Als je veel leuk vindt en veel mogelijkheden hebt, zul je vooral op werkgebied een extra uitdaging hebben. In de afgelopen blogs heb je gelezen hoe belangrijk het is dat je ergens voor kiest. En je hebt ontdekt dat dit niet maar één ding hoeft te zijn. 

In het verlengde daarvan ligt wel een valkuil, namelijk de valkuil van het nieuwe. Als je voor jezelf op een rijtje zet wat belangrijk is in je werk, dan staat autonomie en vrijheid in je werk ongetwijfeld aardig hoog op je lijstje. Als hoogbegaafde heb je het nodig dat je jouw werk mag invullen zoals dat voor jou past, zonder dat je continu moet uitleggen wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet. Je zult een bepaalde mate van verantwoordelijkheid ambiëren en het nodig hebben dat je uitgedaagd wordt en jezelf kunt blijven ontwikkelen.   

Gekeken naar het moment waarop je in een bedrijf die vrijheden en omstandigheden voor jezelf kunt creëren, is dat wanneer je een bepaald niveau hebt bereikt. Het niveau waarop je waardevolle en unieke skills, inzichten en ervaringen bezit. Je hebt een bepaalde status. Mensen weten dat jij goed bent en vertrouwen daarom op jou en wat jij denkt dat nodig is. Je hebt expertise opgebouwd. En hoe meer je daarvan hebt, hoe meer ruimte en vrijheid daar tegenover staat.  

Dat geldt ook als jij voor jezelf gaat beginnen. Als jij een dienst gaat leveren waar je weinig of geen ervaring in hebt, ben je de eerste tijd vooral bezig met het uitzoeken van wat er nodig is om te kunnen doen wat jij wilt doen. Daarna moet je ook nog de benodigde vlieguren maken en de beloning die je ervoor krijgt is in het begin laag omdat je nog maar weinig (meer)waarde toe kunt voegen aan de levens van anderen.  

Jouw concurrentiekracht 

Als je steeds ergens start, vervolgens daar op uitgekeken raakt en weer aan iets geheel nieuws begint, dan bouw je weinig expertise op. Je verzamelt vooral veel beginnende vaardigheden waar je niet in uitblinkt. Ik heb mezelf bijvoorbeeld ooit laten certificeren als een fitnessinstructeur. Leek me toen een fantastisch idee. Met mijn minimale training kan ik mijn eigen fitnessprogramma’s prima maken, maar een echt goede fitnesstrainer ben ik niet. Simpelweg omdat ik binnen 6 maanden alweer iets anders ben gaan doen. Ik heb er geen tijd in gestoken en mijn skills op dat vakgebied niet ontwikkeld. Ook al heb ik de papieren, ik blink er niet in uit. Er zijn veel mensen die meer ervaring en skills hebben op dat gebied, dus ik heb ook geen concurrentiekracht. Mijn toegevoegde waarde op dit vakgebied is laag.  

Waar ik wel al heel lang mee bezig ben is coaching. Daar heb ik ontzettend veel expertise in opgebouwd. Op dit vakgebied is mijn toegevoegde waarde heel hoog. Hetzelfde geldt voor het thema ‘hoogbegaafdheid’ en het thema ‘hoe je een leven voor jezelf creëert op jouw voorwaarden’. Dat is mijn kader. En binnen dat kader vind ik zeeën aan mogelijkheden en uitdagingen. Het feit dat ik er heel goed in ben en dat ik steeds kan investeren in het verder ontwikkelen van mijn skills, houdt het voor mij uitdagend en interessant.  

Wat kun je doen? 

In de vorige blog gaf ik je in de ‘wat kun je doen’ sectie al een mooie opdracht: het helder maken van jouw rode draad thema’s en jouw levensvisie. Dat geeft jou het kader waarbinnen je jouw expertise kunt opbouwen. Ik raad je aan om daar echt mee aan de slag te gaan. 

Jouw kader hoeft overigens niet beperkend of beklemmend te zijn. Sterker nog, je gaat merken dat het je leven een heel stuk makkelijker maakt en dat je plezier hebt in het jezelf verder ontwikkelen in bepaalde skills. Denk maar eens na over hoe leuk het is als jij ergens supergoed in bent en anderen jou daar steeds voor vragen. En dat je daar ook nog eens voor gewaardeerd, gezien en beloond wordt ;). Bovendien is een kader nog best breed, zodat je er nog veel uitdaging in kunt vinden en jouw creativiteit erin kwijt kunt. En dat terwijl je bouwt aan jouw expertise. Onthoud ook dat met meer expertise meer autonomie en vrijheid komt. Dat maakt werk voor jou als hoogbegaafde al een heel stuk passender. 

Vraag jezelf ook eens af, waar zou jij nou echt heel goed in willen zijn? Waar zou je van willen dat mensen ervoor naar jou toe komen? Waar zou jij de absolute expert in willen zijn? En waar heb jij nu al expertise in opgebouwd? 

Wat is jouw kader? Laat je het onder de blog weten? 

 — 

Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden