Als je veel leuk vindt en veel mogelijkheden hebt, zul je vooral op werkgebied een extra uitdaging hebben. In de afgelopen blogs heb je gelezen hoe belangrijk het is dat je ergens voor kiest. En je hebt ontdekt dat dit niet maar één ding hoeft te zijn.
In het verlengde daarvan ligt wel een valkuil, namelijk de valkuil van het nieuwe. Als je voor jezelf op een rijtje zet wat belangrijk is in je werk, dan staat autonomie en vrijheid in je werk ongetwijfeld aardig hoog op je lijstje. Als hoogbegaafde heb je het nodig dat je jouw werk mag invullen zoals dat voor jou past, zonder dat je continu moet uitleggen wat je doet, wanneer je het doet en hoe je het doet. Je zult een bepaalde mate van verantwoordelijkheid ambiëren en het nodig hebben dat je uitgedaagd wordt en jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Gekeken naar het moment waarop je in een bedrijf die vrijheden en omstandigheden voor jezelf kunt creëren, is dat wanneer je een bepaald niveau hebt bereikt. Het niveau waarop je waardevolle en unieke skills, inzichten en ervaringen bezit. Je hebt een bepaalde status. Mensen weten dat jij goed bent en vertrouwen daarom op jou en wat jij denkt dat nodig is. Je hebt expertise opgebouwd. En hoe meer je daarvan hebt, hoe meer ruimte en vrijheid daar tegenover staat.
Dat geldt ook als jij voor jezelf gaat beginnen. Als jij een dienst gaat leveren waar je weinig of geen ervaring in hebt, ben je de eerste tijd vooral bezig met het uitzoeken van wat er nodig is om te kunnen doen wat jij wilt doen. Daarna moet je ook nog de benodigde vlieguren maken en de beloning die je ervoor krijgt is in het begin laag omdat je nog maar weinig (meer)waarde toe kunt voegen aan de levens van anderen.
Jouw concurrentiekracht
Als je steeds ergens start, vervolgens daar op uitgekeken raakt en weer aan iets geheel nieuws begint, dan bouw je weinig expertise op. Je verzamelt vooral veel beginnende vaardigheden waar je niet in uitblinkt. Ik heb mezelf bijvoorbeeld ooit laten certificeren als een fitnessinstructeur. Leek me toen een fantastisch idee. Met mijn minimale training kan ik mijn eigen fitnessprogramma’s prima maken, maar een echt goede fitnesstrainer ben ik niet. Simpelweg omdat ik binnen 6 maanden alweer iets anders ben gaan doen. Ik heb er geen tijd in gestoken en mijn skills op dat vakgebied niet ontwikkeld. Ook al heb ik de papieren, ik blink er niet in uit. Er zijn veel mensen die meer ervaring en skills hebben op dat gebied, dus ik heb ook geen concurrentiekracht. Mijn toegevoegde waarde op dit vakgebied is laag.
Waar ik wel al heel lang mee bezig ben is coaching. Daar heb ik ontzettend veel expertise in opgebouwd. Op dit vakgebied is mijn toegevoegde waarde heel hoog. Hetzelfde geldt voor het thema ‘hoogbegaafdheid’ en het thema ‘hoe je een leven voor jezelf creëert op jouw voorwaarden’. Dat is mijn kader. En binnen dat kader vind ik zeeën aan mogelijkheden en uitdagingen. Het feit dat ik er heel goed in ben en dat ik steeds kan investeren in het verder ontwikkelen van mijn skills, houdt het voor mij uitdagend en interessant.
Wat kun je doen?
In de vorige blog gaf ik je in de ‘wat kun je doen’ sectie al een mooie opdracht: het helder maken van jouw rode draad thema’s en jouw levensvisie. Dat geeft jou het kader waarbinnen je jouw expertise kunt opbouwen. Ik raad je aan om daar echt mee aan de slag te gaan.
Jouw kader hoeft overigens niet beperkend of beklemmend te zijn. Sterker nog, je gaat merken dat het je leven een heel stuk makkelijker maakt en dat je plezier hebt in het jezelf verder ontwikkelen in bepaalde skills. Denk maar eens na over hoe leuk het is als jij ergens supergoed in bent en anderen jou daar steeds voor vragen. En dat je daar ook nog eens voor gewaardeerd, gezien en beloond wordt ;). Bovendien is een kader nog best breed, zodat je er nog veel uitdaging in kunt vinden en jouw creativiteit erin kwijt kunt. En dat terwijl je bouwt aan jouw expertise. Onthoud ook dat met meer expertise meer autonomie en vrijheid komt. Dat maakt werk voor jou als hoogbegaafde al een heel stuk passender.
Vraag jezelf ook eens af, waar zou jij nou echt heel goed in willen zijn? Waar zou je van willen dat mensen ervoor naar jou toe komen? Waar zou jij de absolute expert in willen zijn? En waar heb jij nu al expertise in opgebouwd?
Wat is jouw kader? Laat je het onder de blog weten?
—
Yes, ik wil graag dat e-book! Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.
Comments 14
Ik denk dat ik volledig het tegengestelde meemaakte als wat hierboven gezegd werd: dat je doorgroeit in een eerste baan om daarna in een vervolgbaan genre zelfde richting beland met “betere” voorwaarden. Uit het lagere onderwijs met specificatie Niet confessionele Zedenleer wegens omstandigheden ( dus niet eigen keuze) beland op de Veiligheidsdienst van een kleinere stad. Plots werken voor een politieker, wel een unieke functie=> Noodplanningscoördinator! Dus mijlenver van mijn opleiding / opgedane expertise ineens geconfronteerd met NPU’s en allerhande andere wettelijke regels ivm. Veiligheid waar ik nog nooit van gehoord had. Heb ondertussen hier ook al 13 jaar expertise opgedaan en hou ouder ik word hoe meer ik me verwonder hoe weinig de leidinggevenden wakker liggen van hun immense verantwoordelijkheid! Hoe moeilijk maar fijn het is om deze materie in behapklare brokken aan alvast al het andere stadspersoneel bij te brengen zodat deze hiermee verder aan de slag kunnen. Dus eigenlijk het “onderwijzen” op een totaal andere manier kunnen integreren in mijn huidige job!
Mooie blog weer! Haal er altijd zo veel herkenning uit. Echt “on point”!
Ik ben ook bezig met dat waar ik veel passie voor heb, ervaring mee heb, expertise voor wil uitbreiden, voor mij zelf te vormen naar een volledige eigen onderneming. Wel met alle valkuilen die je in veel van je blogs beschrijft. 😉 Maar volhouden!! Zoveel mooie ideeën, dat moet goed komen.
Alles wat groot wordt begint klein en groeit langzaam. Zolang je er maar goed aandacht aan blijft geven 😉
Super om te lezen Sharon. Heel veel succes 🙂 soms lijkt het misschien veel, maar kleine stapjes kunnen je dan helpen om toch verder te gaan.
Wat een goede blog zeg! Het is heel herkenbaar om een bepaalde mate van vrijheid in het werk te willen hebben.
Ik heb jarenlang in de Kinderopvang gewerkt maar ik wilde mij verder ontwikkelen. Toen nog een opleiding gevolgd om in de Jeugdzorg te werken. Toen kwamen de bezuinigingen en eindigde ik in de Kinderopvang én gehandicaptenzorg. Uiteindelijk burn-out geraakt.
Ook nog een opleiding tot voedingscoach gevolgd, fotografie etc. Heel interessant maar ik vind het ook zo vermoeiend om alles interessant te vinden. Ik ben altijd met 101 dingen tegelijk bezig, terwijl het veel effectiever is om je op 1 of hooguit 2 dingen te richten. Dat blijft moeilijk voor mij. Alle tips zijn op dit gebied welkom 😉
Nu wil ik mij omscholen tot ervaringsdeskundige in de GGZ. Daar ligt mijn hart, het helpen van mensen, het voeren van gesprekken en mensen in hun kracht zetten. Dat is mijn verlangen, daar krijg ik energie van en het doet mij goed wanneer men mij weet te vinden al is het om een luisterend oor te bieden zonder oordeel. Ik blog ook over Mental-health. Ik vind het enorm belangrijk al zou ik denk ik niet voor mijzelf willen beginnen maar onder een baas, waarin wel variatie qua werk is en wanneer er groeimogelijkheden zijn.
Dag Jennifer, ik weet niet waar jouw ervaring ligt, maar in mijn vakgebied is daar veel vraag naar. Ik werk in de psychiatrie en zie dat jouw opleiding en ervaring zeker aansluiten. Kijk eens wat Kwintes voor jou kan betekenen.
Mooi Jennifer dat je wilt omscholen naar dat waar je hart echt bij betrokken is. In een omgeving waarin jij tot je recht komt, kun je ook het beste jouw mooie gave inzetten die HB met zich meebrengt. Heel veel succes met jouw mooie doelen en dankjewel voor je reactie.
Mijn ervaring is dat veel mensen bij toeval in hun eerste baan terecht komen en zich van daaruit verder ontwikkelen. Ik krijg de indruk dat die eerste banen heel bepalend kunnen zijn voor de verdere richting van je carriere. Eenmaal ergens gestart doet zich namelijk een andere mogelijkheid voor en om dat je bepaalde kennis en ervaring hebt opgedaan in een bepaalde baan, zul je dan meer kans maken op die nieuwe baan. Op zich hoeft dit helemaal niet verkeerd te zijn. De nieuwe baan ligt doorgaans dus in het verlengde van wat je al deed, maar biedt iets extra’s; hetzelfde type werk maar bij een leukere werkgever, of een soortgelijke baan dichter in de buurt zodat je minder reistijd hebt, meer salaris of betere arbeidsvoorwaarden, of een nieuwe uitdaging omdat je een stap kunt klimmen (van accountmanager naar salesmanager bijvoorbeeld, of van medewerker naar hoofd van een afdeling). Vooral dit laatste intrigeert mij. Ik heb de indruk dat veel mensen in de piramide willen doorgroeien vanwege de uitdaging en het bijbehorende salaris, alleen ben ik heel benieuwd of de meeste mensen doorgaans echt gelukkiger zijn geworden na een stap waarbij ze verticaal zijn doorgegroeid. Natuurlijk geeft een hoger salaris meer ruimte voor een mooier huis, recht op een grotere leaseauto en meer aanzien… maar… een groter huis en het ophouden van de nieuwe ‘status’ kost ook weer meer geld en ik weet van een vriendin die een HR functie heeft bij een groot bedrijf dat bijvoorbeeld loonbeslag net zo goed ook voor komt bij mensen in hogere en goedbetaalde banen, gewoon omdat ze te veel verplichtingen zijn aangegaan (tweede huis, te dure verbouwing, leuke sloep gekocht..l er hoeft maar iets te gebeuren (scheiding, verlies van job) of men zit in de problemen.
Daarnaast is een baan als leidinggevende ook niet zaligmakend… als je in een grote organisatie werkt en er nog lagen boven je zitten, dan zit je tussen twee vuren.. je hebt misschien iets meer invloed, maar als er van bovenaf iets wordt beslist, zul je verplicht zijn om het beleid, of de maatregel te steunen.. Je hebt kans dat je een beleid moet verdedigen waar je het zelf niet mee eens bent… dat kan stress opleveren.. dus hoewel je een belangrijker functie met meer status hebt, ben je een stuk autonomie kwijt.. want je mag iets vinden, maar er wordt verwacht dat je dat niet zal uiten naar de mensen die je aanstuurt.. er wordt verwacht dat je het beleid steunt.. zelf heb ik de indruk dat de druk die dit met zich mee brengt best pittig en onaangenaam kan zijn en dat de leidinggevende baan daarom lang niet altijd een goede keuze is die mensen gelukkiger heeft gemaakt. Blijf je zitten in een functie die je goed af gaat en die je leuk vindt, geeft minder stress en vaak wel toenemende waardering omdat je steeds beter wordt. Ontwikkeling van jezelf kan óók op andere vlakken dan in je baan… ik ben heel benieuwd wat anderen hiervan vinden.
Helemaal waar, mooi omschreven!
Dankjewel Sandra voor je reactie. Dat klopt sommigen halen juist hun voldoening uit andere sitatuaties. Als dat voor je werkt is dat ook prima natuurlijk. Maar als je 40u werkt, houdt dat wel in dat je dus 40u net niet doet wat jij graag wilt. Dat je misschien die 40u zelfs niet met plezier naar je werk gaat. Dat is dus 40u in de week waar jij je voldoening niet uithaalt en een net niet leven (in deze 40u dat je werkt) is toch we zonde van jouw mooie en kostbare kwaliteiten. Daarom proberen wij bij Gifted People te stimuleren om je blauwdruk helder te maken. Soms kun je ook met kleine aanpassingen veel bereiken.
Daarnaast inderdaad, als je veel geld hebt, houdt dat nog niet in dat je geen geld problemen hebt 🙂 juist omdat je te veel hebt om je ‘zorgen’ over te maken. Inderdaad wat je aangeeft met hoge kosten waardoor er alsnog loonbeslag wordt gelegd. Dat zegt inderdaad helemaal niks 🙂
Goede blog en herkenbaar. Ik ben goed in Design en Creativiteit. Daar ben ik al minstens 10 jaar mee bezig, maar eigenlijk al sinds ik klein was. Tegelijk vind ik het wel lastig om daarin meer expertise op te bouwen, voor mijn gevoel zit ik al heel hoog. Al zijn er altijd bureaus die veel toffere dingen maken, dus ik zit nog lang niet aan de top… Mijn uitdaging zit momenteel meer in het eigen baas zijn en alles eromheen. Klanten werven, leukere opdrachten krijgen en meer marketing gerelateerde dingen. Inderdaad het probleem als je elke keer wat anders doet, wat ik ook gedaan heb, is dat je elke keer onderaan moet beginnen. Ik ben zelf een beetje traag van begrip. Als ik in een omgeving ben waar ik fouten mag maken leer ik heel snel, maar vanwege faalangst klap ik dicht in competitieve omgevingen waar je op targets wordt afgerekend.
Heel herkenbaar. Ik sla ook dicht door faalangst mensen moet geen druk op me leggen. Ook creativiteit is mijn kader en dan nog meer getrechterd op gezichten. Om daar echter geld in te verdienen vind ik super lastig. Wel mee bezig nu met een businesscoach. Want ondernemen leer je niet op de kunstacademie. Nu 14 jaar later durf ik dat verder op te pakken en al die jaren hop ik van de ene naar de andere werkgever. Want nergens zit ik echt op mn plek en zuigt mn werk me leeg omdat ik achter de computer ben beland in callcenters en administratie. Want ja, ergens moeten de centen vandaan komen. Omdat ik me soms net een kameleon voel die zich overal op aanpast en alles wel wat kan moet ik zeggen dat ik afgelopen jaren ook enorm heen en weer geslingerd ben. Want wat als dat iets voor me is, wat als ik daar wat mee moet. Vreselijk gewoon. Veel verdieping steeds opgezocht en dat blijf ik doen om hopelijk steeds verder bij de kern te komen welke vorm wel voor me werkt. Het kiezen is daarom noodzaak inderdaad. Anders blijf je heen en weer slingeren
Dankjewel Bert voor je persoonlijke ervaring, heel waardevol dat je deze met ons wilt delen.
Herkenbaar, Adriënne! Omdat de saaie vergaderruimten van overheidskantoren en bedrijven veel minder inspireren dan de woonruimte die particulieren zelf hebben ingericht, had ik ooit het idee (zelfs een jaar voordat AirBnB was opgericht) om een platform te ontwikkelen waarop particulieren woonruimte konden verhuren aan kleine groepen om te vergaderen op momenten dat ze zelf niet thuis zouden zijn. Mijn plan werd bijzonder enthousiast ontvangen door vrienden en het KvK, maar ik heb het niet doorgezet. Uiteindelijk ben ik cartograaf. Daar liggen mijn passie en expertise… mijn rode draad!
Super Eddie dat je toch hebt gekozen om jouw passie te volgen.