In één van mijn banen ben ik ooit stampvoetend naar mijn baas gegaan omdat ik iets zag gebeuren wat in mijn ogen niet door de beugel kon. Gelukkig kende mijn baas mij al wat langer en kwam ik er mee weg, want als ik er nu op terugkijk heb ik dat toen niet zo tactisch gedaan (en dat is een understatement). Aan de ene kant was het toen de leeftijd, maar aan de andere kant ook zeker mijn bovengemiddelde rechtvaardigheidsgevoel.   

Kenmerkend voor hoogbegaafden is ook dat ze sterke ‘rechtvaardigheidsvoelsprieten’ hebben en buitengewoon slecht tegen onrecht, oneerlijkheid en gebrek aan integriteit kunnen. Zelfs als het gaat om iets relatief kleins. Als hoogbegaafde hecht je veel waarde aan ‘afspraak is afspraak’ en ‘doen wat beloofd is’.  

Je zult het bovendien moeilijk hebben als je in een bedrijf werkt waar veel politieke spelletjes worden gespeeld en mensen vooral bezig zijn met persoonlijk gewin. Zeker omdat jij zelf juist steeds kijkt naar het grotere plaatje en je jezelf eerder geneigd bent aan de kant te zetten voor het grotere belang. 

Als hoogbegaafde valt het jou ook meteen op als er iets niet in de haak is. Je voelt het als iemand niet authentiek is. Je ziet het als er in het bedrijf waar je werkt iets gebeurt dat niet eerlijk is. En je kunt daar enorm heftig op reageren. Ik moet bijvoorbeeld denken aan een Insighter die ooit stampvoetend naar haar baas ging omdat ze erachter was gekomen dat het bedrijf waar ze werkte aan klanten beloofde dat ze konden rekenen op 24/7 support, maar omdat er toch niemand belde tussen 24.00 uur en 05.00 uur, hadden ze in die uren een bandje draaien, terwijl ze dat niet hadden gecommuniceerd naar hun klanten.  

Haar leidinggevende vertelde toen doodleuk dat daar waarschijnlijk toch niemand achter zou komen en dat was bij haar olie op het vuur gooien. Uiteindelijk kreeg ze voor elkaar dat er naar klanten een mail uitging waarin de nieuwe tijden vermeld werden en werd de term ‘24/7’ van de website gehaald.  

In dit geval was deze Insighter in staat om haar punt duidelijk te maken, maar het lastige van het sterke rechtvaardigheidsgevoel is dat het ervaren van onrecht een dosis frustratie en boosheid met zich meebrengt die zo overheersend kan zijn, dat het moeilijk is om nog een functioneel gesprek te voeren. Wanneer je vanuit deze emoties gaat communiceren, kun je behoorlijk fel uit de hoek komen, waardoor mensen in de verdediging en weerstand schieten en niet meer open staan om samen te kijken naar een oplossing. Bovendien kun je als hoogbegaafde hierdoor ook je eigen glazen ingooien en jezelf benadelen. Bijvoorbeeld omdat je mensen (onbedoeld) voor het hoofd stoot of zelfs kwetst.   

Als hoogbegaafde kun je daarnaast soms te snel de conclusie trekken dat mensen iets bewust fout doen. Dat ze bewust keuzes maken die oneerlijk uitpakken of mensen benadelen. Alleen dit is regelmatig niet het geval. Meestal zit er geen slechte intentie achter, maar is het de ander simpelweg niet opgevallen. Niet iedereen ziet wat jij ziet. Het is dan jouw mooie taak om het zichtbaar te maken.  

In mijn boek ‘Nooit meer ruzie met je baas’ omschrijf ik dit bovenstaande ook in het profiel van de Strijder. Als je herkenning vindt in dit profiel, is het slim om te ontdekken hoe je beter om kunt gaan met jouw gaven als Strijder. Want juist jouw manier van kijken en aanvoelen waar er dingen niet kloppen, is heel waardevol voor bedrijven. Jij kunt zien waar het eerlijker kan en kunt daarmee voor bedrijven ook enorme imagoschade voorkomen.  

Wil je meer weten over de Strijder? Of over de andere drie profielen: de Vormer, de Onderzoeker en de Voorspeller, zodat je de bijbehorende valkuilen kunt gaan herkennen en juist meer jouw unieke gaven kunt benutten? Bestel dan het boek hier: ‘Nooit meer ruzie met je baas’. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: Ja, ik wil het e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de wekelijkse HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden