werk dat past

Hoe creëer je werk dat past?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 9 Comments

Wanneer je voor jezelf op een rijtje gaat zetten wat voor jou belangrijk is in je werk, dan zal redelijk bovenaan komen te staan: autonomie/vrijheid in je werk. Dat je jouw werk mag invullen zoals dat voor jou past, zoals jij denkt dat het goed is. Dat je daarnaast bepaalde verantwoordelijkheden hebt, uitgedaagd wordt en jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Wanneer je kijkt naar het moment waarop je in een bedrijf die vrijheden en omstandigheden voor jezelf kunt creëren, dan is dat wanneer je een bepaald niveau hebt bereikt. Jij hebt dan waardevolle en unieke skills, inzichten en ervaringen. Je hebt een bepaalde status. Mensen weten dat jij goed bent en vertrouwen daarom op jou en wat jij denkt dat nodig is. Je hebt expertise opgebouwd. En hoe meer je daarvan hebt, hoe meer ruimte en vrijheid daar tegenover staat, samen met een hogere beloning. Dat geldt ook als jij voor jezelf wilt/gaat beginnen. Als jij een dienst gaat leveren waar je weinig of geen ervaring in hebt, ben je de eerste tijd vooral bezig met het uitzoeken van wat er nodig is om te kunnen doen wat jij wilt doen. Daarna moet je ook nog de benodigde vlieguren maken en de beloning die je ervoor krijgt is in het begin laag omdat je nog maar weinig (meer)waarde toe kunt voegen aan de levens van anderen.

Jouw concurrentiekracht

Als je steeds ergens start, vervolgens daar op uitgekeken raakt en weer aan iets geheel nieuws begint, dan bouw je weinig expertise op. Je verzamelt vooral veel beginnende vaardigheden waar je niet mee uitblinkt. Ik heb mezelf bijvoorbeeld ooit laten certificeren als een fitness instructeur. Leek me toen een fantastisch idee. Met mijn minimale training kan ik mijn eigen fitness programma’s prima maken, maar een echt goede fitness trainer ben ik niet. Simpelweg omdat ik binnen 6 maanden al weer iets anders ben gaan doen. Ik heb er geen tijd in gestoken en mijn skills op dat vakgebied niet ontwikkeld. Ook al heb ik de papieren, ik blink er niet in uit. Er zijn bovendien veel mensen die meer ervaring en skills hebben op dat gebied, dus ik heb ook geen concurrentiekracht. Mijn toegevoegde waarde op dit vakgebied is laag.

Waar ik wel al heel lang mee bezig ben is met coaching. Daar heb ik ontzettend veel expertise in opgebouwd. Op dit vakgebied is mijn toegevoegde waarde heel hoog. Datzelfde geldt voor het thema ‘hoogbegaafdheid’ en het thema ‘hoe je een leven voor jezelf creëert dat past bij jou’. Dat is mijn kader. En binnen dat kader vind ik zeeën aan mogelijkheden en uitdagingen. Het feit dat ik er heel goed in ben en dat ik steeds kan investeren in het verder ontwikkelen van mijn skills, houdt het voor mij uitdagend en interessant.

Wat kun je doen?

  • In mijn vorige artikel gaf ik je in de ‘wat kun je doen’ sectie al een mooie opdracht: het helder maken van jouw rode draad thema’s en jouw levensvisie. Dat geeft jou het kader waarbinnen je jouw expertise kunt opbouwen. Ik raad je aan om daar echt mee aan de slag te gaan.
  • Jouw kader hoeft overigens niet beperkend of beklemmend te zijn. Sterker nog, je gaat merken dat het je leven een heel stuk makkelijker maakt en dat je plezier hebt in het jezelf verder ontwikkelen in bepaalde skills. Denk maar eens na over hoe leuk het is als jij ergens super goed in bent en anderen jou daar steeds voor vragen. En dat je daar ook nog eens voor gewaardeerd, gezien en goed beloond wordt ;). Bovendien is een kader nog best breed zodat je er nog veel uitdaging in kunt vinden en jouw creativiteit in kwijt kunt. En dat terwijl je bouwt aan jouw expertise. Onthoud ook dat met meer expertise meer autonomie en vrijheid komt. Dat maakt werk voor jou als hoogbegaafde al een heel stuk passender.
  • Vraag jezelf ook eens af, waar zou jij nou echt heel goed in willen zijn? Waar zou je van willen dat mensen er voor naar jou toe komen? Waar zou jij de absolute expert in willen zijn? En waar heb jij nu al expertise in opgebouwd?

Ik ben benieuwd, wat is jouw kader? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week de start van een mooi nieuw thema. 
Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 9

  1. De eerste alinea is zo treffend, net of je mij beschrijft:) Mijn expertise ligt bij gamen en trainen. Echter, bij het uitwerken van de mogelijkheden zie ik (soms terecht) beren op de weg. Dus nu wil ik ontdekken hoe ik die beren kan weglokken, zodat ze niet meer op mijn weg zitten;)

    1. Richt je op waar je naar toe wilt en deal met wat je onderweg tegenkomt, de meeste beren kom je onderweg niet eens tegen 😉

  2. Leuke prikkelende blog!
    Ik zou graag meer doen met mijn passie voor het overbrengen van de essentie, in de vorm van redigeerwerk van boeken en digitale media.
    Ik lees snel en analyseer snel. Schrijf zelf ook en ben opgeleid als ceremonieel spreker.

    1. En ik herken het dilemma van de schrijfster hieronder maar al te goed. De keuze voor zekerheid en het bekende en de juiste balans.

  3. Ja ik snap supergoed wat je bedoelt. En heb gelukkig ook in mijn carrière voor één pad gekozen. Toch lukt het me niet wat jij zegt, en dat heeft een andere oorzaak. Ik heb namelijk ook drie jonge kinderen. En maak ook een sport van de juiste werk/privé balans. Dat lukt me “goed”. Alleen zit ik wel onderaan de ladder, doordat ik maximaal 3 dagen in de week wil werken. En onderaan die ladder zie ik allemaal strategische verbeteringen, maar er gebeurt niks. Dit zorgt ervoor dat ik uit onvrede steeds van baan wissel, terwijl ik mezelf iedere x voorneem ergens wat langer te blijven. Ik ben ook een tijd zelfstandig geweest maar merkte dat dit moeilijk te combineren was met kinderen en daarnaast zat er weinig diepgang in de opdrachten. Is dit de prijs die ik (tijdelijk) moet betalen voor mijn hardnekkige keuze om veel tijd te creeen voor mijn kinderen, of zie ik iets over het hoofd?

      1. Ik zou graag meer strategisch en minder uitvoerend bezig zijn. Maar die taak is weggelegd voor de manager. En deze functies zijn alleen beschikbaar voor fulltimers. Ik probeer het wel via de andere weg: eerst ergens binnenkomen en dan ervoor zorgen dat ze zien wat ik allemaal nog meer kan. Maar het blijft ingewikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *