Misschien ben je al langer bezig met het bewust starten van de dag en het vooraf bepalen wat je precies gaat doen vandaag. Misschien ga je er nu mee starten of ben je net gestart. 

In beide gevallen zul je herkennen dat je in de eerste fase van een nieuwe gewoonte jezelf bij de les moet houden. Aan alles wat je gaat doen en eerst nog niet deed, zul je even moeten wennen. Het zit niet meteen in je systeem. Op sommige dagen vergeet je het te doen of vraag je jezelf misschien wel af of je het wel moet doen en of het niet zonde is van je tijd. 

De juiste dagelijkse gewoontes maken veel dingen in je leven makkelijker. Daarom is het goed om te begrijpen hoe dit proces werkt, zodat je het voor je kan laten werken. 

Hoe creëer je een nieuwe gewoonte? 

Een gewoonte is een actie die je dagelijks doet, die bijna als vanzelfsprekend gedaan wordt. Denk aan tandenpoetsen en aan douchen. Je vraagt jezelf bij deze acties niet meer af of je het wel of niet gaat doen en je hebt er vaak een vast moment in de dag voor. Je bent eraan gewend geraakt. 

Stel dat je als nieuwe gewoonte besluit om vijf minuten per dag te gaan mediteren. Dan zit deze actie niet in je systeem. De kans is groot dat je gaat vergeten te mediteren. Om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe gewoonte geïntegreerd wordt in jouw dag, kun je de volgende dingen doen: 

  1. Neem aan het begin van de dag tijd om op te schrijven wat je vandaag wilt doen, inclusief de gewoonte die je wilt gaan integreren. Bepaal wanneer je wilt gaan mediteren. Zet vervolgens een alarm voor de momenten waarop je wilt gaan mediteren. Zo voorkom je dat je het vergeet te doen. Komt het niet uit op het moment dat jouw alarm afgaat? Zet dan je alarm meteen op een moment later op de dag.
  2. Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande gewoonte die je net zo vaak doet. Als jij elke dag gaat wandelen, ga dan direct na je wandeling mediteren. Daardoor koppel je in je hoofd deze twee activiteiten aan elkaar en is de kans groter dat je onthoudt te mediteren.
  3. Beloon jezelf voor een meditatie streak. Creëer voor jezelf een kalender waarop je bijhoudt op welke dagen je hebt gemediteerd en beloon jezelf iedere week als je een bepaald aantal dagen hebt gemediteerd. Een beloningssysteem werkt motiverend om iets te blijven doen.  

Valkuil: te veel tegelijk 

Het installeren van de juiste gewoontes maakt je leven een stuk plezieriger en makkelijker. Maar, er is wel een valkuil waar je op mag letten. Zeker als je graag snel gaat en groot denkt, is het verleidelijk om maar meteen alles aan te pakken. Je voegt niet alleen mediteren toe, maar ook sporten, een gezonde smoothie maken, journallen en dankbaarheid.  

Allemaal supergoede dingen om te doen. Maar, als je deze allemaal op hetzelfde moment gaat proberen toe te voegen aan je leven, voelt het al snel als te veel. Dat maakt het moeilijker volhouden. Je vergeet sneller één van die dingen te doen en als jij je daar dan schuldig over voelt, koppel je deze vervelende ervaring aan het hebben van deze dagelijkse gewoontes. En daarmee maak je het nog moeilijker voor jezelf om in de toekomst weer goede gewoontes aan te leren. 

Neem jezelf daarom voor om te starten met één nieuwe gewoonte per keer. Geef jezelf minimaal dertig dagen om daaraan te wennen voordat je doorgaat met het toevoegen van een extra gewoonte. Als je dat moeilijk vindt, onderzoek dan bij jezelf waarom het voor jou sneller zou moeten gaan? Welke overtuiging ligt daaronder? En hoe zou het voor je zijn als je deze overtuiging niet meer had? 

Wat kun je doen? 

Gebruik de techniek van nieuwe gewoontes integreren om jouw dag met intentie te starten en om elke dag helder te maken wat jouw acties van de dag gaan zijn. Acties die jouw doelen ondersteunen en acties die belangrijk zijn voor jouw dagelijks leven.  

Evalueer ook elke maand hoe dit voor je is. Geef je jezelf te veel acties of te weinig? Laat je jezelf nog te veel afleiden? Dat zijn allemaal waardevolle inzichten die je helpen om bij te sturen.  

Welke goede gewoontes heb jij al toegevoegd aan je dagelijks leven? En hoe dragen deze bij aan de realisatie van jouw intenties en doelen? Laat je het onder de blog weten? 

 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil  het e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB- updates gemakkelijk in je mail.
Heb je de masterclass over hoogbegaafdheid al gevolgd? Je kunt gratis deelnemen en je hier aanmelden voor de eerstvolgende.

 

We zien de laatste tijd dat het plaatsen van een reactie niet voor iedereen lukt. Inmiddels hebben wij al verschillende dingen geprobeerd om dit op te lossen, maar helaas is het probleem er nog steeds. Als je een reactie probeert te plaatsen en het lukt niet, stuur ons dan aub een mail (info@giftedpeople.eu) en laat ons weten welke browser je gebruikt en of je gebruik maakt van je telefoon of de computer. Zo krijgen we hopelijk meer duidelijkheid over de oorzaak van dit probleem.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden