Hoe creëer je een nieuwe gewoonte?

Hoe creëer je een nieuwe gewoonte?

Adrienne | Gifted People Intentie 4 Comments

Misschien ben je al langer bezig met het bewust starten van de dag en het vooraf bepalen wat je precies gaat doen vandaag. Misschien ga je er nu mee starten of ben je net gestart. 

In beide gevallen zul je herkennen dat je in de eerste fase van een nieuwe gewoonte jezelf bij de les moet houden. Aan alles wat je gaat doen en eerst nog niet deed, zul je even moeten wennen. Het zit niet meteen in je systeem. Op sommige dagen vergeet je het te doen of vraag je jezelf misschien wel af of je het wel moet doen en of het niet zonde is van je tijd. 

De juiste dagelijkse gewoontes maken veel dingen in je leven makkelijker. Daarom is het goed om te begrijpen hoe dit proces werkt, zodat je het voor je kan laten werken. 

Hoe creëer je een nieuwe gewoonte? 

Een gewoonte is een actie die je dagelijks doet, die bijna als vanzelfsprekend gedaan wordt. Denk aan tandenpoetsen en aan douchen. Je vraagt jezelf bij deze acties niet meer af of je het wel of niet gaat doen en je hebt er vaak een vast moment in de dag voor. Je bent eraan gewend geraakt. 

Stel dat je als nieuwe gewoonte besluit om vijf minuten per dag te gaan mediteren. Dan zit deze actie niet in je systeem. De kans is groot dat je gaat vergeten te mediteren. Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe gewoonte geïntegreerd wordt in jouw dag, kun je de volgende dingen doen: 

  1. Neem aan het begin van de dag tijd om op te schrijven wat je vandaag wilt doen, inclusief de gewoonte die je wilt gaan integreren. Bepaal wanneer je wilt gaan mediteren. Zet vervolgens een alarm voor de momenten waarop je wilt gaan mediteren. Zo voorkom je dat je het vergeet te doen. Komt het niet uit op het moment dat jouw alarm afgaat? Zet dan je alarm meteen op een moment later op de dag.
  2. Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte die je net zo vaak doet. Als jij elke dag gaat wandelen, ga dan direct na je wandeling mediteren. Daardoor koppel je in je hoofd deze twee activiteiten aan elkaar en is de kans groter dat je onthoudt te mediteren.
  3. Beloon jezelf voor een meditatie streak. Creëer voor jezelf een kalender waarop je bijhoudt op welke dagen je hebt gemediteerd en beloon jezelf iedere week als je een bepaald aantal dagen hebt gemediteerd. Een beloningssysteem werkt motiverend om iets te blijven doen.  

Valkuil: te veel tegelijk 

Het installeren van de juiste gewoontes maakt je leven een stuk plezieriger en makkelijker. Maar, er is wel een valkuil waar je op mag letten. Zeker als je graag snel gaat en groot denkt, is het verleidelijk om maar meteen alles aan te pakken. Je voegt niet alleen mediteren toe, maar ook sporten, een gezonde smoothie maken, journallen en dankbaarheid.  

Allemaal supergoede dingen om te doen. Maar, als je deze allemaal op hetzelfde moment gaat proberen toe te voegen aan je leven, voelt het al snel als te veel. Dat maakt het moeilijker volhouden. Je vergeet sneller één van die dingen te doen en als jij je daar dan schuldig over voelt, koppel je deze vervelende ervaring aan het hebben van deze dagelijkse gewoontes. En daarmee maak je het nog moeilijker voor jezelf om in de toekomst weer goede gewoontes aan te leren. 

Neem jezelf daarom voor om te starten met één nieuwe gewoonte per keer. Geef jezelf minimaal dertig dagen om daaraan te wennen voordat je doorgaat met het toevoegen van een extra gewoonte. Als je dat moeilijk vindt, onderzoek dan bij jezelf waarom het voor jou sneller zou moeten gaan? Welke overtuiging ligt daaronder? En hoe zou het voor je zijn als je deze overtuiging niet meer had? 

Wat kun je doen? 

Gebruik de techniek van nieuwe gewoontes integreren om jouw dag met intentie te starten en om elke dag helder te maken wat jouw acties van de dag gaan zijn. Acties die jouw doelen ondersteunen en acties die belangrijk zijn voor jouw dagelijks leven.  

Evalueer ook elke maand hoe dit voor je is. Geef je jezelf te veel acties of te weinig? Laat je jezelf nog te veel afleiden? Dat zijn allemaal waardevolle inzichten die je helpen om bij te sturen.  

Welke goede gewoontes heb jij al toegevoegd aan je dagelijks leven? En hoe dragen deze bij aan de realisatie van jouw intenties en doelen? Laat je het onder de blog weten? 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil  het e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

 

We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.

Vorige blogVolgende blog

Comments 4

  1. Allereerst hartelijk dank voor al je tips. Door de boeken te lezen, e book ,en masterclass, zie ik pas hoeveel wij op elkaar lijken. Ik schrik er soms van. En nu word ik me pas echt bewust dat die gedachtenstroom bij mij ook aanstaat.
    Ik kan hem helemaal tot rust brengen met schilderen ( Kunstenaar) op mijn dagelijkse fietstochten,overdenk ik allerlei problemen die die voor duizenden mensen verlichting zouden geven. als het nodig is ga ik aan de slag, maar helaas zien ze de oplossingen maar zetten het niet om doodgewoon omdat ze zo meer geld in korte tijd verdienen.ookal duperen ze miljoenen mensen. Ook bij het ministerie helemaal afschuwelijk. Daar heb ik dan weer tijd voor nodig om het los te laten. In het onderwijs heb ik vele scholen ook voor hoogbegaafden , les gegeven , en hun aan deze groep voorgesteld. Ze hebben het in hun school geintegreerd , zijn er super trots op en vervolgens sta ik buiten en boycotten ze de beloofde lessen die ik zou geven en waarvoor de lesstof al helemaal gemaakt is. Op kunstgebied. Ook grote kunstprojecten na 6 jaar werken ,gaan niet door omdat 1 iemand niët slim genoeg is de juiste mails te sturen waardoor het hele muurschilderingen project niet doorgaat , ookal probeer ik ze te motiveren en er alleen maar geweigerd wordt. Dit is mijn grootste gruwel, en ervaringen. Ik schrijf mijn bezigheden op en vind het heerlijk om te werken ,maar het niet door laten gaan breekt me volledig op. Hier heb ik hulp bij nodig.bedankt voor het lezen.

    1. Fijn dat je reageert Birgitta. Wat vervelend om te lezen dat je muurschilderingen project niet doorgaat. Ik hoop dat je nog wel andere mooie projecten in het vooruitzicht hebt waar jij je creativiteit in kwijt kunt.

  2. Iedereen die bezig wil met zijn/haar gewoontes raad ik altijd het boek ‘Better than Before’ aan van Gretchen Rubin (‘Steeds beter’ in de NL-versie), en ook ‘The Four Tendencies’ van dezelfde auteur is erg interessant in dat kader. Er staan allerlei verschillende tips in. Soms zelfs tegenovergestelden. Omdat iedereen anders is. De één rent bijvoorbeeld het liefst iedere keer dezelfde ronde, terwijl de ander van afwisseling houdt. De één stopt ineens met een gewoonte, terwijl de ander liever ‘matigt’ dan helemaal stopt. En de ‘loopholes’ zijn ook geweldig: ‘Ah deze ene keer kan het wel, want vandaag was een rare dag. Morgen pakken we de draad weer op’ en meer van dat soort ‘fabeltjes’ waar je zelf maar al te graag in trapt. 🙂 En natuurlijk de vier typen (’tendencies’) die zij benoemt als het aankomt op gewoonten. Erg leerzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *