Wanneer je voor jezelf op een rijtje gaat zetten wat voor jou belangrijk is in je werk, dan zal redelijk bovenaan komen te staan: autonomie/vrijheid in je werk. Dat je jouw werk mag invullen zoals dat voor jou past, zoals jij denkt dat het goed is. Dat je daarnaast bepaalde verantwoordelijkheden hebt, uitgedaagd wordt en jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Wanneer je kijkt naar het moment waarop je in een bedrijf die vrijheden en omstandigheden voor jezelf kunt creëren, dan is dat wanneer je een bepaald niveau hebt bereikt. Jij hebt dan waardevolle en unieke skills, inzichten en ervaringen. Je hebt een bepaalde status. Mensen weten dat jij goed bent en vertrouwen daarom op jou en wat jij denkt dat nodig is. Je hebt expertise opgebouwd. En hoe meer je daarvan hebt, hoe meer ruimte en vrijheid daar tegenover staat, samen met een hogere beloning. Dat geldt ook als jij voor jezelf wilt/gaat beginnen. Als jij een dienst gaat leveren waar je weinig of geen ervaring in hebt, ben je de eerste tijd vooral bezig met het uitzoeken van wat er nodig is om te kunnen doen wat jij wilt doen. Daarna moet je ook nog de benodigde vlieguren maken en de beloning die je ervoor krijgt is in het begin laag omdat je nog maar weinig (meer)waarde toe kunt voegen aan de levens van anderen.

Jouw concurrentiekracht

Als je steeds ergens start, vervolgens daar op uitgekeken raakt en weer aan iets geheel nieuws begint, dan bouw je weinig expertise op. Je verzamelt vooral veel beginnende vaardigheden waar je niet mee uitblinkt. Ik heb mezelf bijvoorbeeld ooit laten certificeren als een fitness instructeur. Leek me toen een fantastisch idee. Met mijn minimale training kan ik mijn eigen fitness programma’s prima maken, maar een echt goede fitness trainer ben ik niet. Simpelweg omdat ik binnen 6 maanden al weer iets anders ben gaan doen. Ik heb er geen tijd in gestoken en mijn skills op dat vakgebied niet ontwikkeld. Ook al heb ik de papieren, ik blink er niet in uit. Er zijn bovendien veel mensen die meer ervaring en skills hebben op dat gebied, dus ik heb ook geen concurrentiekracht. Mijn toegevoegde waarde op dit vakgebied is laag.

Waar ik wel al heel lang mee bezig ben is met coaching. Daar heb ik ontzettend veel expertise in opgebouwd. Op dit vakgebied is mijn toegevoegde waarde heel hoog. Datzelfde geldt voor het thema ‘hoogbegaafdheid’ en het thema ‘hoe je een leven voor jezelf creëert dat past bij jou’. Dat is mijn kader. En binnen dat kader vind ik zeeën aan mogelijkheden en uitdagingen. Het feit dat ik er heel goed in ben en dat ik steeds kan investeren in het verder ontwikkelen van mijn skills, houdt het voor mij uitdagend en interessant.

Wat kun je doen?

  • In mijn vorige artikel gaf ik je in de ‘wat kun je doen’ sectie al een mooie opdracht: het helder maken van jouw rode draad thema’s en jouw levensvisie. Dat geeft jou het kader waarbinnen je jouw expertise kunt opbouwen. Ik raad je aan om daar echt mee aan de slag te gaan.
  • Jouw kader hoeft overigens niet beperkend of beklemmend te zijn. Sterker nog, je gaat merken dat het je leven een heel stuk makkelijker maakt en dat je plezier hebt in het jezelf verder ontwikkelen in bepaalde skills. Denk maar eens na over hoe leuk het is als jij ergens super goed in bent en anderen jou daar steeds voor vragen. En dat je daar ook nog eens voor gewaardeerd, gezien en goed beloond wordt ;). Bovendien is een kader nog best breed zodat je er nog veel uitdaging in kunt vinden en jouw creativiteit in kwijt kunt. En dat terwijl je bouwt aan jouw expertise. Onthoud ook dat met meer expertise meer autonomie en vrijheid komt. Dat maakt werk voor jou als hoogbegaafde al een heel stuk passender.
  • Vraag jezelf ook eens af, waar zou jij nou echt heel goed in willen zijn? Waar zou je van willen dat mensen er voor naar jou toe komen? Waar zou jij de absolute expert in willen zijn? En waar heb jij nu al expertise in opgebouwd?

Ik ben benieuwd, wat is jouw kader? Laat je het me onder de blog weten?

Volgende week de start van een mooi nieuw thema. 
Ontvang je de wekelijkse HB updates al? Daar kun jij je gratis voor aanmelden. Ontvang je ook meteen gratis mijn ebook over hoogbegaafdheid. Aanmelden kan hier.


Heb jij mijn E-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Die kun je hier gratis aanvragen!

 

Ik wil het E-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden