Ik ben een enorm gevoelsmens, al zou je dat niet meteen zeggen als je mij ziet, omdat ik eerder rationeel overkom ;). Hoe dan ook, ik voel vaak enorm sterk of iets klopt voor mij of niet. Ik voel als ik ergens op moet handelen of ergens moet bijsturen. Ik voel het als ik iets niet aan het doen ben wat ik wel zou moeten doen. En tegelijkertijd weet ik dat gevoel ook verraderlijk is.   

Soms voel ik dat het bijvoorbeeld ergens in mijn bedrijf niet goed gaat en daar heb ik dan allerlei gedachten over en ook nog eens gedachten over de worstcasescenario’s die dan kunnen ontstaan. En daar kan ik mezelf helemaal gek mee maken. Totdat ik naar de cijfers en de feiten kijk en zie dat het gewoon goed gaat.  

Andersom voel ik soms dat het ergens juist heel goed gaat, ik heb bijvoorbeeld het idee dat ik sterker aan het worden ben, maar als ik dan kijk naar de cijfers en feiten, blijkt dat wel mee te vallen en moet ik toch een beetje de zeilen bijzetten.  

Handelen alleen op je gevoel is niet altijd handig omdat het soms gericht is op de korte termijn. Iets kan nu goed voelen wat op lange termijn niet goed is voor je. Bijvoorbeeld die lekkere koekjes. Of die baan aannemen die niet helemaal past bij je blauwdruk, maar er wel voor zorgt dat je antwoord kunt geven op dierbaren die steeds vragen of je nou eindelijk al een nieuwe baan hebt gevonden. Nu voelt het goed, later levert het problemen op.  

Andersom geldt dat ook. Iets kan op korte termijn niet per se goed voelen, maar dat op lange termijn wel zijn. Bijvoorbeeld elke ochtend een minuut koud douchen, elke dag even bewegen en gezond eten.  

Ons brein is expert in ons om de tuin leiden en heeft liever dat je de makkelijke weg kiest dan de weg die ongemak met zich meebrengt. En omdat je als hoogbegaafde slim genoeg bent, schud je zo allerlei slimme redenen uit je mouw om dat in stand te houden. Waaronder: “Het voelt gewoon niet goed, ik voel dat ik er nog niet klaar voor ben”. Misschien herken je deze bij jezelf ook wel? 

Ik ben daarom ook voorstander van deze drie-ja-eenheid: 

  1. Klopt het bij mijn blauwdruk? 
  2. Voelt het goed? 
  3. Ondersteunen de feiten dit? 

De eerste vraag is voor mij het meest belangrijk. Dat voorkomt namelijk dat ik ga handelen op iets dat goed voelt en ook slim lijkt, maar vooral afleidt van mijn pad en de weg die ik te gaan heb.  

De tweede vraag geeft mij inzicht in wat er in mij nog aangekeken mag worden. Misschien zie ik dat het past bij mijn blauwdruk om een bijeenkomst voor ondernemers te gaan organiseren, maar voelt dat ergens nog niet goed. Misschien ervaar ik weerstand. Als ik dat ga onderzoeken kan ik er bijvoorbeeld achter komen dat ik het spannend vind en dat het daarom niet goed voelt.  

Vervolgens kijk ik met de derde vraag naar wat de feiten zeggen. Heb ik er de tijd en ruimte voor (of kan ik dit creëren) om het goed te doen? Is het rendabel? Etc.  

Zodra ik deze drie vragen beantwoord heb, is het ineens supersimpel om te zien wat de juiste keuze is voor mij en voorkom ik dat ik blind mijn gevoel najaag of iets uit de weg ga dat juist heel goed zou zijn voor mij. 

Hoe ga jij om met je gevoel in keuzeprocessen? Laat het weten onder de blog.

 

PS. Wil je jouw blauwdruk ontdekken? Doe dan mee met Insight. Insight helpt je om jouw hoogbegaafdheid optimaal te benutten en om gelijkgestemden te ontmoeten. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

Download het gratis e-book over hoogbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In het uitgebreide e-book ‘Hoogbegaafdheid, het is meer dan je denkt’ wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid precies is en de eigenschappen die erbij horen. Download het e-book nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden