drie tot vijf acties voor de dag op te schrijven, houd ik overzicht en inzicht in mijn eigen vooruitgang. 

Niet alles hoeft vandaag 

Als je aan het begin van de dag bepaalt wat je aan acties gaat doen, wees dan voorbereid op deze valkuilen: 

1. Je vindt alsnog dat je niet genoeg hebt gedaan

Als je voor jezelf drie acties hebt opgeschreven en je hebt deze vrij vroeg op de dag gedaan, kan het zijn dat je daardoor denkt dat je niet genoeg hebt gedaan. Je sluit met een stuk onvervuldheid en ontevredenheid je dag af. Vaak gaat dit gepaard met het hebben van een hoge lat; je bent pas tevreden als je elke minuut van de dag goed hebt benut. 

Enerzijds is het goed om te onderzoeken wat voor acties je hebt opgeschreven en of je deze acties niet iets kunt vergroten. Stel dat je drie telefoontjes moet plegen vandaag, kun je dat noteren als individuele acties of als een gezamenlijke actie. Dan schrijf je op: actie 1, telefoontjes plegen. 

Anderzijds is het goed om te onderzoeken welke laag hier nog onder zit. Welke overtuigingen spelen hier mee? Waarom is het zo belangrijk dat je genoeg doet? Wat zegt dit over jou en de mate waarin jij jezelf goed genoeg vindt? Soms is het namelijk niet een kwestie van meer doen, maar van meer acceptatie dat het ook oké is als je de hele dag maar één ding hebt gedaan. 

2. Jeschrijft te veel acties op  

Deelnemers van het Insight programma ontvangen ook het Insight Journal. Het Insight Journal helpt je om bewuster te leven met intentie. In het Insight Journal schrijf je onder andere op wat je allerbelangrijkste actie van de dag is welke drie kleinere acties je wilt doen vandaag. Ruimte voor meer acties is er niet. En waarom niet? Omdat je anders nog veel meer acties op gaat schrijven. 

We onderschatten vaak aan het begin van de dag hoeveel vrije ruimte we hebben. Je denkt bijvoorbeeld dat je acht uur per dag de tijd hebt voor deze acties. Maar, van die acht uur blijft weinig over als je meerekent dat je af en toe wordt gestoord, pauze houdt of iets tussendoor krijgt wat jouw aandacht nodig heeft. Hier mag je rekening mee houden in je planning. Want als je te veel acties opschrijft, heb je continu het gevoel dat je tekortschiet en er is weinig meer demotiverend dan hard werken en toch voor je gevoel tekortschieten. 

3. Je vergeet halverwege de dag wat je plan was.

Misschien herken je in jezelf een kleine chaoot die graag bewust wil leven, maar ook gevoelig is voor het zichzelf ergens in verliezen wat niet de bedoeling was voor vandaag.  

Je kunt dan jouw dag fantastisch voorbereiden en plannen en toch aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat je jouw plan helemaal vergeten bent. In dat geval is het slim om voor jezelf gedurende de dag reminders in te bouwen. Zet bijvoorbeeld alarmpjes op je telefoon die een paar keer per dag afgaan en koppel daaraan de actie dat je jouw opgeschreven punten voor vandaag er weer even bij pakt. Op die manier train je jezelf om af en toe jouw dag-lijstje erbij te pakken en met meer intentie je dag te leven. Je gaat merken dat dit je ook veel rust in je hoofd gaat geven.  

Net zo belangrijk: oordeel niet over jezelf en roep ook niet te snel: ‘Dit is gewoon niets voor mij’. Als je iets probeert en het lukt de eerste keer niet, wees dan vooral nieuwsgierig en vraag jezelf af: ‘Waarom lukte het vandaag niet? En hoe kan ik het morgen dan beter doen?’

Het hoeft niet, maar het is wel slim 

Uiteindelijk hoef je natuurlijk niet je dag in te gaan met intenties en vooropgestelde acties. Je kunt ook gedurende de dag zien waar je zin in hebt of wat je tegenkomt. Misschien ervaar je ook een beetje weerstand bij al dat plannen. Allemaal prima. Tenzij je eigenlijk daarmee jezelf in de weg zit. En dat jezelf in de weg zitten is soms minder opvallend dan je zou verwachten. 

Stel dat jij bijvoorbeeld graag een boek wil schrijven en dat ga je doen op de momenten dat het uitkomt. Dan zul je in het beste geval op sommige momenten denken: ‘Hee, ik ga even aan de slag met dat boek’. Maar, in de meeste gevallen zul je het vergeten. Of je vindt het best spannend en daardoor maak je er bewust geen ruimte voor in je dag. Want: ‘druk, druk, druk’. Veel van de dingen die je wilt doen, gebeuren pas als jij je echt voorneemt om het te gaan doen en er vervolgens ruimte voor maakt in je dag.     

Wat kun je doen? 

Begin morgen al eens met deze opdracht: Schrijf aan het begin van je dag op in je agenda of in een notitieboekje wat jouw belangrijkste actie van de dag is. Bepaal daarna welke drie acties je gaat doen en die jou aan het einde van de dag een gevoel van tevredenheid gaan geven. 

Evalueer aan het einde van de dag hoe het is gegaan. En bepaal waar je de volgende dag beter kan. Doe deze opdracht minimaal een week. 

Hoe ga jij jouw dagen in? Neem je de tijd om deze vooraf te plannen? 

 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

 

We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.

8 Reacties

 1. Stephan de Loyer

  Hoi Adrienne, ik ben met dit onderwerp afgelopen jaar druk bezig geweest. De combinatie drukke huisartsenpraktijk en verbouwen van ons nieuwe huis geeft elke dag een veelheid aan te maken keuzes. Ik heb lijstjes geprobeerd, maar die werden steeds langer waardoor ze nooit af kwamen. Dat gaf een ontevreden gevoel. Mijn lat ligt standaard veel te hoog. Inmiddels werk ik met een einduitkomst/doel. Mijn belangrijkste voorwaarde van elke actie is dat ik me tevreden voel, dat ik mezelf waardeer voor elke actie die ik doe. Hiermee heb ik mijn twijfels en besluiteloosheid om kunnen zetten in actie.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dat is inderdaad een goede voorwaarden dat jij je tevreden voelt. Misschien heb je iets aan deze tip, zet je acties niet op een lijstje maar op kaartjes en bepaal per dag welke acties echt prioriteit hebben en welke acties misschien wel door anderen uitgevoerd zouden kunnen worden. Prioriteiten kunnen ook veranderen en zo krijg je toch een aantal acties af en doordat je acties op kaartjes/papier staan, heb je waarschijnlijk toch iets meer rust in je hoofd.

   Antwoord
 2. Carine

  Ik heb er echt moeite mee met welke acties ik ga ondernemen in de dag. Ik kan nu voor morgen al haast niet kiezen welke opdrachten het belangrijkst zijn en welke ik zeker moet gedaan hebben gezien morgenvroeg de patiênten alweer voor de deur staan (ik ben apotheker in dienstverband. Er komen continu gedurende de dag taken bij. Er liggen tal van taken (soms zijn het minitaken maar ze moeten wel gebeuren) al enkele dagen op me te wachten: beloofde medicatieschema’s maken, een bestelling die dringend door moet worden gegeven, contact opnemen met OCMW omwille van niet gebeurde betalingen, enz. Dit bovenop de continue zorgverlening ‘aan de toog’ en aan de telefoon. Om nog maar te zwijgen over de mailbox die ook om aandacht vraagt. In deze coronatijd zijn we onderbemand en overbevraagd en kan ik nog moeilijker dan anders keuzes maken. Ik heb momenteel dagelijks maar 1 assistente die me helpt. Bijvoorbeeld morgenvroeg wil zij direct aan de magistrale bereidingen beginnen en dat begrijp ik ook gezien je niet weet welke bereidingen en andere opdrachten er in de loop van de dag nog bijkomen. Daardoor kan ik niet aan mijn lopende taken beginnen en werk ik gewoon ‘ad hoc’ (patiënten, dagelijkse bestellingen, telefoon, enz) en probeer ik tussendoor mijn taken te doen waardoor ik als chaotisch ervaren word … en doordat ik dat weet voel ik me onzekerder en krijg ik mijn team ook moeilijk gestuurd. Ik vind vaak dat ze niet snel genoeg doorwerken, dingen die moeten gebeuren gewoon niet zien (ik zie er altijd zoveel tegelijk…) . Mijn team (1 adjunct apotheker en 2,5 assistent) vindt me ’te’ zoals ik al eerder verteld heb; maar ik vind van niet haha. Mijn managers proberen me te helpen maar begrijpen precies beter de verzuchtingen van mijn team dan van mij…. Ik heb al aangegeven dat ik HS ben (over HB zwijg ik maar) maar wat kunnen zij daarmee… Bovendien heb ik 1 assistente die deels terug gestart is vanuit een burn-out (omwille van te druk thuis maar ook op het werk en daar voel ik me ook weer door aangesproken) wat zich vertaalt in 1 dag per week, maar dat maakt het voor mij ook niet makkelijk. En ja hoor ik ben via Insight op zoek naar mijn blauwdruk maar zit nog steeds maar aan module 1…. mijn werkdagen zijn druk en lang waardoor me vaak de moed ontbreekt om er ’s avonds nog mee aan de slag te gaan. Anderen gaan naar hun huisarts en laten zich wat “tijd voor zichzelf” voorschrijven o.w.v. te druk maar daar heb ik ook moeite mee…. nog veel werk aan de winkel, zowel letterkijk als figuurlijk ;-)… Sorry voor de lange reactie! Nu ga ik mijn acties voor morgen opschrijven :-))

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat vervelend Carine dat je hier zo tegenaan loopt. Het zit zo ook even niet mee op je werk zo te lezen. Heb je er wel eens overgedacht wat in jouw ogen nou de beste oplossing zou zijn hiervoor? Wellicht iemand erbij, maar lost dat direct alle problemen op of zijn er dan nog steeds dingen waar je tegenaan zou lopen? Werken jullie ook met stagaires die misschien een stukje uithanden kunnen nemen?

   Antwoord
 3. Niels Mellema

  Gezien mijn werk kan ik niet vooraf bepalen welke taken ik die uitgevoerd moet en/of wil hebben.
  Dat maakt het voor mij juist super prettig, omdat ik eigenlijk van alles te gelijk doe.
  Toch heb ik hier sinds januari een andere stap ondernomen.
  Ik ben Onderwijs Assistent op basisschool met HB leerlingen, bovendien ben ik de enige man en daarmee is er in geslopen dat ik gebruik maak van mijn kennis uit de tijd dat ik timmerman ben geweest.
  Tot op heden schoot ik meteen in de ‘startblokken’ als me iets gevraagd werd, maar daardoor raakte ik met mezelf in een spagaat omdat ik gelijktijdig met een leerling (ik werk op basisschool met HB leerlingen) aan het werk was.
  Nu heb ik een ‘klussen boek’ in mijn postvak liggen waarin collega’s ‘hun klusvraag’ kunnen schrijven. Meestal mag een leerling mij helpen bij een klus, als vorm van beloning.
  Op die manier ben ik wel in mijn element omdat ik met allerlei uiteenlopende dingen bezig ben, maar toch iets van een structuur in de bezigheden heb.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Wat een leuk idee Niels om het zo op te lossen. Dankjewel voor het delen.

   Antwoord
 4. René

  Hoi Adrienne, leuk dat je mailt.
  Zelf vind ik eigenlijk álles wel leuk wat er op mijn pad komt & onderneem actie om ervan te genieten & mee bezig te zijn..
  Het stoort me juist helemaal niet & zie resultaten van m’n input achteraf..
  Stemt me blij & tevreden 🙂 🙂 🙂

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Super om te lezen! Dankjewel voor je reactie.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden