Hoe beïnvloedt jouw fysieke omgeving jou?

Hoe beïnvloedt jouw fysieke omgeving jou?

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid, Omgeving 38 Comments

Wanneer ik ’s ochtends opsta, en de zon schijnt al een beetje door de gordijnen heen, dan start mijn dag al zo veel beter dan wanneer het zo’n miezerige en mistige dag lijkt te worden. Warm weer, zon en het kunnen dragen van zomerjurken en slippers, is +10 voor mijn humeur. Het liefst wil ik iedere ochtend de balkondeuren open kunnen zetten en koffiedrinken in de ochtendzon. Dat alleen al is geluk voor mij.  

Niet alleen het weer heeft impact op hoe ik me voel. Ook mijn fysieke omgeving speelt een rol. Zo werk ik bijvoorbeeld graag aan mijn eetkamertafel in plaats van achter een bureau. Een grijze, kleine kantoorruimte, maakt me eerder verdrietig dan productief. En ik kan enorm veel last hebben van bepaalde geluiden als ik geconcentreerd probeer te werken. Als er mensen in mijn buurt aan het praten zijn, dan kan ik bijna niet anders dan met 1 oor hun gesprek volgen. Het is alsof mijn voelsprieten aangaan en mijn brein heeft bedacht dat het cruciaal is om te horen wat er in dat gesprek gezegd wordt. Zelfs al gaat het over iets wat mij helemaal niet interesseert. 

Inmiddels weet ik in welke omgevingen ik graag ben. Welke omgevingen positief bijdragen aan hoe ik me voel. En ook welke omgevingen minder goed bij mij passen. Mijn leven, mijn werk en waar ik wel en niet ga, heb ik daar waar mogelijk op aangepast. Dat heeft voor mij de afgelopen jaren een enorm positief verschil gemaakt.  

Fysieke omgeving 

Als hoogbegaafde heb je een bovengemiddelde prikkelgevoeligheid. Sommige dingen kunnen daarom een grote impact op je hebben terwijl anderen hier helemaal geen last van schijnen te hebben. Dat kan zoiets simpels zijn als te scherp of te weinig licht of het druppelen van de waterkoeler. Een kopieermachine op de achtergrond of gefluister van collega’s, kan jouw concentratie volledig verstoren. Bovendien is het heel vermoeiend als je jouw aandacht steeds aan het verdelen bent over wat je aan het doen bent en wat er om je heen gebeurt.  

We onderschatten vaak hoeveel impact ook onze fysieke omgeving heeft op hoe we in ons vel zitten en hoe we functioneren. Dat geldt zowel voor een werkomgeving als een thuisomgeving.  

Wat kun je doen? 

Breng jouw belangrijkste omgevingen eens in kaart. Wat in die omgevingen draagt positief bij aan hoe jij je voelt en aan hoe je in die omgeving kunt functioneren? En welke dingen dragen juist negatief bij? Op basis hiervan kun je voor jezelf bepaalde voorwaarden schetsen die blijkbaar voor jou belangrijk zijn. Wanneer je deze helder hebt, kun je hier over gaan communiceren naar anderen en waar mogelijk zelf bepaalde veranderingen in aanbrengen. Soms zijn het de kleine dingen die een grote impact maken. Door die aan te pakken, kun je het voor jezelf allemaal al een stuk gemakkelijker maken.  

Ik ben benieuwd, herken je dit? Welke impact heeft de fysieke omgeving op jou? Laat je het me onder de blog weten? 

Heb jij het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen?
Dat kun je gewoon gratis aanvragen:

Ja, ik wil graag dat e-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 38

 1. Ik ben muziekdocent, dus rust in mijn omgeving is niet standaard. 😉
  Ik geniet erg van het allemaal hetzelfde doen, maar als kinderen allemaal aan het werk zijn tegelijkertijd kan ik me ook afsluiten. Ik heb ook gewoon een superleuke baan waar ik veel energie van krijg! Juist de variatie (elk half uur een nieuwe klas) en het samen musiceren geeft mij zoveel energie.
  Thuis werk ik juist op verschillende plekken, op de bank, in bed, aan tafel, buiten op een stoel…
  Ik woon alleen, dus dat maakt dat ik rustig thuis kan zitten zonder ook nog bezig te moeten zijn met anderen. Na een werkdag heb ik echt even de tijd nodig om bij te komen. Ik draai dan geen muziek en heb ook geen tv. Dat is expres. 🙂

  1. Wauw Marieke, dat korte tekstje van jou komt echt wel net overeen met mijn situatie waar ik nu in zit (alleen wonen, geen tv en vaak ook geen muziek de laatste tijd) . En ook de dingen die ik wil inkaderen op een manier in mijn nabije~ toekomstig leven. Ik was vrijwilliger bij naschoolse kinderbegeleiding ivm huiswerk en ontspanning. En daar heb ik dit jaar afscheid van genomen . Ik ben heel graag bezig met kinderen en elke keer dat ik een kind zie of tegenkom voel ik een soort blijdschap in mij zelf . Ik ben een redelijk sterke HSP’er ook dus voor de moment kies ik niet om grotere groepen mee te begeleiden . Wat ik wel graag zou doen is een opleiding om met kinderyoga beginnen . Muziek en kinderen op een alternatieve rustigere manier 😉

 2. Ik weet nog niet waar ik het beste presteer. Ik weet wel dat ik thuis het meest ontspannend werk, ook onder druk. Thuis bestaat het gevaar dat ik met andere zaken bezig ben. Een stok achter de deur, bijv. in de vorm van een deadline, helpt. Wat geluiden betreft kan ik niet tegen vermijdbare en onnodige geluiden. Als het buiten mijn macht licht om er iets aan te doen, kan ik het accepteren.

  1. Post
   Author
 3. Ik werk ook thuis, maar mis heel erg de rumour van het kantoor om me heen. Niet het geklets van collega’s over vakantie en kinderen, maar wel het sparren en de klanten die over de vloer komen. Ik vind het thuis juist erg stil en eenzaam.

  1. Post
   Author
 4. Ik weet intussen al een tijd dat ik ook hoogsensitief ben. Wat mij gered heeft is een hele goede noise canceling koptelefoon. Zodra ik merk dat ik teveel prikkels om me heen heb en ik “uit” dreig te gaan dan zet ik die koptelefoon op met muziek en dan hoor ik verder niks meer: heerlijk in mijn eigen cocon. Ik heb mijn collega’s uitgelegd hoe ik in elkaar zit en wat ik nodig heb. Rust is daar 1 van. Ik merk wanneer ik mij. Koptelefoon op heb ze me veel minder snel storen en alleen met zaken die echt relevant zijn. Voordeel vind ik dat ik er wel ben maar dat ik een kleine drempel heb ingebouwd.

  1. Post
   Author
 5. Wat zou ik graag willen dat mensen wat meer rekening met elkaar houden.
  Ik heb zo graag de stilte om me heen dan kan ik helemaal opgaan in waar ik mee bezig ben.
  Komen er andere geluiden door kan ik niet meer werken, schrijf en lees veel.
  Ik ben 54 jaar, woon in een complex met bejaarden van 85 jaar.
  Elke ochtend begint mijn dag om 7.00 meteen al met frustratie, doordat mijn buurvrouw meteen haar schoenen aantrekt en ik elke stap hoor gevolgd door geschuif van tafels en stoelen, dicht geklap van kasten enz en ik word hier helemaal gek van. Ben al met haar en anderen in gesprek gegaan maar ze kijken me aan of ik gek ben ! Ik weet dat dit heel simpel opgelost kan worden door kleine aanpassingen. Ik kan ook niet tegen repeterende geluiden zoals een hoogwerker in de binnentuin, die de piep aan heeft staan, de geluiden van de tuinman met zijn machines het galmt heel erg. Gevolg ik vlucht mijn huis uit! Ook kan ik heel veel last van licht hebben dan verlies ik heel mijn energie en concentratie.
  Ik ben op alle mogelijke manieren aan mijn gezondheid aan t werken ivm fibromyalgie en depressies (ben al heel ver gekomen hierin) maar die frustratie elke dag weer word er hopeloos van.

  Dank je Adrienne voor je E book voor mij is er hierdoor veel duidelijk geworden,
  ik dacht namelijk dat ik een introverte Hsp’ r met sensorisch stoornis was !

  1. Post
   Author
 6. Al heel wat jaren werk ik voor mezelf, lekker rustig van uit huis. Een aantal jaren terug werd ik door een klant gevraagd om 3 maanden bij hen op kantoor te komen werken voor een klus. Wat was ik blij dat die drie maanden voorbij waren! Zo verschrikkelijk vermoeiend om op een kantoor te zitten: altijd (kletsende) mensen om je heen, processen die veel beter kunnen maar als je daar een suggestie voor doet met schaapachtige ogen wordt aangekeken, zoveel lawaai en onrust. Dit nooit meer besloot ik toen. Gelukkig heb ik dat ook niet meer hoeven doen :-). Dank voor je zeer herkenbare blogs Adrienne. Ze helpen me om veel meer duidelijkheid te krijgen over mezelf en ze laten me beseffen dat ik niet de enigste ben die tegen dit soort dingen aan loopt.

  1. Post
   Author
 7. Het liefst werk ik in een rustige omgeving met niemand om mij heen. Tenzij ik aan het koken ben want dan vind ik het gezellig als er gezelschap is.
  Thuis heb ik een eigen werkkamer waar vooral in de ochtend de zon naar binnen schijnt. Dat is echt genieten voor mij. Verder is het voor mij belangrijk dat ik in een opgeruimde omgeving kan werken en genoeg plaats op mijn bureau heb om papieren e.d. te kunnen leggen.

  1. Post
   Author
 8. Wat herkenbaar weer! Ik werk ook liever beneden aan de eetkamertafel dan boven op het kantoor. Toen ik me realiseerde dat dat de reden was waarom het me niet lukte om mezelf tot dingen te zetten die ik wel wilde doen heeft manlief een laptop voor me gefikst en nu ga ik als een trein…?

  1. Post
   Author
 9. Helaas ben ik niet in de mogelijkheid om thuis te werken. Ik ben juf in een kleuterklas. Hoewel het werk me enorm veel voldoening brengt, ben ik aan het eind van de dag helemaal op. Administratie bijwerken om 16u? “Euhm…. wat moest ik ook alweer niet vergeten? En waar is mijn lijstje waarop staat wat ik allemaal nog meer moet doen? Hè waarom piept dat kopieermachien zo, enz… ” ?
  Nu ik thuis ook nog 2 stuiterballen heb rondspringen van 3 en 2 jaar, (waarvan de 3 jarige waarschijnlijk ook meer/hoogbegaafd is met een moeizame prikkelverwerking) kom ik helemaal niet meer aan rust toe. Ik heb soms het idee dat het in mijn hoofd ontploft. Ik weet dat het dan tijd is om iets te gaan maken (iets knutselen, een wasmachine ombouw of een ikeakast?) in stilte… op zolder… met de deur op slot…. het liefst nog de kinderen met papa het huis uit!

  1. Post
   Author
  2. Erg herkenbaar weer, een rustige omgeving om iets uit te werken of te schrijven. Maar ben ook regelmatig wel een drukkere omgeving nodig om geprikkeld te worden. En op die manier op de hoogte te blijven.

  3. Zooo herkenbaar! Sta ook voor de klas in het SO en soms wens ik dat ik in een bibliotheek kon werken en boeken in stilte op alfabetische volgorde mocht zetten…

 10. Zo herkenbaar. Fijn om te lezen.rommel, lawaai, al te veel reuring, dat hindert mij en leidt me af. Als ik thuis werk, moet t redelijk opgeruimd zijn, anders kom ik niet tot productie. Klinkt suf maar ik snap die mensen niet die met muziek op/aan kunnen werken. Stilte en rust voor mij.

  1. Post
   Author
 11. Ik werk al ruim 20 jaar in kantoor tuinen.
  Het heeft toen 6 jaar geduurd, maar sindsdien kan ik mezelf goed afsluiten. Nadeel is wel dat wat ik wel moet horen, ook niet hoor.

  1. Post
   Author
 12. Ik vind rustig kei-fijn. Ik merk ook dat ik ontzettend (!) goed presteer in een rustige omgeving. Het klinkt misschien een beetje suf, maar het heeft ook ontzettend te maken met de sfeer die er in een werkomgeving hangt. Tot nu toe bij (bijna) alle werkomgevingen waar ik gezeten heb, hangt een sfeer van “oh, we moeten weer naar het werk, naar onze baan waar we 8 uur per dag vertoeven en dan roestten we vast in het patroon waar ik al jaren in zit”. Alsof mensen niet werkelijk daar willen zijn, snap je? Voor mij is het echt belangrijk dat mensen willen zijn waar ze zijn en dat valt voor mij ook onder fysieke omgeving.

  1. Post
   Author
 13. Ja! Klopt! De laatste tijd valt alles op zijn plaats, eigenlijk sleep ik dit altijd mee, nu is het bewust. Het is vermoeiend, men zoekt een weg. Lawaai kan je doen voelen dat je in een gevangenis zit. Je kunt er niet uit. Stilteplekken zijn noodzaak! (kan ook natuur zijn met vogeltjes enzo).

  1. Post
   Author
 14. Ik kan heel slecht tegen lawaai, en werk in het basisonderwijs! Maar sinds dit jaar heb ik een klas met alleen maar hb-kinderen waarvan een heel stel ook prikkelgevoelig voor lawaai is. Heerlijk om niet de enige te zijn en om met elkaar te proberen stiller te zijn.

  1. Ik werk ook in het basisonderwijs met kleuters en kan tijdens het voorlezen zo afgeleid worden door tikkende voetjes etc. Ook de werkruis tijdens spelen en werken kost me veel energie. Terwijl het vanuit de kinderen vaak enthousiasme en betrokkenheid is. Wel lastig om niet in mopperen te vervallen voor mij .

  2. Post
   Author
 15. Wat ben ik toch elke keer weer blij met jouw vlogs. Ik heb zelfs mijn huisarts en fysiotherapeuten op je site en bestaan gewezen, want voor mij als 52 jarige valt eindelijk zoveel op z’n plaats! Afgelopen week nog had ik het erover; hoe kan het het dat ik me daar een “veertje”voel en daar een “betonblok”, Kunstlicht en cv warmte zijn voor mij echt zo vermoeiend. Doe mij ook maar frisse ochtend lucht met opkomende zon en strakblauwe hemel en vooral niet te veel lawaai, dan functioneer ik stukken beter en gezelliger. dank je wel weer!

  1. Post
   Author
 16. Mijn werk bestaat juist veel uit contact met mijn collega’s. Ik denk toch zeker zo’n 60 tot 70 procent.
  Maar de resterende tijd bestaat mijn werk vooral uit werkzaamheden achter mijn computer/laptop waarvoor ik goed geconcentreerd moet zijn. Helaas bevind mijn plekje zich in een enorme kantoortuin en inderdaad gesprekjes over het voetbal, maar ook aan de tafel werkoverlegjes van anderen ervaar ik als een enorme stoorfactor en er komt dan niet veel werk uit mijn handen. Regelmatig pik ik dan ook een kleine vergaderruimte in of ga ik inderdaad naar huis. Nadeel van thuiswerken voor mij is dat daar weer andere afleidingen zijn, een wasmachine die piept, moet natuurlijk wel even meteen leeggehaald worden. De post die geleverd wordt moet gelezen worden en oooh wat een bladeren op het terras, even vegen…kortom, thuis is voor mij niet de beste omgeving om te werken. Oplossing, en we zijn daar nog niet, maar wel volop mee bezig. Mijn manager overtuigd dat de kantoortuin aanpakken en daar vele af te sluiten units neer te zetten de productiviteit maar ook de kwaliteit van werk zeker zal verbeteren en het ziekteverzuim zeker zal verminderen (genoeg ondersteunende informatie te vinden bij mijn vriend of vriendin Google). Voor het bedrijf waar ik werk lijkt dit toch wel een enorme cultuuromslag, maar het wordt zeker wel (maar langzaam) opgepakt. Tot die tijd, en af en toe met commentaar en wat scheve ogen, de vergaderruimtes maar gebruiken.

  1. Post
   Author
  2. Na 20 jaar op andere, niet passende plaatsen voor mij, te hebben gewoond, ben ik 2012 terug verhuisd naar de wijk waar ik ben opgegroeid. Het was een gevoel van thuiskomen, elke stoeptegel ken ik en dat voelt rustig en vertrouwd. Ik woon nu in een hoekhuis met uitzicht over de polder en het kanaal, ook dat is fantastisch. Heb van heel weinig mensen ‘last’, en kan voor een groot gedeelte van de dag mijn eigen gang gaan. En m’n werkplek is inderdaad net zoals bij jou Adrienne, aan tafel, lekker knus. Veel oranje en rode accenten in mijn huiskamer maken dat ik me heel vrolijk voel thuis!

 17. Ik heb een eigen kantoor op mijn werk, dat is echt een zegen. Als het me te druk wordt doe ik de deur dicht en zet rustige piano muziek op.

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *