Ik vraag wel eens aan hoogbegaafden, vind je hoogbegaafdheid een last of een gave? Als ze aangeven dat ze het als last ervaren en ik vraag waarom, dan hoor ik vaak de volgende redenen:

  • Ik word niet begrepen door de mensen om me heen
  • Omdat ik me steeds aanpas en dat kost veel energie
  • Ik denk te snel, loop vaak al 10 stappen voor
  • Omdat ik relatief snel weer ergens op uitgekeken ben
  • Ik word heel vaak ‘te’ genoemd

Als je je herkent in de bovenstaande dingen, zul je hoogbegaafdheid inderdaad eerder ervaren als een last. Het gevoel van onbegrepen worden, een beetje ‘te’ worden genoemd en te snel denken waardoor anderen je niet kunnen volgen, zorgt ervoor dat je regelmatig op de rem staat.

Maar de onderliggende kwaliteit van het anderszijn, het intens-zijn en het sneller denken is bijvoorbeeld juist dat je met andere oplossingen kunt komen. Dat je verbanden kunt leggen die veel waarde kunnen toevoegen aan de omgeving waar je bent. En ook dat je anderen in beweging kunt zetten met jouw enthousiasme.

Hoe ga je dan beter om met hoogbegaafdheid?

Wil je vooral de gaven van HB kunnen inzetten en minder last hebben van de lasten? Dan begint het bij het jezelf beter leren kennen. Dat is een proces wat overigens altijd doorgaat. Je bent nooit klaar met zelfonderzoek. En gelukkig ook maar, want het jezelf steeds beter leren kennen is vooral ook een leuk proces.

Vaak zien bij Gifted People echter dat in plaats van het beter leren kennen van zichzelf, veel hoogbegaafden energie en tijd stoppen in het vechten tegen bepaalde eigenschappen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt.

Ze proberen hun werk vol te houden terwijl het niet (meer) past en ze al lang uitgeleerd zijn. Vaak vanuit de gedachte dat ‘ze toch niet de hele tijd van baan kunnen wisselen?’ Ze laten mensen toe in hun leven die hen niet helemaal begrijpen en vooral influisteren ‘doe maar gewoon’ en ‘leuk die grote dromen, maar er moet ook brood op de plank komen’. En ze nemen het zichzelf kwalijk dat ze soms te intens zijn, te gevoelig of hun geduld verliezen omdat ze ervaren dat alles zo verschrikkelijk traag gaat.

Daarom is het belangrijk dat je niet alleen jezelf beter leert kennen, maar dat je ook gaat accepteren wat je wel en niet bent. En dat je gaat leven in het verlengde daarvan. Dan worden de eigenschappen die horen bij hoogbegaafdheid geen last meer, maar juist een waardevolle aanvulling op de persoon die jij bent en de weg die jij te gaan hebt.

Wat kun je doen?

Investeer tijd, energie en geld in het proces van zelfonderzoek. Zoek steeds weer de verdieping op en wees nieuwsgierig naar alle dingen die je nog over jezelf te ontdekken hebt. En hoe beter jij jezelf kent, des te meer je ook weer het contact kunt maken met niet-gelijkgestemden. Lees hier bijvoorbeeld meer over omgaan met hoogbegaafdheid.

Bij alle problemen die je ervaart geldt dat de oplossing begint bij het jezelf beter leren kennen. Hoe beter jij jezelf kent, des te makkelijker je ziet voor welke valkuilen je gevoelig voor bent. Bovendien weet je steeds beter wat jij nodig hebt op gebied van werk en relaties. Daardoor kun je wat nu niet klopt passend maken.

Pas als je weet welk werk bij jou past, kun je het namelijk gaan zoeken en vinden. Als je weet welke relaties je wilt hebben met mensen, kun je jouw huidige relaties versterken. Je kunt daarnaast de mensen gaan vinden die bij jou passen. Meer gelijkgestemden gaan ontmoeten.

Door jezelf te kennen en je leven daarop in te richten, is het risico op burn-out’s, bore-out’s, overprikkeling en aanpassen een stuk kleiner. Deze ontstaan namelijk in de basis doordat je niet goed weet wat jij nodig hebt en wat de kaders zijn waarbinnen jij wilt bewegen. Je overschrijdt dan steeds je eigen grenzen en je geeft te weinig sturing aan je eigen leven. Dat zorgt er vroeg of laat voor dat je gaat vastlopen.

In alle opzichten loont het daarom om tijd en energie te steken in het zelfonderzoek. Dit is ook iets wat je je hele leven mag blijven doen. Je komt namelijk steeds een laagje dieper, steeds meer tot essentie van wie jij echt bent en wat jij echt wilt. Hierdoor wordt het makkelijker om jouw leven passend in te richten. Het wordt bovendien steeds leuker om jezelf te kennen en te weten wat jij voor jezelf wenst. Daardoor kun je in beweging komen om het te realiseren en zo een nog mooier leven voor jezelf creëren.

Onthoud dat door jezelf steeds beter te leren kennen, je ook beter gaat begrijpen hoe jij in elkaar zit. En vanuit daar komen antwoorden over in welke omgevingen jij tot je recht komt en wat is het waar jij naar op weg wilt zijn.  

Hoe zie jij hoogbegaafdheid? Als een last of als een gave? Laat het weten onder deze blog! Wil je hier wat ondersteuning bij? Kijk dan bij onze programma’s: Gifted People Programma’s. Of neem een kijkje in onze hoogbegaafheid kennisbank.

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat ebook!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden