Het voelt niet altijd meteen goed

Ik ben een enorm gevoelsmens, al zou je dat niet meteen zeggen als je mij ziet, omdat ik eerder rationeel overkom ;). Hoe dan ook, ik voel vaak enorm sterk of iets klopt voor mij of niet. Ik voel als ik ergens op moet handelen of ergens moet bijsturen. Ik voel het als ik iets niet aan het doen ben wat ik wel zou moeten doen. En tegelijkertijd weet ik dat gevoel ook verraderlijk is.   

Soms voel ik dat het bijvoorbeeld ergens in mijn bedrijf niet goed gaat en daar heb ik dan allerlei gedachten over en ook nog eens gedachten over de worstcasescenario’s die dan kunnen ontstaan. En daar kan ik mezelf helemaal gek mee maken. Totdat ik naar de cijfers en de feiten kijk en zie dat het gewoon goed gaat.  

Andersom voel ik soms dat het ergens juist heel goed gaat, ik heb bijvoorbeeld het idee dat ik sterker aan het worden ben, maar als ik dan kijk naar de cijfers en feiten, blijkt dat wel mee te vallen en moet ik toch een beetje de zeilen bijzetten.  

Handelen alleen op je gevoel is niet altijd handig omdat het soms gericht is op de korte termijn. Iets kan nu goed voelen wat op lange termijn niet goed is voor je. Bijvoorbeeld die lekkere koekjes. Of die baan aannemen die niet helemaal past bij je blauwdruk, maar er wel voor zorgt dat je antwoord kunt geven op dierbaren die steeds vragen of je nou eindelijk al een nieuwe baan hebt gevonden. Nu voelt het goed, later levert het problemen op.  

Andersom geldt dat ook. Iets kan op korte termijn niet per se goed voelen, maar dat op lange termijn wel zijn. Bijvoorbeeld elke ochtend een minuut koud douchen, elke dag even bewegen en gezond eten.  

Ons brein is expert in ons om de tuin leiden en heeft liever dat je de makkelijke weg kiest dan de weg die ongemak met zich meebrengt. En omdat je als hoogbegaafde slim genoeg bent, schud je zo allerlei slimme redenen uit je mouw om dat in stand te houden. Waaronder: “Het voelt gewoon niet goed, ik voel dat ik er nog niet klaar voor ben”. Misschien herken je deze bij jezelf ook wel? 

Ik ben daarom ook voorstander van deze drie-ja-eenheid: 

 1. Klopt het bij mijn blauwdruk? 
 2. Voelt het goed? 
 3. Ondersteunen de feiten dit? 

De eerste vraag is voor mij het meest belangrijk. Dat voorkomt namelijk dat ik ga handelen op iets dat goed voelt en ook slim lijkt, maar vooral afleidt van mijn pad en de weg die ik te gaan heb.  

De tweede vraag geeft mij inzicht in wat er in mij nog aangekeken mag worden. Misschien zie ik dat het past bij mijn blauwdruk om een bijeenkomst voor ondernemers te gaan organiseren, maar voelt dat ergens nog niet goed. Misschien ervaar ik weerstand. Als ik dat ga onderzoeken kan ik er bijvoorbeeld achter komen dat ik het spannend vind en dat het daarom niet goed voelt.  

Vervolgens kijk ik met de derde vraag naar wat de feiten zeggen. Heb ik er de tijd en ruimte voor (of kan ik dit creëren) om het goed te doen? Is het rendabel? Etc.  

Zodra ik deze drie vragen beantwoord heb, is het ineens supersimpel om te zien wat de juiste keuze is voor mij en voorkom ik dat ik blind mijn gevoel najaag of iets uit de weg ga dat juist heel goed zou zijn voor mij. 

Hoe ga jij om met je gevoel in keuzeprocessen? Laat het weten onder de blog.

 

PS. Wil je jouw blauwdruk ontdekken? Doe dan mee met Insight. Insight helpt je om jouw hoogbegaafdheid optimaal te benutten en om gelijkgestemden te ontmoeten. 

Heb je het e-book over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je hier gratis aanvragen: e-book: ‘Hoogbegaafdheid het is meer dan je denkt’. Je ontvangt dan ook de HB-updates gemakkelijk in je mail.

6 Reacties

 1. Monique Daalman

  Bij vraagstukken verkrijg ik helderheid door een analyse te maken van de voor- en nadelen op korte en lang termijn. Dat helpt mij altijd heel erg. Jouw stappenplan versterkt dat alleen maar.

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Hoi Monique,
   Wat super dat je dit doet en ook fijn om te lezen dat ons stappenplan jou daarbij kan helpen.

   Antwoord
 2. vangeenderhuysen

  Goede namiddag.
  Vroeger lag ik in een knoop. Er kwamen allerlei oplossingen beinnen dat ik zelfs niet meer wist de welke te gebruiken. Zo liep ik van jut naar jet Op het werk was ik kwaliteitscontroleur en had dus een grote verantwoordelijkheid. Wij mochten geen fouten maken of ze werden bestraft. Vaak bleven dezelfde fouten zich herhalen en wij mochten dat melden aan onze oversten er werd amper ingegrepen. De mensen in de productie die mochten er dus een boeltje van maken. Wij moesten hun fouten maar zien. Dat maakte mij zwaar de pressief en ik kreeg zelfs angstaanvallen. Psyciaters en pillen hielpen amper. Tot iemand mij in aanraking bracht met yoga. Ik vertelde toen aan die leraar waarom ik yoga ging volgen. Hij vroeg of ik er meer van wilde weten. Uiteraard want ik voelde me plots beter worden. Dan neem ik u aanstaande zaterdag namiddag mee naar de yoga school in Aalst zei hij. Daar gingen ze net opnieuw starten met een yoga acdemie die 3 jaar zou duren. Ik schreef me in en elke zaterdag hadden we les en oefeningen en meditatie technieken werd ook onderwezen. Elke vrijdaga vond gaf de prof mediatie. We hadden 2 profs de ene gaf de oefeningen en satsangs en de ander gaf meditatie en nlezingen over Karl Jung, Tao Tse, Patanjali,enz Hij deed met ons vaak ook is rituelen wat ik zeer prachtig vond .Ik volgde dus 3 jaar de opleiding en deed ook mee aan retraites enz. Na mijn opleidng vedwenen smolten depressie en angst als boter in de zon. Ik leerde daar mijn ziel ontdekken; kwam in aanraking met reïncarnatie en meditatie werd mijn pad. Nadien kwam ik in een goed gesprek met een vriendin en zij nam mij onder de arm mee naar een medium waar zij ook les volgde. Uit mijn gesprek had ze ontdekt dat ik nog meer wilde ontdekken. Daar kreeg ik dan opleiding in healingstechnieken. Ze leerde ons vooral de Esseense healing aan maar ook Reiki. Ze gaf channeling en gaf ons les over de Akasha kronieken enz. Na enige tijd kwam ik ook in aanraking met flitsen uit mijn vorige levens. Ik sprak er het medium over aan en ze zei dat dit normaal was voor mij. Weet u zei ze dat jij afkomstig bent van Orion? Dat wist ik niet maar ik kon het aannemen. Ik gaf ook is twee readings bij haar voor mensen van de groep. Momenteel leef ik in het hier en nu en volg mijn intuïtie. Het pad van de werkelijkheid. De nieuwe wereld is in aantocht en er zal heel wat veranderen. De transformatie zal er zijn omdat het nodig is. Ik weet dat er iets zwaars boven ons hoofd hangt en ik kreeg drie weken geledn ook een datum door wanneer de nieuwe wereld zich zou manifesteren. Ik ben niet bang absoluut niet. Wat moetgebeuren zal ook gebeuren. Ik ebde ondergang van Atlantis mogen beleven en ik voel dat dit opnieuw zal plaats vinden. Niet alles zal tenonder gaan als toen het geval was. Ze hebben lichtmeesters nodig in de nieuwe wereld. Soms sta ik voor een uitdaging en plots krijg ik innerlijk doorgespeeld hoe ik het moet aanpakken. De oplossing komt nu zo binnen. Ik hoef er alleen maar even over stil te zitten en de vraag te stellen. Ik ben 72 en ik ben een gelukkig wezen. Ik ben een lichtwerker en een dienaar van het universum. Liefste groetjes, vic

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel voor het delen van je persoonlijke ervaring Vic. Fijn ook om te lezen dat je jezelf nu gelukkig voelt.

   Antwoord
 3. Ann V

  Bijzonder nuttig en wijs 3-stappenplan buj het maken van al dan niet complexe keuzes!

  Antwoord
  • Demelza | Gifted People

   Dankjewel Ann, fijn om te lezen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis e-book over hoofbegaafdheid

Als hoogbegaafde heb je een geheel andere wijze van denken, leren, ontwikkelen en communiceren. In dit e-book wordt uitgelegd wat hoogbegaafdheid is en de eigenschappen die erbij horen. Download hem nu gratis.

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden

Meld je hier aan voor de wachtlijst

Gelukt, je staat nu op de wachtlijst

Download de extra tools en worksheets van principe 2

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe1

You have Successfully Subscribed!

Download de extra tools en worksheets van principe3

You have Successfully Subscribed!

SCHRIJF JE IN VOOR DE WACHTLIJST

We sturen je ook meteen het speciale Insight Magazine toe!

Je bent nu ingeschreven voor de wachtlijst van Insight. Je wordt vanaf nu op de hoogte gehouden