Ik houd heel erg van denken. Urenlang kan ik verzonken zijn in gedachten, in mijn eigen wereld zijn en daar intens plezier aan beleven. Tegelijkertijd kan ik dat denken soms net zo goed vervloeken. Soms omdat ik een constante stroom aan ideeën heb waardoor ik vooral vroeger nog weleens achter mijn eigen staart aan kon rennen of overweldigd kon worden door de hoeveelheid ideeën. Soms omdat ik eindeloos over iets kan nadenken waar ik met denken alleen niet uit ga komen. En soms omdat ik zo bezig kan zijn met het denken in en over de toekomst dat ik vergeet om in het hier en nu te zijn en te genieten van wat er in het moment is.
Inmiddels heb ik hier een betere balans in kunnen vinden; in het hier en nu zijn. Ik heb de afgelopen jaren ook echt een betere relatie met mijn denken opgebouwd. Daardoor ben ik veel meer gaan zien dat snel denken een mooie gave is. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ik bepaalde concepten goed kan uitdenken en uitstippelen, waardoor ik ook snel kan zien wat er nu gedaan moet worden en hoe ik me zo goed mogelijk kan voorbereiden op wat komen gaat. Het zorgt ervoor dat ik snel kan schakelen en zo ook bepaalde problemen sneller kan doorgronden en oplossen. In dat opzicht heeft het me juist weer veel rust opgeleverd.
Bewust zijn van je denken
Veel in je hoofd zitten, bezig zijn met nadenken en uitdenken, dat kunnen wij hoogbegaafden heel goed. Wanneer je dit voor positieve doeleinden inzet en ook regelmatig de rust op zoekt, kun je vooral de mooie kanten ervan benutten. Maar wanneer je vooral bezig bent met het nadenken over eventuele gevolgen in de (verre) toekomst, kun je ook angst of zelfs paniek gaan ervaren. Deze emoties ontstaan namelijk als je met je hoofd te veel in de toekomst zit terwijl je tegelijkertijd focust op wat er mis kan gaan en waarom het misschien geen zin heeft. Daardoor kun je jezelf in de weg gaan zitten bij het zetten van de stappen die je te zetten hebt in het verlengde van de weg die jij te gaan hebt.
Als snelle denker kun je vanwege de hoeveelheid aan gedachtes en de snelheid waarmee deze zich opvolgen, ook nog weleens de regie verliezen over je eigen gedachtes. Je bent je namelijk niet bewust van alle gedachtes die je hebt. Dat zijn er simpelweg te veel om te registreren. Maar jouw gedachtes trekken wel weer soortgelijke gedachtes aan. Op een bepaald moment kun je daarom aan jouw gemoedstoestand merken dat je vooral veel negatieve gedachtes hebt. Jouw gedachtes beïnvloeden namelijk hoe jij je voelt. En het beïnvloedt de acties die je onderneemt. Daarom is het belangrijk dat jij jezelf bewust gaat maken van wat je denkt. Dat je dagelijks de tijd neemt om bij jezelf te onderzoeken welke gedachtes de hoofdrol spelen in jouw hoofd, welke emoties je ervaart en welke acties je nu aan het ondernemen bent. Daardoor kun je veel meer de controle nemen over die bovenkamer van je, en daarmee ook over jouw leven, en de gave van het snelle denken positief gaan inzetten.
Een hoofd dat nooit stilstaat, kan daarnaast ook onrust meebrengen. Zeker als je in het denken blijft hangen en niet de stap zet naar het nemen van actie. Onrust wil jou namelijk vertellen dat je in beweging moet komen. Wanneer je onrust ervaart, is het goed om bij jezelf na te gaan waar deze onrust vandaan komt zodat je de rust in je hoofd kunt terugvinden.
Wat je kunt doen, is de techniek gebruiken van het jezelf bevragen. Je kunt jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen: ‘Waar maak ik me zorgen over?, Waar word ik nu onrustig van?, Wat heb ik te doen dat ik nu niet aan het doen ben?’ Aan de hand van deze vragen, kun je gaan ontdekken wat je nodig hebt. Als je hier net mee begint, is het vaak wat moeilijker om tot de kern te komen van wat er speelt en wat je nodig hebt, maar als je dit blijft doen, wordt het steeds makkelijker. Vervolgens kun je ook gaan opschrijven wat je allemaal in je hoofd hebt om overzicht te creëren. Ook dat brengt weer rust mee.
Naast het acteren op onrust die je ervaart, kun je ook aan de slag gaan met het creëren van een stabielere basis. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meditatie. Door dagelijks de tijd te nemen om stil te staan en stil te zijn, en om vervolgens met verwondering te gaan kijken naar wat er in jouw hoofd gebeurt, kun je werken aan de bewustwording van jouw gedachtes. Dit voorkomt dat die bovenkamer maar continue doorgaat terwijl jij niet door hebt wat er allemaal gebeurt. Bovendien werk je aan een betere relatie met jouw denken waardoor je minder snel vast komt te zitten in je denken.
Mediteren kent overigens wel een leerproces. Een keertje mediteren, draagt nog niet zo veel bij. De resultaten gaan zich pas tonen als je het structureel blijft doen. Weet daarbij dat er veel verschillende vormen van meditatie zijn, dus wees niet te snel met de gedachte ‘Mediteren, dat is niets voor mij’. Probeer verschillende dingen uit en bepaal wat jij fijn vindt. Als je het moeilijk vindt om stil te zitten, probeer dan bijvoorbeeld een wandelmeditatie.
Wat kun je doen?
Als je merkt dat jouw hoofd nooit stil staat, neem dan de tijd om regelmatig zelf even tot stilstand te komen. Investeer in het bouwen van een betere relatie met jouw brein en jouw denken door jezelf dagelijks te bevragen en neem de tijd voor bijvoorbeeld meditatie. Je gaat merken dat dit op lange termijn een groot verschil voor je gaat maken.
Wees er oplettend op dat juist in periodes dat je het druk hebt en druk in je hoofd bent, het tegenstrijdig voelt om stil te staan, en het juist daarom zo belangrijk is dat je het doet. Door even pas op de plaats te maken, kun je orde scheppen en vanuit daar helderheid creëren over wat je te doen hebt om jou weer de rust te laten vinden.
Maak jezelf regelmatig bewust van de gedachtes die je hebt. Gedachtes trekken namelijk soortgelijke gedachtes aan en deze trekken weer bijbehorende emoties en acties aan. Kies ervoor om je zoveel mogelijk te richten op wat bijdraagt aan jouw leven, op wat goed gaat en waar je dankbaar voor bent. Leer jezelf aan om regelmatig uit te stappen en te kijken naar jouw gedachtes als een film die voorbijgaat. Wees nieuwsgierig naar jouw gedachtes en leer herkennen wanneer jouw brein met jou aan de haal gaat. Zo kun je tijdig bijsturen en jouw focus weer verplaatsen naar wat wel helpend is.
—
Hoe ervaar jij het kenmerkende snelle denken? Is het een last of een gave voor jou? Laat je het weten onder deze blog?
Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail