Hoe deel je over jouw hoogbegaafdheid aan niet hb’ers?

Toen ik mijn hoogbegaafdheid ontdekte en voelde dat ik dat missende puzzelstukje had gevonden, heb ik mezelf een tijd lang helemaal ondergedompeld in hoogbegaafdheid. Ik wilde er alles over weten. Ik las alle boeken en in mijn werk met hoogbegaafde jongeren ontdekte ik een heleboel over hoogbegaafdheid wat ik nog nergens in boeken had gelezen.  

In mijn werkende leven werd hoogbegaafdheid iets wat we met elkaar begrepen en wilden uitzoeken. In mijn privéleven wisten weinig mensen wat hoogbegaafdheid was. Je zult begrijpen dat het daardoor ook moeilijker was om te delen over mijn hoogbegaafdheid aan de mensen in mijn privéleven. Als ik vertelde: ‘Ik ben hoogbegaafd’, dan konden ze daar niet zo veel mee. Ze hadden helemaal geen beeld bij wat dat dan voor mij betekende. Of ze hadden een idee over hoogbegaafdheid wat niet klopte. 

Ik ontdekte ook dat er meerdere manieren zijn om te vertellen over hoogbegaafdheid en dat het woord ‘hoogbegaafdheid’ soms in het begin helemaal niet eens nodig is. Je kunt mensen daar ook langzaam mee naar toe nemen. Vertel de mensen om je heen bijvoorbeeld eerst over de kenmerken waar je herkenning in vindt. Ga daarover met elkaar in gesprek. Daarna kun je bepaalde onderdelen uit mijn gratis ebook over hoogbegaafdheid delen waar jij je in herkent. En als je daaraan toe bent, kun je aangeven dat dit allemaal betrekking heeft op hoogbegaafdheid en dat je dit voor jezelf verder aan het onderzoeken bent.  

Het is dan ook handig om aan te geven dat er nog veel misvattingen zijn over hoogbegaafdheid, zeker als je merkt dat de persoon aan wie je over je hoogbegaafdheid vertelt nog wat terughoudendheid heeft. Laat die persoon ook wennen aan het idee. Jij bent er nu al even mee bezig, dus jij hebt de tijd gehad om dit te laten bezinken. De ander niet. En zeker als het gaat om iemand die dicht bij je staat, zullen ze even tijd nodig hebben om te begrijpen wat dit dan betekent. Blijf met elkaar in gesprek. 

Naast vertellen over je hoogbegaafdheid in stapjes, kun je ook simpelweg meteen zeggen dat je herkenning vindt in hoogbegaafdheid. In positieve gevallen zul je dan de reactie krijgen: ‘Ja, dat vermoeden had ik al’. In andere gevallen is het nodig dat je iets meer uitlegt over wat hoogbegaafdheid betekent, en vooral ook wat dat voor jou persoonlijk betekent. Hoogbegaafdheid komt niet bij iedereen op dezelfde manier tot uiting.  

Geef je kennis door 

Hoe je het vertelt, aan wie je het vertelt en wat je wel of niet vertelt mag je helemaal zelf bepalen. Maar, wat wel goed is om mee te nemen, is de wetenschap dat veel mensen geen onderzoek hebben gedaan naar wat hoogbegaafdheid is. Jij hebt waarschijnlijk wel je eigen onderzoek gedaan en daardoor begrijp je veel meer van hoogbegaafdheid en weet je ook dat veel van de heersende misvattingen niet kloppen.  

Bij Gifted People hebben we het doel om zoveel mogelijk kennis over hoogbegaafdheid te verspreiden, zodat mensen beter weten wat het is en zodat ze dit bij zichzelf kunnen herkennen (of bij dierbaren) en zodoende hun leven en werk beter kunnen inrichten. Voel je vrij om wat je leert bij ons te delen met de mensen om je heen. Zo werken we samen aan een beter begrip over hoogbegaafdheid.  

Wil je meer ontdekken over hoogbegaafdheid? Doe dan ook mee aan de gratis masterclass over hoogbegaafdheid

Vraag hier het gratis e-book aan: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’.  Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden