Het stuur in eigen handen

Het stuur in eigen handen

Adrienne | Gifted People Hoogbegaafdheid 12 Comments

Zelf heb ik lange tijd geweten dat de “normale” route van je leven inrichten niet bij mij paste. Ik heb het geprobeerd, maar het klopte gewoon niet bij mij. Ik had al snel door dat ik anders ben, fundamenteel anders denk en doe en daarom is het ook wel logisch dat ik een ander pad te belopen heb.

Een tijd heb ik het pad gevolgd wat uitgestippeld was, maar ik kon er niets mee. Ik was vooral teleurgesteld in hoe dingen gingen, want in mijn ogen kon het ook anders, beter en sneller. De gang van zaken die ik zag tijdens mijn studie en tijdens mijn eerste werkende jaren klopte gewoon niet bij mij. Ik voelde me een buitenstaander. Ik hoorde hier niet thuis.

Pas sinds de afgelopen jaren ben ik hier goed naar gaan luisteren en ben ik mijn zelfsturend vermogen meer gaan inzetten. Ik sluit geen compromissen meer als iets echt belangrijk is voor mij en ik heb opnieuw leren vertrouwen op mijn eigen intuïtie. En kunnen vertrouwen op je eigen sturingsmechanisme, geeft ontzettend veel kracht en zelfvertrouwen.

Mijn leven is 180 graden veranderd in slechts een paar jaar tijd door zelf aan het stuur te gaan staan. Ik heb mijn leven kunnen inrichten zoals dat past bij mij. Op mijn voorwaarden. Dat geeft naast een gevoel van fantastische vrijheid, voor mij ook de mogelijkheid om veel meer impact te hebben op de wereld om mij heen en veel meer te leven in het verlengde van wat past bij mij.

Jouw zelfsturend vermogen helpt je op weg

Zelfsturend vermogen is de kwaliteit om je eigen koers te kiezen en te gaan varen. Om regie te nemen over je eigen leven. En wanneer je anders in de wereld staat, is jouw zelfsturend vermogen ontzettend belangrijk. Hierdoor kun je namelijk leiding geven aan jouw eigen leven ongeacht wat de meerderheid om jou heen doet of zegt.

Jij bent ook de enige die echt weet wat goed is voor jou en welke weg je te gaan hebt. Zelfs als je daar even niet zo goed meer bij kunt, omdat je bijvoorbeeld lang niet naar jezelf hebt geluisterd. Of omdat je lang hebt genegeerd dat jij een andere weg te gaan hebt. Dan is het nu vooral tijd om daar verandering in aan te brengen. Om de antwoorden die jij nodig hebt te gaan vinden en om in het verlengde daarvan jouw leven in te richten. Dan ga je ook merken dat het leven je steeds meer geeft van wat leuk is en goed is voor jou.

Jouw zelfsturend vermogen zorgt ervoor dat je weerstand ervaart wanneer je minder regie hebt over wat je doet (zie vorige blog), maar het geeft je ook de kracht om te gaan staan voor wat voor jou belangrijk is. En ja, dat is best eng, maar wel heel belangrijk. Hoe mooi zou jouw leven zijn als jij meer aan het stuur ging staan?

Wat kun je doen?

Onthoud dat er bepaalde dingen in het leven zijn waar je weinig aan kunt doen of veranderen, maar ook veel waar je wel de regie over hebt. Durf daarin ook de regie te nemen. Ga jouw zelfsturend vermogen inzetten om de weg die je wilt gaan voor jou te bepalen en te bewandelen. Neem je eigen stuur in handen.

Ik ben benieuwd, herken je dit? En hoe ga jij er mee om? Laat je het me onder de blog weten?

Heb jij het ebook over hoogbegaafdheid al gelezen? Dat kun je gewoon gratis aanvragen!

Ik wil dat E-book!

Vorige blogVolgende blog

Comments 12

 1. Heb eindelijk iemand gevonden op het werk die meer mijn gedachten deelt. We proberen samen dingen te veranderen, de bazen te laten zien dat wij een meerwaarde hebben. Maar toch blijft de baas de baas, wat dan achteraf weer verkeerd afloopt. Om wat te bereiken zal je positief moeten manupileren. Al hoewel het lastig blijft binnen een bedrijf te functioneren. Iedereen heeft de gedachtegang te weten wat het beste is.

 2. Dank je wel, mooi! Ik worstel ontzettend met dit thema. In mij zit een aangepast kind dat zich roert en klaar is met aanpassen aan alles en iedereen. Ik heb een neiging om mij steeds met dit kind te identificeren. En ik voel dat ik daar uit wil breken en mijn eigen koers varen.
  In mijn werk knapte ik af nadat ik een cursus Krachtige zelfsturing heb gedaan. Een half jaar na die cursus viel ik uit en nu bijna 5 jaar later valt het kwartje, in een reguliere baan red ik het niet..

  1. Post
   Author
 3. Ik heb dit jaar op mijn 56e voor het eerst iets echt voor mezelf gedaan. Uit mijn relatie ,uit mijn huis, los van alles. Veel weerstand en onbegrip maar ik voel me ZO veel beter dankzij de inzichten die ik mede door jou heb gekregen. Bedankt daarvoor.

  1. Post
   Author
 4. Ik herken hier zoveel in. Waarom gaat het bij mij altijd mis in werksituaties? Omdat ik zelfsturend ben en dit wordt niet geaccepteerd. Behalve toen ik een leidinggevende functie had. Nu na 5 nare werksituaties ben ik heel erg zoekende wat bij me past.

 5. Hallo Adrienne,

  De behoefte om zelfsturend, onafhankelijk en autonoom te zijn ervaar ik zelf ook heel sterk. Met name als het gaat om werk. Ik ben daarom wel benieuwd wat nu typische praktijkvoorbeelden zijn waar jij in werksfeer tegenaan liep. Zou je daar eens iets meer over willen vertellen op deze plek als je daar tijd voor hebt?

  Groet, Roel Verdonschot

  1. Post
   Author

   Hi Roel, enkele voorbeelden gebruik ik ook in de komende blogs. Wat ik in de kern vaak merkte is dat men niet goed wist hoe om te gaan met mijn ongrijpbaarheid, ik was niet binnen 1 functie te plaatsen. En ik had meer ruimte en onafhankelijkheid nodig dan men kon bieden en dat ging wringen.

  1. Post
   Author
 6. Het is zo herkenbaar! En ja, ook dat het eng is om te gaan waar je voor staat en wat je kunt doen en bereiken. Inmiddels, mede dankzij de blogs van Adriënne, ben ik de volgende stappen in mijn leven aan het voorbereiden. Ook onze oudste zoon is voor mij een voorbeeld. Hij denkt iets uit en realiseert het gewoon! Hij doet wat hij leuk vindt. Geweldig!

  1. Post
   Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *