Wanneer ik ’s ochtends opsta, en de zon schijnt al een beetje door de gordijnen heen, dan start mijn dag al zo veel beter dan wanneer het zo’n miezerige en mistige dag lijkt te worden. Warm weer, zon en het kunnen dragen van zomerjurken en slippers, is +10 voor mijn humeur. Het liefst wil ik iedere ochtend de balkondeuren open kunnen zetten en koffiedrinken in de ochtendzon. Dat alleen al is geluk voor mij.  

Niet alleen het weer heeft impact op hoe ik me voel. Ook mijn fysieke omgeving speelt een rol. Zo werk ik bijvoorbeeld graag aan mijn eetkamertafel in plaats van achter een bureau. Een grijze, kleine kantoorruimte, maakt me eerder verdrietig dan productief. En ik kan enorm veel last hebben van bepaalde geluiden als ik geconcentreerd probeer te werken. Als er mensen in mijn buurt aan het praten zijn, dan kan ik bijna niet anders dan met 1 oor hun gesprek volgen. Het is alsof mijn voelsprieten aangaan en mijn brein heeft bedacht dat het cruciaal is om te horen wat er in dat gesprek gezegd wordt. Zelfs al gaat het over iets wat mij helemaal niet interesseert. 

Inmiddels weet ik in welke omgevingen ik graag ben. Welke omgevingen positief bijdragen aan hoe ik me voel. En ook welke omgevingen minder goed bij mij passen. Mijn leven, mijn werk en waar ik wel en niet ga, heb ik daar waar mogelijk op aangepast. Dat heeft voor mij de afgelopen jaren een enorm positief verschil gemaakt.  

Fysieke omgeving 

Als hoogbegaafde heb je een bovengemiddelde prikkelgevoeligheid. Sommige dingen kunnen daarom een grote impact op je hebben terwijl anderen hier helemaal geen last van schijnen te hebben. Dat kan zoiets simpels zijn als te scherp of te weinig licht of het druppelen van de waterkoeler. Een kopieermachine op de achtergrond of gefluister van collega’s, kan jouw concentratie volledig verstoren. Bovendien is het heel vermoeiend als je jouw aandacht steeds aan het verdelen bent over wat je aan het doen bent en wat er om je heen gebeurt.  

We onderschatten vaak hoeveel impact ook onze fysieke omgeving heeft op hoe we in ons vel zitten en hoe we functioneren. Dat geldt zowel voor een werkomgeving als een thuisomgeving.  

Wat kun je doen? 

Breng jouw belangrijkste omgevingen eens in kaart. Wat in die omgevingen draagt positief bij aan hoe jij je voelt en aan hoe je in die omgeving kunt functioneren? En welke dingen dragen juist negatief bij? Op basis hiervan kun je voor jezelf bepaalde voorwaarden schetsen die blijkbaar voor jou belangrijk zijn. Wanneer je deze helder hebt, kun je hier over gaan communiceren naar anderen en waar mogelijk zelf bepaalde veranderingen in aanbrengen. Soms zijn het de kleine dingen die een grote impact maken. Door die aan te pakken, kun je het voor jezelf allemaal al een stuk gemakkelijker maken.  

Ik ben benieuwd, herken je dit? Welke impact heeft de fysieke omgeving op jou? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden